Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/03/2011
CD SA-CD player/DAC
φωτό: Πάρις Νικολάου
Είχα την ευκαιρία να δω για πρώτη φορά από κοντά προϊόντα της Playback Designs στις αρχές του 2009, όταν η εταιρία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην CES. Η εμφάνισή τους έλεγε αρκετά πράγματα -δεν ήθελε και πολύ για να καταλάβεις ότι ο στόχος τους ήταν η κορυφαία κατηγορία των ψηφιακών πηγών- αλλά ακόμη περισσότερα έλεγε το όνομα του σχεδιαστή.
Η Playback Designs ιδρύθηκε το 2008 από τον Andreas Koch, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού όλων των αλγορίθμων και των ψηφιακών εξαρτημάτων, τόσο των audiophile όσο και των επαγγελματικών προϊόντων της EMM Labs, μετά από μια καριέρα σε εταιρίες όπως η Studer Revox και ο κλάδος επαγγελματικών συστημάτων της Sony και τον Jonathan Tinn (από το 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2007 ήταν αντιπρόεδρος διεθνών πωλήσεων και μάρκετινγκ για την EMM Labs). Ο Koch βρίσκεται πίσω από την ομάδα σχεδιασμού το Sonoma του πρώτου λογισμικού που ήταν κατάλληλο για μείξη και επεξεργασία σήματος σε εγγενή μορφή DSD (μέχρι το Sonoma, τα στούντιο έκαναν τη δουλειά τους μετατρέποντας το σήμα σε pcm και μετά πάλι σε DSD -μιλάμε για σκάνδαλο...).
Από το 2008 η Playback Designs ενσωματώνοντας όλη την 25χρονη εμπειρία, την γνώση και τους αλγόριθμους του Koch, κατασκευάζει δύο ψηφιακές συσκευές, το MPS-5 και το MPD-5. Το MPS-5, το οποίο είναι και το αντικείμενο της δοκιμής αυτής, είναι στην ουσία 2 ξεχωριστές συσκευές σε ένα σασί: Ένα SA-CD/CD με μηχανισμό Esoteric, συνδυασμένο με ένα DAC, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα συνδέοντας εξωτερικές πηγές μέσω των πολλαπλών εισόδων του (AES/XLR, S/PDIF, Toslink, USB). Το MPD-5, η δεύτερη συσκευή της εταιρίας, είναι απλώς το DAC του MPS-5, χρησιμοποιεί το ίδιο σασί και μπορεί μελλοντικά με την προσθήκη του transport να αναβαθμιστεί σε MPS-5. Κοινά χαρακτηριστικά και των δύο προϊόντων είναι η δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης του λογισμικού και η τεχνολογία PDFAS η οποία είναι η λύση του Koch στο πρόβλημα του jitter.
Έχοντας, προφανώς, μεγάλες φιλοδοξίες, το MPS-5 ακολουθεί αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, σήμερα πλέον, “πεπατημένη” στον χώρο των κορυφαίων ψηφιακών πηγών. Βασίζεται σε ψηφιακή λογική, επεξεργασία και αλγόριθμους που δεν ανήκουν στις τυποποιημένες λύσεις αλλά είναι custom και το ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι του αναλογικού τμήματος το οποίο δεν χρησιμοποιεί τελεστικούς ενισχυτές. Με τέτοια αρχιτεκτονική είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι το MPS θα έχει να πει κάτι διαφορετικό και με δεδομένη την εμπειρία του σχεδιαστή του στο DSD τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Όσοι έχουν δημιουργήσει μια καλή δισκοθήκη SA-CD έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Ας δούμε το πράγμα αναλυτικά...