Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/06/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: LINN AKURATE DS STREAM PLAYER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

DIGITAL STREAM PLAYER

Linn Akurate DS

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το Akurate DS δεν είναι μια συνηθισμένη συσκευή ήχου, υπό την έννοια ότι δεν την συνδέεις σε έναν προενισχυτή και καθαρίζεις. Προενισχυτής ή ολοκληρωμένος ενισχυτής φυσικά απαιτείται, αν θέλεις, τελικώς, να ακούσεις κάτι, αλλά είναι, θα έλεγα, το κερασάκι σε μια τούρτα με όχι λίγους ορόφους. Μιλώντας για συνδέσεις ήχου, αξίζει να αναφέρω ότι δεν υπάρχει ψηφιακή έξοδος. Η φύση της συσκευής δεν την επιβάλλει φυσικά αλλά δεν θα με δυσαρεστούσε και αν υπήρχε (υπάρχει, παρεμπιπτόντως, στο σημαντικά φθηνότερο Sneaky). Πριν από όλα αυτά, πάντως, θα πρέπει ο χρήστης να έχει ενσωματώσει το Akurate στο οικιακό του δίκτυο. Αυτό είναι μια δουλειά που κατά την Linn “πρέπει να γίνει από ειδικό”, επιταγή με την οποία διαφωνώ εντελώς: Αν η Linn θεωρεί ότι η διαδικασία είναι πολύπλοκη, καλό θα είναι να την απλοποιήσει, ξεκινώντας από το συνολικό documentation το οποίο είναι μάλλον μέτριο και κατά περίπτωση ελλιπές. Αυτή η ανοησία με τους “ειδικούς εγκαταστάτες” που γνωρίζουν τα απόκοσμα μυστικά κάποιας τεχνολογίας, πρέπει κατά τη γνώμη μου να σταματήσει αμέσως: Μιλάμε για καταναλωτικά ηλεκτρονικά, σε τελευταία ανάλυση και όλοι θα πρέπει να σταθούν απέναντι στις ευθύνες τους (αναφέρομαι φυσικά και στους χρήστες)...
Στην πρόσοψη της συσκευής υπάρχουν πλήκτρα για τους στοιχειώδεις χειρισμούς. (play, stop, next, κ.λπ). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το τί θα απεικονίζεται στην οθόνη. Στις πληροφορίες περιλαμβάνονται χρόνοι, στοιχεία του encoding και metadata.
Επιστρέφοντας στην διαδικασία του στησίματος, τώρα, αυτή απαιτεί καταρχήν το στήσιμο του λογισμικού ripping, για το οποίο η Linn (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) προτείνει το γερμανικό Exact Audio Copy, και την παραμετροποίησή του, την εγκατάσταση του server σε όλα τους χώρους αποθήκευσης μουσικών αρχείων, εδώ η Linn προτείνει το λογισμικό της Twonky Media, το τρέξιμο μιας εφαρμογής setup για τον καθορισμό κάποιων παραμέτρων του ίδιου του Akurate καθώς και την εγκατάσταση της client εφαρμογής για τον χειρισμό του. Στο σημείο αυτό, θεωρώ ότι απαιτείται η εξής διευκρίνηση: Αν και η Linn δεν το κάνει καθόλου σαφές, το Akurate μπορεί να συνεργαστεί με οτιδήποτε τρέχει έναν music server, με άλλα λόγια μια εφαρμογή η οποία μπορεί να “σερβίρει” μουσικά αρχεία μέσω του δικτύου στο player. Δηλαδή εν προκειμένω, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Twonky Media σε κάθε υπολογιστή του σπιτιού σας ή σε έναν υπολογιστή, ή στο NAS ή σε όποιον άλλο συνδυασμό από τα παραπάνω θέλετε. Για διευκόλυνση του “ειδικού εγκαταστάτη” η εταιρία προτείνει ένα συγκεκριμένο NAS όπου μπορεί πολύ εύκολα να εγκατασταθεί το Twonky Media (εντελώς τυχαία, υπάρχουν οδηγίες μόνο γιαυτό, για τα υπόλοιπα θα πρέπει να ψάξεις...). Προσωπικά, αν ανέθετα σε άνθρωπο να μου κάνει την εγκατάσταση, θα του πέταγα κατά πρόσωπο το Intel SS4000E που χρησιμοποιώ εγώ και θα τον άφηνα στην τύχη του. Όχι τίποτε άλλο, για να δικαιολογήσει και τα χρήματα που θα ζητούσε!
Στην πραγματικότητα, αν και όλα τα παραπάνω φαίνονται αρκούντως τρομακτικά, με την προϋπόθεση ότι ξέρετε μερικά στοιχειώδη πράγματα για δίκτυα η εγκατάσταση δεν θα σας προβληματίσει σημαντικά. Σε σχετικά μικρό χρόνο (προσωπικά χρειάστηκα περίπου μία ώρα για όλη την διαδικασία) το Akurate είναι έτοιμο για δράση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

To τηλεχειριστήριο του Akurate επιτρέπει την εκτέλεση απλών λειτουργιών και στην πραγματικότητα αντιστοιχεί με τα πλήτκρα στην πρόσοψη. Μην γελιέστε από τα πολλά κουμπιά... Είναι για άλλες συσκευές της Linn!
Τί θα πρέπει να περιμένουμε από μια τέτοια συσκευή; Καταρχήν, είναι σαφές και θα πρέπει να γίνει κτήμα κάθε χρήστη, το ότι η απόδοση του Akurate είναι συνάρτηση της ποιότητας του υλικού. Με απλά λόγια, αν έχετε συνηθίσει να μοιράζεστε “κλεψιμέικα” αρχειάκια MP3 στα 64/128kbps, ριπαρισμένα από τον πάσα ένα άσχετο μικροκομπιναδόρο κομπιουτερά, την έχετε άσχημα, δηλαδή θα ακούγονται χάλια. Το εν λόγω μηχάνημα στοχεύει σαφώς σε κορυφαία επίπεδα, ήτοι θα πρέπει να μάθετε να ριπάρετε πολύ σωστά σε 128kbps κατ΄ελάχιστο, χωρίς joint stereo και τέτοιες αηδίες, ή κατά προτίμηση σε 320kbps, σε FLAC (δηλαδή μη απωλεστική συμπίεση) ή και αρχεία WAV. Με τα συστήματα NAS των 2TB να κινούνται στο επίπεδο του χιλιάρικου (1.5TB σε συστοιχία 4x500GB RAID 5 για να έχετε και κάποια ασφάλεια των δεδομένων) δεν έχετε δικαιολογίες για μικρόψυχες επιλογές στον όγκο των αρχείων σας. Πολύ σημαντικό εργαλείο εδώ είναι το EAC: Είναι μια εξαιρετική εφαρμογή η οποία εξασφαλίζει άψογη μεταφορά των δεδομένων ενός CD στον σκληρό δίσκο με διάφορες δικλείδες ελέγχου των σφαλμάτων. Αξίζει να την μάθετε καλά, ούτως ή άλλως, επειδή λύνει μια και καλή το πρόβλημα της σωστής μεταφορά των CDs σε έναν υπολογιστή.
Σε ρυθμό δοκιμής, τώρα, το Akurate αντιμετώπισε το σύστημα αναπαραγωγής μουσικών αρχείων που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση, ήτοι τον γνωστό IBM R40 ο οποίος τρέχει τόσο το iTunes όσο και το FooBar2000 φορτωμένο με το plugin Secret Rabbit Resampler, με την θύρα USB να οδηγείται στον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) μέσω του USB/SPDIF converter UD10 της Trends Audio. Όλα τα players ήταν έτσι ρυθμισμένα ώστε να βλέπουν όλες τις περιοχές του δικτύου με μουσικό υλικό.
Χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας αρχεία με απωλεστική συμπίεση το αποτέλεσμα είναι -το λιγότερο- ενδιαφέρον: To Akurate DS αποδείχθηκε ένας πολύ καλός DAC, με χαρακτήρα μουσικό και ευχάριστο. Ελάχιστοι από όσους έτυχε να ακούσουν το σύστημα έτσι, υποψιάσθηκαν ότι στην πραγματικότητα αυτό που αναπαραγόταν ήταν αρχεία MP3. Φυσικά, το ενδιαφέρον ξεκινά από την στιγμή που τα αρχεία είναι WAV ή FLAC. Χρησιμοποιώντας πρόγραμμα αναφοράς σε αρχεία WAV (μέσω του EAC) επιβεβαιώθηκε η αρχική εντύπωση περί της ποιότητας του μεταστροπέα, και επιπροσθέτως μου δόθηκε η δυνατότητα να εκτιμήσω την άψογη παράθεση των λεπτομερειών που είναι σε θέση να φέρει στην επιφάνεια το player της Linn, το οποίο υστέρησε ελάχιστα σε σχέση με το D70 (πιθανότατα λόγω του upsampler που χρησιμοποιεί το τελευταίο). Τόσο η πηγή αναφοράς όσο και το Akurate δεν χρησιμοποιούν μηχανικά μέρη για την ανάγνωση κάποιου δίσκου και ενώ δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι η απουσία των μηχανικών μερών “ακούγεται” με κάποιο χαρακτηριστικό τρόπο, εν τούτοις δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν διαυγές και ξεκούραστο.
To user interface είναι καλοσχεδιασμένο και ευανάγνωστο. Ωστόσο, θα προτιμούσαμε και μια έκδοσή του με τα βασικά χαρακτηριστικά του GUI που έχουν συνηθίσει όσοι δουλεύουν με υπολογιστή.
Ωστόσο, το σημείο που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι η ακρόαση αρχείων Studio Master (FLAC 24bit/96kHz). Για τις ανάγκες της δοκιμής κατέβασα από την Linn Records το σχετικό sampler (Super Audio Surround Collection Vol.3) και η ποιότητα αναπαραγωγής ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία. Εδώ, δεν αναφέρομαι σε μικροδιαφορές που οφείλονται σε συσκευές, αλλά σε ουσιώδεις διαφορές σε θέματα λεπτομέρειας, τονικής ισορροπίας και στερεοφωνικής εικόνας η οποία, ειδικά σε μικρά μουσικά σύνολα, ξεφεύγει από το σύνηθες για οικιακό σύστημα, απογειώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Η ορχήστρα και οι επιλογές που έχει κάνει ο μηχανικός ήχου εμφανίζονται μπροστά σου ξεκάθαρες και σαφείς όσο ποτέ. Το Akurate περνάει αυτές τις πληροφορίες με χαρακτηριστική άνεση, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι το επόμενο βήμα στην υψηλή πιστότητα θα πρέπει να είναι η πρόσβαση σε τέτοιου είδους υλικό.
Τελικώς...
... παρά το γεγονός ότι το κόστος του δεν είναι χαμηλό, το Akurate DS είναι μια από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συσκευές μιας νέας εποχής που ανατέλλει στην υψηλή πιστότητα. Απογειώνει την ευελιξία ενός συστήματος που βασίζεται σε μουσικά αρχεία προσφέροντας παράλληλα μια σχεδίαση με άψογη audiophile λογική, σε μια αρχιτεκτονική που καταργεί δύο από τα πλέον αδύναμα σημεία μιας ψηφιακής αλυσίδας: Τον οπτικό δίσκο και το τρανσπόρτ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πνέει ένας αέρας ανανέωσης...

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr