Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: OLIVE OPUS No.4 AUDIO SERVER...

SITE MAP


REVIEW

AUDIO SERVER

Olive Opus No.4

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

To στήσιμο του Opus No.4 είναι μια πολύ απλή υπόθεση, αρκεί να τηρήσει κανείς τις βασικές προϋποθέσεις, όπως απαιτείται από το είδος της συσκευής, δηλαδή να ανοίξει το firewall του ρούτερ για την συγκεκριμένη διεύθυνση MAC (αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ασύρματο δίκτυο) και να πραγματοποιήσει την διαδικασία της πρώτης σύνδεσης σωστά. Οι οδηγίες που παρέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης είναι σαφείς και δεν θα πρέπει να έχει κανείς πρόβλημα. Από την στιγμή που συνδέεσαι στο δίκτυο, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κατεβάσεις stream ραδιοφωνικών σταθμών κάτι που το Opus No.4 έκανε αρκετά καλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Επίσης, μπορείς να προσπελάσεις την συσκευή από οποιονδήποτε υπολογιστή (αρκεί να τρέχει Firefox). Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις στην γραμμή διεύθυνσης του browser την διεύθυνση IP του Opus και έχεις στη διάθεσή σου μια σειρά από δυνατότητες, οι σημαντικότερες των οποίων είναι το editing των μεταδεδομένων (κάτι που -κακώς κατά τη γνώμη μου- δεν γίνεται απευθείας από την συσκευή) και η δημιουργία play list.
Τα μενού είναι ευανάγνωστα και η πλοήγηση λογική. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε την οθόνη αφής είτε τον κλασικό ρόμβο.
Κάτω από την υποδοχή του δίσκου βρίσκονται τα κλασικά πλήκτρα ελέγχου του τρανσπόρτ. Χρησιμοποιούνται με την ίδια λογική και κατά την αναπαραγωγή των αρχείων.
Φυσικά, η ουσιαστική αξία του Opus No.4 βρίσκεται στη δημιουργία μιας εικονικής δισκοθήκης, με τo ripping των CD σας στον εσωτερικό σκληρό δίσκο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το CD στην σχισμή και να κάνετε την σχετική επιλογή από το αντίστοιχο μενού. Μπορείτε να επιλέξετε το φορμά του ripping ενώ όσο αυτό διαρκεί εσείς μπορείτε να ακούτε κάτι άλλο από τον σκληρό. Κάτι που θέλει οπωσδήποτε βελτίωση στην περίπτωση του Opus No.4 είναι η εσωτερική βιβλιοθήκη εξωφύλλων και μεταδεδομένων. Έχει σημαντικές ελλείψεις ακόμη και για mainstream δίσκους (όπως του Schiller, ας πούμε) ενώ η κατάσταση για σπανιότερα πράγματα είναι αρκετά χειρότερη. Προσπάθησα να κάνω ενημέρωση μέσω της αντίστοιχης επιλογής στο μενού αλλά εισέπραξα την απάντηση “Αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή”, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Υποθέτω ότι κάτι θα αλλάξει σε κάποια επόμενη αναβάθμιση του λογισμικού.
Η συσκευή αντικατέστησε το συνηθισμένο σύστημα αναπαραγωγής αρχείων που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (IBM R40/foobar2000, Intel SS4000, dCS Puccini U-Clock, Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει τον προενισχυτή Melos Plus Line, τον τελικό HCA3500 της Parasound και τα ATC SCM-50PSL. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα υλικό από δίσκους που εισήγαγα στην συσκευή και τους κωδικοποίησα σε μορφή FLAC ενώ χρησιμοποιώντας το Windows Media player ως media server άκουσα και κάποια αρχεία που βρίσκονταν σε άλλους σκληρούς δίσκους.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Κατασκευή προσεγμένη στις λεπτομέρειες και με ενδιαφέρουσες γραμμές...
Όλα τα είδη της μουσικής είναι γραμμένα εδώ. “Save the Sound”, είναι το σύνθημα της εταιρίας.
Η πρώτη εντύπωση κατά τις ακροάσεις του Opus No.4 (εκτός της: “Μα γιατί δεν ακούγεται τίποτε;” λόγω της χαμηλής στάθμης εξόδου του) είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από μια συσκευή με πραγματικά ενδιαφέρουσα απόδοση με δεδομένη την τιμή της. Το ίδιο το player είναι εντελώς αθόρυβο κατά την λειτουργία του (μόνο κατά το ripping ακούγεται ελάχιστα) ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να έχει μια σειρά από αρετές που θα το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς ακροατές. Ο χαρακτήρας της συσκευής περιλαμβάνει εντυπωσιακό όγκο χαμηλά, που κάποιες φορές ίσως να γίνεται και ελάχιστα υπερβολικός, καλή ανάλυση, ικανοποιητική ταχύτητα και ταυτόχρονα μια ήπια συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες η οποία χωρίς να στερεί κάτι σημαντικό από την συνολική εντύπωση κάνει το άκουσμα πιο αέρινο και ευχάριστο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή επιλογή της Olive (με βάση την υπόθεση ότι πολλοί θα χρησιμοποιήσουν την συσκευή της για ακούσουν mp3) ή για μια συγκυριακή συνέργεια του Opus No.4 με το υπόλοιπο σύστημα, ωστόσο το βέβαιον είναι ότι δεν υπάρχει κάποια απόκλιση σε επίπεδο απόκρισης συχνότητας (και το 1dB κάτω στα 20kHz δεν μπορεί να εξηγήσει την εικόνα που σχημάτισα). Σε κάθε περίπτωση απόλαυσα το σύνολο των τρακς που άκουσα κατά την διάρκεια της δοκιμής χωρίς να σχηματίσω την εντύπωση ότι χάνω κάτι σοβαρό. Σε σύγκριση με την πηγή αναφοράς πήρα λιγότερη λεπτομέρεια και αέρα, έχασα λίγο σε έλεγχο χαμηλά και βρέθηκα απέναντι από μια περισσότερο στατική και λιγότερο ενδιαφέρουσα στερεοφωνική εικόνα. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Opus, ωστόσο, γιατί το κόστος του είναι πολύ μικρότερο και, επιπροσθέτως, υπάρχει και η ψηφιακή έξοδος. Δεν άφησα το πράγμα στην τύχη: Οι σχετικές ακροάσεις έδειξαν ότι από την ψηφιακή έξοδο (μέσω του Teac Esoteric D70, πλέον) αυτός ο χαρακτήρας δεν υφίσταται πλέον και το Opus διαθέτει την αναμενόμενη για την κατηγορία τιμής του ουδετερότητα η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης συσκευής έχει στη διάθεσή του και υπό προϋποθέσεις ένα ενδιαφέρον δίπορτο: μόνο του, το Opus είναι μια καλόηχη ψηφιακή πηγή, ευχάριστα θεαματική χαμηλά και ήπια στις υψηλές συχνότητες. Αν υπάρχει ένα καλό σύστημα τότε μπορεί να μετατραπεί σε μια ψηφιακή πηγή αξιώσεων και να αντικαταστήσει επάξια το laptop του.
To τηλεχειριστήριο είναι θετικό σε αίσθηση αλλά η αλήθεια είναι πως δεν συμβαδίζει με την αισθητική της συσκευής.
Τελικώς...
... το Opus No.4 είναι ένας από τους καλούς audio servers με βάση ό,τι έχω δει και ακούσει μέχρι σήμερα. Διαθέτει καλοσχεδιασμένο user interface, και ενδιαφέρουσα ηχητική συμπεριφορά η οποία θα ικανοποιήσει μια σημαντική μερίδα ακροατών με του υπόλοιπους να έχουν στη διάθεσή τους την ψηφιακή έξοδο για τα περαιτέρω. Προσθέστε σε αυτά την λογική τιμή και την προσεγμένη αισθητική της συσκευής και έχετε έναν πολύ σοβαρό λόγο να ασχοληθείτε με την Olive γενικώς και το συγκεκριμένο μηχάνημα ειδικώς...

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr