Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/09/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Acoustic Energy AE100

Acoustic Energy AE100

Το AE100 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από το γνωστό υπόλοιπο σύστημα που χρησιμοποιούμε συστηματικά στις δοκιμές του avmentor (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500).
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς το μικρό του μέγεθος δίνει μεγάλη ελευθερία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τοποθετήθηκε περίπου 50 εκατοστά από το οπίσθιο και τα πλευρικά όρια του χώρου, σε μια βάση που έφερνε το τουίτερ περίπου στο ύψος του καθήμενου ακροατή.
Η αρχική εντύπωση που έχεις ακούγοντας το μικρό Acoustic Energy είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα πολύ καθαρό, γρήγορο, ηχείο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλές στάθμες, σίγουρα πολύ υψηλότερες από αυτές που περιμένει κανείς με βάση τις διαστάσεις και την κατηγορία του. Η μεγάλη διαδρομή στην ανάρτηση του γούφερ, προφανώς, παίζει εδώ τον ρόλο της και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει του Βρετανούς. Με έναν καλό ενισχυτή, σε έναν μεσαίο χώρο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στάθμης, ακόμη και σε αποστάσεις ακρόασης πάνω από δύο μέτρα. Ο όγκος του ηχείου καθορίζει την συμπεριφορά του χαμηλά και αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής: Το σύστημα ακούστηκε διαυγές και με καλή λεπτομέρεια, αλλά χωρίς επιβλητική παρουσία και όγκο στις πολύ χαμηλές συχνότητες, κάτι που φυσικά το περιμένεις καθώς θαύματα δεν γίνονται. Ωστόσο υπάρχουν επιλογές στους συμβιβασμούς που αναγκαστικά γίνονται, και η ΑΕ φαίνεται ότι εδώ τα έχει κάνει όλα σωστά.

Acoustic Energy AE100 Acoustic Energy AE100

Μπορεί ηχογραφήσεις με βαρύ περιεχόμενο πολύ χαμηλά να ακούστηκαν κάπως περιορισμένες σε σχέση με το ηχείο αναφοράς, ωστόσο η κρίσιμη περιοχή πάνω από τα 60Hz (περίπου) αποδίδεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς ίχνη επιτήδευσης χάριν εντυπωσιασμού. Οι χαμηλότερες νότες των μουσικών οργάνων και το σύνολο -σχεδόν- των κρουστών ακούστηκε με πολύ καλή αίσθηση σώματος, ταχύτητας και όγκου. Τα ρυθμικά μέρη έχουν καλή αίσθηση ροής και καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας, ενώ τα μεγάλα έγχορδα έχουν καλή παρουσία με το ηχείο να δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες να μεταφέρει λεπτομέρειες της περιοχής, χωρίς το παραμικρό ίχνος booming. Οι σοβαρές δυνατότητες του γούφερ, φάνηκαν όταν το AE100 κλήθηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον ψηφιακής διόρθωσης της ακουστικής. Εδώ, φυσικά, ήταν περισσότερο εύκολο να φτάσεις και να ξεπεράσεις τα όρια του, αλλά τα όρια αυτά φάνηκαν ασυνήθιστα ψηλά και το ηχείο μπορεί να πιεστεί αρκετά, πριν αρχίσει να δείχνει τα πρώτα δείγματα συμπίεσης και απώλειας ελέγχου. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια αξιοσημείωτη επίδοση.
Η μεσαία περιοχή είναι ένα από τα δυνατά σημεία του AE100. Αν και το διάγραμμα της απόκρισης προϊδεάζει για τον χαρακτήρα που θα συναντήσεις (λίγο “πίσω”, χωρίς τάσεις για προβολική συμπεριφορά), στην πράξη αυτό που εισπράττει ο ακροατής είναι μια καλή αίσθηση ισορροπίας μεταξύ της δυνατότητας παράθεσης λεπτομερειών και ένας ευχάριστου, φωτεινού, ήπιου χαρακτήρα που δεν κουράζει ποτέ. Το ΑΕ100 δεν έχει χαρακτηριστικά μόνιτορ όπως το AE1 Active που δοκιμάσαμε πριν από ένα περίπου χρόνο, αλλά είναι ένα πολύ καλοστημένο καθημερινό ηχείο που τιμά την ποιότητα της ηχογράφησης και ικανοποιεί τον ακροατή, σε κάθε περίπτωση, όντας ικανό να περάσει στον χώρο την δομή και τα ηχοχρώματα μιας σύνθεσης ακόμη και αν αυτή είναι πολύπλοκη και με πολύ ενέργεια στην περιοχή.
Σε ανάλογο επίπεδο κινήθηκαν και οι δυνατότητες του ηχείου σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα. Οι μικρές του διαστάσεις τού επιτρέπουν να εξαφανιστεί εύκολα από τον χώρο, δίνοντας την θέση του σε ένα sound stage με πολύ σαφή όρια και πολύ καλή αίσθηση του βάθους. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της κίνησης και του αέρα μεταξύ των οργάνων και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό, θα έλεγε κανείς “απτό”, με άφθονες μικρές λεπτομέρειες.
Ψηλά, το ηχείο φάνηκε να έχει καλή έκταση, και αποδείχθηκε διαφανές και ευχάριστο. Ακούγοντάς το, έχεις μια σαφή αίσθηση ισορροπίας και το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό και μαλακό, χωρίς ίχνη τραχύτητας. Η εκτίμηση, εδώ, είναι ότι το AE100 δεν θα ενοχλήσει ποτέ ακόμη και αν το παρακάνεις λίγο και, επιπροσθέτως, θα συγχωρήσει μια σκληρή παραγωγή, παραμένοντας πάντα στην ξεκούραστη πλευρά των πραγμάτων.

Τελικώς...

...η δοκιμή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: με την τιμή του να βρίσκεται κάτω από τα €300,-, το AE100 αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, αν θέλει κανείς να αποκτήσει ένα ηχείο που σέβεται τις αρχές της υψηλής πιστότητας, μια επιλογή η οποία μπορεί να θεωρηθεί παραπάνω από απλώς “οικονομική” και μπορεί να αποτελέσει την βάση για ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα προσιτό σύστημα. Πέρα ωστόσο από την σημασία του στο επίπεδο της αγοράς, το μικρό Acoustic Energy είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διάφορων συμβιβασμών που επιβάλλονται από την κατηγορία τιμής. Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα επιθετική επίδειξη ικανοτήτων από την πλευρά της AE, που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο!