Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/12/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ MICHAEL CREEK ΤΗΣ CREEK AUDIO... 

AV BLOG 

SITE MAP


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Michael Creek (Creek Audio)

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Τί νομίζετε ότι είναι αυτό που θέλει ο κόσμος, τελικώς; Γιατί τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς προβλέψεις για τις επιθυμίες του κοινού, οι οποίες κυμαίνονται από το mp3 και τους υπολογιστές και καταλήγουν δεν ξέρω κι εγώ που... Υπάρχουν ακόμη audiophiles λέτε;
Ασφαλώς και υπάρχουν audiophiles  και ακριβώς σε αυτούς απευθύνεται το πλατό μας. Κι ενώ δεν θα απέτρεπα κάποιον από το να ξοδέψει ένα σοβαρό ποσό για να αγοράσει ένα καλό audiophile σύστημα για βινύλιο, αν με ρωτάτε για τα mp3 player και τα άλλα σχετικά ψηφιακά συστήματα θα έλεγα ότι υπάρχει χώρος και γιαυτά. Τέτοιου είδους συστήματα που συμπιέζουν το σήμα νομίζω ότι φέρνουν κοντά στη μουσική πολύ περισσότερο κόσμο από όσο, ας πούμε, τα συστήματα high resolution. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν να λέει “θα ακούω μουσική επειδή μπορώ να αγοράσω ένα DVD Audio player” αλλά μπορώ να φανταστώ κάποιον να ακούει μουσική επειδή μπορεί να έχει όλα του τα κομμάτια αποθηκευμένα κάπου είτε αυτό το κάπου είναι ένας music server είτε ένα iPod ή κάποιο άλλο παρόμοιο προϊόν Όλα αυτά τα συστήματα έχουν φέρει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που ακούμε μουσική.
Πόσο audiophile είναι όλα αυτά όμως;
Στην εποχή μας δεν υπάρχει κάποιος ορατός φραγμός όσον αφορά την ποσότητα ψηφιακής πληροφορίας που μπορούμε να αποθηκεύσουμε, επομένως μπορούμε να έχουμε υλικό σε υψηλή ανάλυση, αν είναι αυτό που επιθυμούμε. Όλες αυτές οι δυνατότητες, νομίζω ότι φέρνουν πίσω πολλούς ανθρώπους πίσω στην ακρόαση μουσικής...
Σας βλέπω αρκετά διαβασμένο όσον αφορά τα ψηφιακά μέσα, οπότε ευθέως ρωτώ: Πότε θα πρέπει να περιμένουμε τον server της Creek;
Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε κάποια προκαταρκτική δουλειά γύρω από αυτό το θέμα σκεπτόμενοι το πώς θα σχεδιάσουμε ένα σύστημα που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του καταναλωτή όσον αφορά τόσο την αναλογική όσο και την ψηφιακή αναπαραγωγή. Θα πρέπει να έχει ένα CD transport, έναν τρόπο να χειρίζεται αρχεία mp3 από εξωτερικά media players, έναν δέκτη DAB ή και DAB+, τέτοια πράγματα...
Βρίσκεται στα σχέδια σας κάποια συσκευή με σκληρό δίσκο, για παράδειγμα;
Δεν υπάρχει λόγος να μην βρίσκεται... Στην πραγματικότητα, αν και την στιγμή αυτή δεν έχουμε ολόκληρη την τεχνογνωσία που απαιτείται για κάτι τέτοιο, μπορούμε να την αποκτήσουμε και τα υλικά υπάρχουν, αφού οι σκληροί δίσκοι για laptop είναι μικροί σε μέγεθος. Ούτως ή άλλως, εδώ μιλάμε για μια σύνθετη συσκευή με πολλά μέρη. Ήδη έχουμε δείξει ένα σχετικό πρότυπο σε μια συνάντηση με τους συνεργάτες μας από όλο τον κόσμο. Είναι κάτι επάνω στο οποίο εργαζόμαστε εδώ και κάποιο καιρό, και το βασικό -ίσως- πρόβλημα είναι οι ενισχυτές που θα χρησιμοποιήσουμε. Τίποτε δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε έναν συμβατικό ενισχυτή που θα οδηγεί παθητικά ηχεία, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να στραφούμε σε ψηφιακά στάδια ενίσχυσης.
Εννοείτε ενισχυτές σε τάξη D;
H τάξη D είναι ένας τρόπος λειτουργίας του σταδίου εξόδου για μεγαλύτερη απόδοση, αλλά, βεβαίως, κάθε ενισχυτής τάξης D δεν είναι ψηφιακός. Εγώ αναφέρομαι σε διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως DACs ισχύος, δηλαδή με ψηφιακή είσοδο. Φανταστείτε ένα σύστημα όπου τα πάντα θα παραμένουν στο ψηφιακό πεδίο μέχρι την έξοδο, με την ρύθμιση της στάθμης στο ψηφιακό πεδίο, τα crossover των ηχείων στο ψηφιακό πεδίο, επομένως ένα σύστημα στο οποίο δεν θα χρειάζεται να φύγεις από το ψηφιακό πεδίο παρά μόνο στο ηχείο. Νομίζω ότι αυτό θα είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

"Το να σχεδιάζεις συσκευές με πολλούς ενισχυτές στο εσωτερικό, δεν είναι καλή ιδέα. Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να διδαχθούμε από τον επαγγελματικό ήχο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλώδια μικρότερου μήκους, να οδηγήσεις τα ηχεία ψηφιακά και ακόμη να υλοποιήσεις τα crossover στο ψηφιακό πεδίο."

Πολλοί ισχυρίζονται ότι προς το παρόν όλη αυτή η τεχνολογία δεν είναι ώριμη... Ποιά είναι η θέση σας;
Νομίζω ότι είναι τόσο ώριμη όσο ώριμα είναι και τα CD players! Αν σμικρύνετε όλη την διάταξη για την οποία συζητούμε, θα δείτε ότι στην πράξη αυτή η “νέα τεχνολογία” δεν είναι τίποτε άλλο από τα στάδιο εξόδου ενός CD player. Στην περίπτωση που αναφέρω εγώ απλώς παίρνετε το σήμα S/PDIF ή, αν θέλετε να πάτε βαθύτερα, το I2S και το οδηγείτε σε έναν μετατροπέα με μεγαλύτερες δυνατότητες σε ρεύμα. Είναι αυτό ένας ενισχυτής σε τάξη D; Αναμφισβήτητα ναι, αλλά δουλεύει με σήματα που παραμένουν στο ψηφιακό πεδίο και κάνει ακριβώς τη δουλειά που κάνει ένα DAC σε ένα CD player. Υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις σε αυτό το θέμα...
Ενδιαφέρουσα απάντηση αυτή, γιατί είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν εγγενή προβλήματα σε τέτοιου είδους υλοποιήσεις.
Ναι, αλλά όπως σας είπα υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις σε αυτό το θέμα: Τα στάδια ισχύος D, δηλαδή ένα driver και ένα ζευγάρι mosfet, ή ακόμη και δύο τέτοια κυκλώματα γεφυρωμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήρως αναλογικούς ενισχυτές, όπου προηγείται διαμόρφωση PWM. Τέτοιες σχεδιάσεις συχνά έχουν προσανατολισμό προς την υψηλή απόδοση, όχι την χαμηλή παραμόρφωση και είναι αναλογικές. Εγώ όταν αναφέρομαι σε ψηφιακούς ενισχυτές, αναφέρομαι σε συστήματα με ψηφιακή είσοδο που λειτουργούν, στην πράξη, ως power DACs και προϋποθέτουν μια ψηφιακή πηγή.
Το δοκίμασε αυτό η Sony με την σειρά S-Master...
Ναι, αλλά έχω την εντύπωση ότι το έκαναν λίγο πιο νωρίς από όσο έπρεπε δαπανώντας σημαντικούς πόρους για την δουλειά αυτή.
Η επόμενη σειρά ES γύρισε και πάλι στα γραμμικά στάδια...
Κατά την γνώμη μου μόλις πρόσφατα η τεχνολογία ωρίμασε αρκετά για τον σκοπό αυτό και, αν και δεν είμαι ειδικός σε αυτό το είδος ενισχυτών, θα έλεγα πως ό,τι σχεδιάστηκε τα περασμένα χρόνια ήταν χαμένος κόπος. Εννοείται ότι στην Creek δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τα πάντα από μόνοι μας. Θα χρησιμοποιήσουμε κάποια τσιπ σετ που θεωρούμε καλά.
Κάτι σαν τα ICE, ας πούμε;
Σας βεβαιώνω ότι δεν θα είναι καθόλου σαν τα ICE! Πρόκειται ακριβώς γι αυτή τη συμβατική προσέγγιση, στην πράξη ένας αναλογικός ενισχυτής δηλαδή για τον οποίο σας μίλησα προηγουμένως. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι ένας πλήρης DAC ισχύος ο οποίος θα μας απαλλάξει, εκτός των άλλων, και από τα προβλήματα των συμβατικών μετατροπέων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που χρησιμοποιούν τέσσερις και έξι Burr Brown στην έξοδο για να φτάσουν σε υψηλές επιδόσεις και όλα αυτά σε ένα τμήμα που θέλει άλλο τσιπ για τα ψηφιακά φίλτρα, πρόσθετα κυκλώματα για την μετατροπή i/v κλπ, κλπ. Μιλώ για μεγάλα κόστη. Ο στόχος μας είναι να τα περιλάβουμε όλα αυτά σε μια διάταξη, με έναν βρόχο ψηφιακής ανάδρασης που θα μειώνει τις μη γραμμικότητες, με δυνατότητα ακόμη και να λάβει υπόψιν την συμπεριφορά του φορτίου, μετρώντας το. Το ωραίο είναι ότι ένα τέτοιο κύκλωμα, αν δεν το συνδέσεις σε ηχείο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν έναν εξαιρετικό DAC με την παλιά έννοια, ο οποίος φτάνει ή και ξεπερνά τον διάσημο PCM1704... Ή ακόμη και να χρησιμοποιήσεις τα κανάλια που περισσεύουν (γιατί τα τσιπ σετ του είδους είναι συνήθως πολυκαναλικά) για να φτιάξεις και τα δύο!
Ποιά είναι γνώμη σας για τον πολυκαναλικό ήχο;
Δεν είμαι ειδικός, ώστε να μιλήσω για θέματα decoding στον πολυκαναλικό ήχο, αλλά από την πλευρά του σχεδιαστή ενισχυτών, έχω να πω πως αν κάποιος θέλει να χειριστεί πολλά κανάλια καλό θα ήταν να βάλει τους ενισχυτές σε κάθε ηχείο ξεχωριστά. Το να σχεδιάζεις συσκευές με πολλούς ενισχυτές στο εσωτερικό, δεν είναι καλή ιδέα. Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να διδαχθούμε από τον επαγγελματικό ήχο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλώδια μικρότερου μήκους, να οδηγήσεις τα ηχεία ψηφιακά, όπως συζητήσαμε πριν και ακόμη να υλοποιήσεις τα crossover στο ψηφιακό πεδίο.
Από την πλευρά της Epos, έχουμε κάτι νέο να περιμένουμε;
Ναι. Θα κάνουμε μια ανανέωση στα ηχεία της Epos, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι σοβαρό να διορθώσουμε σε μοντέλα που παρουσιάστηκαν το 2003. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής τέτοιες κινήσεις χρειάζονται ώστε τα προϊόντα να μένουν στην επικαιρότητα. Στις αλλαγές που θα κάνουμε περιλαμβάνεται ένα νέο τουίτερ, με ίδια ανάρτηση αλλά διαφορετικό μαγνητικό σύστημα, καλύτερη απόκριση και υψηλότερη ευαισθησία.
Με βάση τα όσα μου είπατε πριν λίγο, να θεωρήσω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για ενεργό ηχείο;
Ναι, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχική φάση της σχεδίασης οπότε δεν μπορώ να πω ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Αυτή την στιγμή ασχολούμαστε με την παραγωγή όλων των μεγαφώνων που χρησιμοποιούμε στα ηχεία μας σε άλλη τοποθεσία, κάτι που το έχουμε ήδη καταφέρει. Κάνουμε μικροαλλαγές στα μεγάφωνα όπως είναι η αλλαγή στην μπάφλα του τουίτερ η οποία θα είναι μεταλλική για καλύτερη ψύξη και βελτιώνουμε τα crossovers καθώς επίσης και τις υποδοχές σύνδεσης. Επίσης ανασχεδιάσαμε τις καμπίνες για να τις φρεσκάρουμε λίγο και χρησιμοποιούμε νέα φινιρίσματα.
info: Τα προϊόντα της Creek Audio αντιπροσωπεύονται στην Ελληνική αγορά από την Metro Audio Systems, τηλ.: 210-342.2331, web: http://www.metroaudiosystems.gr/, http://www.creekaudio.co.uk/
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr