Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: 26.10.2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: EN ΤΑΧΕΙ...

AV BLOG 

SITE MAP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
H SanDisk παρουσίασε νέες Flash Cards,   Eνδεκα νέα πρόσωπα στο Consumer Electronics Hall of Fame, Νέος κορυφαίος προβολέας από την Vidikron, Ψηφιακή μηχανή μεσαίου φορμά από την Ηasselblad, Στρατόπεδο SA-CD: Αισιόδοξες οι προβλέψεις... , Δεν είναι αστείο: Αποσύρθηκε ο πρώτος DualDisc! , Γιαννάκηηηη...! Μην κάθεσαι στην σκιά παιδί μου..., Παρουσιάστηκε το DTS-HD, H Nimbus μεταφέρει τις ηχογραφήσεις της σε DVD-Audio,  Nέο DVD player από την Denon, Pioneer Plasma 61 ιντσών, Η LSO σε SA-CD, Blu-ray και HD-DVD: Πάλι η Dolby στο παιχνίδι... H JVC ανακοίνωσε υποστήριξη του Blu-ray, Ξεκίνησε η παραγωγή TFT-LCD 6ης γενιάς από την LG.Philips, RIAA, Δισκογραφικές και Δισκοπωλεία: Νέος γύρος... , Αναβάθμιση των επεξεργαστών της Cirrus με νέο λογισμικόDSD: Παύει η Ακαδημαική γκρίνια; , Ραδιοενισχυτής NAD με δυνατότητα δικτύωσης, Προδιαγραφή "Ψηφιακών Αρνητικών" από την Adobe, To Virgin Digital είναι online... H Βarco καταργεί τα προιόντα Home Cinema, Ο Dieter Dierks κάνει την ζωή του DualDisc δύσκολη... , Νέο μέσο αποθήκευσης από την Samsung, Επίσημα συμβατό με Βlu-ray το επόμενο PlayStationH Ηush ανακοίνωσε νέο ATX HTPC, Ολοκληρωμένο σύστημα Ηome Theater από την NAD, H Pentax παρουσίασε την Optio S50, Gaming: Η εκδίκηση των Σαραντάρηδων... "Σκάνδαλο" Tara Labs, Η Silicon Image ανακοίνωσε HDMI δεύτερης γενιάς, Νέοι επεξεργαστές και προβολέας από την Faroudja, Atari Anthology - Για να θυμούνται οι παλιοί... Δωρεάν Πακέτο αξιολόγησης ΜPEG-4 ΑVH Runco ανακοίνωσε νέα μοντέλα plasma, "Λεπτές" CRT: Η LG.Philips απαντά στην Samsung, Το QuAUDIOPHILIAc σε DVD-Audio,  Δύο νέα τραγούδια από τον Roger Waters στο διαδίκτυο, Ανακοινώθηκε η πρώτη επίσημη έκδοση του Βlu-ray, Xωρίζουν οι δρόμοι του DVI και του HDMI, Η CyberLink παρουσίασε το PowerCinema 3 TV PlusEρευνα για τις συνήθειες στο Home Entertainment, Ο Infocus 777 βραβεύτηκε ως Προβολέας της ΧρονιάςΤο Gone with the Wind σε συλλεκτική έκδοση, Πτώση των τιμών στα επίπεδα monitors,  JVC player EURO 2004 o Θοδωρής ΖαγοράκηςΤριάντα τίτλοι DualDisc τα Χριστούγεννα, DTS 96/24 streaming, DVD+R για ταχύτητες 1-16x από την Verbatim,  Ερευνα Αγοράς: Η ηχητική ποιότητα πρώτη προτεραιότητα, Κι άλλη έρευνα αγοράς: Τι θέλετε να δείτε σε HDTVTo Χόλυγουντ αξιολογεί το Ιosono, Τα βραβεία DVD Technical Awards,  Νέος codec DivX, Tα βραβεία Grammy αναγνωρίζουν το... Surround, Η Pionner κυκλοφόρησε DVD+R/+RW, Η Samsung ενσωματώνει τεχνολογία Philips για SACDΕπίσημος χρόνος παρουσίασης του PS3, H Philips εξαγόρασε την Gemini, Πληροφορίες για νέα συστήματα από την Bose, Το πρώτο "Direct Cut" SA-CD από την Stockfisch,  Δίσκοι "Τριών Ταχυτήτων" από την BMG, LCD Combo από την Toshiba, AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2005AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2004 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003 (DOWNLOADABLE PDF),  Περισσότερα Νέα... 


NEA ΑΠΟ 01.07.2004 ΕΩΣ 26.10.2004 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►
H SanDisk παρουσίασε νέες Flash Cards
26.10.2004
Η γνωστή εταιρία ανακοίνωσε στο περιθώριο του CTIA Show για προιόντα ασύρματης τεχνολογίας πληροφορικής και διασκέδασης τρία νέα προιόντα αποθήκευσης με τις μεγαλύτερες χωρητικότητες στην κατηγορία τους: Μemory Stick PRO, με χωρητικότητα 4GB, Μemory Stick PRO Duo, με χωρητικότητα 1GB και SD με χωρητικότητα 2GB.  Κατά την εταιρία, "οι νέες κάρτες αποτελούν την απάντηση σε μία αγορά που απαιτεί μεγαλύτερες χωρητικότητες σε όλες τις συσκευές, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλεφωνα και PDA".  Η SanDisk χρησιμοποίησε μνήμες flash 90nm τεχνολογίας ΝΑΝD/MLC καθώς και αρχιτεκτονική ελέγχου και διευθυνσιοδότησης 32bit. Oι νέες κάρτες είναι ήδη διαθέσιμες και οι τιμές (στις ΗΠΑ) αναμένεται να κυμανθούν από τα 200 δολλάρια (για το Memory Stick PRO Duo του 1GB και την κάρτα SD των 2GB) μέχρι τα 800 δολλάρια (για το Memory Stick PRO των 4GB).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eνδεκα νέα πρόσωπα στο Consumer Electronics Hall of Fame
25.10.2004
Η CEA (Consumer Electronics Association) ανακοίνωσε τα ένδεκα ονόματα των νέων μελών του Consumer Electronics Hall of Fame για το 2004. Στους νεοεισερχόμενους - περιλαμβάνονται ο Αlan Blumlein (όποιος δεν τον γνωρίζει να παρουσιαστεί αύριο με τον κηδεμόνα του...),  oι Εngel και Frankiel που ανάπτυξαν το AMPS, το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας με κυψέλες, o Paul Klipsch, o ιδρυτής της Klipsch Audio και ο άνθρωπος που σχεδίασε το Klipschorn, o Νοrio Ohga o πρόεδρος της Sony που οδήγησε τις εξελίξεις του CD, του MiniDisc και του Playstation και ο Steve Wozniak που ανέπτυξε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τον Apple IIe.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέος κορυφαίος προβολέας από την Vidikron
04.11.2004
Ο Vision Model 100 αποτελεί τον κορυφαίο προβολέα της εταιρίας (που ανήκει πλέον στην Runco) και χρησιμοποιεί τρία DLP με λόγο πλευρών 16:9 και εγγενή ανάλυση 1280x720.  Το οπτικό σύστημα του Model 100 έχει αναπτυχθεί από την ίδια την Vidikron και χρησιμοποιώντας φωτεινή πηγή UHP 275W μπορεί να αποδώσει 3500 ΑΝSI Lumens και λόγο αντίθεσης 2000:1.  Η επεξεργασία της εικόνας γίνεται με το Imagix που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία και ο προβολέας μπορεί να προβάλει εικονες 480p, 720p και 1080i. Eπιπρόσθετα, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα IntelliWide για προβολή εικόνων σε ευρεία οθόνη χωρίς μείωση της ποιότητας.  Ο προβολέας διαθέτει εισόδους σύνθετου και S-Video σήματος, συνιστωσών, RGBHV (RGB με  ξεχωριστά σήματα συγχρονισμού) και DVI/HDCP.  Κατά την αγορά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από μία συλλογή έξι φακών (με δυνατότητες ζουμ από x1.2 έως x5.7, και έναν για προβολή πίσω από την οθόνη).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ψηφιακή μηχανή μεσαίου φορμά από την Ηasselblad
(18.10.2004)
Αν έχετε βαρεθεί να συζητάτε με τους φίλους σας για megapixels, ιδού μία ενδιαφέρουσα μηχανή για να διακοπεί κάθε συζήτηση περί ανάλυσης:  Η H1D είναι μία φωτογραφική μηχανή SLR "μεσαίου φορμά" (δηλαδή βασισμένη σε σώμα μηχανής μεσαίου φορμά) με αισθητήρα 22 Megapixel της Hasselblad.  Για να γίνουμε πιο σοβαροί , η H1D απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες του στούντιο, διαθέτει έναν αισθητήρα ανάλυσης 22 Megapixels, διαστάσεων 36.7x49.0 χιλιοστών, και μπορεί να αποθηκεύσει εικόνες σε δύο αναλύσεις, 8bit RGB (66ΜΒ ανά καρέ) και 16bit RGB (132ΜΒ ανά καρέ).  Με τέτοια μεγέθη, η αποθήκευση των εικόνων γίνεται απ΄ευθείας σε υπολογιστή μέσω σύνδεσης IEEE 1394 ενώ για όσους επιμένουν "να την πάρουν στο χέρι" και να βγούν από το στούντιο υπάρχει εξωτερικός σκληρός δίσκος που μπορεί να αποθηκεύει 850 φωτογραφίες.  Η μηχανή μπορεί να εστιάσει αυτόματα και χειροκίνητα, και μπορεί να δεχτεί φακούς Hasselblad σειράς HX καθώς και τους φακούς της σειράς V με την χρήση ειδικού προσαρμοστή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Στρατόπεδο SA-CD: Αισιόδοξες οι προβλέψεις...
28.10.2004
To Shangri-La του Mark Knopler ήταν ο υπ' αριθμόν 2.500 τίτλος SA-CD που είδε το φώς των καταστημάτων δίσκων, ένα γεγονός που θεωρήθηκε σημαδιακό από τους ανθρώπους του φορμά, επειδή, ένας δίσκος των Dire Straits (των οποίων επικεφαλής ήταν ο Knopfler), το Brothers in Αrms φημολογείται ότι σηματοδότησε την πλήρη αποδοχή του CD από την παγκόσμια αγορά.  Οι υποστηρικτές του SA-CD έχουν βέβαια κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι και πέρα από αυτές τις τύπου "Αλέφαντος" προλήψεις, καθώς η πορεία του μπορεί να μην είναι θεαματική αλλά σίγουρα είναι ανοδική: Το "Medulla" της Bjork πούλησε 100.000 SA-CD τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του και το "The Girl in the Other Room" της Diana Krall έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 70.000 δίσκους εκτός της Αμερικανικής αγοράς.  Αν αυτοί οι αριθμοί είναι ρεαλιστικοί, τότε τα πρώτα βήματα του ψηφιακού ήχου προς την μαζική αγορά έχουν γίνει και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την τελική αποδοχή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δεν είναι αστείο: Αποσύρθηκε ο πρώτος DualDisc!
27.10.2004
Eνα λιτό, στα όρια του δυσανάγνωστου, δελτίο τύπου της εταιρίαςπου ανέλαβε την κυκλοφορία ενός εκ των πρώτων Dual Discs με το γκρούπ "Τhe Donnas" (
http://www.thedonnas.com/ ) (τίτλος του άλμπουμ; Gold Metal) ανακοινώνει την απόσυρση του δίσκου από τα καταστήματα επειδή η πλευρά του CD παρουσίαζε "πρόβλημα".  Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, τί πρόβλημα: Ελλειπε το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου τράκ...  Η εταιρία αναφέρε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο σύνολο της παραγωγής, αφορά μόνο την πλευρά του CD και ότι ο δίσκος δεν πρόκειται να επανεκτυπωθεί στο άμεσο μέλλον -δημιουργώντας είναι αλήθεια κάποια ερωτηματικά. Θεωρητικώς ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία ενός πολλά υποσχόμενου (για ορισμένους) φορμά.  Αλλά, από την άλλη, δεν θα το διδάσκουν και στα σεμινάρια δημοσιότητας ως παράδειγμα άριστου λανσαρίσματος. (Δεν φτάνει που κάνουν προχειροδουλειές, είναι και γκαντέμηδες...)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Γιαννάκηηηη...! Μην κάθεσαι στην σκιά παιδί μου!
27.10.2004
Εντάξει.  Ο κάτοχος ενός Solar Bakpack μπορεί να θεωρηθεί δικαίως ως ακτιβιστής οικολόγος που αντιστέκεται στην χρήση συμβατικών συσσωρευτών αλλά από εμάς δύσκολα μπορεί να κρυφτεί:  Στην πραγματικότητα είναι ένας φανατικός γκατζετάκιας που δεν του φτάνουν ποτέ οι μπαταρίες.  Για τον λόγο αυτό, το εν λόγω σακκίδιο διαθέτει ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες που μπορούν να αποδώσουν μέχρι 2.5W ισχύος, και επαρκούν μια χαρά για την φόρτιση (με αργό ρυθμό βέβαια) κάθε συσσωρευτή μικρής φορητής συσκευής (από PDA μέχρι MP3 player).  Το Solar Backpack είναι ένα σακίδιο πλάτης κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό και προσφέρει, εκτός των κλασικών χώρων για μεταφορά αντικειμένων, ειδικά διαμορφωμένες θέσεις όπου μπορούν να τοποθετηθούν προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και να παραμείνουν προστατευμένες (υπάρχει ακόμη και θέση για laptop) ενώ υπάρχουν και ειδκά διαμορφωμένες οπές μέσα από τις οποίες περνούν τα καλώδια. Ρίξτε μία ματιά εδώ:
www.eclipsesolargear.com ή στα κλασικά διαδικτυακά καταστήματα Amazon, Ebay και Υahoo! Stores και καλό δρόμο. Μόνο να πηγαίνετε από τον ήλιο...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Παρουσιάστηκε το DTS-HD
01.11.2004
Οι άνθρωποι της DTS παρουσίασαν στο 117ο Συνέδριο του AES την τεχνολογία DTS-HD, η οποία προορίζεται για χρήση στα νέα φορμά εικόνας υψηλής ευκρίνειας Blu-ray και DVD-HD.  Η DTS ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τεχνολογία DTS ++ επιλέχθηκε ως προαιρετική για την χρήση σε δίσκους Blu-ray και DVD-HD και, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το DTS-HD είναι απλώς μία διαφορετική ονομασία "για να γίνει ευκολότερα αποδεκτό το προιόν από το κοινό" όπως δήλωσε ο Brian Towne, αντιπρόεδρος της εταιρίας.  Το DTS-HD αποτελεί  "επεκταση" των προηγούμενων codecs της εταιρίας και αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι διατηρείται η συμβατότητα με τα προηγούμενα φορμά, αλλά και ότι μπορεί να υποστηρίξει streams που ξεκινούν από συμπιεσμένο DTS Digital Surround και να φτάνουν μέχρι μη απωλεστικές κωδικοποιήσεις.  Το DVD-HD υποστηρίζει άπειρο αριθμό διακριτών καναλιών (εννοείται ότι ο αριθμός περιορίζεται από το μέσο αποθήκευσης -βέβαια), προβλέπει διαδικασίες down-mixing σε 5.1 κανάλια και stereo και βασίζεται στον αλγόριθμο Coherent Acoustics που έχει αναπτύξει η εταιρία και χρησιμοποιήται στα DTS-ΕS και DTS 96/24.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Nimbus μεταφέρει τις ηχογραφήσεις της σε DVD-Audio
25.10.2004
Η Νimbus Records είναι η μοναδική εταιρία που χρησιμοποίησε σε τακτική βάση το σύστημα Ambisonics το οποίο με την χρήση ειδικών μικροφώνων επέτρεπε την λήψη και την αναπαραγωγή σφαιρικών ηχητικών πεδίων γύρω από τον ακροατή με την βοήθεια συστημάτων στα οποία ο αριθμός των καναλιών δεν ήταν περιορισμένος.  Οι ηχογραφήσεις με Αmbisonics κυκλοφόρησαν σε βινύλιο αρχικώς (διότι δεν υπήρχε CD ακόμη) και με τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή μπορούσαν να ακουστούν πολυκαναλικά. (μπορείτε να βρείτε και σήμερα το "Stereotomy" του Alan Parsons σε Ambisonics)  Η εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει τις ηχογραφήσεις της σε τετρακαναλικά DVD-Audio ξεκινώντας με μία σειρά που θα ονομάζεται "Surroundyourselfwith".  Στους πρώτους τίτλους θα περιλαμβάνονται έργα Elgar, Beethoven, Schubert και Rakhmaninov καθώς και μία συλλογή με έργα Αμερικανών συνθετών. Η μεταφορά/κωδικοποίηση των αρχικών εγγραφών έγιναν με τον κωδικοποιητή Pro Series της DTS που επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία μέχρι 6.1 καναλιών στα 96kHz.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο DVD player από την Denon
25.10.2004
Η Denon ανακοίνωσε μερικά από τα χαρακτηριστικά του DVD-1910, ενός player στοχευμένου στην χαμηλή κατηγορία τιμής.  Πρόκειται για μια πολύ καλά εξοπλισμένη συσκευή η οποία περιλαμβάνει έξοδο DVI-HDCP, ενσωματωμένο scaler 720p/1080i, προοδευτική σάρωση με DCDi και συμβατότητα με DVD-R/RW, CD-R/RW, CD-MP3 και CD-WMA 9. Οι ψηφιακές έξοδοι υποστηρίζουν streams Dolby Digital, DTS και PCM. Διαθέτει δύο μετατροπείς d/a στα 54MHz για την εικόνα και 192kHz/24bit για τον ήχο.  Ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς την επιλογή της Denon να μην είναι συμβατό το 1910 με κανένα φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Pioneer Plasma 61 ιντσών.
22.10.2004
Η σειρά οθονών Elite PureVision της Pioneer απέκτησε ένα νέο μέλος, ένα από τα πρώτα που παράγεται στο εργοστάσιο που αγόρασε η εταιρία από την NEC.  Πρόκειται για την PRO-1410HD, μία οθόνη plasma με διαγώνιο 61 ιντσών.  H οθόνη έχει ανάλυση 1365x768 και ιδιαίτερα περιορισμένο βάθος για το μέγεθός της, που δεν ξεπερνά τα 120 χιλιοστά.  Διαθέτει δύο εισόδους HDMI για απ' ευθείας ψηφιακή σύνδεση με την πηγή καθώς και ενσωματωμένο το σύστημα ρύθμισης των χρωμάτων ISF C3 που κάνει την ζωή του χρήστη πιο εύκολη στο λεπτό αυτό σημείο.  Η τιμή στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε ήδη η διάθεση της, είναι 21.000 δολλάρια.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η LSO σε SA-CD
12.10.2004
Η London Symphony Orchestra είναι μία από τις πλέον παραγωγικές, όσον αφορά στις ηχογραφήσεις, ορχήστρες του κόσμου και μάλιστα βραβεύθηκε για τα επιτεύγματα της πρόσφατα με το "Lifetime Achievement Award" στα βραβεία Gramophone.  Από το 2000 η σειρά LSO Live περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις της ορχήστρες σε μερικά από τα σημαντικότερα έργα που έχει ερμηνεύσει και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε SA-CD από την 1η Νοεμβρίου.  Ανάμεσα στους πρώτους δίσκους θα είναι το Falstaff του Verdi, υπό την διεύθυνση του Sir Colin Davis με τον Michele Pertusi, καθώς και ένα πακέτο ηχογραφήσεων Brahms που θα περιλαμβάνει την Συμφωνία Νο.3 και την Σερενάτα  No.2.  Σύμφωνα με δηλώσεις της LSO Live θα ακολουθήσουν έργα Sibelius και Shostakovich.  Την τεχνική επιμέλεια των ηχογραφήσρων έχει ο Tony Faulkner.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Blu-ray και HD-DVD: Πάλι η Dolby στο παιχνίδι...
22.10.2004
Oι οργανισμοί που υποστηρίζουν τα δύο format υψηλής ευκρίνειας ανακοίνωσαν την εκλογή τριών τεχνολογιών της Dolby ως "υποχρεωτικώς υποστηριζόμενων" (mandatory) όσον αφορά το ηχητικό περιεχόμενο των προεγγεγραμμένων δίσκων.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δίσκοι Blu-ray θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά stream Dolby Digital σε μία προσπάθεια να είναι συμβατοί με τα υπάρχονται συστήματα 5.1.  Στην περίπτωση των δίσκων HD-DVD οι τεχνολογίες που είναι υποχρεωτικώς υποστηριζόμενες είναι η Dolby Digital Plus και η ΜLP.  Η Dolby Digital Plus χρησιμοποιεί απωλεστική συμπίεση των δεδομένων με κωδικοποίση βασισμένη σε υποκειμενικά μοντέλα ακοής (perceptual coding) και είναι συμβατή με συστήματα 5.1.  Η επίδειξη της τεχνολογίας θα γίνει στο 117ο Συνέδριο του AES.  H ΜLP είναι τεχνολογία μη-απωλεστικής συμπίεσης (αναπτύχθηκε αρχικά από την Meridian) και εξασφαλίζει κορυφαία ποιότητα από αντίστοιχο υλικό. Η επιλογή του MLP από το DVD Forum είναι μάλλον περισσότερο στρατηγική παρά πρακτική:  Με την συκεκριμένη τεχνολογία να υποστηρίζεται, όλα τα HD-DVD players θα είναι δυνητικώς συμβατά με δίσκους DVD-Audio.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H JVC ανακοίνωσε υποστήριξη του Blu-ray
11.10.2004
H JVC ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην BDA (Βlu-ray Disc Association) την οργάνωση που προωθεί την συγκεκριμένη τεχνολογία ως το επόμενο βήμα προς το σύστημα αποθήκευσης εικόνας υψηλής ευκρίνειας.  Στην BDA, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα από τις εταιρίες που αρχικά  υποστήριξαν το νέο φορμά, έχουν ήδη προσχωρήσει μεγάλα ονόματα όπως οι  Dell ,Hewlett Packard, Hitachi, LG Electronics, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK, Τhomson και Twentieth Century Fox. Οι σχετικές δηλώσεις της εταιρίας δια στόματος Masahiko Tsuruta (διευθυντή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της JVC) αναφέρουν ότι "η επιλογή έγινε με κριτήριο την ικανοποιήση των χρηστών και των διαχειριστών του περιεχομένου καθώς και το ειδικό βάρος των υπόλοιπων υποστηρικτών του φορμά."

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ξεκίνησε η παραγωγή TFT-LCD 6ης γενιάς από την LG.Philips
14.10.2004
Το νέο εργοστάσιο στο Gumi της Νότιας Kορέας είναι μόλις το δεύτερο που παράγει τις νέες οθόνες με πρώτο αυτό της Sharp.  Από την γραμμή παραγωγής θα εξέρχονται οθόνες για τηλεοράσεις 32 και 42 ιντσών με λόγο πλευρών 16:9, καθώς επίσης και για μόνιτορς 17 ιντσών. H μηνίαια παραγωγή αναμένεται να φτάσει στα 90.000 κομμάτια, στο τέλος του 2005, αριθμός που ισοδυναμεί με την κατεργασία 250.000 τετραγωνικών μέτρων γυαλιού.Το εργοστάσιο είναι το πρώτο που μπορεί να χειριστεί υποστρώματα με διαστάσεις 1500x1850 χιλιοστά γεγονός που αυξάνει την παραγωγικότητα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

RIAA, Δισκογραφικές και Δισκοπωλεία: Νέος γύρος...
15.10.2004
Μετά την αναγκαστική επιστροφή χρημάτων στην οποία υποχρεώθηκαν τα μέλη της RIAA, αφού έχασαν την γνωστή δίκη για τον παράνομο καθορισμό των τιμών, ένα νέο κόλπο της βιομηχανίας μουσικής αποκαλύφθηκε;  Το MAPS (Μinimum Advertised Pricing Scheme) προσπαθεί να καθορίσει την ελάχιστη τιμή πώλησης των δίσκων "τιμωρώντας" τα δισκοπωλεία που κάνουν εκπτώσεις για να κερδίσουν πελάτες, με το να τους απαγορεύουν ουσιαστικά την ανάρτηση διαφημιστικού υλικού.  Η νέα ιδέα έγινε αντιληπτή και το αποτέλεσμα ήταν η αλυσίδα Wal-Mart (μιλάμε βεβαίως για τις ΗΠΑ) να απαιτήσει "ξερά" την μείωση των τιμών από τις εταιρίες με την απειλή της έξωσής τους από τα καταστήματα.  Τώρα, βεβαίως, μπορεί να σκεφείτε, τι μπορεί να κάνει "ένα μαγαζί". Χμμ... Ατυχώς για τις εταιρίες πολλά: Η Wal Mart αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών πωλήσεων δίσκων ενώ οι δίσκοι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 2% των εσόδων της. Μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε, για Μεγάλο Μαγαζί που είναι σε θέση να εκβιάσει χοντρά.  Εχει η ζωή γυρίσματα...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Αναβάθμιση των επεξεργαστών της Cirrus με νέο λογισμικό.
05.10.2004
H εταιρία ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίοι επεξεργαστές της με κωδικούς CS49500 και CS49400 που χρησιμοποιούνται σε πολλούς ολοκληρωμένους ενισχυτές AV θα διαθέτουν, προαιρετικά, λογισμικό για αυτόματη ρύθμιση του συστήματος και για ισοστάμιση της ακουστικής του χώρου. Το λογισμικό θα περιλαμβάνει δύο αλγόριθμους, τον IRC Level 1 και IRC Level 2 (Intelligent Room Calibration) από τους οποίους ο πρώτος θα αναλαμβάνει το set-up των ηχείων (ρυθμίζοντας αυτόματα στάθμες και χρονικές καθυστερήσεις) και ο δεύτερος θα προσαρμόζει την απόκριση του συστήματος στην ακουστική του χώρου.  Η πρώτη εταιρία που χρησιμοποιεί το νέο λογισμικό είναι η Onkyo η οποία έχει ενσωματώσει το IRC Level 1 στους TX-SR602, TX-SR702.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

DSD: Παύει η Ακαδημαική γκρίνια;
08.10.2004
Mία ματιά στο πρόγραμμα του 117ου συνεδρίου του AES που πραγματοποιήται στο Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι η αντιπάθεια του επιστημονικού χώρου για το DSD (και η συμπάθεια πρός το LPCM) φτάνει σε ένα τέλος ενώ ξεκινά η αναζήτηση των επόμενων βημάτων.  Στα πλαίσια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η τεχνολογία streaming για σήματα DSD, κατά την οποία θα γίνει ζωντανή ηχογράφηση/μετάδοση μίας συναυλίας με έξι κανάλια ήχου, ενώ ο Malcolm Hawksford, από το πανεπιστήμιο του Essex  θα παρουσιάσει μία μέθοδο διαμόρφωσης έξι ακόμη καναλιών στο υπάρχον σήμα DSD ανεβάζοντας τα διαθέσιμα κανάλια σε 12 διατηρώντας μάλιστα την συμβατότητα με το SACD.  Ο Hawksford επίσης θα παρουσιάσει τις ιδέες του για το πώς θα μπορούσε να αναπαραχθεί το σήμα DSD απ΄ευθείας από τα ηχεία χωρίς την μεσολάβηση μετατροπέων (στην θεωρία αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει)  καθώς επίσης και μία νέα τοπολογία ψηφιακού ενισχυτή βελτιστοποιημένη για χρήση σε DSD.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ραδιοενισχυτής NAD με δυνατότητα δικτύωσης.
07.10.2004
Ο ΝetCap της NAD χρησιμοποιόντας λογισμικό της Digital 5 επιτρέπει την διαχείριση αρχείων πολυμέσων και πρόσβαση σε υπηρεσίες του διαδικτύου.  Ο νέος ενισχυτής θα επιτρέπει την χρήση αρχείων ήχου WMA, MP3, AAC, LPCM, την προβολή βίντεο MPEG1, MPEG2, MPEG4 και αρχείων εικόνας  JPEG, TIFF, PSD, PICT και  BMP και την δρομολόγησή τους στα ηχεία και το σύστημα προβολής ενός συστήματος οικιακής διασκέδασης αρκεί να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο. Η NAD, επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφέρει την δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού του ενισχυτή μέσω του διαδικτύου, όποτε οι συνθήκες και οι εξελίξεις του απαιτούν.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Προδιαγραφή "Ψηφιακών Αρνητικών" από την Adobe
11.10.2004
Η Adobe ανακοίνωσε την δημιουργία μίας ανοικτής προδιαγραφής (open standard) για την μετατροπή και αποθήκευση των αρχείων "raw" από τις φωτογραφικές μηχανές.  Ενα αρχείο raw περιλαμβάνει τις πληροφορίες της εικόνας όπως την συνέλαβε ο αισθητήρας, πριν η μηχανή εφαρμόσει οποιαδήποτε επεξεργαστία (μετατροπή ή/και συμπίεση σε κάποιο φορμά) και για αυτό είναι το καταλληλότερο για αρχειοθέτηση των φωτογροαφιών.  Ωστόσο η μορφή των αρχείων αυτών είναι γενικώς διαφορετική από κατασκευαστή σε κατασκευαστή με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η προδιαγραφή Digital Negative της Adobe επιτρέπει την δημιουργία ενός συγκεκριμένου αρχείου (.dng) που θα είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές αρχειοθέτησης και επεξεργασίας (ήδη είναι δυνατή η ανάγνωσή του από το Photoshop μέσω plug-in).  Η μετατροπή των αρχείων raw σε dng θα γίνεται με την χρήση ειδικού λογισμικού που υποστηρίζει πάνω από 60 φωτογραφικές μηχανές και διατίθεται δωρεάν από αυτή την διεύθυνση:
http://www.adobe.com/dng

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

To Virgin Digital είναι online...
08.10.2004
Το νέο portal ψηφιακής μουσικής της Virgin λειτουργεί επισήμως λίγο πάνω από έναν μήνα προσφέροντας μία μεγάλη σειρά από υπηρεσίες στους φανατικούς της διαδικτυακής μουσικής. Πρόκειται για ένα εικονικό Virgin Megastore το οποίο προσφέρει την δυνατότητα downloading μεμονωμένων τρακς καθώς και δυνατότητα πρόσβασης σε 100.000 αλμπουμς (με μηνιαία συνδρομή).  Επίσης το Virgin Digital προσφέρει διαδικτυακό ραδιόφωνο, καθώς και  υπηρεσίες διαχείρισης του υλικού το οποίο έχει πρόσβαση ο κάθε χρήστης με δυνατότητα δημιουργίας play lists, downloading και εγγραφής σε CD ή άλλα μέσα αποθήκευσης. Ζούμε, άραγε, το τέλος της εποχής των ντεσπεράντος της διαδικτυακής μουσικής και την αρχή της εποχής του αδίστα(χ)του ανταγωνισμού στο πεδίο μάχης του καπιταλισμού; Για μία πιο ολοκληρωμένη αίσθηση, ρίξτε μία ματιά σε αυτή την διεύθυνση:
http://www.virgindigital.com/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Βarco καταργεί τα προιόντα Home Cinema
27.09.2004
Mε την προοπτική του ψηφιακού κινηματογράφου να γίνεται συνεχώς περισσότερο ελκυστική από επιχειρηματική σκοπιά, η Barco αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον χώρο της επαγγελματικής προβολής.  Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι το κλείσιμο του τμήματος Oικιακού Κινηματογράφου (που ανήκε στο τμήμα Media & Entertainment) και την πώληση της τεχνογνωσίας και των προιόντων στην Γαλλική TEC και ειδικά κάτω από το όνομα DreamVision. H TEC θα συνεχίσει την πώληση και την υποστήριξη των συγκεκριμένων προιόντων της Barco δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σειρά CineVersum η οποία τώρα θα αποκτήσει τον διακριτικό τίτλο "CineVersum powered by Barco".

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ο Dieter Dierks κάνει την ζωή του DualDisc δύσκολη...
28.09.2004
Aν το όνομα δεν σας λέει και πολλά, δεν φταίτε:  Ο Dierks είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τον DualDisc, τον δίσκο που περιέχει μία πλευρά cd και μία πλευρά dvd και αποτελεί ένα ακόμη "παίκτη" στο παιχνίδι των formats, αλλά βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την WEA (ισχυρότερου υποστηρικτή του DualDisc) για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ιδέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Dierks παρουσίασε ένα νέο (ήμαρτον-ρε-παιδιά) δίσκο με την ονομασία OneDisc που είναι επίσης διπλής όψης (cd-dvd), χρησιμοποιεί την τεχνολογία του DVDPlus (που ο Dierks έχει αναπτύξει) και θα είναι απολύτως συμβατός με οδηγούς cd και dvd χωρίς κανέναν περιορισμό.  Με δεδομένο ότι ο δίσκος έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον DualDisc, το θέμα είναι προφανώς καθαρά επιχειρηματικό.  Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτή την σουρεαλιστική κωμωδία είναι ότι με την ιστορία DVD-Audio/DualDisc/OneDisc -και δενξερωεγώτιάλλοDisc  (η οποία δημιουργήθηκε και υποκινείται από το DVD Forum) προκαλείται θόρυβος που βλάπτει το μοναδικό φορμά υψηλής ανάλυσης που (διστακτικά -έστω) κινείται στην αγορά με τίτλους, το SACD.  Δηλαδή, με απλούς τεχνικούς όρους: Εχετε αρχίσει να μας κουράζετε...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο μέσο αποθήκευσης από την Samsung
22.09.2004
H Samsung ανακοίνωσε την ανάπτυξη μίας νέας μνήμης αποθήκευσης που θα βασίζεται στην νεότερη "ανοιχτή" προδιαγραφή του MMCA. Η νέα μνήμη θα περιλαμβάνει ενσωματωμένο ελεγκτή και θα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά σε δύο μεγέθη, το κανονικό, με την ονομασία MMCplus και το μικρότερο MMCmobile που (έχοντας χαμηλές απαιτήσεις σε τάση τροφοδοσίας) στοχεύει στα κινητά τηλέφωνα και τις μικρότερες φορητές συσκευές. Κύριο χαρακτηριστικό των νέων μνημών θα είναι η αυξημένη ταχύτητα μεταγωγής φτάνοντας τα 20ΜΒ/sec για ανάγνωση και τα 15ΜΒ/sec για εγγραφή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Επίσημα συμβατό με Βlu-ray το επόμενο PlayStation
21.09.2004
Η SCE ανακοίνωσε ότι η επόμενη γενιά PlayStation θα περιλαμβάνει την δυνατότητα ανάγνωσης δίσκων Blu-ray (ΒD-ROM).  Η ανακοίνωση αυτή έχει διπλή σημασία: Πρώτον, η υιοθέτηση του φορμά από μία συσκευή της οποίας η αγοραστική βάση είναι τεράστια θέτει (τουλάχιστον θεωρητικά) τις βάσεις για μία επιτυχημένη πορεία στην αγορά του νέου δίσκου και δεύτερον, η τεράστια χωρητικότητα (54GB, περίπου 6 φορές μεγαλυτερη από αυτήν του DVD) δείχνει τον δρόμο στους σχεδιαστές παιχνιδιών για τις κονσόλες της επόμενης γενιάς.  Με δυνατότητα αποθήκευσης κινούμενης εικόνας υψηλής ευκρίνειας (με codec MPEG-4) είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι δεν θα μπορούν να κάνουν τα παιχνίδια της επόμενης πενταετίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Ηush ανακοίνωσε νέο ATX HTPC
02.09.2004
H Γερμανική εταιρία γνωστή για τα Home Theater PCs της που δεν χρησιμοποιούν ανεμιστήρες για ψύξη (ελαχιστοποιοώντας έτσι τον παραγώμενο θόρυβο) ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο το ATX ΜCE, βασισμένο στο πολυαναμενόμενο Microsoft Media Center Edition 2005.  Το νέο σύστημα προσφέρει δυνατότητα time-shifting στα τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και μεγάλες δυνατότητες προγραμματισμού εγγραφών.  H χωρητικότητά του είναι 400GB, και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την εγκατάσταση DVD ROM ή DVD+R/DVD-R Recorder.  H εικόνα παρέχεται από επεξεργαστή γραφικών ATI Radeon που υποστηρίζει DVI, ενώ διατίθεται κάρτα λήψης τηλεοπτικών σημάτων (αναλογικών και ψηφιακών επίγειων) καθώς και πολυκαναλική έξοδος ήχου (5.1) σε ψηφιακή μορφή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ολοκληρωμένο σύστημα Ηome Theater από την NAD
21.09.2004
Το L73 της NAD είναι μία συσκευή που περιλαμβάνει DVD player (συμβατό με DVD-Video, DVD-Audio, VCD, CD, CD-R, CD-RW, καθώς και δίσκους CD-MP3) δέκτη/επεξεργαστή πολυκαναλικού ήχου (που μπορεί αποκωδικοποιήσει Dolby Digital, DTS  Dolby ProLogic II, Dolby Virtual Speaker και Dolby Headphones -ενώ διαθέτει και το σύστημα EARS της NAD για την δημιουργία πολυκαναλικού ήχου από στερεοφωνικές πηγές) και ενισχυτή με πέντε κανάλια των οποίων τα στάδια εξόδου (με διακριτούς ημιαγωγούς κατά την παράδοση της NAD) μπορούν να αποδώσουν 45W έκαστο σε φορτίο 8Ω. To L73 προσφέρει έξοδο προοδευτικής σάρωσης καθώς και έισοδο 5.1 για σύνδεση πολυκαναλικής πηγής.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Pentax παρουσίασε την Optio S50
22.09.2004
Η νέα μηχανή αποτελεί τον αντικαταστάτη της Optio S40, διαθέτει αισθητήρα 5 megapixel και φακό Pentax με οπτικό ζούμ x3.  Η μηχανή είναι σχεδιασμένη για να κάνει την ζωή του φωτογράφου εύκολη, προσφέροντας 13 προγράμματα λήψης, συμβατότητα με PictBridge και την τελευταία έκδοση του γνωστού λογιμσικού ACDSee για την διαχείριση των φωτογραφιών στον υπολογιστή.  Ενδιαφέρον είναι επίσης και το γεγονός ότι η τροφοδοσία της μηχανής γίνεται από δύο απλές μπαταρίες AA, γεγονός που δεν υποχρεώνει τον χρήστη να μεταφέρει παντού έναν φορτιστή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Gaming: Η εκδίκηση των Σαραντάρηδων...
20.09.2004
Εμείς σας το λέγαμε, αλλά εσείς δεν μας πιστεύατε: Μία έρευνα της ESA (Εntertainment and Software Association) όμως, αποδεικνύει με αριθμούς αυτό που κάθε σαραντάρης γνωρίζει εκ πείρας:  Οτι δηλαδή τα videogames είναι στην ουσία υπόθεση των μεγάλων.  Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η μέση ηλικία του gamer είναι τα  29 έτη και ότι το 94% των τίτλων που αγοράζονται, αγοράζονται από ενήλικους άνω των 18 ετών.  Τα συμπεράσματα της έρευνας, συμβαδίζουν άλλωστε και με την γενικότερη αίσθηση: Τα παιχνίδια για ενήλικα... παιδιά είναι πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα από εκείνα που απευθύνονται στα κανονικά παιδιά.  Η γενιά των Arcade (αυτών των ανήθικων καταγωγίων που στην Ελλάδα ονομάζαμε UFάδικα και ως γνωστόν κατέστρεφαν τους νέους -γι αυτό άλλωστε όλοι οι 40άρηδες του πλανήτη είναι άνεργοι-ναρκομανείς-σεξουαλικώς αποκλίνοντες, καθ' έξιν εγκληματίες...) παίρνει τώρα την εκδίκησή της.  Τσάμπα πήγαν τα τόσα δεκάρικα;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

"Σκάνδαλο" Tara Labs
15.09.2004
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αστυνομία εισέβαλε σε αποθήκη της γνωστής εταιρίας καλωδίων av Τara Labs και προχώρησε σε κατάσχεση 42.000 χιλιάδων προιόντων των οποίων η αξία ξεπερνά τις 600.000 δολλάρια.  Αιτία για την κατάσχεση η ανακάλυψη από την πλευρά των αμερικανικών τελωνειακών αρχών ότι τα "Made in the USA" καλώδια ήταν στην πραγματικότητα κατασκευασμένα στην Κίνα.  Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προστιθέμενη αξία στο έδαφος των HΠΑ ήταν ο τερματισμός των καλωδίων με βύσματα, κάτι που ως δικαιολογία δεν έπεισε -προφανώς- τους τελωνειακούς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα καθώς το "outsourcing", η εξαγωγή δηλαδή εργασίας σε τρίτες χώρες με πολύ χαμηλότερο εργατικό κόστος, μαστίζει την κοινωνία των ΗΠΑ, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας.  Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας πούν ότι το μπλεντάζ του high-end καλωδίου σας το έπλεξε αμερικανίδα παρθένα από το νότο (τις κρύες νύχτες του χειμώνα)  και γι'αυτό στοιχίζει όσο ένα μικρό σαλέ στην Ελβετία, να είστε δύσπιστοι. Στην Κίνα γίνεται φθηνότερα -και από παρθένες υπάρχει μάλλον έλλειψη...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Silicon Image ανακοίνωσε HDMI δεύτερης γενιάς
15.09.2004
Η Silicon Ιmage, μία από τις εταιρίες που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο διασύνδεσης HDMI ανακοίνωσε την κατασκευή και προώθηση στην αγορά των ολοκληρωμένων δεύτερης γενιάς για αποστολή και λήψη σημάτων του πρωτοκόλλου. Τα νέα τσίπ (πομπός SiI9030 και δέκτης SiI 9031) μπορούν να υποστηρίξουν σήματα DVD-Audio και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μερικές από τις νεώτερες συσκευές μεγάλων κατασκευαστών όπως στούς ενισχυτές av  SAX-R70 και AVR-5805 των Panasonic και Denon αντίστοιχα καθώς και στα DVD players DVD-S97 (Panasonic) και  DVD-2910/ DVD-3910 (Denon).Tα νέα ολοκληρωμένα είναι συμβατά με το σύστημα προστασίας από αντιγραφή HDCP, και μάλιστα ο δέκτης είναι ο μοναδικός που το υποστηρίζει την στιγμή αυτή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέοι επεξεργαστές και προβολέας από την Faroudja
16.09.2004
Δύο νέους επεξεργαστές και έναν προβολέα αναμένεται να παρουσιάσει στην αγορά τον Οκτώβριο η Faroudja.  Ο DVP1080 μπορεί να δεχτεί σήματα 1080i και να τα μετατρέψει σε σήματα προοδευτικής σάρωσης 1920x1080 και να πραγματοποιήσει crossconversion για την μετατροπή σημάτων υψηλής ευκρίνειας (1080i και 720p) σε σήματα κατάλληλα για κάθε σύστημα απεικόνισης που δεν "ανεβαίνει" σε αυτές τις τιμές. Ο DVP1510HD είναι ο διάδοχος του DVP1500, προσφέροντας νέα αισθητική και συμβατότητα με το σύστημα προστασίας HDCP ενώ περιλαμβάνει και ενσωματωμένο οδηγό DVD.  Ο νέος προβολέας της Faroudja έχει κωδικό DILA-1080pHD και χρησιμοποιεί τρία τσίπ D-ILA με εγγενή ανάλυση 1920x1080.  Κάθε προβολέας συνοδεύεται από έναν επεξεργαστή (τον Οκτώβριο αναμένεται το μοντέλο που θα συνοδεύεται με τον DVP1080) και ρυθμίζεται  ξεχωριστά από τον γνωστό γκουρού του χώρου William Phelps.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Atari Anthology - Για να θυμούνται οι παλιοί...
16.09.2004
...και να μαθαίνουν οι νεώτεροι gamers τι σημαίνει να σχεδιάζεις παιχνίδια μία εποχή που η υπολογιστική ισχύς ήταν είδος εν ανεπαρκεία... Η συλλογή αυτή με παλιά αλλά εξόχως κλασικά (και αν θέλετε μία προσωπική άποψη) εθιστικά παιχνίδια περιλαμβάνει τίτλους των οποίων η σημασία για το gaming σε κάνει να ανατριχιάζεις: Asteroids, Battlezone, Missile Command, Pong (!!!), Gravitar, Millipede, Super Breakout, Off the Wall,  Blackjack, Desert Falcon, Steeplechase και Sprintmaster είναι μερικά από τα 85 παιχνίδια που θα περιλαμβάνει το πακέτο που είναι συμβατό με PS2 και Xbox. Με κόστος κάτω από 20 δολλάρια (στην αγορά των ΗΠΑ) είναι έγκλημα να μην το αποκτήσει κανείς τον Νοέμβριο οπότε και αναμένεται η κυκλοφορία του.  Η Atari ανακοίνωσε ότι το πακέτο θα προσφέρει νέα game modes καθώς και νέο user interface.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δωρεάν Πακέτο αξιολόγησης ΜPEG-4 ΑV
10.09.2004
To πακέτο που περιλαμβάνει τον encoder MPEG-4 που χρησιμοποιεί τους αλγορίθμους AVC (Αdvanced Video Coding) και HE-AAC (High Efficiency Advanced Audio Coding) για την εικόνα και τον ήχο αντίστοιχα, streaming server ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν τυπικό υπολογιστή των 1.3GHz και MPEG-4 player προσφέρεται από το Fraunhofer Institute ώστε να γίνει δυνατή η αξιολόγηση της ισχύος των νέων codecs και της ποιότητας που προσφέρουν. Στην ΙΒC, το Fraunhofer επέδειξε το σύστημα "DSL-TV" που βασίζεται σε ένα συνδυασμό codecs AVC και πολυκαναλικού HE-AAC που επιτρέπει την προβολή ψηφιακής εικόνας και ήχου surround με bitrate κάτω από 1Mb/s.  Oι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν το πακέτο μέχρι την 01.01.2005 και να χρησιμοποιήσουν τον συνδυασμό encoder/streaming server για 30 ημέρες.  Το MPEG-4 player δεν θα έχει κανέναν περιορισμό.  Μπορείτε να κάνετε το download από το link:
http://www.iis.fraunhofer.de/amm/download/mpeg4/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Runco ανακοίνωσε νέα μοντέλα plasma
10.09.2004
Τα τέσσερα μοντέλα με κωδικούς PL-43DHD, PL-50DHD, PL-50XA, και  PL-61DHD θα είναι εξοπλισμένα με τον ελεγκτή DHD της εταιρίας ο οποίος "τρέχει" τον αλγόριθμο ViVix II. Ο ViVix ΙΙ που έχει σχεδιαστεί από την Runco επιτρέπει την βελτιστοποιημένη προβολή εικόνας συμβατικής και υψηλής ανάλυσης. Οι νέες συσκευές θα περιλαμβάνουν επίσης 3:2 και 2:2 pulldown για την προβολή υλικού που προέρχεται από φίλμ.  Επίσης η Runco ανακοίνωσε ένα νέο μόνιτορ με οθόνη plasma το CW-42HD.  Πρόκειται για μία συσκευή 42 ιντσών με εγγενή ανάλυση 1024x768 και λόγο πλευρών 16:9 και βάθος μικρότερο των 15 εκατοστών,  η οποία μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην αισθητική του χώρου

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

"Λεπτές" CRT: Η LG.Philips απαντά στην Samsung
08.09.2004
Σαν να μην αρκούσε η κόντρα LCD και Plasma και η σχετική φιλολογία, οι μεγάλοι κατασκευαστές οθονών αποφάσισαν να μας θυμίσουν ότι η CRT δεν έχει πεθάνει καθόλου: Στο DisplayForum που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου η LG.Philips αναμένεται να απαντήσει στις SDI της Samsung παρουσιάζοντας την δική της άποψη για τις CRT μικρού βάθους.  Ο λόγος για αυτή την κίνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών (ανάμεσά τους ο Siegfried Trinker της LG.Philips και ο Jumpei Kakamura του Japan Picture Quality & Technology Laboratory), είναι κατ΄αρχήν η ποιότητα των CRT που παραμένει απλησίαστη από τα LCD/PDP και το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως οι οθόνες CRT θα παραμείνουν στην κορυφή των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι το 2007.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το QuAUDIOPHILIAc σε DVD-Audio
10.09.2004
Η DTS ανακοίνωσε την κυκλοφορία του QuAUDIOPHILIAc ενός δίσκου που περιλαμβάνει εκτός των άλλων σπάνιους πολυκαναλικούς πειραματισμούς του Frank Zappa.  To QuAUDIOPHILIAc δημιουργήθηκε από τον Dewwzil Zappa o οποίος περιέλαβε  ανέκδοτες ηχγραφήσεις και μείξεις συνθέσεων όπως τα "Rollo" και "Venusian Time Bandits", πειραματικές πολυκαναλικές ηχογραφήσεις που έκανε ο ίδιος ο Zappa στο υπόγειο του σπιτιού του το 1970, καθώς και κομμάτια από τα Sheik Yerbouti, Shut Up 'N Play Yer Guitar και Orchestral Favorites σε πολυκαναλικές εκδοχές. Στα extras του δίσκου θα περιλαμβάνονται βίντεο με τον Zappa να αναλύει τις απόψεις του για τον ήχο surround και την online διανομή της μουσικής (το 1983-δηλαδή είκοσι χρόνια πριν!), πρόβες, καθώς και μείξεις σε DTS 96/24 surround.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δύο νέα τραγούδια από τον Roger Waters στο διαδίκτυο
03.09.2004
H απάντηση-δήλωση του διάσημου μουσικού-συνιδρυτή των Pink Floyd για τον πόλεμο στο Ιρακ περιλαμβάνει δύο νέα κομμάτια, το "To Kill The Child" και το "Leaving Beirut," τα πρώτα του μετά τον δίσκο "Amused To Death".  O Waters ξεκίνησε να γράφει την μουσική σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή και η ηχογράφησή τους στο στούντιο έγινε με την την συμμετοχή των Graham Broad (τύμπανα), Andy Fairweather-Low (κιθάρα), Katie Kissoon (φωνή), PP Arnold (φωνή), -- and Carol Kenyon (φωνή), ενώ ο ίδιος εκτός από τα φωνητικά, παίζει μπάσο, κιθάρα και πλήκτρα.  Τα δυο κομμάτια θα πωλούνται από γνωστά οnline δισκοπωλεία ενώ streaming εκδόσεις τους (δηλαδή χωρίς νόμιμο δικαίωμα αποθήκευσης) μπορεί κανείς να ακούσει στο site του Waters:
http://www.roger-waters.com/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ανακοινώθηκε η πρώτη επίσημη έκδοση του Βlu-ray.
01.09.2004
Οι εταιρίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία Βlu-ray ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η έκδοση 1.0 της προδιαγραφής του φορμά. Η συγκεκριμένη προδιαγραφή αφορά στις κατακευαστικές λεπτομέρειες του ίδιου του δίσκου (BD-ROM) και η έγκρισή της επιτρέπει στις εταιρίες software να προχωρήσουν στην κατασκευή γραμμών παραγωγής προεγγεγραμμένων δίσκων οι οποίοι αναμένονται στα τέλη του 2005.  Αφήνει επίσης χρονικά περιθώρια στους κατασκευαστές να σχεδιάσουν συσκευές μόνο ανάγνωσης για τους δίσκους αυτούς.  Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο φορμά (BD-ROM) θα υποστηρίζει δύο ακόμη codecs: τον VC-1 της Microsoft (που έχει προταθεί από το SMPTE και βασίζεται στο Windows Media Video 9) ως υποχρεωτικό (mandatory) και τον ΜPEG-4 AVC High Profile.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Xωρίζουν οι δρόμοι του DVI και του HDMI
31.08.2004
H έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η In-Stat/MDR έδειξε ότι παρά το γεγονός πως το DVI αποτέλεσε ένα κοινό πρωτόκολλο διασύνδεσης για τον χώρο των υπολογιστών και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αυτή η κατάσταση αλλάζει με την βοήθεια του HDMI το οποίο (σύμφωνα πάντα με την έρευνα) αναπτύσσεται ραγδαία (αναμένεται αύξηση 462.3% μέχρι το 2008 έναντι 34.3% του DVI -που όμως είναι ήδη μία ώριμη τεχνολογία) Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το HDMI υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από μεγάλους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών, ότι η μετάβαση από το DVI στο HDMI ξεκίνησε το 2004 και θα επιταχυνθεί κατά το 2005, ότι το HDMI δεν αναμένεται να είναι τόσο δημοφιλές μεταξύ των κατασκευαστών PCs και περιφερειακών εκτός ίσως από αυτούς των συστημάτων HTPCs και, τέλος, ότι το DVI θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κατασκευαστών μόνιτορς και προβολέων για παρουσιάσεις μέχρι το 2008.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η CyberLink παρουσίασε το PowerCinema 3 TV Plus
03.09.2004
To PowerCinema 3 το λογισμικό διαχείρισης media ήχου και εικόνας μέσω υπολογιστή απέκτησε πλέον και δυνατότητα λήψης εξωτερικών σημάτων.  Η έκδοση "ΤV Plus" περιλαμβάνει και μία κάρτα λήψης σημάτων TV η οποία έχει επιλεγεί και δοκιμαστεί από την CyberLink ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας.  Η κάρτα προσφέρει και την δυνατότητα λήψης ραδιοφωνικών σημάτων FM.  Το λογισμικό έχει επεκταθεί ώστε να υποστηρίζει αυτόματη ανίχνευση/μετονομασία/διαγραφή σταθμών, λειτουργία time shifting για τα τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και δυνατότητα προγραμματισμένων εγγραφών εγγραφής και δημιουργία λίστας με αγαπημένα προγράμματα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eρευνα για τις συνήθειες στο Home Entertainment
02.08.2004
Eρευνα της Philips μέσω της εταιρίας Ηarris Interactive έφερε στο φώς μερικές ενδιαφέρουσες συνήθειες κατά την χρήση συστημάτων οικιακής διασκέδασης.  Κατ' αρχήν η έρευνα επιβεβαίωσε την άποψη ότι η βασική χρήση ενός τέτοιου συστήματος είναι η θέαση ταινιών με παρέα (92-94% όσων δήλωσαν ότι καλούν φίλους "για τηλεόραση", βλέπουν ταινίες).  Ο λόγος προτίμησης ενός οικιακού συστήματος έναντι της κλασικής αίθουσας είναι η άνεση (30% προτιμούν τον καναπέ τους), η οικονομία (27%) ενώ ακολουθεί η δυνατότητα ελέγχου των συνθηκών της θέασης (μέσω του τηλεχειριστηρίου και του φωτισμού).  Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση των Ιταλών στο σχετικό ερώτημα όπου το 90% απάντησε ότι "προτιμά να αποφεύγει το πλήθος και να είναι ο εαυτός του" πρακολουθώντας ταινίες στο σπίτι. Ο σεξιστικός χαρακτήρας των συστημάτων δεν διέφυγε της έρευνας: Για παράδειγμα, το 28% των Αμερικανών απάντησε ότι "θα πρέπει να είμαι σε κόμα" (!!!) για να αφήσει τη γυναίκα του να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα ενώ και οι υπόλοιποι ερωτηθέντες ακολουθούν την ίδια λογική. Τι θα ήταν πρόθυμοι όλοι αυτοί να θυσιάσουν επί ένα μήνα για να κερδίσουν ένα σύστημα δωρεάν; Πολλά, τελικώς.  Οι Αμερικανοί τα ψώνια τους  (47%), το ποτό (39%), το κάπνισμα (32%) και το... σεξ (21%) ενώ οι Ρώσσοι, την σοκολάτα (52%), το ποτό (48%) και το σεξ -επίσης (23%). Η έρευνα έγινε μεταξύ 6000 ανθρώπων σε 13 χώρες.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ο Infocus 777 βραβεύτηκε ως Προβολέας της Χρονιάς.
23.08.2004
Ο μεγάλος προβολέας της Infocus που χρησιμοποιεί τρία ΗD2 DMD της Texas για να προσφέρει ανάλυση 1280x720 (περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε ΕΔΩ) επιλέχθηκε ως "ο High-End προβολέας της χρονιάς για την Ευρώπη" από την EISA. O Amar Samra, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου τομέα της Infocus, δήλωσε (προφανώς ικανοποιημένος...) ότι "πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που θα μπορούσαμε να περιμένουμε (...)"

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το Gone with the Wind σε συλλεκτική έκδοση
05.08.2004)
H ταινία των 10 Oscar έχει ήδη κερδίσει και την αγορά του οικιακού βίντεο έχοντας πωλήσει 8.5 εκατομύρια κομμάτια.  Ωστόσο, η συλλεκτική έκδοση που θα κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα έχει υποστεί restoration με την τεχνολογία "Ultra Resolution" της Warner και θα περιλαμβάνει τέσσερεις δίσκους οι δύο από τους οποίους θα περιέχουν το  "The Making of the Legend" καθώς και ένα νέο ντοκυμανταίρ για την ταινία με τίτλο "Melanie Remembers: Olivia de Havilland Recalls Gone with the Wind".  Στα extras θα περιλαμβάνονται επίσης υλικό από την πρεμιέρα του 1939 και την επανεμφάνιση της ταινίας για τους εορτασμούς ενός αιώνα από τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς και ξεχωριστά αφιερώματα για τους πρωταγωνιστές Clark Gable, και Vivien Leigh. Ο ήχος θα είναι Dolby Digital 5.1

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πτώση των τιμών στα επίπεδα monitors
31.08.2004
Oι Samsung και Matsushita, από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες στην κατασκευή πάνελς LCD και plasma αντιστοίχως, ανακοίνωσαν τις προβλέψεις τους για μείωση των τιμών στα βασικά αυτά εξαρτήματα, μείωση που αναμένεται να έχει την επίπτωσή της και στις τιμές των τελικών προιόντων μέσα στους επόμενους έξι μήνες.  H Samsung ανακοίνωσε πρόβλεψη μείωσης 10-20% (στα πάνελς -τονίζεται- όχι σε τελικά προιόντα) η οποία θα είναι ιδιαίτερα έντονη σε οθόνες μικρής διαγωνίου ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για υπερεπάρκεια την επόμενη χρονιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.  Η τεχνολογία plasma επίσης παρουσιάζει πτωτικές τάσεις ως προς το κόστος των πάνελς καθώς η παραγωγή αυξάνεται.  Η Matsushita σχεδιάζει τον διπλασιασμό της παραγωγής της με στόχο να φτάσει τα 4.5 εκατομύρια πάνελς το 2006.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

JVC player EURO 2004, o Θοδωρής Ζαγοράκης
27.7.2004
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επελέγη από την UEFA ως ο "JVC UEFA EURO 2004" καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Για την βράβευση αποφάσισαν τα οκτώ πιο δυνατά Group της UEFA με μία επιπλέον ψήφο από το κοινό. Η UEFA ανακοίνωσε επίσης και τους 23 καλύτερους παίκτες. Από αυτούς οι δύο είναι τερματοφύλακες, 7 αμυντικοί, 7 κεντρικοί, και 7 επιθετικοί:
Τερματοφύλακες: Cech Petr (Τσεχία), Νικοπολίδης Αντώνης (Ελλάδα), Αμυντικοί: Campbell Sol (Αγγλία), Cole Ashley (Αγγλία), Δέλλας Τραϊανός (Ελλάδα), Mellberg Olof (Σουηδία), Ricardo Carvalho (Πορτογαλία), Σεϊταρίδης Γεώργιος (Ελλάδα), Zambrotta Gianluca (Ιταλία), Κεντρικοί: Ballack Michael (Γερμανία), Figo Luis (Πορτογαλία), Lampard Frank (Αγγλία), Maniche (Πορτογαλία), Nedved Pavel (Τσεχία), Ζαγοράκης Θεόδωρος (Ελλάδα), Zidane Zinedine (Γαλλία), Επιθετικοί: Baros Milan, (Τσεχία) Χαριστέας Άγγελος (Ελλάδα), Larsson Henrik (Σουηδία), Ronaldo Cristiano (Πορτογαλία), Rooney Wayne (Αγγλία), Tomasson Jon Dahi (Δανία), Van Nistelrooy Ruud (Ολλανδία)
Το τεχνικό group της UEFA απαρτίζεται από οκτώ μέλη τους: Roy Hodgson, Gerard Houllier, Anghel Jordanescu, Gyorgy Mezey, Holger Osieck, Jozef Venglos, Berti Vogts και  Andy Roxburgh.
Ο καθένας από αυτούς δικαιούται μια ψήφο και η ένατη ψήφος έρχεται από το EURO2004.com
Η παρουσίαση του JVC UEFA EURO 2004ΤΜ  Παίκτη του Τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό, στις 26 Αυγούστου, την παραδοσιακή kick – off της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σεζόν.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τριάντα τίτλοι DualDisc τα Χριστούγεννα
23.07.2004
Aυτός τουλάχιστον είναι ο ρεαλιστικός στόχος που θέτουν οι πέντε δισκογραφικές εταιρίες που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή του "διπλού" CD/DVD δίσκου δύο πλευρών που έχει ήδη εγκριθεί από το DVD Forum.  Oι απαισιόδοξοι πάντως θεωρούν ότι τα DualDiscs δεν πρόκειται να εμφανισθούν πρίν τις αρχές του 2005 (ενώ τα Χριστούγεννα θα ήταν μία σαφώς καλύτερη εποχή από πλευράς marketing) και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν δυσκολίες με την αυστηρή νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Το κόστος πάντως θα είναι λογικό: αναμένεται κάτω από τα 19 δολλάρια στην αγορά των ΗΠΑ όπου και θα γίνει η πρώτη παρουσίαση.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

DTS 96/24 streaming
22.07.2004
Η DTS ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμαστική μετάδοση μουσικού υλικού κωδικοποιημένου σε 5.1 κανάλια και ανάλυση 96kHz/24bit μέσω τηλεπικοινωνιακού καναλιού με εύρος όχι μεγαλύτερο των 1.5Mbs. Η δοκιμή έγινε σε συνεργασία με την Σουηδική ραδιοφωνία. Για την κωδικοποίηση χρησιμοποιήθηκε ο codec Coherent Acoustics της DTS και το σήμα διοχευτεύθηκε με επιτυχία στο διαδίκτυο μέσω ΙP. Η ανάκτηση του σήματος και η αποκωδικοποίησή του έγινε με την βοήθεια ειδικού λογισμικού που ανέπτυξε η ίδια η DTS για αυτό τον σκοπό.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

DVD+R για ταχύτητες 1-16x από την Verbatim
19.07.2004
Η Verbatim ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει στην αγορά εγγραφόμενα DVD (+R) με την δυνατότητα να υποστηρίξουν ταχύτητες εγγραφής μέχρι x16.  Ο ρυθμός εγγραφής ενός τέτοιου δίσκου μπορεί να φτάσει μέχρι τα 21ΜΒ/sec γεγονός που επιτρέπει την εγγραφή των 4.7GB μέσα σε περίπου πέντε λεπτά.  Για την κατασκευή των νέων δίσκων θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Advanced AZO που έχει ανατπύξει η μητρική της Verbatim, Mitsubishi Kagaku Media και η οποία μεταξύ άλλων εξασφαλίζει πλήρη συμβατότητα με τα επιτραπέζια recorders (με ρυθμό εγγραφής x1) και τους παλαιότερους οδηγούς-εγγραφείς για υπολογιστές που υποστηρίζουν ταχύτητες μέχρι x8.  Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθεί και μία νέα τεχνική χύτευσης των δίσκων η οποία  εξασφαλίζει μικρότερες ανοχές στην επιφάνεια καθώς οι μεγαλύτερες ταχύτητες, ιδιαίτερα στις εξωτερικές περιοχές του δίσκου, είναι δυνατόν να προκαλέσουν αύξηση των σφαλμάτων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ερευνα Αγοράς: Η ηχητική ποιότητα πρώτη προτεραιότητα (...!;)
23.07.2004
Ερευνα της Βρετανικής αγοράς από τις Philips, Sony και Universal έφερε στην επιφάνεια μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία: Το 80% των 800 ερωτηθέντων απάντησαν ότι "η ηχητική ποιότητα είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα που θέτουν όταν επιλέγουν ένα ηχητικό σύστημα" με το ένα τρίτο από αυτούς να βάζει νερό στο κρασί του όταν πρόκειται για προσωπικά ηχοσυστήματα.  Το πολυκαναλικό υλικό ενδιαφέρει περισσότερο τους νέους 18-24 ετών (66%) από τους χμμμ... λιγότερο νέους 45-54 ετών (26%).  Το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι "ακούνε μουσική στο καλύτερο δυνατό σύστημα που είναι σε θέση να αγοράσουν" με τους άνδρες να είναι πιο απόλυτοι στον τομέα αυτό (47% έναντι 34% των γυναικών) και τις γυναίκες να κάνουν συμβιβασμούς στα προσωπικά ηχοσυστήματα (37% έναντι 25% των ανδρών).  Το ερώτημα εδώ είναι: Εχουν πραγματοποιήσει οι καλές μας εταιρίες τέτοια έρευνα στο παρελθόν;  Αν ναι, ποιά ήταν τα αποτελέσματα;  Και αν όχι, πώς γνώριζαν τις προτιμήσεις του κοινού όταν οι βασικές σειρές των προιόντων τους -στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν- ήταν βασικώς "mass market oriented" (δηλαδή έγραφαν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ποιότητα);  (η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την David Lewis Consultancy).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Κι άλλη έρευνα αγοράς: Τι θέλετε να δείτε σε HDTV;
19.07.2004
Αυτό φυσικά είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να κάνει κανείς στον εαυτό του πρίν αγοράσει τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας -αλλά έστω και μέτα, είναι πάντοτε ενδιαφέρον.  Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ευτυχώς (για το ανθρώπινο είδος) λογικά: Ανδρες και γυναίκες συμφώνησαν ότι το σημαντικότερο υλικό για θέαση σε υψηλή ευκρίνεια είναι οι κινηματογραφικές ταινίες, για να διαφοροποιήσουν την άποψή τους αμέσως μετά, τοποθετώντας τα αθλητικά θεάματα (οι άνδρες) και τα σήριαλ (οι γυναίκες) στην δεύτερη θέση.  Τα διαφημιστικά σπότ έρχονται στην τελευταία θέση (κακώς, γιατί πολλά από αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης) με προτελευταία τα reality shows.  Η έρευνα περικλείει μία σειρά από ενδιαφέρουσες έμμεσες πληροφορίες:  Πρώτον, ότι οι θεατές μπορούν να ικανοποιηθούν εύκολα, καθώς η μεταφορά των περισσότερων ταινιών σε πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας είναι σχετικώς εύκολη (χρειάζεται μία καλή high definition κάμερα και ένα καλό telecine).  Δεύτερον ότι το κοινό είναι πολύ περισσότερο αδιάφορο για τα reality shows από όσο νομίζουν όσοι τα παράγουν και τα προβάλλουν. Τρίτον και σημαντικότερον, εάν οι ιδιοκτήτες συστημάτων HDTV (δηλαδή μία κατά τεκμήριο ιδιαίτερα δυναμική ομάδα καταναλωτών υψηλών δυνατοτήτων) αδιαφορούν για τα reality, ποιός ο λόγος να συνοδεύονται από διαφημίσεις, άρα να υπάρχουν στη ζωή μας;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

To Χόλυγουντ αξιολογεί το Ιosono
23.07.2004
Ο Karlheinz Brandenburg του ινστιτούτου Fraunhofer (ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του MP3) και οι άνθρωποι της ομάδας του επέδειξαν σε στελέχη της βιομηχανίας του κινηματογράφου (ανάμεσά τους και εκπρόσωποι μεγάλων "παικτών" όπως η Disney) την τεχνολογία Iosono που αποτελεί ίσως την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός εμπορικά αξιοποιήσιμου συστήματος δημιουργίας τρισδιάστατων ηχητικών πεδίων.  Το Iosono (που έχει επιδειχθεί ως πρωτότυπο σε συνέδρια του ΑΕS) βασίζεται στην θεωρία του Wavefront Reconstruction (αναδημιουργίας του μετώπου κύματος) και διαφοροποιήται ως προς τα συμβατικά σημερινά συστήματα στο ότι δεν απαιτεί συγκεκριμένη θέση του ακροατή ως προς τα ηχεία (sweet spot).  Η τεχνολογία χρησιμοποιεί πολλά μικρά ηχεία (από 300 έως 400, ανάλογα με τον χώρο) και έναν αλγόριθμο που δημιουργεί τα απαραίτητα σήματα για κάθε ηχείο (και απαιτεί, βεβαίως, σημαντική υπολογιστική ισχύ).  Παράλληλα με το ίδιο το σύστημα, επιδείχθηκε και ένα εργαλείο μείξης βασισμένο σε ένα απλό γραφικό περιβάλλον μέσω του οποίου ο μηχανικός ήχου απλώς υποδεικνύει στον αλγόριθμο την επιθυμητή θέση κάθε ηχητικής πηγής ωστε να δημιουργηθούν αυτόματα τα σήματα σε κάθε ηχείο. Φυσικά, το πρόβλημα είναι το γνωστό:  Οι αίθουσες προβολής θα εγκαταστήσουν δύσκολα ένα σύστημα για το οποίο δεν υπάρχουν μεγάλες ταινίες, και οι εταιρίες παραγωγής, δεν θα μειξάρουν ταινίες συμβατές με το Iosono αν δεν υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες μεγάλες αίθουσες...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τα βραβεία DVD Technical Awards
14.07.2004
Επειδή, εκτός από τέχνη, ο κινηματογράφος είναι και τεχνολογία τόσο κατά την δημιουργία μίας ταινίας όσο και κατά την μεταφορά της σε κάποιο εμπορικά αξιοποιήσιμο μέσο, καλό είναι να τα γνωρίζετε ώστε να προγραμματίσετε τις αγορές σας αναλόγως:  Για το 2004, λοιπόν τα βραβεία έχουν ως εξής:
Best Overall Presentation - Theatrical Release: "The Adventures Of Indiana Jones," Best Overall Presentation - Foreign Language Release: "La Femme Nikita Special Edition," Best Overall Presentation - Television Release: "The West Wing: The Complete First Season,",  Best Overall Presentation - Direct-to-DVD Release: "The Lion King 1 1/2," Best Overall Presentation - Adult Release: "Space Nuts,"  Best Audio Presentation:  "The Lord Of The Rings: The Two Towers Extended Edition," Best Use Of Menu Features: "Alien Quadrilogy," Best Commentary: "The Lord Of The Rings: The Two Towers Extended Edition," Best Direct Digital Transfer: "Finding Nemo," Best Video Transfer From A Non-Digital Source: "Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl," Best Re-Mastered DVD: "The Adventures Of Robin Hood," Best Supplementary Material Presentation:  "The Lord Of The Rings: The Two Towers Extended Edition," Best Use Of DVD-ROM Features: "Harry Potter And The Chamber Of Secrets," Best Music DVD Non Theatrical Release: "The Grateful Dead: The Closing Of Winterland," Best Music DVD Theatrical Release: "The Who: The Kids Are Alright"

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέος codec DivX
16.07.2004
H DivX ανακοίνωσε την έκδοση 5.2 του codec της, η "ελαφριά" έκδοση της οποίας μπορεί να κατέβει δωρεάν από την διεύθυνση
http://www.divx.com/divx/download/. Η νέα έκδοση έχει σημαντικές βελτιώσεις που την κάνουν εφάμιλλη του WMA 9 της Microsoft σε θέματα ποιότητας και τρείς φορές πιο γρήγορη κατά την κωδικοποίηση.  Στις βελτιώσεις, περιλαμβάνεται καλύτερη διαχείριση των B-frames (όπου κωδικοποιούνται οι σκηνές με ελάχιστη πληροφορία κίνησης), η δυνατότητα προσαρμογής του κβαντιστή στην πολυπλοκότητα της εικόνας με άλλα λόγια η δυνατότητα διαχείρισης μεταβλητού bitrate, καθώς επίσης και ο ρυθμός κωδικοποιήσης "Fast Mode" που είναι ενδιάμεσος της αργής και ποιοτικής κωδικοποίησης και εκείνης που δίνει έμφαση μόνο στην ταχύτητα.  Ο νέος codec μπορεί επίσης να επικοινωνεί με τον δικτυακό τόπο της DivX ώστε να ενημερώνεται ο χρήστης για updates.  To κομμάτι του decoding παρέμεινε αμετάβλητο ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητα με τα παλαιότερα players.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Tα βραβεία Grammy αναγνωρίζουν το... Surround
19.07.2004
Η επόμενη απονομή βραβείων Grammy θα περιλαμβάνει και την κατηγορία του "Best Surroun Sound Album" όπου θα βραβεύεται ο καλύτερος δίσκος με πολυκαναλικό περιεχόμενο.  Η κατηγορία θα περιλαμβάνει δίσκους DVD-Video, SACD, DVD-Audio και γενικώς δουλειές στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κωδικοποιήσεις DTS, Dolby Digital και Circle Surround με τέσσερα ή περισσότερα κανάλια. Επιτέλους, ο πολυκαναλικός ήχος δικαιώνεται.  Τώρα, αυτό που απομένει είναι η κυκλοφορία του "Παρατράγουδα Νο.32" σε υβριδικό SACD (και η συνεπακόλουθη βράβευσή του ως "Πλατινένιου-Multichannel" στην ντόπια αγορά...)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Pionner κυκλοφόρησε DVD+R/+RW
13.07.2004
E, ναί.  Αυτά έχουν οι επιχειρήσεις.  Με το σκεπτικό ότι "υποστηρίζουμε και τις δύο τεχνολογίες επειδή υπάρχει ζήτηση και για τις δύο" η Pioneer εγκατέλειψε το μετερίζι του -R/-RW και θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο έναν οδηγό με δυνατότητα εγγραφής δίσκων +R/+RW δύο στρώσεων με ταχύτητες που φτάνουν το x4  και δίσκων μίας στρώσης με ταχύτητα x16. Ο νέος οδηγός θα έχει κωδικό  DVR-A08XL και (πάλι καλά...) θα είναι συμβατός με -R/-RW.    Η κίνηση αυτή της Pioneer είναι ενδεικτική της κατάστασης:  Είναι η πρώτη εταιρία του στρατοπέδου "-" που υποστηρίζει και το "+" σε δίσκους διπλής στρώσης  (η Sony από την αρχή είχε δηλώσει ότι οι συσκευές της θα υποστηρίζουν και τα δύο φορμά) και η επιλογή της δεν είναι τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το DVD Forum εξακολουθεί ακόμη να συζητάει για την προδιαγραφή διπλής στρώσης στους δίσκους "-" ενώ "οι άλλοι" αλωνίζουν στην αγορά εδώ και μήνες...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Samsung ενσωματώνει τεχνολογία Philips για SACD
06.07.2004
Tα νέα DVD players της Samsung, ξεκινώντας από το DVD-HD841 θα έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων SACD σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.  Η εταιρία επέλεξε το ολοκληρωμένο SAA7893HL της Philips το οποίο προσφέρει την δυνατότητα ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης DSD με χαμηλό κόστος, περιλαμβάνοντας το απαραίτητο hardware και software για την λήψη, αποκωδικοποίηση και επεξεργασία DSD. H Samsung δικαιολόγησε την κίνηση αυτή, αναφέροντας ότι  "To SACD γίνεται γρήγορα η mainstream τεχνολογία στην αγορά και αποτελεί πλέον αναγκαία δυνατότητα για τα DVD players".

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Επίσημος χρόνος παρουσίασης του PS3
12.07.2004
O προεδρος της SCE Κen Κutaragi, σε συνέντευξη τύπου στην Ιαπωνία, επιβεβαίωσε ως επίσημο χρόνο παρουσίασης της επόμενης κονσόλας της Sony, που θα διαδεχτεί το PS2 την έκθεση Ε3 του 2005 όπου "θα επιδειχθεί σε λειτουργία".  Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο επεξεργαστής Cell επάνω στον οποίο θα βασιστεί η νέα παιχνιδομηχανή είναι ήδη έτοιμος και σε φάση δοκιμών και αναμένεται να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα μέσα στο 2005.  Τα δύο αυτά γεγονότα, δηλαδή ο συγκεριμένη χρονική στιγμή παροπυσίασης του PS3 και η φάση εξέλιξης του επεξεργαστή, δημιουργούν την αίσθηση ότι το PS3 θα παρουσιαστεί -κατά την συνήθη πρακτική της εταιρίας- πρώτα στην Ιαπωνία, περί τα μέσα του 2006 και κατόπιν στις υπόλοιπες αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Philips εξαγόρασε την Gemini
07.07.2004
H Philips και η αμερικανική εταιρία αξεσουάρ και περιφερειακών Gemini ανακοίνωσαν συμφωνία με βάση την οποία η πρώτη εξαγοράζει την δεύτερη.  Η κίνηση αυτή γίνεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η αγορά των αξεσουάρ και των περιφερειακών βρίσκεται σε άνθηση και αποτελεί μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών όχι μόνο στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και στην ευρωπαική.  Ας σημειωθεί ότι η Gemini, η οποία ιδρύθηκε το 1964 και απασχολεί 500 εργαζόμενους έχει διαθέσιμα 2500 προιόντα και ότι οι δύο εταιρίες συνεργάζονται στενά τα 8 τελευταία χρόνια με την Philips να είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές της αμερικανικής εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πληροφορίες για νέα συστήματα από την Bose
06.07.2004
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Bose παρουσίασε δύο νέα συστήματα οικιακής διασκέδασης με την ονομασία Lifestyle 38 και Lifestyle 48 τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένο σκληρό δίσκο.  Ο χρήστης θα μπορεί να εγγράφει τα CD του στον σκληρό δίσκο (του οποίου η χωρητικότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή) και να προσπελάσει μία μεγάλη ποικιλία από πληροφορίες για το κάθε τράκ.  Τα συστήματα αναμένεται να έχουν την δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο καθώς επίσης και την δυνατότητα να δημιουργούν αυτόματα playlists με την χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα εισάγει ο χρήστης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το πρώτο "Direct Cut" SA-CD από την Stockfisch
06.07.2004
Βεβαίως, ψηφιακός δίσκος και Direct Cut δεν πάνε μαζί στην πραγματικότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει, το "Surrounded By Horns" της StockFisch με το γυναικείο γκρούπ Tiptons είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος δίσκος ο οποίος γράφτηκε ζωντανά με την χρήση του νέου οκτακάναλου σταθμού εργασίας SADiE DSD 8.  Ο Gunter Pauler που έγραψε τον δίσκο χρησιμοποίησε 6 λαμπάτα Neumann για την κάλυψη της μπάντας (πνευστά και κρουστά) και δύο ακόμη της ίδιας εταιρίας για την κάλυψη του χώρου και του κοινού. Tα ηχεία ήταν B&W801 Nautilus και σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής το σήμα παρέμεινε σε DSD. O δίσκος θα είναι υβριδικός, θα περιλαμβάνει δηλαδή και ένα layer PCM.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δίσκοι "Τριών Ταχυτήτων" από την BMG
05.07.2004
Σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης του κοινού, η BMG ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει από τον Αύγουστο δίσκους σε τρία διαφορετικά φορμά συσκευασίας.  Το σχέδιο προβλέπει  τρία διαφορετικά είδη δίσκων το "luxury" (με ποιοτική συσκευασία, κείμενα και πληροφορίες για τον δίσκο καθώς και βίντεο) το "regular" (με τα συνήθη παρελκόμενα) και το "no frills" (που θα περιλαμβάνει απλώς τον δίσκο με εκτυπωμένη την ετικέττα του και θα στοιχίζει περίπου το ένα τρίτο της τιμής). Εμείς θα προτείναμε δύο ακόμη εκδόσεις: την "Super unleaded" που θα προσφέρεται δωρεάν σε όποιον μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς το νόημα όλων αυτών, και την "Βαρώνος Μυνχάουζεν" που δεν θα περιλαμβάνει τον δίσκο και θα στοιχίζει τα τριπλά... Που ξέρεις όλο και κάποιος θα τσιμπήσει...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

LCD Combo από την Toshiba
06.07.2004
Η Toshiba ανακοίνωσε την κυκλοφορία -περί τα μέσα Αυγούστου- μίας τηλεόρασης 16 ιντσών τεχνολογίας LCD η οποία θα περιλαμβάνει και DVD player.  Οι διαστάσεις τις συσκευής που είναι ιδιαίτερα μικρές (350x72x344mm) και το βάρος της που ξεπερνά λίγο τα 5 κιλά επιτρέπουν στην SD-P5000 να τοποθετηθεί οπουδήποτε και την κάνουν ιδανική για χρήση σε βοηθητικούς χώρους.  Η τηλεόραση μπορεί να τροφοδοτηθεί και από συσσωρευτές και έχει αυτονομία 2.5 ώρες, ενώ το player είναι συμβατό με DVD Video, DVD-R, Video CD, CD-DA και  CD-R/RW και διαθέτει ψηφιακό κομμάτι 192kHz/24bit για καλό στερεοφωνικό ήχο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr