Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Elac BS 243.3

Elac BS 243.3

Για την ακουστική αξιολόγηση, το BS 243.3 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον συνδυασμό Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500. Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν το ζεύγος Teac Esoteric P70/D70 καθώς και ο συνδυασμός media player foobar2000 (σε πλατφόρμα Win10) και dCS Puccini U-Clock.
Η τοποθέτηση του του ηχείου δεν θα αποτελέσει πρόβλημα ακόμη και σε έναν μικρό χώρο. Οι μικρές του διαστάσεις θα περιορίσουν τις απαιτήσεις σε αυτήν του σωστού ύψους και, στην ιδανική περίπτωση, αυτό που θα χρειαστεί είναι μια καλής ποιότητας βάση. Για την συγκεκριμένη δοκιμή τα ηχεία τοποθετήθηκαν σε απόσταση περί τα 2.4 μέτρα μεταξύ τους και από τον ακροατή και σε απόσταση περίπου 60 εκατοστών από τα πίσω όρια.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ηχείου, ή τουλάχιστον αυτό που εντυπωσιάζει όταν έρθεις για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, είναι η δυνατότητά του για την δημιουργία μιας ρεαλιστικής σε αίσθηση στερεοφωνικής εικόνας. Μικρό σε διαστάσεις και με σχετικώς στενή μπάφλα, το 243.3 εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο ακουστικά, και δίνει τη θέση του σε ένα sound stage με πολύ σαφή όρια, τοποθετημένο λίγο πίσω από τον άξονα που συνδέει τα ηχεία, με πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών και καλή αίσθηση του βάθους. Η καλή απόκριση ψηλά, φαίνεται να δίνει έναν αέρα στο ηχείο, ειδικά κατά την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης και η αίσθηση που έχει ο ακροατής είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς συνδυάζει την ακρίβεια στη θέση και την κίνηση των πηγών με μια ομοιογενή, σφαιρική, “μουσική” αίσθηση που συναντά κανείς συχνά σε ηχεία με πιο ασαφή εστιασμό.

Elac BS 243.3 Elac BS 243.3

Πολύ χαμηλά, το ηχείο δεν απογοητεύει καθόλου. Έχει σοβαρή παρουσία, με καλό όγκο και δυνατότητα περιγραφής της λεπτομέρειας και εμφανίζεται (αναμενόμενα) υπερελεγχόμενο, κάτι που θα φανεί μόνο σε ακραίο πρόγραμμα με ηλεκτρονικούς, κυρίως, ήχους. Αντιθέτως, το χαμηλό και το μεσοχαμηλό του σε κερδίζουν με χαρακτηριστική άνεση, όντας άψογα ρυθμισμένα. Η ελάχιστη έμφαση που φαίνεται στην απόκριση δεν ακούγεται ως τέτοια. Αυτό που εισπράττεις είναι η πολύ καλή δυνατότητα περιγραφής των ρυθμικών μερών με καλή ταχύτητα και σώμα, η σωστή κλίμακα των περισσότερων οργάνων στην περιοχή και η πολύ καλή διαφάνεια. Το μικρό Elac δεν φαίνεται να θυσιάζει την ακρίβεια στον βωμό μιας εντυπωσιακής παρουσίας, και τελικώς... εντυπωσιάζει ακριβώς για τον λόγο αυτό! Τα περιθώρια του γούφερ φαίνονται μεγάλα και το ηχείο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές στάθμες σε έναν μικρό χώρο και σε λογικές αποστάσεις ακρόασης. Με έναν ενισχυτή που έχει τα βατ, διαθέτει τα περιθώρια να καλύψει και έναν μέτριο σε διαστάσεις χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι η απόσταση ακρόασης είναι στην περιοχή των 2.5, 2.8 μέτρων. Ακόμη και η Elac δεν μπορεί να καταργήσει του περιορισμούς που θέτουν οι διαστάσεις της καμπίνας και του γούφερ αν και οι διαδρομές του τελευταίου είναι μεγάλες και του δίνουν σημαντικά περιθώρια ακόμη και όταν λειτουργεί υπό το καθεστώς ψηφιακής διόρθωσης της ακουστικής.
Τούτων λεχθέντων, η συμπεριφορά του 243.3 στην απόδοση των μακροδυναμικών μπορεί να χαρακτηριστεί παραδειγματική για το μέγεθός του. Θα χρειαστεί αρκετή υπερβολή από την πλευρά του χρήστη για να εμφανισθούν ακουστά φαινόμενα συμπίεσης και αυτό θα γίνει σε στάθμες αρκετά υψηλές, έξω από αυτές που λογικά θα ζητήσει κανείς σε καθημερινή χρήση από ένα τέτοιο ηχείο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορείς να ακούσεις την δυναμική αντίθεση μιας σύνθεσης σε ρεαλιστικές στάθμες, χωρίς να σου λείψει κάτι.

Η μεσαία περιοχή είναι από τα δυνατά σημεία του ηχείου. Είναι αρκούντως λεπτομερής και με αίσθηση διαύγειας, ενώ παράλληλα είναι ευχάριστη, με αισθητό έναν ήπιο χαρακτήρα που κάνει το ηχείο ξεκούραστο και ευχάριστο στην ακρόαση ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Εν προκειμένω, η σύγκριση των σημειώσεων μεταξύ των δύο δοκιμών ηχείων της Elac που έχουμε κάνει (243.3 και 330 CE) αποκαλύπτει αρκετές ομοιότητες, οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν, πρώτον, στην κοινή καταγωγή του μιντ/γούφερ και, δεύτερον, στην συχνότητα κρος που “φορτώνει” το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας περιοχής στο τελευταίο (μια επιλογή η οποία δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της Elac, φυσικά, αλλά η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται από την ποιότητα του ίδιου του μεγαφώνου). Όπως και στην περίπτωση του 330, και στο 243.3 ακούσαμε ένα ηχείο το οποίο με τρόπο σχεδόν αόρατο μπορεί να “συγχωρήσει” μια σκληρή ηχογράφηση και να κρατήσει τον ακροατή στην θέση του. Οι φωνές αποδόθηκαν ρεαλιστικά, ελάχιστα “πίσω”, (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει με το ηχείο αναφοράς) με καλή λεπτομέρεια στα ηχοχρώματα και την άρθρωση και δημιούργησαν μερικές εντυπωσιακές εικόνες, τόσο στο επίπεδο της κλίμακας των μεγεθών (σε έργα με μεγάλες χορωδίες) όσο και στο επίπεδο της λεπτομέρειας και του ρεαλισμού (στα σόλο).
Η απόδοση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, τέλος, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό (και κατά τη γνώμη μου το πιο ενδιαφέρον) σημείο της ηχητικής ταυτότητας του μικρού Elac. Η έκταση του ηχείου (που ξεπερνά άνετα τα 25kHz, επίδοση που δεν συναντάμε συχνά στην πράξη) ακούγεται με τρόπο αντίστροφο, έχεις δηλαδή την αρχική εντύπωση ότι το ηχείο είναι λίγο υποτονικό αλλά πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις ότι αυτό που λείπει είναι η τραχύτητα που χαρακτηρίζει πολλά τουίτερ, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς δεν υφίσταται. Τα κρουστά της περιοχής αποδίδονται με πολύ καλή ταχύτητα, λίγο λεπτό σώμα (σε σχέση με το ηχείο αναφοράς) και πολύ καλή απόσβεση, και ο ακροατής έχει την αίσθηση μιας πολύ καλής περιγραφής του αρμονικού πλούτου, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι είναι ο φωτεινός, ζεστός και ισορροπημένος χαρακτήρας. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά τον ευγενικό του χαρακτήρα, το ηχείο δεν ακούγεται “αργό” και η απόδοση των μικροδυναμικών είναι πολύ καλή, με αποτέλεσμα το άκουσμα να χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ακρίβειας. Με βάση την συνολική απόδοση στην περιοχή δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 243.3 είναι το ηχείο με το καλύτερο τουίτερ που έχουμε συναντήσει σε αυτή την κατηγορία τιμής των, μικρών σε όγκο, σχεδιάσεων και αυτό αποτελεί, βεβαίως, καθοριστικό στοιχείο για την συνολική εικόνα που σχηματίσαμε!

Τελικώς...

... όντας ισορροπημένο, με προσεκτική ρύθμιση των χαμηλών συχνοτήτων, πολύ καλή μεσαία περιοχή και με κορυφαίες υψηλές συχνότητες για την κατηγορία τιμής του, το BS 243.3 της Elac δικαιώνει αυτό που γράψαμε στην εισαγωγή, εξαντλώντας τα όρια που θέτει η αρχιτεκτονική και το μέγεθός του. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μικρά ηχεία που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή λίγο πάνω από τα €1.000 και θα πρέπει να το ακούσει όποιος ενδιαφέρεται για ένα μικρό σε διαστάσεις αλλά πολύ ποιοτικό ηχείο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.