Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/07/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ►ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 4/3► ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...

AV BLOG 

SITE MAP

Λεπτομέρειες...
Eισαγωγή, Τα πλεονεκτήματα του 4/3, Λεπτομέρειες...

Πως προκύπτει η ονομασία 4/3
Φωτογράφιση με ευρυγώνιο φακό στις ψηφιακές SLR
Ανάλυση και μέγεθος pixel
Full-Frame vs Interline CCDs

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Πως προκύπτει η ονομασία 4/3
H αξία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους αισθητήρες CCD προέρχεται από τις μέρες που οι λυχνίες Vidicon χρησιμοποιούνταν ως αισθητήρες στις τηλεοπτικές κάμερες. Μία λυχνία Vidicon με διάμετρο μίας ίντσας έχει φωτοευαίσθητη περιοχή με διαγώνιο16mm, περίπου δηλαδή 2/3 της ίντσας. Με βάση αυτήν την αντιστοιχία ένας αισθητήρας CCD με διαγώνιο 16mm ονομάζεται "CCD 1 ίντσας" και η διαγώνιος των 22,3mm που υιοθετείται από το νέο σύστημα οδηγεί στην ονομασία αυτού ως 4/3. Με άλλα λόγια, τα 22,3mm της διαγωνίου του αισθητήρα του Συστήματος των 4/3 είναι περίπου τα 4/3 των 16mm.
Ευρυγώνιοι φακοί και ψηφιακές SLR
Η χρήση αισθητήρων στις ψηφιακές SLR, που είναι σημαντικά μικρότεροι από από το φίλμ των 35mm, σε συνδυασμό με τους φακούς που χρησιμοποιούνται στα αντίστοιχα συμβατικά συστήματα έχει ως αποτέλεσμα σφάλμα μεγέθυνσης. Δηλαδή, η ίδια ευρεία γωνία λήψης επιτυγχάνεται με φακούς μικρότερης εστιακής απόστασης από ό,τι με ένα συμβατικό σύστημα. Η χρήση φακών με ακόμη μικρότερη εστιακή απόσταση περικλείει το μειονέκτημα του υψηλού κόστους αυτών των φακών, με το πρόβλημα να περιπλέκεται περισσότερο καθώς, η γωνία πρόσπτωσης εξαρτάται όχι μόνο από την εστιακή απόσταση του φακού αλλά και από το διάφραγμα των συμβατικών, μη τηλεκεντρικών φακών.
Ανάλυση και μέγεθος pixel
Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης όλο και περισσότερων pixel στη δεδομένη επιφάνεια ενός αισθητήρα είναι η συνεχής μείωση του μεγέθους των pixel.Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται μικρότερη φωτοευαίσθητη επιφάνεια και μικρότερη χωρητικότητα φορτίου για κάθε ένα pixel.To πρώτο σύστημα 4/3 που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο θα βασίζεται στον πρώτο αισθητήρα αυτού του μεγέθους, τον KAF-5101CE της Kodak. Πρόκειται για ένα FF (Full Frame) CCD με ανάλυση 5Mpixel, μέγεθος pixel 6,8μm x 6,8μm (τετράγωνο) και λόγο πλευρών 4:3. Το μέγεθος αισθητήρα των 4/3, αλλά και ο τύπος του συγκεκριμένου αισθητήρα της Kodak συμβάλουν δραματικά στην αύξηση της ευαισθησίας κατά ISO, στη επίτευξη υψηλής δυναμικής περιοχής και υψηλού λόγου σήματος προς θόρυβο. Επίσης, το μέγεθος των 4/3 δίνει στο σύστημα την προοπτική για μεγαλύτερες αναλύσεις  με ανώτερο όριο τα 12Μpixel, όριο που τίθεται από τα οπτικά του συστήματος. Λεπτομέρειες για την σχέση ανάλυσης και μεγέθους των pixels μπορείτε να δείτε σε αυτό το σχήμα. (640x480, περίπου 33kB)
To πρώτο σύστημα 4/3 που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο θα βασίζεται στον πρώτο αισθητήρα αυτού του μεγέθους, τον KAF-5101CE της Kodak. Πρόκειται για ένα FF (Full Frame) CCD με ανάλυση 5Mpixel, μέγεθος pixel 6,8μm x 6,8μm (τετράγωνο) και λόγο πλευρών 4:3.
Full-Frame vs Interline CCDs
Η κύρια διαφορά των δύο τύπων CCD είναι η αρχιτεκτονική τους. Στον τύπο Ιnterline ανάμεσα στις φωτοδιόδους υπάρχουν κάθετα κανάλια μεταφοράς των ηλεκτρικών σημάτων προς το οριζόντιο κανάλι και από εκεί στην έξοδο του αισθητήρα. Η αναλογία είναι ένα καναλι μεταφοράς (data-transfer channel) ανά pixel. Οι αισθητήρες Full-Frame διατηρώντας την ίδια απόσταση μεταξύ των pixel επιτρέπουν στις φωτοδιόδους να είναι μεγαλύτερες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταφορά της πληροφορίας από τα ίδια τα pixel, τα οποία λειτουργούν και ως κάθετα κανάλια μεταφοράς. Η αρχιτεκτονική Full-Frame απαιτεί τη χρήση μηχανικού φωτοφράκτη, ενώ η Interline χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό.
Η ροή δεδομένων σε αισθητήρα αρχιτεκτονικής Interline Η ροή δεδομένων σε αισθητήρα αρχιτεκτονικής Full-Frame

ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Η Ψηφιακή Φωτογραφία σε απλά Ελληνικά

DOWNLOAD!...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Εισαγωγή. Τί ακριβώς είναι το Σύστημα 4/3;

Ποιά είναι πλεονεκτήματα του 4/3.  Τι προσφέρει και ποιά προβλήματα λύνει το 4/3 στην ψηφιακή φωτογραφία;
Λεπτομέρειες... Πώς προκύπτει η ονομασία 4/3, φωτογράφιση με ευρυγώνιο στις ψηφιακές SLR, ανάλυση και μέγεθος pixel, Full Frame Vs Interline CCDs...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr