Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/06/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO►ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ AV►ΤΟ BASS MANAGEMENT...

AV BLOG 

SITE MAP

 
 
  To Βass Management
Ολοι οι σύγχρονοι ραδιοενισχυτές AV προσφέρουν μία έξοδο στάθμης line για την οδήγηση υπογούφερ και όλοι διαθέτουν μία σειρά από ρυθμίσεις, σχετικές με τα ηχεία, για τις οποίες έχει επικρατήσει ο όρος Bass Management. Η συνήθης προσέγγιση του Bass Management περιλαμβάνει μία σειρά από επιλογές-τυφλοσούρτη του τύπου "για τέτοιο ηχείο διαλέξτε εκείνο" αλλά αυτή είναι μία επικίνδυνη απλοποίηση. 

Τα βασικά...  Tμήμα εισόδων/εξόδων audio  Επεξεργασία σημάτων ήχου
Τμήμα εισόδων/εξόδων video  Η δρομολόγηση των σημάτων
Το bass management  To user interface  Περί αποκωδικοποιητών
Small FAQ

 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ας δούμε κατ' αρχήν τι προβλέπει η λογική του Bass Management: Για κάθε ομάδα ηχείων από τις τρείς (κυρίως, κεντρικό, οπίσθια) υπάρχουν δύο επιλογές: "Small" ή "Large" (μικρό ή μεγάλο, αναφερόμενες στον όγκο του).Επιπρόσθετα και ανεξάρτητα με την επιλογή του όγκου, υπάρχει μία επιλογή για την έξοδο του υπογούφερ: "On" ή "Off". Το σύνολο των επιλογών μας, λοιπόν είναι στην θεωρία 16. Βεβαίως, μπορούμε να αγνοήσουμε τις έξη από αυτές, δηλαδή εκείνες που περιλαμβάνουν μικρά κυρίως ηχεία και μεγάλα κεντρικά ή/και οπίσθια καθώς αφορούν μή λογικά συστήματα (βεβαίως, ένα σύστημα μπορεί να έχει όλα τα ηχεία του μικρά!) Οι επιλογές μας λοιπόν μειώνονται σε δέκα. Το τυπικό Bass Management προβλέπει την δρομολόγηση των χαμηλών συχνοτήτων από τα κανάλια των οποίων τα ηχεία έχουν χαρακτηριστεί ως "Small" είτε στην έξοδο του υπογούφερ είτε στα κυρίως ηχεία, αν το το υπογούφερ είναι "Off". Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το κανάλι LFE (το ".1"), το οποίο δρομολογείται είτε στο υπογούφερ όταν είναι "On" είτε στα κυρίως ηχεία, αν το υπογούφερ είναι "Off". Ολα φαντάζουν λοιπόν λογικά.  Βλέπεις το μέγεθος του ηχείου, διαλέγεις το σωστό χαρακτηρισμό στο μενού και τελειώνεις.
Ενα συνηθισμένο σύστημα περιλαμβάνει δύο κυρίως ηχεία μεγάλου μεγέθους τα οποία μπορούν να αποδώσουν και τις χαμηλές συχνότητες του soundtrack.  Στην περίπτωση αυτή το υπογούφερ αναλαμβάνει μόνο τα περιεχόμενα του καναλιού LFE. Aν τα κυρίως ηχεία είναι μικρά, μπορούμε να βελτιώσουμε την απόκριση του συστήματος χαμηλά οδηγώντας τις κατώτερες συχνότητες στο υπογούφερ (επιλέγοντας "Small Main Speakers").

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Τελειώνεις; Οχι βέβαια, διότι κάποιες φωνές θέτουν σε αμφισβήτηση το αν θα πρέπει να συνδέσει κανείς το υπογούφερ του στην έξοδο "Sub out".  Η αιρετική αυτή άποψη έχει μία πολύ λογική βάση.  Η έξοδος "sub" έχει διέλθει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από ένα βαθυπερατό φίλτρο. Αν ο ενισχυτής δεν προσφέρει την δυνατότητα παράκαμψης του φίλτρου αυτού και αν το υπογούφερ έχει επίσης ένα φίλτρο διέλευσης χαμηλών (που έχει σίγουρα) το οποίο δεν παρακάμπτεται τότε έχουμε δύο φίτλρα στη σειρά, με απόκριση συχνότητας και μεταβατική συμπεριφορά άγνωστες! H λύση στο ποιοτικό αυτό πρόβλημα είναι η τοποθέτηση του υπογούφερ στην συμβατική του θέση, δηλαδή στον κλάδο των κυρίως ηχείων, όπου θα το τοποθετούσαμε και στην περίπτωση ενός δικαναλικού συστήματος.Η τροφοδότησή του μπορεί να γίνει είτε με σήμα υψηλής στάθμης (από την έξοδο των κυρίως ηχείων) είτε με σήμα στάθμης line των κυρίως καναλιών (αν διαθέτει τέτοια ο ενισχυτής).  Στην περίπτωση αυτή, χαρακτηρίστε τα κυρίως ηχεία ως "Large",το υπογούφερ "Off" και ρυθμίστε ευλαβικά (δηλαδή... με λογική hi-fi!) την συχνότητα αποκοπής και την φάση του ώστε να ταιριάζει απόλυτα με αυτά. 
Aν τα ηχεία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να "κατέβουν" επαρκώς χαμηλά, μπορούμε να αναθέσουμε σε αυτά και το κανάλι του LFE επιλέγοντας "Sub OFF" και "Large Μain Speakers" από το μενού του bass management. Mία εναλλακτική επιλογή είναι να καταργήσουμε εντελώς την έξοδο του υπογούφερ, να επιλέξουμε "Large Main Speakers" και "Sub OFF" και να συνδέσουμε το υπογούφερ συμβατικά. Τα κυρίως ηχεία οδηγούνται μέσω του υψιπερατού φίλτρου του υπογούφερ.  Αυτό βεβαίως προυποθέτει υπογούφερ με εισόδους υψηλής στάθμης,

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος: Αν έχετε το υπογούφερ στην έξοδο του ενισχυτή και σε θέση "On" και χαρακτηρίσετε τα κυρίως ηχεία "Small" κερδίζετε αρκετά σε στάθμη καθώς τα τελευταία δεν θα καταπονούνται από τις χαμηλές συχνότητες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το κεντρικό. Για τα οπίσθια σπανίως ενδιαφέρουν οι υψηλές στάθμες.  Ποιά από τις δύο προσεγγίσεις αποδίδει καλύτερα; Η ορθόδοξη ή η αιρετική; Χα! Αμ δε, που θα το ξέρετε εκ των προτέρων! Πρέπει να το δοκιμάσετε. Απλώς, να θυμάστε ότι η χρήση της εξόδου Sub. Out δεν είναι υποχρεωτική!

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Τα βασικά... Tι είναι ένας ενισχυτής AV;
Tμήμα εισόδων/εξόδων audio Πολλά βύσματα βρε παιδί μου...

Επεξεργασία σημάτων ήχου  Ποιός φοβάται το DSP;

Τμήμα εισόδων/εξόδων video  Τι ακριβώς είναι αυτά τα κίτρινα βύσματα (και τα πράσινα και τα μπλέ;)

Η δρομολόγηση των σημάτων To μυστηριώδες routing...
To user interface  Κοινώς, τα... κουμπιά.
Περί αποκωδικοποιητών  Dolby Digital, DTS, THX και λοιπά...
Small FAQ Οποιος ρωτάει μαθαίνει...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr