Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB-DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

O Canalot III είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή, με πλάτος μικρότερο από 100 χιλιοστά η οποία μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, σχεδόν παντού. Το εξωτερικό τροφοδοτικό που την συνόδευε για την δοκιμή (Q-PSU III) διαθέτει ένα σασί ίδιων διαστάσεων και μπορεί να τοποθετηθεί είτε δίπλα στον ενισχυτή είτε σε αρκετή απόσταση από αυτόν, καθώς διαθέτει ένα αρκετά μακρύ καλώδιο για την σύνδεση μεταξύ τους

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Η Heed Audio έχει σχεδιάσει ένα μικρό σε πλάτος αλλά φροντισμένο σε αισθητική σασί που περιλαμβάνει τα απαραίτητα. Το εξωτερικό τροφοδοτικό έχει ίδιες διαστάσεις, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στον ενισχυτή αλλά το καλώδιο σύνδεσης του επιτρέπει να βρίσκεται σε απόσταση, αν ο χρήστης το επιλέξει.

Ο χρήστης του Canalot III έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών υλοποιημένες με το κλασικό βύσμα TRS ενός τετάρτου της ίντσας, ρυθμιστικό στάθμης για τις εξόδους αυτές καθώς και έναν στοιχειώδη επιλογέα εισόδων μέσω ενός απλού πιεστικού διακόπτη, ο οποίος δίνει πρόσβαση είτε στην αναλογική είτε στην ψηφιακή είσοδο. Η απλότητα αυτή έχει βεβαίως και ένα τίμημα. Στην περίπτωση που ενσωματωθεί στον ενισχυτή το άρθρωμα της εισόδου USB, η σύνδεση και η ενεργοποίηση μια πηγής στην αντίστοιχη θύρα, “γυρίζει” την ψηφιακή είσοδο σε αυτήν και ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί η συμβατική ψηφιακή είσοδος είναι να απενεργοποιηθεί/αποσυνδεθεί η συσκευή που βρίσκεται στη θύρα.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Ο Canalot III διαθέτει δύο παράλληλες εξόδους TRS για σύνδεση ακουστικών. Η επιλογή μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής εισόδου γίνεται μέσω ενός πιεστικού διακόπτη ενώ η θύρα USB έχει -αυτόματα- προτεραιότητα έναντι της ομοαξονικής εισόδου.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Η ρύθμιση της στάθμης αφορά μόνο τις εξόδους των ακουστικών και όχι την έξοδο line του ενισχυτή.

Μιλώντας για δυνατότητες σύνδεσης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του (εκτός του USB), μια συμβατική ψηφιακή είσοδο (ομοαξονική με βύσμα RCA καλής ποιότητας)) καθώς και μία αναλογική είσοδο στάθμης line. Αυτά αφορούν, φυσικά, έναν πλήρως αναβαθμισμένο Canalot III, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον μετατροπέα d/a όσο και το USB interface της εταιρίας. H “απλή” έκδοση περιλαμβάνει μόνο την είσοδο line και η έκδοση με τον DAC, μόνο την line και την ομοαξονική. Ο ενισχυτής διαθέτει, τέλος, και μια έξοδο line που επιτρέπει την σύνδεσή του με έναν προενισχυτή ή ολοκληρωμένο ενισχυτή. Η έξοδος αυτή παίζει τον ρόλο της γραμμής pass-through, ώστε η πηγή που έχει συνδεθεί στην είσοδο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με συμβατικά ηχεία και το ρυθμιστικό στάθμης δεν την επηρεάζει.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ψηφιακές και μια αναλογική είσοδο καθώς επίσης και μια έξοδο line που παίζει τον ρόλο του pass-through (χωρίς έλεγχο στάθμης) ώστε το σήμα της πηγής να πηγαίνει απευθείας στον προενισχυτή ή τον ολοκληρωμένο ενισχυτή.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Αν και λιτός, ο εσωτερικό κόσμος του Canalot III είναι ενδιαφέρων. Το στάδιο εξόδου είναι single ended με ένα διπολικό τρανζίστορ και χρησιμοποιεί σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Όλοι οι ημιαγωγοί και οι αντιστάσεις ισχύος βρίσκονται τοποθετημένοι σε μια μεγάλη ψύκτρα. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με μπλε Alps και το στάδιο προενίσχυσης υλοποιείται με έναν τελεστικό ενισχυτή ανά κανάλι.

Το εσωτερικό του ενισχυτή κρύβει μια ενδιαφέρουσα σχεδίαση. Το στάδιο εξόδου βασίζεται σε έναν διπολικό ημιαγωγό ισχύος ανά κανάλι (BD249) ο οποίος είναι πολωμένος σε τάξη Α, έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια σχεδίαση single ended. Επιπροσθέτως, η Heed φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σταθεροποιήσει την τροφοδοσία του σταδίου εξόδου με σταθεροποιητές σειράς LM317, μια επίσης ενδιαφέρουσα και όχι πολύ συνηθισμένη επιλογή. Το σύνολο αυτών των εξαρτημάτων είναι τοποθετημένα σε μια εσωτερική ψύκτρα με το σασί να είναι ειδικά διαμορφωμένο στο σημείο αυτό ώστε να διευκολύνεται η ροή του αέρα. Για το προενισχυτικό στάδιο χρησιμοποιούνται πιο... συμβατικές λύσεις, δηλαδή ένα NE5534 ανά κανάλι. H ρύθμιση της στάθμης έχει ανατεθεί σε ένα μπλε Alps.
Ο μετατροπέας d/a χρησιμοποιεί το ψηφιακό interface CS8416 της Cirrus και σε ένα 8727 της Wolfson για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό ενώ το streaming από την θύρα USB γίνεται μέσω μιας λύσης της XMOS. Η συσκευή απαιτεί εξωτερικό τροφοδοτικό το οποίο στην περίπτωση της δοκιμής ήταν το Q-PSU III (το βασικό τροφοδοτικό είναι το X-PSU). Αυτό, περιλαμβάνει έναν ευμεγέθη δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, ένα φίλτρο με δύο πυκνωτές των 10.000μF και κύκλωμα σταθεροποίησης.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Τα αρθρώματα του DAC (επάνω) και του USB interface (κάτω). Τοποθετούνται κάθετα σε ειδικές θέσεις που προβλέπει η βασική πλακέτα του ενισχυτή.

Heed Audio Canalot III/Q-PSU III

Το εξωτερικό τροφοδοτικό Q-PSU III που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή.