Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/05/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: WEISS DAC 202...

SITE MAP


REVIEW

D/A CONVERTER

Weiss DAC 202

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το στήσιμο του μετατροπέα, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αξιοποιήσει την θύρα IEEE1394 απαιτεί την εγκατάσταση του σχετικού λογισμικού η οποία γίνεται πολύ εύκολα από το σχετικό CD-ROM και δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα. Μετά, το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να δηλώσει τον οδηγό της Weiss ως ASIO output device (στο foobar2000) και  το σύστημα είναι έτοιμο για δράση. Αυτή η επιλογή πέραν της καλύτερης ποιότητας εξασφαλίζει και το γεγονός ότι ο μετατροπέας μπορεί να ακολουθήσει αυτόματα το sample rate του κάθε τρακ, κάτι που δεν γίνεται σε διαφορετική περίπτωση. Αυτό, τέλος, είναι το κατάλληλο σημείο για να τρέξει ο χρήστης το “Transparency check” και να διαπιστώσει αν το σύστημά του (πριν τον DAC) πραγματοποιεί κάποια αφανή επεξεργασία. Η Weiss δίνει μια σειρά από κομμάτια για δοκιμή και σαφείς οδηγίες για το πώς γίνεται αυτή η δουλειά. Αξίζει να την κάνετε επειδή, σε αντίθετη περίπτωση, είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι και αν παίρνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Ο DAC 202 προσφέρει και έξοδο ακουστικών.
Όλοι οι χειρισμοί γίνονται από αυτό το περιστροφικό encoder. Χρησιμοποιήται και για την ρύθμιση της στάθμης.
Με δεδομένο ότι ο DAC 202 έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τις εισόδους IEEE1394 και την δυνατότητα να αναπαράγει αρχεία μέχρι 24bit/192kHz, οι ακροάσεις οργανώθηκαν με έμφαση στην αναπαραγωγή αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης από υπολογιστή και λιγότερο σε λειτουργία σε συνδυασμό με τρανσπόρτ. Στην πρώτη περίπτωση, ως media player χρησιμοποιήθηκε το foobar2000 (στην νεώτερη έκδοση του) ενώ στην δεύτερη περίπτωση το Teac Esoteric P70 με το upsampler ρυθμισμένο στα 88.2kHz και την μονή έξοδο AES/EBU.
Το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς ήταν το γνωστό, δηλαδή ο προενισχυτής Melos Plus Series Line, o τελικός Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL. Για πρακτικούς λόγους και για λόγους ομοιογένειας στις συγκρίσεις, τέλος, το ηχογραφημένο session που μπορείτε να βρείτε εδώ έχει γίνει χρησιμοποιώντας ως πηγή το P70 και όχι την είσοδο IEEE1394.
Ίσως, το κύριο χαρακτηριστικό του DAC 202 να είναι η άνεση -σε υποκειμενικό επίπεδο- με την οποία διαχειρίζεται τις πληροφορίες μιας ηχογράφησης σε υψηλή ανάλυση. Ο ακροατή βρίσκεται απέναντι από μια επιβλητική εικόνα με μεγάλες διαστάσεις, βάθος, αέρα και δύναμη περιγραφής που συχνά ξεπερνά τις μέχρι εκείνη τη στιγμή εμπειρίες του. Η αίσθηση ότι η ορχήστρα είναι παρούσα, μέσα στο χώρο, η ζωντάνια των μεμονωμένων οργάνων και ο ρεαλισμός της φωνής ήταν πραγματικά εξαιρετικά ως εμπειρία και από μόνα τους δικαιολογούν το να κάνει κάποιος το βήμα προς την υψηλή ανάλυση με μια συσκευή όπως ο DAC 202. Ο νέος Weiss ακολουθεί την συνταγή που έχει κάνει την εταιρία γνωστή τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους audiophiles. Τα κύρια συστατικά της είναι η ουδετερότητα, η εξαιρετική δυναμική περιοχή και ο ξεκούραστος ήχος με τον οποίο μπορείς να ζήσεις ακόμη και όταν οι στάθμες γίνουν πολύ υψηλές.
Η οθόνη είναι φωτεινή (ρυθμίζεται) και οι επιλογές αρκετές.
Το τηλεχειριστήριο είναι καλό σε αίσθηση και δίνει πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες της συσκευής.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο μετατροπέας εμφανίστηκε πολύ εκτεταμένος χαμηλά, χωρίς υπερβολές, με σωστό έλεγχο και λεπτομέρεια στην περιγραφή. Κατά περιπτώσεις θα μπορούσε κανείς να τον θεωρήσει και κάπως συγκρατημένο, ίσως λίγο αυστηρό, αλλά αυτό είναι -τελικώς- πλεονέκτημα. Δεν μου έλειψε τίποτε από μπάσο, ακόμη και σε υπερβολικές ή/και απαιτητικές ηχογραφήσεις και επιπροσθέτως δεν ταλαιπωρήθηκα (εγώ και τα ηχεία) με περιττά στοιχεία υπερβολής, Η μεσαία περιοχή ήταν από τις καλύτερες που έχω ακούσει. Έγχορδα και πνευστά τηρούν μια σχετική απόσταση, χωρίς να χάνονται στο βάθος της σκηνής και οι φωνές έχουν εξαιρετική παρουσία και περιγραφή. Η εικόνα της χορωδίας ήταν, σε μερικές περιπτώσεις, πραγματικά συγκλονιστική και η παρακολούθηση των διαφορετικών μελωδικών γραμμών πανεύκολη υπόθεση. Οι υψηλές συχνότητες χαρακτηρίστηκαν από έκταση και αέρινη παρουσία και αποτελούν ένα σημείο όπου ο χρήστης μπορεί να πειραματιστεί λίγο επιλέγοντας το φίλτρο του upsampler που του ταιριάζει. Προσωπικά, προτίμησα το “A”, το οποίο δίνει την μεγαλύτερη έκταση, καθώς το “Β” μου φάνηκε κάπως πιο σκοτεινό και “λίγο”. Ο DAC 202 αποδίδει πολύ καλά τον αρμονικό πλούτο και τα χρονικά χαρακτηριστικά δύσκολων οργάνων (όπως το πιάνο, τα μικρά μεταλλικά πνευστά και το βιμπράφωνο), δεν θα κουράσει ποτέ και είναι απολύτως ικανός να μεταφέρει στην έξοδό του την αυξημένη λεπτομέρεια και την χαρακτηριστική ηχητική ταυτότητα μιας ηχογράφησης υψηλής ανάλυσης. Σε πιο συμβατική χρήση, μέσω απλών CD, ήταν λίγο πιο μαλακός από ό,τι έχω συνηθίσει, ιδιότητα που έκανε και τη διαφορά σε σχέση με το DAC αναφοράς. Οι διαφορές εδώ είναι σημαντικές και χρειάστηκαν μόλις πέντε δοκιμές ΑΒΧ (χρησιμοποιώντας το plugin του foobar2000 και το τρακ 4) για να πέσω σε περιθώριο λάθους 3.1%, η μέγιστη δυνατή επίδοση.
Άφησα για το τέλος την έξοδο ακουστικών: Χρησιμοποίησα για κάποιο χρονικό διάστημα τα Grado RS2 και η απόδοση που πήρα ήταν απολύτως ικανοποιητική. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο DAC 202 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μίνιμαλ προενισχυτής (με ρυθμιστικό στάθμης και ψηφιακές εισόδους/εξόδους και ψηφιακό βρόχο) δίνει μια ακόμη διάσταση χρηστικότητας. Αν θέλετε να στήσετε ένα αμιγώς ψηφιακό σύστημα, πολύ απλά δεν χρειάζεστε προενισχυτή!
Τελικώς...
... δύο και κάτι χρόνια μετά το Minerva, o Daniel Weiss κάνει μια πειστική επίδειξη ισχύος: Διατηρώντας την τιμή στα ίδια επίπεδα, δίνει μια πολύ πληρέστερη συσκευή με εξαιρετικό ήχο και δυνατότητες για την κατηγορία. Προτείνεται ανεπιφύλακτα για όσους βρίσκονται σε φάση αναζήτησης ενός audiophile συστήματος αναπαραγωγής αρχείων υψηλής ανάλυσης αλλά και για όσους αναζητούν ένα πολύ καλό συμβατικό DAC που αφήνει περιθώρια εξέλιξης όταν αυτό χρειαστεί.

Δημήτρης Σταματάκος

LISTENING SESSION
Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε DSD και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με δύο plug-ins, ένα για την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD (DFFs) και ένα για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

DAC Αναφοράς (Teac Esoteric D70)
Weiss DAC 202
Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr