Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

GROUP TEST

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Brik AP-24H

Thumbnail

H Brik δείχνει να εξειδικεύεται στις κόμπακτ σχεδιάσεις, προσφέρει μια καλή ποικιλία από προϊόντα και, από κάποια άποψη, ο AP-24H είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκευές της δοκιμής αυτής, καθώς αποτελεί την επιτομή του “entry level”. Προσφέρει τα βασικά σε ένα σασί με μικρές διαστάσεις και σε μια τιμή η οποία θέτει, χωρίς αμφιβολία, ένα όριο που δύσκολα ξεπερνιέται (προς τα κάτω), βάζοντας -με έναν περίεργο τρόπο- τον πήχη των προσδοκιών αρκετά ψηλά: Πόσο μάστορας στους συμβιβασμούς πρέπει να είσαι για να σχεδιάσεις έναν καλό DAC/Ενισχυτή ακουστικών, με τιμή κάτω από τα €200;

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Οι δυνατότητες που προσφέρει ο AP-24H περιλαμβάνουν αυτά που περιμένει κανείς, δηλαδή ένα ρυθμιστικό στάθμης (βασισμένο σε κλασικό ποτενσιόμετρο) και μια έξοδο για σύνδεση ακουστικών (TRS 1/4 της ίντσας) μαζί με τον διακόπτη on/off στην πρόσοψη. Η Brik έχει ενσωματώσει και ένα κύκλωμα ρυθμιστικών τονικότητας για να προσαρμόσει ο χρήστης τον ήχο στις προτιμήσεις του. Στην πίσω πλευρά, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Η συσκευή διαθέτει μια αναλογική είσοδο με βύσματα RCA και μια θύρα USB για σύνδεση υπολογιστή. Η επιλογή της εισόδου γίνεται μέσω ενός διακόπτη ο οποίος είναι τοποθετημένος και αυτός στην πίσω πλευρά.

Thumbnail

Κατασκευή

To interfacing με την θύρα USB έχει ανατεθεί σε ένα CM108AH της C-Media. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο υποστηρίζει συνδέσεις USB 2.0 Full Speed και, κατά τα φαινόμενα, μπορεί να ανέβει μέχρι τα 48kHz μόνο, παρά το γεγονός ότι η εταιρία αναφέρει ότι ο AP-24H μπορεί να διαχειριστεί σήματα 24/192. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν φαίνεται να προσφέρεται ούτε κάποιος driver για χρήση με πλατφόρμες Windows.
Γενικά, o AP-24H φαίνεται να είναι μια καλοσχεδιασμένη συσκευή, ειδικά με βάση την τιμή της. Η τροφοδοσία του βασίζεται σε εξωτερικό πακ, αλλά υπάρχει σταθεροποίηση με δύο LM1117 και δύο πυκνωτές (4.700μF και 2.200μF) στο σασί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και τοπική σταθεροποίηση για τον μετατροπέα (LTC1436). Ο μετατροπέας που χρησιμοποιείται είναι ο CS8422 της Cirrus ενώ το αναλογικό στάδιο είναι υλοποιημένο γύρω από τελεστικούς 5532. Για τον ενισχυτή ακουστικών, η Brik δεν αρκείται στο κύκλωμα που περιλαμβάνει το CM108AH της C-Media αλλά χρησιμοποιεί ένα TPA6120A2 της Texas Instruments.

Thumbnail

Μετρήσεις

Ως ο μετατροπέας d/a, ο μικρός Brik, εκπλήσσει ευχάριστα, με βάση την κατηγορία τιμής του. Έχει πολύ καλή γραμμικότητα, κατεβαίνοντας άνετα μέχρι τα -100dBFS χωρίς ορατές αποκλίσεις (πέρα από μια μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο καναλιών), η στάθμη των παραμορφώσεων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε χαμηλές στάθμες και το στάδιο εξόδου δεν δείχνει τάσεις υπερφόρτωσης όταν η στάθμη του σήματος προσεγγίζει την θεωρητικώς μέγιστη, στα 0dBFS.
Καλές (λίγο κάτω του μέσου όρου της δοκιμής) είναι και οι επιδόσεις της συσκευής σε θέματα θορύβου με την στάθμη θορύβου στο αδρανές κανάλι να βρίσκεται κοντά στα -91dB-CCIR. Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει μερικές εμφανείς συνιστώσες οι οποίες οφείλονται σε πολύ χαμηλές συχνότητες και οι οποίες, πιθανώς, θα μπορούσαν να αποδοθούν στο jitter της συσκευής.

Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, γύρω στα -90dB μέχρι το κάτω όριο των υψηλών συχνοτήτων (3kHz) με ήπιες τάσης αύξησης πάνω από το σημείο αυτό. Ο ενισχυτής απέδωσε γύρω στα 650mw (13Vpp) σε φορτίο 32Ω και 60mW (17Vpp) σε φορτίο 600Ω. Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκαλύπτουν ένα μηχάνημα με πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα μη-γραμμικότητας, με επιδόσεις που είναι συστηματικά καλύτερες από τις μέσες τιμές της δοκιμής. Ο θόρυβος του τελικού σταδίου κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (αισθητά κάτω από τα -100dBr(A)), ενώ η διαφωνία των καναλιών ήταν από τις καλύτερες της δοκιμής αυτής (κοντά στα -67dB).

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας. Sample rate 24-bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Ο ενισχυτής απέδωσε 630mWrms (13Vpp) σε φορτίο 32Ω και 60mWrms (17Vpp) σε φορτίο 600Ω.
Η απόκριση συχνότητας (μετρημένη μέσω της αναλογικής εισόδου) είναι αρκετά ομαλή, με σαφείς τάσεις αποκοπής πολύ χαμηλά (-3dB μεταξύ 18-28Hz ανάλογα με το φορτίο) και ήπια μείωση ψηλά (η στάθμη παραμένει πάνω από τα -2dBr στο όριο της μέτρησης το οποίο είχε τεθεί στα 45kHz). Οι διαφορές μεταξύ των καναλιών βρίσκεται, περίπου, στα 0.2dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και φορτίο 32Ω περιλαμβάνει μια σειρά από αρμονικές, ισχυρότερη των οποίων είναι η δεύτερη, με όλες τις συνιστώσες ανώτερης τάξης να βρίσκονται κάτω από τα -100dBr. Με φορτίο 600Ω η γενική αυτή συμπεριφορά διατηρείται. Το φάσμα του θορύβου αφήνει υποσχέσεις για έναν πολύ ήσυχο ενισχυτή, χωρίς σοβαρά ευρήματα από την τροφοδοσία και συνιστώσες υψίσυχνου θορύβου που βρίσκονται κάτω από τα -100dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη δείχνει μια αυξητική τάση στις τιμές, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (κάτω από τα 100Hz, η οποία είναι πιο έντονη με φορτίο 32Ω. Στην περιοχή των ανώτερων χαμηλών, των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων οι μετρήσεις διατηρήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32/600Ω. -1dBr/32Ω (κόκκινη καμπύλη), -9dBr/32Ω (πράσινη), -1dBr/600Ω (ιώδης), -9dBr/600Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 600Ω (πράσινη καμπύλη) και 32Ω (κόκκινη καμπύλη).

Ακουστική Αξιολόγηση

Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης του AP-24H αποκάλυψε έναν χαρακτήρα ο οποίος είναι πολύ ενδιαφέρων σε σχέση με αυτό που περιμένεις με βάση την τιμή. Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδίδει πολύ καλά την αίσθηση του όγκου, είναι σαφής και δεν υπερβάλλει, δημιουργώντας μια καλή αίσθηση ισορροπίας. Η καλή αυτή συμπεριφορά επεκτείνεται και στις χαμηλές συχνότητες, όπου ο ενισχυτής ακούστηκε ελάχιστα εμφατικός, χωρίς να κουράζει, ενώ τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν ευχάριστα, με καλή αίσθηση ταχύτητας και σώματος, γεμίζοντας άνετα τον (εικονικό) χώρο που δημιουργούν τα ακουστικά. Ο μικρός Brik φάνηκε να υπογραμμίζει, ελάχιστα, το ρυθμικό μέρος των κομματιών, δημιουργώντας μια θετική παρουσία, αλλά δεν θα καταπιέσει ποτέ τον ακροατή.
Η μεσαία περιοχή φάνηκε να τηρεί τις αποστάσεις της, όντας λίγο “πίσω” σε αίσθηση, είναι όμως όσο πρέπει παρούσα, με σωστή απόδοση της κλίμακας των μεγεθών, καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας, ακόμη και σε μουσικά κομμάτια με σημαντική ενέργεια στην περιοχή. Οι φωνές έχουν σώμα και αρκετά καλή άρθρωση και έργα με μεγάλες χορωδίες ακούστηκαν αρκούντως επιβλητικά. Αυτό που εισπράττει ο ακροατής είναι, κατά βάση, η τονική ισορροπία που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής των ακουστικών του, κάτι που δεν μπορείς παρά να το θεωρήσεις ως θετικό χαρακτηριστικό.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ο ενισχυτής ακούστηκε ευχάριστα φωτεινός, αποκλίνοντας ελάχιστα προς την μαλακή/ξεκούραστη πλευρά και δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να κουράσει ποτέ. Φάνηκε γρήγορος στα μέτωπα, με μέτριο σώμα και καλές αποσβέσεις και δημιούργησε καλή αίσθηση έκτασης ψηλά, με καλές δυνατότητες περιγραφής του αρμονικού πλούτου.
Η μεταφορά των λεπτομερειών που υπάρχουν στην μείξη είναι ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του AP-24H, ο οποίος περιγράφει σωστά τον εστιασμό και την κίνηση των ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα, ενώ περνάει προς τα ακουστικά τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του χώρου.

Τελικώς...

Ο μικρός ενισχυτής της Brik είναι μια ευχάριστη έκπληξη και στο μέτρο που οριοθετεί τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια συσκευή σε αυτή την κατηγορία τιμής, θέτει το όριο αυτό αρκετά υψηλά. Μπορεί να είναι λιτός ως προς τις προσφερόμενες ευκολίες και δυνατότητες, είναι όμως κατασκευασμένος με συνέπεια και προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες οι οποίες, κατά τα φαινόμενα, επηρεάζουν θετικά την απόδοσή του. Ο ήχος του είναι ευχάριστος, απέχει λίγο από το να θεωρηθεί ουδέτερος, αλλά δεν θα κουράσει ποτέ.

Τιμή - Πληροφορίες
Brik AP-24H: €170,-
Πληροφορίες: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508 (210-964.9420 για την Αθήνα), web: http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.brik-audio.com/

Thumbnail Listening Session:
Brik AP-24H (24-bit/192kHz, USB In. @ 32Ω)

Thumbnail Thumbnail

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Μετρήσεις DAC

Thumbnail Thumbnail

Μετρήσεις Ενισχυτή

Βαθμολογία DCR Vs Reference

Thumbnail