Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Polk Audio Signature S55

Polk Audio Signature S55

Για την ακουστική αξιολόγηση, το S55 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM50PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο, σύνηθες σύστημα που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock, Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500). Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (αν και η απουσία ρυθμιζόμενων σημείων στήριξης ίσως δυσκολέψει σε περίπτωση που το δάπεδο έχει σημαντικές ανομοιομορφίες). Η τελική θέση του ηχείου ήταν περί το μισό μέτρο από το πίσω όριο του χώρου και περί τα 2.4m από τον ακροατή, με την ίδια απόσταση να υπάρχει και μεταξύ των δύο μελών του ζεύγους.

Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί το S55 είναι αυτή ενός δυναμικού και ζωντανού ηχείου που μπορεί άνετα να “γεμίσει” έναν μέτριο χώρο και να δημιουργήσει ρεαλιστικές στάθμες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ακούγεται αρκετά ισορροπημένο, ήπια εμφατικό στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, τις οποίες υπογραμμίζει ευγενικά και χωρίς να υπερβάλλει, με πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα μακροδυναμικών. Επιπροσθέτως, φάνηκε να διαθέτει σημαντικά περιθώρια έτσι ώστε να “βγάζει” την ψηφιακή ισοστάθμιση του χώρου (η οποία χρησιμοποιήθηκε σε μέρος των ακροάσεων) χωρίς να εμφανίζει κανένα ίχνος συμπίεσης ή να δημιουργεί την εντύπωση ότι φτάνει στα όριά του. Με απλά λόγια, το S55 έδειξε μερικές σημαντικές αρετές με βάση την κατηγορία τιμής του.

Polk Audio Signature S55 Polk Audio Signature S55

Πιο αναλυτικά, το βαθύ χαμηλό, η περιοχή δηλαδή που περιλαμβάνει τα πιο ακραία από την άποψη χαμηλών συχνοτήτων ακουστικά όργανα (εκκλησιαστικό όργανο, κόντρα μπάσο, ορισμένα κρουστά όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ορχήστρες Kumi-daiko) αλλά κυρίως τα ηλεκτρονικά όργανα, φάνηκε να διαθέτει εξαιρετική για την κατηγορία τιμής και το μέγεθος του ηχείου παρουσία, με πολύ καλή περιγραφή του όγκου και της έκτασης, πολύ καλό έλεγχο και λεπτομέρεια. Το ηχείο δεν φάνηκε να φτάνει στα όρια του ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες όπου διατήρησε τα θετικά του χαρακτηριστικά, όντας λίγο πιο εμφατικό σε σχέση με το ηχείο αναφοράς, χωρίς να ενοχλεί ή να αλλάζει την συνολική αίσθηση της ισορροπίας. Το πρόγραμμα με σημαντικό περιεχόμενο πολύ χαμηλά ευνοείται σαφώς από το S55 το οποίο ακούστηκε, κατά περίπτωση, επιβλητικό και θα κερδίσει εύκολα τον ακροατή που αρέσκεται σε τέτοιου είδους ακούσματα και αναζητά ένα δυναμικό ηχείο.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Polk έχει ελέγξει την συμπεριφορά αυτή, περιορίζοντάς την μόνο στο κάτω άκρο του φάσματος. Το χαμηλό και το μεσοχαμηλό ακούστηκαν ισορροπημένα, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής αλλά χωρίς ιδιαίτερη τάση έμφασης που θα “λάσπωνε” το περιεχόμενο και ίσως θα δημιουργούσε μια αίσθηση υπερβολής στον χώρο. Το S55 φάνηκε να είναι σε θέση να διατηρήσει την κλίμακα των μεγεθών, να περιγράψει την λεπτομέρεια και το μέγεθος των οργάνων και να ακουστεί γρήγορο και καθαρό. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας του στα ρυθμικά μέρη. Ακούγεται γεμάτο με ενέργεια, γρήγορο και με καλό έλεγχο χωρίς να υπερβάλλει ή να δείχνει ότι προσπαθεί ιδιαίτερα, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες.

Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από μια θετική αίσθηση παρουσίας στον χώρο, καλή φωτεινότητα και ακούστηκε ευχάριστη και ποτέ προβολική. Αντίθετα, δημιουργεί την εντύπωση ότι εστιάζει την σκηνή λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα που συνδέει τα ηχεία, δημιουργώντας ένα αρκετά ρεαλιστικό sound stage όχι τόσο σαφές όσο αυτό στο οποίο έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς, αλλά πάντως με σημαντικές πληροφορίες χώρου, κίνησης και θέσης επιμέρους ηχητικών πηγών. Η άνεση στην περιγραφή που φάνηκε στην περιοχή των χαμηλών, διατηρήθηκε και στην μεσαία περιοχή. Ακόμη και σε ιδιαίτερα σύνθετα κομμάτια, το S55 δεν κουράζει και δεν κουράζεται, με τις φωνές να αποδίδονται με καλή λεπτομέρεια σε ηχόχρωμα και άρθρωση, τις χορωδίες να εστιάζονται σταθερά και την δυναμική αντίθεση στα φωνητικά έργα να είναι σαφής.
Γενικώς, η στερεοφωνική εικόνα του Polk αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, κρατά μια σχετική απόσταση από τον ακροατή, αλλά διαθέτει καλές δυνατότητες περιγραφής του βάθους, μεταφέρει με επιτυχία τις λεπτομέρειες της μίξης και διαχειρίζεται τα εκτός φάσης σήματα σωστά. Η περιγραφή της μεγάλης ορχήστρας είναι αρκούντως επιβλητική, και ο ακροατής έχει την αίσθηση του χώρου και του μεγέθους της ορχήστρας. Αν και ο δυναμικός, ζωντανός του χαρακτήρας το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά ακούσματα και για ακρόαση κινηματογραφικού ήχου (λόγω των περιθωρίων που φαίνεται να έχει), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο που σέβεται τις βασικές αρχές ενός συνειδητοποιημένου audiophile, μεταφέροντας στο χώρο, τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, ανεξαρτήτως μουσικού είδους και είναι ιδιαίτερα καλό σε θέματα μακροδυναμικών, επιτρέποντας την άνετη ακρόαση προγράμματος με μεγάλη δυναμική αντίθεση χωρίς ίχνη συμπίεσης.
Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε εκτεταμένο με την ισορροπία να αποκλίνει, μάλλον, προς την ακρίβεια και την ταχύτητα και λιγότερο προς ένα μαλακό-επιεικές με το πρόγραμμα άκουσμα. Μουσικά κομμάτια με απαιτήσεις σε θέματα μικροδυναμικών, έδειξαν ότι, πράγματι, το S55 είναι γρήγορο, αλλά ακούστηκε λίγο πιο λεπτό στο σώμα και κάπως πιο βιαστικό στις αποσβέσεις σε σχέση με ηχείο αναφοράς (το οποίο -σημειωτέον- ανήκε σε μια κατηγορία με σχεδόν δεκαπλάσια τιμή -για να μην ξεχνιόμαστε). Σε θέματα αρμονικού πλούτου, ο ακροατής μένει ικανοποιημένος, καθώς το ηχείο εμφανίζεται πλήρες, φωτεινό και ευχάριστο.

Τελικώς...

... με τιμή σημαντικά κάτω από τα €1000, το S55 αποδείχθηκε πραγματικά ενδιαφέρον: Η Polk έχει πετύχει μια ηχητική ταυτότητα που θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ακροατών και ταυτόχρονα επιτρέπει στο ηχείο να χρησιμοποιηθεί σε δικαναλικά και πολυκαναλικά συστήματα. Ισορροπημένο, ιδιαίτερα καλό στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, με καλή ακρίβεια και πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικών, θα σταθεί με αξιώσεις σε έναν μέτριο ή μικρό χώρο, αρκεί να οδηγηθεί από έναν καλό ενισχυτή. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, φαίνεται να αποτελεί μια από τις καλύτερες αγορές που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτή την κατηγορία τιμής.