Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/07/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOWTO►ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ► ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Εισαγωγή...

Η ψηφιακή φωτογραφία ήταν άπιαστο όνειρο μόλις πριν μερικά χρόνια για το μέσο χρήστη. Οι διαφορές της με τη συμβατική λειτουργούν θετικά υπέρ της σε σχέση με τη συμβατική, στις περισσότερες περιπτώσεις.  Το σίγουρο είναι ότι η διασκέδαση και η ψυχαγωγία  επιτυγχάνονται το ίδιο εύκολα ή και ακόμη απλούστερα, αρκεί ο χρήστης να γνωρίζει τα βασικά για τη νεά του ψηφιακή μηχανή, αν και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο! Οι ψηφιακές μηχανές τονίζουν όσο τίποτε άλλο την fun πλευρά της φωτογραφίας και είναι η ...default επιλογή του νέου χρήστη καθώς συνδιάζουν με μοναδικό τρόπο ευκολία χρήσης, άμεση επισκόπηση της λήψης, προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας, απλούστερη αρχειοθέτηση και απαλλαγή από το κόστος των φιλμ.

Εισαγωγή, Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία, Για να γνωρίζετε τα βασικά, Περί φωτομέτρησης

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οι φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με μία ψηφιακή μηχανή έχουν την τύχη να μπορούν... να ιδωθούν με περισσότερους τρόπους από αυτούς που μπορούν οι αποτυπωμένες εικόνες σε film, θετικό ή αρνητικό. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να δωθούν προς εκτύπωση σε φωτογραφείο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το φίλμ. Ακόμη, μπορούν να εκτυπωθούν στο σπίτι με έναν φωτογραφικό εκτυπωτή, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα τεθούν σε κοινή θέα μέσω του μόνιτορ του υπολογιστή και άμεσα από την ενσωματωμένη στη μηχανή οθόνη LCD. Σημαντικο πλεονέκτημα θεωρείται η δυνατότητα που παρέχουν πολλές μηχανές για άμεση σύνδεση τους με τηλεόραση για τη θέαση των φωτογραφιών.Η χρήση μίας ψηφιακής μηχανής μπορεί να είναι το απλούστερο πράγμα στο κόσμο, αρκεί να επιλέξετε την αυτόματη λειτουργια (auto). Οι περισσότερες μηχανές, απευθυνόμενες στους περισσότερο δημιουργικούς χρήστες, παρέχουν και άλλους ρυθμούς λειτουργίας, επιτρέποντας λεπτομερέστερη ρύθμιση της έκθεσης. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τη λήψη του δίνοντας προτεραιότητα στο διαφράγμα (iris), είτε στο φωτοφράκτη (shutter), είτε ενεργοποιώντας κάποιο από τα προγράμματα έκθεσης (program ή scene) που είναι βελτιστοποιημένα για συγκεκριμένες συνθήκες λήψης. Οι περισσότερο εξελιγμένες μηχανές παρέχουν χειροκίνητη (manual) λειτουργία για τους έμπειρους χρήστες ή για εκείνους που θέλουν να εκπαιδευθούν. Το πλέον χρησιμοποιούμενο χειριστήριο είναι ένας περιστροφικος επιλογέας στο πάνω μέρος του σώματος της μηχανής. Η ποιότητα και το μέγεθος (ανάλυση) των φωτογραφιών που μπορεί να δώσει μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Με αρκετές μηχανές είναι δυνατή η τροποποίηση της υφής της εικόνας με επιλογή του χρήστη, ενώ περισσότερο συχνά συναντάμε ψηφιακά εφέ που διαφοροποιούν εντόνως το αποτέλεσμα της λήψης. Πάντως, η χρωματική ισορροπία της εικόνας επιρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη σωστή ρύθμιση της Ισορροπίας του Λευκού (White Balance).Ως στάνταρ στις ψηφιακές μηχανές θεωρείται η ύπαρξη οθόνης LCD μέσω της οποίας γίνεται η ρύθμιση της μηχανής. Με αυτή γίνεται και το καδράρισμα του θέματος, ή εναλλακτικά μέσω του οφθαλμοσκοπίου. Στη σωστή σύνθεση του κάδρου συμβάλλει σημαντικά το οπτικό zoom του φακού των ψηφιακών μηχανών, ενώ σε όλες σχεδόν συναντάται και η επιλογή του ψηφιακού zoom. Ολες οι ψηφιακές μηχανές μπορούν να συνδεθούν άμεσα με Η/Υ, μέσω κάποιας θύρας μεταφοράς των δεδομένων από τον τύπο της οποίας εξαρτάται και η ταχύτητα του downloading. Η περισσότερο κοινή περίπτωση είναι η αποσπώμενη μνήμη στην οποία αποθηκεύει τις φωτογραφίες η μηχανή, να εμφανίζεται ως νέο drive στο εικονίδιο "My Computer", ενώ δεν αποκλείεται το κατέβασμα να γίνεται μέσω κάποιου προγράμματος που ενδεχομένως παρέχεται μαζί με τη μηχανή και δίνει δυνατότητες για επεξεργασία των εικόνων στο χρήστη.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

FREE!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Κάντε Download και εκτυπώστε τον μικρό οδηγό του avmentor.gr για την ψηφιακή φωτογραφία, ΔΩΡΕΑΝ

ΣΕΛΙΔΑ ΟΔΗΓΙΩΝ KAI DOWNLOAD...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Εισαγωγή: Γιατί είστε εδώ; και γιατί η καινούρια σας μηχανή δεν έχει φίλμ;

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία: Λοιπόν, αν μπορείτε να πατήσετε ένα κουμπί, μπορείτε να την τραβήξετε αμέσως.  Το Auto Mode να'ναι καλά.
Για να γνωρίζετε τα βασικά: Αν μέχρι να βρείτε στο λεξικό την λέξη "φωτοφράκτης"  το ζευγάρωμα της σπανιότερης λιβελλούλης στον κόσμο έχει τελειώσει, μπροστά στον αμήχανο φακό σας, ήρθε η ώρα να μάθετε να μιλάτε σαν φωτογράφος...
Περί φωτομέτρησης: Spot metering; Tι είναι πάλι αυτό;


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr