Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/11/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Meridian Explorer2

Meridian Explorer 2

H ακουστική αξιολόγηση του Explorer2 έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια, αφορούσε την λειτουργία του ως USB DAC/Ενισχυτή ακουστικών ενώ η δεύτερη την λειτουργία του ως “σκέτου” USB DAC, με σύνδεση της εξόδου line στο υπόλοιπο σύστημα αναφοράς. Στην πρώτη φάση χρησιμοποιήθηκαν τα ακουστικά Grado RS2 (32Ω) ενώ στην δεύτερη φάση το σύστημα περιελάμβανε τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL. Σε όλες τις περιπτώσεις ως πηγή χρησιμοποιήθηκε υπολογιστής που τρέχει Win10 και foobar2000.

Η εγκατάσταση του Explorer2 δεν έκρυβε προβλήματα. Ο χρήστης πρέπει να κατεβάσει το σχετικό driver από το site της Meridian και οι οδηγίες που δίνονται είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς για την εγκατάσταση και τις αρχικές ρυθμίσεις. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και οδηγό ASIO και στην δική μας περίπτωση αυτή η επιλογή μας φάνηκε προτιμητέα τόσο σε θέματα ηχητικής ποιότητας όσο και ως προς την λειτουργικότητα του media player με αρχεία MQA. Στο κείμενο που ακολουθεί, παρατίθενται, αρχικώς, οι εντυπώσεις μέσω ακουστικών και στη συνέχεια αυτές μέσω τις εξόδου line.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον Explorer2 είναι ότι έχει να κάνει με μια αρκούντως ουδέτερη συσκευή η οποία επιτρέπει στα ακουστικά να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους, μια συμπεριφορά η οποία, ασφαλώς, θα πρέπει να κριθεί ως θετική. Με τα RS2 στην έξοδο, το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε ευχάριστο, ισορροπημένο και πλήρες, κομμένο και ραμμένο -θα έλεγε κανείς- για αυτούς που θέλουν να πραγματοποιήσουν πολύωρες ακροάσεις χωρίς να κουράζονται. Ο ενισχυτής δεν έδειξε να συναντά δυσκολίες στην οδήγηση των ακουστικών και οι στάθμες που μπορεί να επιτύχει ήταν παραπάνω από επαρκείς για κάθε λογική χρήση.

Meridian Explorer 2 Meridian Explorer 2

Πιο αναλυτικά, ο Explorer2 ανέδειξε τις πολύ καλές δυνατότητες των RS2 στην απόδοση των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, υποστηρίζοντας ένα τελικό αποτέλεσμα με καλή ισορροπία μεταξύ έκτασης, όγκου και ελέγχου, χωρίς υπερβολές και αίσθηση έμφασης, αλλά και χωρίς να στερεί τον ακροατή από την επιβλητική παρουσία της περιοχής, όταν αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Το μεσοχαμηλό και τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με καλή αίσθηση ταχύτητας, μια μικρή αυστηρότητα στο σώμα και πολύ καλή αίσθηση διαύγειας, ένας χαρακτήρας που δεν θα κουράσει σε βάθος χρόνου και σίγουρα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που το συγκεκριμένο setup φάνηκε ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε αέρινη, με πολύ καλή αίσθηση παρουσίας και καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών. Ο ακροατής δεν θα αισθανθεί σε καμία περίπτωση ότι καταπιέζεται ή ότι το σύστημα “φωνάζει” στα αυτιά του, αντιθέτως έχει μια αίσθηση διαφάνειας και καλής περιγραφής της δομής του κάθε κομματιού. Την θετική εικόνα στην μεσαία περιοχή συμπληρώνει η πολύ καλή περιγραφή των φωνών, τόσο σε επίπεδο άρθρωσης, με τις μικρολεπτομέρειες της ηχογράφησης να είναι ευχάριστα παρούσες (χωρίς αίσθηση υπέρ-ανάλυσης) όσο και σε επίπεδο ηχοχρωμάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι ο Explorer2 φάνηκε να αισθάνεται άνετα με σύνθετα ορχηστρικά έργα (όπου η ομοιογένεια παίζει σημαντικό ρόλο). Ψηλά, το ζευγάρι Explorer2/RS2 ακούστηκε ισορροπημένο και γρήγορο, με καλό σώμα και απόσβεση στην απόδοση των κρουστών της περιοχής. Ο ακροατής έχει καλή αίσθηση της έκτασης και ο αρμονικός πλούτος των οργάνων αποδίδεται με σαφήνεια, χωρίς αποκλίσεις προς το υπερβολικά “ζεστό”. O ενισχυτής αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ικανός να αναδείξει τις διαφορές στην περιοχή που οφείλονται στα υψηλότερα sample rate και δημιούργησε την εντύπωση ότι, συγκριτικά, αποδίδει καλύτερα με αρχεία στα 24/96 ή και ανώτερης ανάλυσης, παρά με συμβατικά αρχεία 16/44.1. Ανάλογη, πολύ καλή, συμπεριφορά εμφάνισε και κατά την αναπαραγωγή αρχείων κωδικοποιημένων με MQA με το αποτέλεσμα να είναι, κατά περίπτωση, εντυπωσιακό.

Η χρήση του Explorer2σε ρόλο USB DAC δεν οδήγησε σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Με δεδομένο, πάντως, ότι στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται διαφορετική έξοδος (και μια ενισχυτική βαθμίδα λιγότερη) καθώς και ένα τελείως διαφορετικό σύστημα αναφοράς, αναμένονται κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά και αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή των ανώτερων μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων οι οποίες ακούστηκαν (από τα ηχεία) περισσότερο ήπιες, ευχάριστες και με χαρακτήρα, σχόλιο που ισχύει εξίσου τόσο σε σχέση με την ακρόαση μέσω ακουστικών όσο και σε σχέση με τον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70). Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, μουσικό και πολύ κοντά σε αυτό που θα έλεγε κανείς “αναλογικό”, χωρίς δηλαδή την πολύ καλή ανάλυση και την αυστηρή παράθεση λεπτομέρειας που είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά σε ένα ψηφιακό σύστημα. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί ο Explorer2 τοποθετεί τον ακροατή σε κάποια απόσταση αλλά η περιγραφή των χώρων, της κίνησης και των οργανικών ομάδων είναι ρεαλιστική και ευχάριστη. Η ισορροπημένη συμπεριφορά στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, η καλή απόδοση των ρυθμικών μερών και η λεπτομερής, διαφανής μεσαία περιοχή, που “είδαμε” με τα ακουστικά, διατηρήθηκαν χωρίς αλλαγές και στην περίπτωση που η συσκευή χρησιμοποιήθηκε ως DAC.

Τελικώς...

... με άψογα σχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα, εμφανή τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ένα επίπεδο τεχνογνωσίας όπως αυτό της Meridian και με σαφή την πρόθεση της εταιρίας να κινηθεί ανταγωνιστικά στην συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών, ο Explorer2 είναι μια δελεαστική συσκευή, για όποιον θέλει να βελτιώσει σημαντικά τον ήχο του υπολογιστή του και να ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα ακρόασης μέσω ακουστικών. Αν σε αυτά, προσθέσετε την έξοδο line, η οποία διευκολύνει την σύνδεση του υπολογιστή με ένα συμβατικό σύστημα και την δυνατότητα αποκωδικοποίησης MQA, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Meridian Explorer2(foobar2000/ASIO), 16Bit/44.1kHz tracks
  2. Meridian Explorer2(foobar2000/ASIO), 24Bit/96kHz tracks
  3. Meridian Explorer2(foobar2000/ASIO), MQA track
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.