Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/07/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ MINI ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ AUDIO PRO...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ/ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

Audio Pro Stereo One/Mondial S.1

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση του Stereo One, οι Σουηδοί δεν έκαναν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να ξεχωρίσουν: Η κεντρική μονάδα του συστήματος είναι κλασική “μισού” πλάτους (για την ακρίβεια 270 χιλιοστών) ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε διάφορους μικρούς χώρους και περιλαμβάνει ένα CD player, έναν ενισχυτή (με ονομαστική ισχύ 2x33W/40W στα 8/4Ω) και έναν ραδιοφωνικό δέκτη AM/FM με ογδόντα θέσεις μνήμης και πλήρεις δυνατότητες RDS (PTY κλπ). Τα ηχεία είναι μικρά σε πλάτος, δύο δρόμων, bass reflex με ένα μιντ/γούφερ 5.25 ιντσών από συνθετικό υλικό (polyglass) και ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου ίντσας.
Η αισθητική του Stereo One είναι κλασική αλλά ενδιαφέρουσα, χάρις στις τονισμένες με διαφορετικό χρώμα λεπτομέρειες.
Το Mondial S.1 είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ενεργό υπογούφερ. Το χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής για να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του συστήματος χαμηλά.
Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του δύο εισόδους line, από τις οποίες η μια βρίσκεται στην πρόσοψη και υλοποιήται με το κλασικό jack των 3.5 χιλιοστών ώστε να μπορεί να συνδεθεί κάποιο media player, ψηφιακή οπτική έξοδο και έξοδο για υπογούφερ. Από πλευράς χειρισμών η κεντρική μονάδα είναι πλήρης, προσφέροντας όλες τις βασικές ρυθμίσεις (ρύθμιση τονικότητας και ισορροπίας καναλιών με δυνατότητα παράκαμψης, αυτόματο και χειροκίνητο συντονισμό του δέκτη και τα βασικά πλήκτρα χειρισμού του cd player) ενώ όλοι οι χειρισμοί μπορούν να γίνουν και από το τηλεχειριστήριο. Το Stereo One προσφέρει ακόμη και έναν πλήρη χρονοδιακόπτη και όταν λέω “πλήρη” εννοώ πλήρη, με δυνατότητα ρύθμισης της ώρας ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, επιλογής της πηγής, ακόμη και επιλογής συγκεκριμένου σταθμού και θέσης του volume. H πρόσοψη συμπληρώνεται από μια έξοδο ακουστικών, επίσης των 3.5 χιλιοστών (αν και προσωπικά θα προτιμούσα την κανονική 0.25 της ίντσας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σοβαρά ακουστικά χωρίς την ανάγκη προσαρμογέα). Η οθόνη είναι κλασική, αρκετά ευανάγνωστη και ρυθμιζόμενη ως προς τις πληροφορίες που εμφανίζει.
Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει ενισχυτή, δέκτη AM/FM και CD player. Είναι πλήρης από πλευράς δυνατοτήτων. Η οθόνη είναι αρκετά ευανάγνωστη.

Το Stereo One προσφέρει δύο εισόδους line (η μία βρίσκεται στην πρόσοψη), ψηφιακή έξοδο και έξοδο line για υπογούφερ. Προσέξτε τις εξόδους του συστήματος ACE-Bass ακριβώς πάνω από τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων)

Ίσως το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι του Stereo One και αυτό που σίγουρα το διαφοροποιεί από πολλά ανταγωνιστικά του συστήματα είναι το ACE Bass. Τα αρχικά ACE αντιστοιχούν στην φράση Amplifier Controlled Euphonic (Bass) και η αλήθεια είναι ότι αρχικώς δεν αποφεύγεις την ιδέα ότι πρόκειται για μια ακόμη μαρκετίστικη ακροστιχίδα από αυτές που κατά καιρούς οι κατασκευαστές επιστρατεύουν για να ξεχωρίσουν. Ωστόσο το ACE Bass έχει μακρά ιστορία. Παρουσιάστηκε το 1978 ως επιστημονική ανακοίνωση στο συνέδριο του AES στην Νέα Υόρκη από τον Karl Eric Stahl, μια εποχή δηλαδή που το ισχυρότερο εργαλείο ανάλυσης των ηχείων ήταν τα μοντέλα Thiele-Small και η έννοια της ψηφιακής επεξεργασίας άγνωστη. Ο Stahl χρησιμοποιώντας έξυπνα τα ισοδύναμα κυκλώματα που ήταν διαθέσιμα την εποχή εκείνη και εξομοίωναν τις ηλεκτρικές και μηχανικές παραμέτρους του συστήματος ενισχυτής-ηχείο, σχεδίασε μια παραλλαγή που αντιμετώπιζε τον ενισχυτή ως πηγή σταθερού ρεύματος (και όχι σταθερής τάσης όπως συμβαίνει συμβατικά) με αρνητική αντίσταση εξόδου η οποία αντιστάθμιζε την αντίσταση του πηνίου φωνής του μεγαφώνου και μια σειρά από ηλεκτρικές παραμέτρους που επέτρεπαν τον έλεγχο των πραγματικών μηχανικών μεγεθών του ηχείου (της απόσβεσης και της ενδοτικότητας της ανάρτησης). Η παρουσίαση του Stahl είχε τίτλο “Synthesis of Loudspeaker Mechanical Parameter by Electrical Means” και κατέληγε σε μετρήσεις που υποδείκνυαν ότι το σύστημα προσέφερε εκτεταμένη απόκριση χαμηλά (για δεδομένο όγκο καμπίνας) και χαμηλότερες παραμορφώσεις. Το “μειονέκτημα” εδώ, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς είναι η απαίτησή μας για ενισχυτή με αρνητική αντίσταση εξόδου. Αυτό φυσικά δεν υπάρχει στην... φύση, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί με βρόχους ανάδρασης, τεχνική η οποία είναι γνωστή από τους ταλαντωτές. Έτσι, ο ενισχυτής που προτείνει ο Stahl έχει δύο στάδια, ένα ενεργό φίλτρο διέλευσης ζώνης και ένα τελικό στάδιο με θετική ανάδραση (η οποία εξασφαλίζει και την συμπεριφορά της αρνητικής αντίστασης). Είναι αυτονόητο, επομένως ότι το ACE Bass απαιτεί έναν ειδικά σχεδιασμένο ενισχυτή, κάτι που ο παρατηρητικός ανακαλύπτει εύκολα ρίχνοντας μια ματιά στην πίσω πλευρά του Stereo One: Η έξοδος των ηχείων εκτός των κλασικών ακροδεκτών διαθέτει και δύο βύσματα RCA, ενώ αντιστοίχως η είσοδος των ηχείων διαθέτει και μια είσοδο σήματος με βύσμα 3.5 χιλιοστών. Τα καλώδια είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένα για να μεταφέρουν τα απαραίτητα σήματα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Stereo One “ταιριάζει” μόνο με τα δικά του ηχεία και το αντίστροφο, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα συγκεκριμένα καλώδια.
Τα ηχεία του συστήματος είναι δύο δρόμων, bass reflex και χρησιμοποιούν γούφερ με αρκετά μεγάλη διαδρομή, καθώς επίσης και τουίτερ θόλου.

To reflex βρίσκεται τοποθετημένο πίσω, κάτι που ίσως προβληματίσει σε τοποθετήσεις πολύ κοντά στον τοίχο. Ανάμεσα στους ακροδέκτες σύνδεσης φαίνεται η υποδοχή για το ACE-Bass.

Το Mondial S.1,τέλος, είναι ένα μικρό σε μέγεθος υπογούφερ με καμπίνα ανοικτού τύπου και μια μονάδα 6.5 ιντσών το οποίο χρησιμοποιεί ενισχυτή 175W και μπορεί να καλύψει την περιοχή 30-100Hz, βασιζόμενο επίσης στην τεχνολογία ACE Bass. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του συνεχώς ρυθμιζόμενη συχνότητα αποκοπής (50-100Hz, 24dB/oct) και συνεχώς ρυθμιζόμενη στάθμη καθώς επίσης και δυνατότητα επιλογής της φάσης (0/180 μοίρες). Ενδιαφέρον είναι και το φινίρισμα του S.1 το οποίο είναι από πραγματικό δέρμα ραμμένο στο χέρι, επιλογή που προσφέρει μια ξεχωριστή αισθητική η οποία σαφώς δεν περνά απαρατήρητη (επομένως δεν είναι ανάγκη να το κρύβετε από εδώ κι από κει...!)
Γούφερ 6.5 ιντσών και φόρτιση bass reflex για το S.1, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία ACE-Bass. Ο ενσωματωμένος ενισχυτής έχει ισχύ 175W.

To υπογούφερ μπορεί να συνδεθεί είτε μέσω εισόδων υψηλής στάθμης είτε μέσω εισόδων στάθμης line. Διαθέτει εξόδους για την οδήγηση των δορυφόρων και οι ρυθμίσεις του περιλαμβάνουν συχνότητα αποκοπής, στάθμη και φάση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr