Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/11/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΦΙΛΤΡΟ – ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Lab12 Gordian

Lab12 Gordian

Για την αξιολόγηση της επίδρασης του Gordian δημιουργήθηκε, επί τούτου, ένα μικρό σύστημα αναφοράς το οποίο περιελάμβανε ένα USB DAC/προενισχυτή (τον ίδιο που χρησιμοποιήθηκε και στις μετρήσεις), τον τελικό ενισχυτή HCA3500 της Parasound, ο οποίος κατέλαβε τους δύο ρευματοδότες υψηλής ισχύος και έναν υπολογιστή σε ρόλο πηγής, μαζί με το φορτιστή του. Το σύστημα αξιολογήθηκε τροφοδοτούμενο απευθείας από το δίκτυο και στη συνέχεια αφού συνδέθηκε στο Gordian. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με το φίλτρο ρυθμισμένο στον αυτόματο ρυθμό λειτουργίας. Τα ηχεία αναφοράς ήταν τα συνήθη ATC SCM-50PSL.

Η αρχική εγκατάσταση του Gordian είναι μάλλον απλή και γίνεται ευκολότερη αν διαβάσει κανείς το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης και τον οδηγό “quick start”. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξει ο χρήστης είναι η σωστή πολικότητα στη σύνδεση του φίλτρου με το δίκτυο και η λειτουργικότητα της γείωσης (αμφότερα γίνονται μέσω της αντίστοιχης επιλογής στο μενού) ενώ θα πρέπει να προσέξει να τοποθετήσει σωστά τους ρευματολήπτες των συσκευών του (η φάση του Gordian είναι στον δεξί ακροδέκτη κάθε ρευματοδότη). Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συσκευή έχει σημαντική χρησιμότητα ακόμη και πριν συνδέσεις κάτι επάνω της, από τη στιγμή που προσφέρει μια αξιολόγηση των βασικών παραμέτρων του δικτύου τροφοδοσίας. Η τάση, το ρεύμα, η συχνότητα και η κατανάλωση είναι αυτά που θα δει κανείς πρώτα, αλλά, εννοείται, αξίζει να ρίξει μια ματιά στην ανάλυση των κυματομορφών τάσης και ρεύματος (κυρίως στην πρώτη) και, επίσης, στην στάθμη των υψίσυχνων παρεμβολών. Παίζοντας με την τοπολογία των φίλτρων μπορεί ακόμη και να προσδιορίσει τη φύση του θορύβου, αν δηλαδή αυτός είναι κοινού ρυθμού, επαγώμενος συμφασικά στη φάση και τον ουδέτερο ή διαφορικός, επαγώμενος σε αντίθεση φάσης με συμμετοχή και της γραμμής γείωσης ενώ, από τη στιγμή που έχει στη διάθεσή του μια μέτρηση σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να απομονώσει την πηγή του θορύβου, είτε διακόπτοντας την λειτουργία της είτε μετακινώντας την σε άλλη φάση του δικτύου.
Το σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη δοκιμή κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα χωρίς τη χρήση του Gordian. Χαρακτηρίστηκε από καλή έκταση με αίσθηση ελέγχου και καλή λεπτομέρεια χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα επιβλητικό, η μεσαία περιοχή ακούστηκε ομοιογενής και, ίσως, με μια μικρή ροπή προς το ευχάριστο και οι υψηλές συχνότητες διέθεταν καλή έκταση και ταχύτητα και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελάχιστα λεπτές στο σώμα με γρήγορες αποσβέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν φωτεινό, λίγο στεγνό αλλά καθόλου δυσάρεστο. Η καλή ταχύτητα φάνηκε να εξασφαλίζει καλά μικροδυναμικά και περιγραφή των λεπτομερειών ενώ ο χαμηλός θόρυβος (και η ισχύς του Parasound) εξασφάλισαν καλή δυναμική αντίθεση. Η εικόνα εστιάστηκε λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα που συνδέει τα δύο ηχεία και ήταν καλή σε πλάτος με σαφή εστιασμό των μεμονωμένων οργάνων και καλή περιγραφή του βάθους.

Lab12 Gordian Lab12 Gordian

Η σύνδεση των συσκευών στο Gordian επέφερε μια σειρά από αλλαγές οι οποίες αν και μικρές (και κάποιες φορές δυσδιάκριτες ) ήταν εντούτοις σημαντικές με δεδομένο το είδος της συσκευής. Η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργείται είναι ότι το αποτέλεσμα είναι περισσότερο πειθαρχημένο και ότι η στερεοφωνική εικόνα απέκτησε πιο σαφή όρια στον χώρο και πλησίασε τον ακροατή. Συγκριτικά, το σύστημα με το φίλτρο ακούγεται πιο ακριβές, με περισσότερο αέρα μεταξύ των ακουστικών αντικειμένων στη σκηνή και γενικά πιο διαφανές, επομένως καλύτερο στο να περάσει προς τον ακροατή τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης. Όσον αφορά στο ακουστικό φάσμα, βελτίωση φάνηκε να υπάρχει τόσο χαμηλά, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο επιβλητικό και να γεμίζει πιο άνετα τον χώρο (εννοείται ότι η στάθμη παρέμεινε η ίδια μεταξύ των δύο εκδοχών), χωρίς να γίνεται αργό ή φλύαρο, όσο και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων όπου το σύστημα ακούστηκε περισσότερο ζωντανό, με καλύτερη απόσβεση, λιγότερο στεγνό, με καλύτερη αίσθηση έκτασης και διαφάνειας. Οριακά καλύτερα, επίσης, φάνηκε να συμπεριφέρεται και στο θέμα των μικρών λεπτομερειών, με τους χώρους να “σχηματίζονται” καλύτερα και τα μεγέθη και την παρουσία των οργάνων να αποδίδονται πιο σωστά
. Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι οι διαφορές είναι μικρές (μπορεί κανείς να το διαπιστώσει ακούγοντας και τα σχετικά αρχεία), αλλά αυτό -φυσικά- είναι κάτι που το περιμένεις και πιθανότατα εξαρτάται από το μέγεθος των προβλημάτων του τοπικού δικτύου τροφοδοσίας. Αν οι συνθήκες είναι χειρότερες, πολύ πιθανόν οι διαφορές να ήταν μεγαλύτερες και περισσότερο σαφείς. Εξίσου σημαντικό είναι, κατά τη γνώμη μου, το ότι με το Gordian σε λειτουργία, το σύστημα βελτιώθηκε σε κάθε περίπτωση, πλησιάζοντας τις αξίες που έχω συνηθίσει από το βασικό σύστημα αναφοράς χωρίς να αφήνει υπόνοιες ότι το φίλτρο επιβαρύνει σε κάποιο σημείο την απόδοση, γεγονός που δικαιώνει την Lab12 η οποία επέλεξε την adaptive προσέγγιση ακριβώς για να μην “φορτώνει” το τροφοδοτικό με φίλτρα που δεν είναι απαραίτητα. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι οι αποφάσεις που παίρνει ο αλγόριθμος της εταιρίας σχετικώς με τον καθορισμό των φίλτρων είναι, γενικώς, οι σωστές, οδηγώντας κάθε φορά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κείμενο

Τελικώς...

... αν υπάρχει κάτι καλύτερο από μια συσκευή που κάνει καλά αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, αυτό είναι μια εμπνευσμένη και ευχάριστη στη χρήση συσκευή που κάνει καλά αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Το Gordian είναι, κατά βάση, ένα φίλτρο τροφοδοσίας αλλά η Lab12 κατάφερε να κάνει μια φύσει άχρωμη και συχνά ξεχασμένη πίσω από το ρακ συσκευή να έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον χρήστη που ψάχνεται τις λεπτομέρειες και αναζητά το ξεχωριστό. Αν έχετε ένα σύστημα μεσαίας ή και ανώτερης κατηγορίας τιμής, το κόστος απόκτησης δικαιολογείται από τις προσφερόμενες δυνατότητες αλλά και από την επίδραση στην ποιότητα που φαίνεται να έχει. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Laptop/USB DAC - Τροφοδοσία χωρίς το Gordian.
  2. Laptop/USB DAC - Τροφοδοσία μέσω Gordian/Auto mode.