Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/03/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ADVANCE ACOUSTIC MAT-605/MDB-607 AM/FM. DAB/DAB+. WEB TUNER...

SITE MAP


REVIEW

ΔΕΚΤΗΣ FM/DAB/WEB

Advance Acoustic MAT-605/MDB-607

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο διάβολος, λένε, βρίσκεται στις λεπτομέρειες και η αλήθεια είναι ότι η ευκολία στην χρήση συστημάτων όπως αυτό της Advance παίζει σημαντικό ρόλο. Αν αρκεστείτε στον δέκτη AM/FM, φυσικά, τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Απλώς συνδέετε την έξοδό του στον ενισχυτή σας, την κεραία στο κατάλληλο βύσμα και είστε έτοιμοι για ακροάσεις. Αν έχετε όμως και τον MDB-607 θα πρέπει να ασχοληθείτε κάπως περισσότερο. Αν η σύνδεση με το δίκτυο γίνει ενσύρματα ο δέκτης βρίσκει αυτόματα τις ρυθμίσεις ενώ αν γίνει ασύρματα θα πρέπει να επιλέξετε το δίκτυο σας (πιθανότατα θα βρει και πέντε-έξι άλλα...) και -επίσης- θα πρέπει να “ανοίξετε” τον ρούτερ σας για την συγκεκριμένη διεύθυνση MAC. Η Advance, όμως, έχει κρύψει το MAC address μέσα στον MDB-607 (κανείς τους δεν σκέφτηκε γιατί η Frontier Silicon δίνει δύο αυτοκολλητάκια με τον αριθμό: Το ένα μπαίνει επάνω στην πλακέτα και το άλλο στο σασί. Όχι και τα δύο στην πλακέτα!) καθώς επίσης και στο μενού Info με μια εντελώς δική της ονομασία: Tuner ID. Το (κακογραμμένο) εγχειρίδιο χρήσης δε λέει τίποτε σχετικό. Έκανα μισή ώρα να ανακαλύψω το όλο πράγμα και αυτό δεν τιμά τους Γάλλους, φυσικά.
Πέραν αυτών πάντως, το σύστημα δούλεψε αξιόπιστα και συνεχώς, χωρίς διακοπές ή άλλα προβλήματα. Η πλοήγηση στο μενού είναι αρκετά λογική, αλλά η οθόνη είναι μικρή και θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά στην συσκευή, κάτι που μειώνει την αξία του τηλεχειριστηρίου, τουλάχιστον για κάποιους χειρισμούς (φυσικά για να επιλέγετε σταθμούς από τις μνήμες ή τον τρόπο λειτουργίας του δέκτη δεν χρειάζεται να βλέπετε την οθόνη...)
Οι φίλοι των κλασικών ραδιοφωνικών δεκτών θα τα εκτιμήσουν: Όργανα μέτρησης της στάθμης και της ακρίβειας του συντονισμού. Ο δέκτης είναι πολύ ακριβής και δεν θα τα χρειαστείτε παρά μόνο σε πολύ προβληματικές λήψεις, αλλά είναι όμορφα!
Η διαδικασία της δοκιμής περιέλαβε αρκετά διαφορετικά σενάρια: Πραγματοποίησα ακροάσεις μέσω του δέκτη FM (με εσωτερική κεραία), streaming ραδιοφωνικών σταθμών, συγκριτική ακρόαση ενός σταθμού μέσω FM και web και, τέλος, streaming αρχείων MP3 από τον σέρβερ. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε από τις αναλογικές εξόδους του MAT-605 αλλά έκρινα σκόπιμο να χρησιμοποιήσω και την ψηφιακή έξοδο του MDB-607 η οποία συνδέθηκε με τον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70). Ας δούμε με την σειρά τα πράγματα.
Καταρχήν σε ρυθμό κλασικής λήψης FM, ο MAT-605 αποδείχθηκε ένας καλός δέκτης, με χαμηλό θόρυβο, ζεστή παρουσία και ευχάριστο ήχο. Μετέφερε με αρκετή επιτυχία την ακουστική του ραδιοφωνικού θαλάμου και τις λεπτομέρειες της φωνής των εκφωνητών και το μουσικό πρόγραμμα δεν έγινε ποτέ κουραστικό ή δυσάρεστο. Οι πληροφορίες που μετέφερε ο δέκτης στον χώρο ακρόασης ήταν παραπάνω από επαρκείς και στάθηκε δυνατόν να “περάσουν” λεπτομέρειες χαρακτηριστικές του κάθε σταθμού και των επιλογών των μηχανικών ήχου. Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε καλά επίπεδα με διαχωρισμό στον οριζόντιο άξονα και (κατά περίπτωση) κάποιο βάθος.
Κατά την αποκωδικοποίηση δικτυακών σταθμών η ποιότητα ανέβηκε κατακόρυφα, με δεδομένο -φυσικά- ότι οι σταθμοί είχαν και αυτοί καλή ποιότητα. Ο MDB-607 προσφέρει δυνατότητα απεικόνισης του bitrate και, συνειδητά, επέλεξα ως υλικό ακρόασης προγράμματα με τιμές πάνω από τα 160kbps. Σε αυτή την περίπτωση, υποκειμενικά, ο ήχος ήταν πιο πλήρης από ότι των FM με ακουστά τεχνουργήματα που οφείλονται στο encoding (και για τα οποία φυσικά δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον δέκτη!). Από την άλλη, σε αυτό τον τρόπο λήψης αρχίζει να γίνεται εμφανής ο κάπως συγκρατημένος χαρακτήρας του MAT-605 στις υψηλές συχνότητες αφήνοντας περιθώρια για κάτι περισσότερο.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται κάπως κατά την ακρόαση αρχείων που βρίσκονται στο τοπικό δίκτυο. Κι εδώ, όπως και στην περίπτωση των μετρήσεων, επέλεξα στην ενσύρματη μεταφορά των δεδομένων και το υλικό ήταν κωδικοποιημένο ως MP3/320kbps με την καλύτερη δυνατή ποιότητα που μπορεί να προσφέρει το EAC/LAME. Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές ότι η έξοδος του MAT-605 “κόβει” πιο απότομα από όσο θα ήθελε κανείς, με αποτέλεσμα το άκουσμα να είναι λίγο πιο ήπιο και στρογγυλό. Αυτή η εμπειρία ήταν που με ώθησε να χρησιμοποιήσω την ψηφιακή έξοδο του συστήματος η οποία δίνει, τελικώς, και την λύση: Το σύστημα μεταμορφώθηκε και τα πάντα ήλθαν στην θέση τους. Για την πλειοψηφία του μουσικού υλικού τα 320kbps είναι επαρκέστατα και, πράγματι, πήρα ολόκληρη την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, καλύτερη ουδετερότητα και σεβαστό ποσοστό λεπτομερειών στην στερεοφωνική εικόνα. Ένα μειονέκτημα του συστήματος που αναδεικνύεται εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος του playback (pause, ας πούμε) ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να τον βρω κατά τη διάρκεια της δοκιμής (για το εγχειρίδιο χρήσης τα είπα ήδη έτσι;).
Διατηρώντας την ψηφιακή έξοδο (η οποία παρεμπιπτόντως είναι στα 48kHz) συνέχισα την ακρόαση δικτυακών σταθμών και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Πήρα δυναμικό ήχο με πολύ καλές χαμηλές συχνότητες, μηδενικό θόρυβο και πραγματική στερεοφωνική εικόνα, σταθερή και με λεπτομέρειες. Η απόφαση για το αν το web radio είναι καλύτερο από τα FM είναι δύσκολη. Θεωρητικώς, τα FM υπολείπονται αλλά η κόντρα μπορεί να γίνει μόνο τοπικά, συγκρίνοντας τα σήματα του ίδιου σταθμού και στην... ελληνική πραγματικότητα τα FM είναι πολύ ανώτερα, κυρίως επειδή οι σταθμοί έχουν επιλέξει bitrates που σπανίως ξεπερνούν τα 64kbps (κάποια στιγμή είδα και κάποιον με 32kbps -μιλάμε για τηλεφωνική συμπίεση!). Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε τεχνουργήματα που είναι ευκόλως ακουστά. Επομένως, αν θέλετε να ακούτε ελληνικούς σταθμούς θα επιλέξετε το RF κομμάτι του MAT-605. Από την άλλη, με μερικές χιλιάδες διαδικτυακούς σταθμούς παγκοσμίως πολλοί από τους οποίους παρέχουν σήμα σε πολύ καλή ποιότητα ακόμη και στα δωρεάν streams τους, οι επιλογές σας είναι συντριπτικά περισσότερες με το MDB-607 και, με βάση τα όσα άκουσα κατά τη δοκιμή, χωρίς σοβαρούς συμβιβασμούς.
Τελικώς...
... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα MAT-605/MDB-607 είναι μια πολύ καλή ιδέα: Δίνει πρόσβαση σε μια ποικιλία ραδιοφωνικών υπηρεσιών, προσφέρει μια διέξοδο στην μετάβαση από τα FM στην ψηφιακή ραδιοφωνία και επιπροσθέτως είναι σχεδιασμένο με audiophile κριτήρια και λογική. Αν ψάχνετε ένα πλήρες ραδιόφωνο με καλό ήχο που θα σας ανοίξει τις πόρτες της παγκόσμιας ραδιοφωνίας με λογική τιμή, είναι μια συσκευή που θα πρέπει να δείτε και ακούσετε από πολύ κοντά!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr