Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/02/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CHORD ELECTRONICS CHORDETTE GEM USB/BLUETOOTH DAC...

SITE MAP


REVIEW

USB/BLUETOOTH DAC

Chord Chordette Gem

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για πολλούς οι όροι “ασύρματος” και “audiophile” είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν μαζί. Οι λόγοι, από την πλευρά του τελικού χρήστη, είναι βασικώς δύο: Πρώτον, κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες “ασύρματες” λύσεις οι οποίες ήταν μακρυά από την ιδέα της υψηλής πιστότητας και δεύτερον, η ίδια η τεχνολογία είναι συχνά πολύπλοκη και όχι επαρκώς καθορισμένη ώστε να αισθάνεται κανείς μια κάποια ασφάλεια με το τι ακριβώς συμβαίνει στο σήμα όταν αυτό οδεύει από κάποιο κανάλι μετάδοσης. Εν προκειμένω, η Chord χρησιμοποιεί την ανώτερη διαθέσιμη τεχνολογία μετάδοσης ήχου μέσω Bluetooth, την A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). To A2DP αποτελεί, στην ουσία, ένα profile της προδιαγραφής Bluetooth το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για να επιτρέψει την μεταφορά ήχου υψηλής πιστότητας, όπου ως “υψηλή πιστότητα” ορίζεται το υλικό σε δύο κανάλια με ανάλυση 16bit και συχνότητες δειγματισμού 44.1/48kHz. Η αρχική εφαρμογή ήταν η δημιουργία υψηλής ποιότητας ασύρματων ακουστικών που θα επέτρεπαν στον κάτοχο διάφορων φορητών συσκευών να τις χρησιμοποιήσουν ως media players χωρίς να αρκούνται στην φτωχή ποιότητα του κλασικού “Bluetooth” το οποίο επαρκεί μόνο για μετάδοση φωνής. Επειδή το εύρος του Bluetooth είναι πεπερασμένο απαιτείται η ύπαρξη ενός codec, με encoder στην πλευρά της πηγής και decoder στην πλευρά του δέκτη. Η σχετική προδιαγραφή προβλέπει την υποχρεωτική ύπαρξη ενός αλγόριθμου ο οποίος ονομάζεται SBC (Sub-Band Codec) αλλά προβλέπει, επίσης την προαιρετική υποστήριξη MP3, MPEG-2/4, AAC και ATRAC. Είναι, επομένως, δεδομένο ότι το κανάλι χρησιμοποιεί απωλεστική συμπίεση για την κωδικοποίηση του σήματος.
Το Chordette Gem είναι μια μικρογραφία του μεγάλου μετατροπέα της εταιρίας. Το σασί είναι από μονοκόμματο αλουμίνιο ενώ διατηρείται και το χαρακτηριστικό “παράθυρο” που φωτίζεται.
Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του θύρα USB, είσοδο για την κεραία του Bluetooth καθώς και αναλογική έξοδο single ended. Η Chord έχει επιλέξει να μην ενσωματώσει κλασικές ψηφιακές εισόδους.
Από την πλευρά της, η Chord έχει χρησιμοποιήσει στο Gem έναν custom δέκτη, βασισμένο (κατά τα φαινόμενα) στο άρθρωμα WT32 της BlueGiga. Γράφω “κατά τα φαινόμενα” επειδή το συγκεκριμένο μέρος του κυκλώματος είναι θωρακισμένο επομένως η πρόσβαση σε αυτό είναι περιορισμένη. 
Από πλευράς αισθητικής, το Gem είναι μια μικρογραφία του QBD76, που είναι το κορυφαίο DAC της εταιρίας. Χρησιμοποιεί ένα σασί από μονοκόμματο αλουμίνιο και διαθέτει, επίσης, την χαρακτηριστική φωτιζόμενη γυάλινη θυρίδα που συναντάμε σε όλες τις συσκευές της Chord, μέσω της οποίας είναι ορατό ένα μέρος του κυκλώματος. Ο μετατροπέας βασίζεται στο CS4351 της Cirrus Logic, ένα τσιπ 24bit/192kHz και οδηγείται από ένα ψηφιακό interface της ίδιας εταιρίας (CS8416) το οποίο με την σειρά του τροφοδοτείται απευθείας τόσο από τον δέκτη του Bluetooth όσο και από ένα PCM2704 της Burr Brown, που εκτελεί χρέη interface της θύρας USB. Το τελευταίο είναι μια εκ των κλασικών επιλογών για τέτοιου είδους εφαρμογές και το συναντήσαμε στο ιδιαίτερα επιτυχημένο (και πολύ φθηνό) UD-10 της Trends Audio.
To εσωτερικό δείχνει μια πολύ προσεγμένη συσκευή όπου σχεδόν τα πάντα είναι SMD.
Εδώ διακρίνεται το ψηφιακό interface (στο κέντρο) και το DAC (κάτω αριστερά).
Το κύκλωμα χρησιμοποιεί, όπως θα περίμενε κανείς, τεχνολογία SMD και έχει προσεγμένη τροφοδοσία (με ξεχωριστές σταθεροποιήσεις ανά βαθμίδα, κ.λπ, κ.λπ). Με δεδομένο ότι η Chord δεν έχει κάνει “οικονομίες” στην κατασκευή του Gem είναι ενδιαφέρον το να παρατηρήσει κανείς ότι αυτό δεν έχει κλασικές ψηφιακές εισόδους (οπτική ή/και ομοαξονική), αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών: Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με το cd player σας, ενώ -φυσικά- δυνητικά αυτό θα μπορούσε να γίνει με ελάχιστα εξαρτήματα παραπάνω (το CS8416 προσφέρει βεβαίως δυνατότητα εισόδου S/PDIF)! Ο μόνος λόγος για μια τέτοια επιλογή είναι, υποθέτω, μια απόφαση μάρκετινγκ: Το Gem απευθύνεται στην αγορά των υπολογιστών και των mobile συσκευών, τελεία και παύλα.
Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έναν απλό διακόπτη που του επιτρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο Bluetooth και το USB, ένα ζεύγος αναλογικών εξόδων με βύσματα καλής ποιότητας και μια είσοδο για την τοποθέτηση του εξωτερικού τροφοδοτικού. Διακόπτης on-off δεν υπάρχει.
Στο κέντρο της φωτογραφίας βρίσκεται το κλασικό USB interface της Burr Bown.
Ο δέκτης του Bluetooth (επάνω δεξιά) είναι customized από την Chord. Κατά πάσα πιθανότητα βασίζεται στην λύση WT32 της BlueGiga.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr