Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO...: ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ AUDIO/VIDEO...

AV BLOG 

SITE MAP


Συνδέσεις Audio/Video

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ VIDEO

Αναλογικά Σήματα Audio: Single Ended (RCA/Cinch), Balanced (XLR)
Αναλογικά ΣήματαVideo: RF, Composite (YC), S-Video (YC), Component (Y/Cb/Cr, Y/Pb/Pr), RGB (RGBHV, RGBS, RGsB), SCART
Ψηφιακά Σήματα Αudio: S/PDIF (coaxial Cinch/75Ω BNC), SP/DIF (ΤoshLink/ST Glass), AES/EBU-AES3 (XLR), IEEE1394
Ψηφιακά Σήματα Video: DVI (-D, -A, -I), HDMI, IEEE1394 (FireWire/MiniDV)

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


ΙΕΕΕ 1394
Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο μεταφοράς ψηφιακών σημάτων με ρυθμό δεδομένων που μπορεί να φτάσει τα 400Μbps.  Είναι επίσης γνωστό με το πρώτο εμπορικό του όνομα, FireWire κάτω από το οποίο το παρουσίασε η Apple.  Η ιδέα πίσω από το IEEE 1394 είναι η δημιουργία μίας γραμμής σύνδεσης συσκευών multimedia, οι οποίες παρέχουν ψηφιακά σήματα ήχου και εικόνας και το IEEE 1394 έγινε γρήγορα γνωστό ως η βασική μέθοδος σύνδεσης των camcorders DV/miniDV και των αντίστοιχων επιτραπέζιων ψηφιακών βίντεο, μεταξύ τους αλλά και με υπολογιστές.  Το IEEE 1394/FireWire είναι μία balanced σύνδεση η οποία μεταφέρει σήματα ήχου και εικόνας και προς τις δύο κατευθύνσεις (απαιτείται δηλαδή μόνο μία γραμμή για την αμφίδρομη μεταφορά δεδομένων) και είναι επίσης γνωστή ως iLink (μία ακόμη εμπορική ονομασία).  Δεν πρέπει να συγχέεται με την παραλλαγή iLink για Audio.
DVI (-I, -A, -D)
To DVI προέρχεται από τα αρχικά του Digital Visual Interface και είναι πιθανόν να το συναντήσει κανείς σε τρείς εκδοχές, από τις οποίες μόνον η μία αποτελεί μία πραγματικά ξεχωριστή σύνδεση. Αυτή, μεταφέρει το οπτικό σήμα χωρίς να μεσολαβήσει καμμία μετατροπή σε αναλογικό και οδηγεί απ' ευθείας ένα ψηφιακό σύστημα προβολής (όπως είναι το DLP):  Το DVI-D ( Digital Visual Interface - Digital, όσο και αν αυτό ακούγεται πλεονασμός) είναι μία balanced σύνδεση η οποία μεταφέρει ψηφιακό σήμα εικόνας καθώς και μία σειρά σήματα ελέγχου μεταξύ πομπού και δέκτη και βασίζεται στην τεχνολογία TMDS (η Transition Minimized Differential Signaling, είναι μία μέθοδος μεταφοράς οπτικών σημάτων που έχει αναπτύξει η Silicon Image, αρχικά για να μεταφέρει γραφικά σε μόνιτορς υπολογιστών).  Το DVI δεν υποστηρίζει μεταφορά σημάτων ήχου.  Εκτός από την DVI-D, υπάρχουν δύο ακόμη παραλλαγές: H DVI-A (ναι, Digital Visual Interface -Analogue...), η οποία μεταφέρει σήματα RGBHV μέσα από καλώδιο και βύσματα συμβατά με το DVI, καθώς και η DVI-I (-Intergrated) η οποία μεταφέρει τα σήματα τόσο της -D όσο και της -A. Ενα βασικό μειονέκτημα είναι το μικρό μήκος του καλωδίου που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 μέτρα. Σημειώστε ότι τα βύσματα του DVI-A δεν είναι συμβατά με αυτά του DVI-D.
HDMI
Tο HDMI (High Definition Multimedia Interface ) αποτελεί την προέκταση του DVI  με το οποίο και είναι συμβατό. Οι κύριες διαφορές του με αυτό είναι ότι επιτρέπει και την μεταφορά ψηφιακών ηχητικών σημάτων σε 2 εως 8 κανάλια  και με εύρος που εξαρτάται από την ανάλυση της εικόνας που μεταφέρεται, κυμαινόμενο από τα 48kHz μέχρι τα 192kΗz καθώς επίσης και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μήκη μέχρι 25 μέτρα (απόσταση πιο ρεαλιστική για εφαρμογές με προβολέα από αυτήν των 5 μέτρων του DVI).  H προδιαγραφή V 1.0 ορίζει δύο τύπους συνδετήρων, τον "Α" ο οποίος είναι ο τυπικός του HDMI και υποστηρίζει όλα τα σήματα που δεν ξεπερνούν τα 165Mbps και τον "Β" ο οποίος υποστηρίζει οποιοδήποτε σήμα αρκεί αυτό να καθορίζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το HDMI συνοδεύεται από ένα σύστημα διαχείρισης των ψηφιακών δεδομένων (δηλαδή κατά της αντιγραφής...) που ονομάζεται HDCP.

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr