Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/06/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO►ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ AV►EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΗΧΟΥ...

AV BLOG 

SITE MAP

 
 
  H Eπεξεργασία των σημάτων ήχου
Eνα καλά κρυμμένο σημείο των περισσότερων ραδιοενισχυτών AV, είναι η ανάγκη να είναι όλα τα σήματα ψηφιακά πριν αυτά φθάσουν στην καρδιά της συσκευής.  Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει, ότι ακόμη και τα σήματα από αναλογικές συσκευές, ψηφιοποιούνται και στην συνέχεια μετατρέπονται και πάλι σε αναλογικά στην έξοδο του ενισχυτή. 

Τα βασικά...  Tμήμα εισόδων/εξόδων audio  Επεξεργασία σημάτων ήχου
Τμήμα εισόδων/εξόδων video  Η δρομολόγηση των σημάτων
Το bass management  To user interface  Περί αποκωδικοποιητών
Small FAQ

 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η ύπαρξη ενός καθαρόαιμου αναλογικού βρόγχου είναι αντιπαθής ακόμη και σε σχεδιαστές επεξεργαστών high-end για τον πολύ απλό λόγο ότι μία τέτοια προσέγγιση απαιτεί, το λιγότερο, ένα αναλογικό ρυθμιστικό master volume, ενώ στο σύνολο των περιπτώσεων αυτό βολεύει να είναι ψηφιακό (να επενεργεί δηλαδή απ' ευθείας στον πυρήνα dsp του ενισχυτή). Οι λόγοι που κάποιος δεν θέλει να ψηφιοποιήσει τα αναλογικά του σήματα μπορεί να είναι εξόχως ιδεολογικοί (φανταστείτε ένα πλατό πεντακοσίων χιλιάδων να "παίζει" μέσα από έναν τέτοιο ενισχυτή -κάτι δεν ταιριάζει στην εικόνα) αλλά και τεχνολογικώς βάσιμοι, με την λογική ότι ένα πολύ προσεγμένο μηχάνημα (πχ ένα ακριβό CD player) χάνει την αξία του μέσα από την διαδικασία αυτή η οποία περιλαμβάνει δύο εντελώς άχρηστες μετατροπές! Αν αυτή η κατάσταση σας ενοχλεί, θα πρέπει είτε να στραφείτε σε έναν ακριβό επεξεργαστή, του οποίου οι αναλογικές δικαναλικές είσοδοι παρακάμπτουν τον ψηφιακό πυρήνα, είτε θα πρέπει να συνθέσετε δύο ξεχωριστά συστήματα.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Dolby Digital, DSP κ.λπ
Eνας τυπικός επεξεργαστής ψηφιακών σημάτων όπως χρησιμοποιήται σε έναν ενισχυτή av.  To ολοκληρωμένο στην αριστερή πλευρά της φωτό περιλαμβάνει το software.

H ουσία ενός ραδιοενισχυτή AV βρίσκεται στον ψηφιακό του πυρήνα, εκεί δηλαδή όπου το ψηφιακό σήμα υπόκειται σε επεξεργασία με βάση τις εντολές του χρήστη και, βεβαίως, τις σχετικές προδιαγραφές.  Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε είναι τα αρχικά "DSP". Aυτά προέρχονται από τον όρο Digital Signal Processing και χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν ένα κύκλωμα που επεξεργάζεται ψηφιακά σήματα. Το πανταχού παρόν hype αγάπησε το DSP το οποίο κατά καιρούς εμφανίστηκε να σημαίνει Digital Surround Processor, Dolby Surround Processor και άλλα "trade marks". Στην πράξη, όλα αυτά βασίζονται συνήθως σε ένα VLSI, δηλαδή ένα κύκλωμα μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία του ενισχυτή.  Τα "απαραίτητα" αυτά δεν είναι και λίγα.  Απαιτείται ένα κύκλωμα υποδοχής και χρονισμού του ψηφιακού σήματος, ο αλγόριθμος επεξεργασίας του Dolby Digital, "λογική" για το Bass Management και βεβαίως ένα υποτυπώδες λειτουργικό σύστημα για την εκκίνηση του συστήματος και την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο. Από την δομή του επεξεργαστή ψηφιακών σημάτων, αποφασίζεται και το κατά πόσον ο ενισχυτής θα είναι συμβατός με DTS,καθώς και η συμβατότητά του με όλες τις επεκτάσεις (6.1 ή 7.1) αφού πρέπει να περιληφθούν και αυτές οι δυνατότητες αποκωδικοποίησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ισχύς του επεξεργαστή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επεξεργασία διαναλικού σήματος ή για την δημιουργία ειδικών εφέ. Σε μία τέτοια περίπτωση (όπου το "μήκος" του ψηφιακού φίλτρου παίζει ρόλο στην ποιότητα του αποτελέσματος) στον πυρήνα του επεξεργαστή προστείθεται καί μία εξωτερική μνήμη, η οποία επιτρέπει την δημιουργία ποιοτικών πεδίων αντήχησης με χρόνους άνω του δευτερολέπτου.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Τα βασικά... Tι είναι ένας ενισχυτής AV;
Tμήμα εισόδων/εξόδων audio Πολλά βύσματα βρε παιδί μου...

Τμήμα εισόδων/εξόδων video  Τι ακριβώς είναι αυτά τα κίτρινα βύσματα (και τα πράσινα και τα μπλέ;)
Η δρομολόγηση των σημάτων To μυστηριώδες routing...
Το bass management Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι εκεί που σταματά η λογική ξεκινάει το Bass management;
To user interface  Κοινώς, τα... κουμπιά.
Περί αποκωδικοποιητών  Dolby Digital, DTS, THX και λοιπά...
Small FAQ Οποιος ρωτάει μαθαίνει...

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr