Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

GROUP TEST

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

North Star Design Incanto

Thumbnail

Ο Incanto είναι, από όσο γνωρίζουμε, ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μοναδικός DAC/Ενισχυτής ακουστικών της North Star Design. Ο κατασκευαστής από την Ιταλία σχεδίασε μια συσκευή που περιλαμβάνει τα βασικά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί σε όλα τα ψηφιακά του προϊόντα, δηλαδή custom USB interface, προσεγμένη τροφοδοσία, καλές δυνατότητες σύνδεσης, ευελιξία στις ρυθμίσεις και φαίνεται να τα συνδυάζει με έναν τίμιο ενισχυτή ακουστικών, σε μια τιμή η οποία μπορεί να είναι η υψηλότερη της συγκεκριμένης δοκιμής, παραμένει ωστόσο κάτω από το ψυχολογικό όριο των €2.000.

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Από πλευράς αισθητικής, ο Incanto συμβαδίζει με τις γενικές γραμμές της Ιταλικής εταιρίας. Μια βαριά πρόσοψη από αλουμίνιο φιλοξενεί ένα περιστροφικό ρυθμιστικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την ρύθμιση της στάθμης και την πλοήγηση στο μενού με τις ρυθμίσεις και μια μεγάλη σε διαστάσεις και ευανάγνωστη οθόνη όπου προβάλλονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές καθώς επίσης και οι βασικές πληροφορίες κατά την λειτουργία της συσκευής. Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Incanto είναι αρκετές, στοιχείο που τον αναδεικνύει σε μια από τις ευέλικτες συσκευές της δοκιμής. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών βασικών ρυθμών λειτουργίας (DAC/Line, DAC/Ενισχυτής ακουστικών και DAC χωρίς ρύθμιση στάθμης) και σε κάθε ρυθμό μπορεί να επιλέξει το κέρδος μεταξύ τριών τιμών. Επιπροσθέτως, όταν ενεργοποιηθεί ο ενισχυτής ακουστικών ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και το κέρδος αυτού του σταδίου, ώστε να το προσαρμόσει στα ακουστικά που χρησιμοποιεί. Πέραν αυτών, υπάρχει δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων (για PCM και DSD), έλεγχος της φάσης και έλεγχος του τρόπου λειτουργίας του κυκλώματος καταστολής του jitter, προφανώς παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στα DAC της σειράς Blue Diamond. Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει τα ακουστικά σε μια έξοδο TRS 1/4 της ίντσας. Οι δυνατότητες σύνδεσης της συσκευής περιλαμβάνουν 2 ομοαξονικές και 2 οπτικές εισόδους καθώς και μια θύρα USB. Μέσω αυτών, μπορεί να υποστηρίξει sample rates μέχρι 32-bit/384kHz και DSD 4x. Από πλευράς εξόδων, υπάρχει μια single ended (RCA) και μια balanced (XLR).

Thumbnail

Κατασκευή

Στο εσωτερικό της συσκευής φαίνεται να υπάρχουν όλα τα γνωστά συστατικά των επιτυχημένων σχεδιάσεων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από την North Star Design. Καταρχήν επιβεβαιώνεται η εμμονή της εταιρίας με την ιδανική (στα όρια της υπερβολής) τροφοδοσία, η οποία περιλαμβάνει φίλτρο γραμμής της Schurter, έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, μεγάλα πυκνωτικά φίλτρα (διαφορετικά για το κομμάτι του DAC και για το κομμάτι του ενισχυτή και έναν μεγάλο αριθμό τοπικών σταθεροποιήσεων. Το interface της θύρας USB γίνεται με έναν μικροελεγκτή της Atmel και ένα CPLD της Xilinx και, επιπροσθέτως οι γραμμές δεδομένων από αυτό το στάδιο υπόκεινται σε γαλβανική απομόνωση ώστε να μην διαρρέουν οι θόρυβοι από τις γραμμές data στην υπόλοιπη συσκευή. Για τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους χρησιμοποιείται ένα CS8416 με τις γραμμές των ομοαξονικών S/PDIF να είναι απομονωμένες με μετασχηματιστές. Η μετατροπή των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά γίνεται από ένα DAC της ESS (ES9016S) το οποίο ακολουθείται από στάδια με τελεστικούς ενισχυτές OPA1611μέχρι τις εξόδους line.
Ο ενισχυτής ακουστικών βρίσκεται σε μια ξεχωριστή πλακέτα και διαθέτει το δικό του σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Για το στάδιο ισχύος η North Star έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα LME49610 ανά κανάλι, των οποίων προηγούνται ισάριθμα στάδια οδήγησης με διακριτούς ημιαγωγούς και έναν τελεστικό ενισχυτή (TLE2081).

Thumbnail

Μετρήσεις

Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες ρύθμισης που προσφέρει ο ES9016, o Incanto όχι μόνο προσφέρει καταστολή του jitter των σημάτων που εφαρμόζονται στις εισόδους του, αλλά προσφέρει και δυνατότητα προσαρμογής στις δυνατότητες της πηγής. Οι σχετικές καμπύλες δείχνουν ότι η “αυστηρότερη” ρύθμιση, η οποία ωστόσο απαιτεί καλής ποιότητας σήμα, προσφέρει εξασθένηση στην περιοχή των -55dB, επίδοση η οποία κρίνεται ως πολύ καλή.
Η γραμμικότητα του μετατροπέα είναι καλή, με τις σχετικές καμπύλες να φθάνουν με μικρές μόνο αποκλίσεις μέχρι τα -100dBFS. Οι παραμορφώσεις του Incanto κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα -100dB, χωρίς ιδιαίτερη εξάρτηση από την συχνότητα. Σε συνάρτηση με την στάθμη εμφανίζουν την τυπική συμπεριφορά, με την παραμόρφωση να βρίσκεται λίγο πάνω από τα -50dB για σήματα -60dBFS. Η διατήρηση της αρνητικής κλίσης στις καμπύλες των παραμορφώσεων υποδηλώνει ότι το αναλογικό στάδιο έχει σημαντικά περιθώρια υπερφόρτωσης και λειτουργεί άνετα ακόμη και με σήματα πολύ κοντά στα 0dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

O Incanto είναι ένας μετατροπέας με χαμηλό θόρυβο (κοντά στην μέση τιμή της δοκιμής) με την στάθμη στο αδρανές κανάλι να βρίσκεται στα -108dB-CCIR και τον θόρυβο από το τροφοδοτικό να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ένας από τους χαμηλότερους που μετρήσαμε στην δοκιμή αυτή (στο 1.3μVrms). Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται, οπτικά, και από το σχετικό φάσμα θορύβου, όπου αν και μπορεί κανείς να διακρίνει αιχμές στα 50Hz και τα 100Hz, αυτές βρίσκονται στην περιοχή των -120dBFS. Το φίλτρο του μετατροπέα καταστέλλει αποτελεσματικά τα υποπροϊόντα της δειγματοληψίας, με τις σχετικές καμπύλες να βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -100dBFS. H διαμόρφωση του σήματος από τον θόρυβο κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, περιλαμβάνοντας συνιστώσες που σχετίζονται με το τροφοδοτικό και κάποια ίχνη διαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες. Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, λίγο καλύτερα από την μέση τιμή της δοκιμής, στα -103dB.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας. Sample rate 24-bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Ο ενισχυτής αποδίδει 1190mWrms (17Vpp) σε φορτίο 32Ω και 140mWrms (26Vpp) σε φορτίο 600Ω. Σε αντίθεση με το κομμάτι του μετατροπέα, οι παραμορφώσεις, εδώ, είναι σχετικώς αυξημένες (πάνω από τις αντίστοιχες μέσες τιμές της δοκιμής), ωστόσο δεν αλλάζουν σημαντικά σε συνάρτηση με το φορτίο, ένα δείγμα ότι ο ενισχυτής είναι εξίσου καλός στην οδήγηση φορτιών με χαμηλή και υψηλή αντίσταση. Οι επιδόσεις θορύβου του ενισχυτή είναι τυπικώς καλές, στην περιοχή των -90dBr(A) και η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε στην περιοχή της μέσης τιμής της δοκιμής.
Η απόκριση συχνότητας είναι εξαιρετικά ομαλή χωρίς ίχνη αποκοπής χαμηλά και με πολύ ήπιες τάσης αποκοπής στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Η συνολική εξασθένηση του σήματος στο όριο της μέτρησης (45kHz) δεν ξεπερνά τα 0.3dBr και δεν επηρεάζεται από το φορτίο. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι παραδειγματική.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο περιλαμβάνει μια σειρά αρμονικών, ισχυρότερη των οποίων είναι η τρίτη (με στάθμη λίγο υψηλότερη των -70dB), όταν το φορτίο είναι 32Ω με την εικόνα να μην αλλάζει σημαντικά όταν το φορτίο γίνει 600Ω, εύρημα το οποίο επιβεβαιώνει την αρχική αίσθηση (από τις στατικές μετρήσεις) ότι ο ενισχυτής δεν αλλάζει συμπεριφορά όταν κληθεί να οδηγήσει διαφορετικά φορτία. Το φάσμα του θορύβου περιλαμβάνει μια ευδιάκριτη σειρά από συνιστώσες οι οποίες οφείλονται στο τροφοδοτικό (50/100Hz και τα υποπροϊόντα τους), αλλά είναι ιδιαίτερα καθαρό στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων όπου φαίνονται ελάχιστα ίχνη παρεμβολών, όλα κάτω από την στάθμη των -120dBr.
To διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα δείχνει ότι ο ενισχυτής έχει κάποιες σαφείς τάσεις αύξησης των τιμών στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, ανεξαρτήτως του φορτίου.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32/600Ω. -1dBr/32Ω (κόκκινη καμπύλη), -9dBr/32Ω (πράσινη), -1dBr/600Ω (ιώδης), -9dBr/600Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 600Ω (πράσινη καμπύλη) και 32Ω (κόκκινη καμπύλη).

Ακουστική Αξιολόγηση

Ο Incanto απέδωσε με καλό τρόπο τις πολύ χαμηλές συχνότητες, με το τελικό αποτέλεσμα να διακρίνεται για την καλή αίσθηση του όγκου και της έκτασης και να προσφέρει την εντύπωση της ισορροπίας και της τονικής ακρίβειας στην περιοχή, καθώς δεν ανήκει στις συσκευές που έχουν χαρακτηριστικά έμφασης ή υπερβολής. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με καλή λεπτομέρεια (ακούστηκαν λίγο αδρές σε σχέση με τον ενισχυτή αναφοράς), καλό σώμα και αίσθηση κλίμακας και το ρυθμικό μέρος είχε σαφή και δυναμική παρουσία με πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας και όγκου. Ο ακροατής δεν έχει ποτέ την αίσθηση ότι ο ενισχυτής υπερβάλλει ή τονίζει την περιοχή και το άκουσμα ρέει ευχάριστα χωρίς να γίνεται ποτέ σκληρό, ακόμη και σε υψηλές στάθμες.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε διαυγής, με πολύ καλή παρουσία. Ο ενισχυτής δεν δημιουργεί την αίσθηση της εγγύτητας, αλλά τηρεί κάποια απόσταση από τον ακροατή και δεν θα καταπιέσει ποτέ, ενώ είναι σαφές ότι έχει τις δυνατότητες να μεταφέρει τις λεπτομέρειες και τον αέρα μιας σύνθετης ηχογράφησης χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση της συμπίεσης. Οι φωνές αποδίδονται με φυσικότητα και υπάρχει σαφής αίσθηση παρουσίας στον χώρο τόσο των σολίστ όσο και της χορωδίας, με πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και του όγκου.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φάνηκε να χαρακτηρίζεται από καλή ισορροπία, συνεπής προς τον γενικότερο χαρακτήρα του ενισχυτή ο οποίος είναι μάλλον ουδέτερος χωρίς να εισάγει την δική του άποψη στα πράγματα. Η συνολική εικόνα που πήραμε ήταν αυτή της πολύ καλής ταχύτητας, τόσο στα μέτωπα όσο και στις αποσβέσεις, και του πολύ καλού σώματος, χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο τελικό άκουσμα έκταση, πολύ καλές δυνατότητες ανάλυσης και πλήρη απουσία τραχύτητας. Ο αρμονικός πλούτος περιγράφεται σωστά, με φωτεινότητα και ελάχιστα ξηρό χαρακτήρα (συγκρινόμενος με αυτό που προσφέρει ο ενισχυτής αναφοράς).
Ο ενισχυτής της North Star αποδείχθηκε, τέλος, ικανός να δημιουργήσει μια καλή αίσθηση του χώρου με καλό εστιασμό των πηγών στον οριζόντιο άξονα και καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα.

Τελικώς...

Με τον Incanto, η North Star Design επιχειρεί να επενδύσει την, αποδεδειγμένα αποτελεσματική, τεχνογνωσία της γύρω από τα ψηφιακά σε μια περισσότερο σύνθετη συσκευή. Τα μέρη που απαρτίζουν τον ενισχυτή και ο τρόπος αντιμετώπισης των σχετικών προκλήσεων είναι ακριβώς αυτά που περιμένεις από την κορυφαία Ιταλική εταιρία και το αποτέλεσμα δεν αδικεί την προσπάθεια καθόλου. Σε μια καλή ψηφιακή βάση με αρκετές δυνατότητες ρύθμισης έχει χτιστεί ένας αποτελεσματικός ενισχυτής με ικανότητα οδήγησης ακουστικών τόσο χαμηλής όσο και υψηλής αντίστασης του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η τονική ουδετερότητα και η ισορροπία.

Τιμή - Πληροφορίες
North Star Design Incanto: €1.985,-
Πληροφορίες: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508 (210-964.9420 για την Αθήνα), web: http://www.akoustiki-kritis.com/, https://www.northstar.it/

Thumbnail Listening Session:
North Star Design Incanto (24-bit/192kHz, USB In. @ 32Ω)

Thumbnail Thumbnail

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Μετρήσεις DAC

Thumbnail Thumbnail

Μετρήσεις Ενισχυτή

Βαθμολογία DCR Vs Reference

Thumbnail