Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/05/2014
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η εργαστηριακή αξιολόγηση ενός αντικειμένου για το οποίο, πρακτικώς, δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα πέραν του ότι απλώς υπάρχει, είναι κάπως δυσχερής.
Μια σειρά προκαταρκτικών συμβατικών μετρήσεων έδειξε ότι η γειτνίαση ή/και η ηλεκτρική σύνδεση ενός stick με κάποιο καλώδια δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα κλασικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του (ωμική αντίσταση, αυτεπαγωγή, χωρητικότητα και μέτρο/φάση σύνθετης αντίστασης). Επίσης, έδειξε ότι η ηλεκτρική σύνδεση δεν έχει κάποια πρακτική σημασία σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά καθώς η αντίσταση που μετρήθηκε μεταξύ των πόλων του κάθε ακροδέκτη βρέθηκε να είναι πάνω από 5MΩ και η χωρητικότητα στην περιοχή του 1pF (πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τα χαρακτηριστικά των ίδιων των βυσμάτων).
Οι παραπάνω παρατηρήσεις δείχνουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η λειτουργία των Tuning Sticks δεν σχετίζεται με τα ίδια τα καλώδια και τα χαρακτηριστικά τους αλλά με το περιβάλλον των καλωδίων. Η άποψη αυτή ισχυροποιείται από το γεγονός ότι, πρώτον, η εταιρία αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πολύ ευρεία γκάμα καλωδίων τα οποία χειρίζονται από πολύ χαμηλές συχνότητες (όπως είναι τα καλώδια τροφοδοσίας) μέχρι συχνότητες audio, ψηφιακού audio (λίγα ΜΗz), video, data και -ακόμη- και RF και, δεύτερον, ότι η επίδρασή του δεν σχετίζεται ούτε με την άμεση επαφή, αφού στις οδηγίες χρήσης συνιστάται να απομακρύνονται τα Sticks τουλάχιστον για δύο μέτρα από το σύστημα όταν κάποιος θέλει να κάνει συγκρίσεις. Το μυαλό, ασφαλώς, πηγαίνει σε κάποιες δυνατότητες διαχείρισης/απορρόφησης θορύβων υψηλής συχνότητας (ΕΜΙ/RFI), κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την διαδικασία αξιολόγησης καθώς η μέτρηση τέτοιου είδους σημάτων δεν εμπίπτει καθόλου στις δυνατότητες ενός εργαστηρίου αξιολόγησης συσκευών ήχου.
Η μέτρηση με σάρωση υψηλών συχνοτήτων ενός καλωδίου ηχείων (με την μεθοδολογία που εξηγείται εδώ) έδειξε μηδαμινές αλλαγές στις συχνότητες ισχυρού συντονισμού αλλά κάποια μείωση στο πλάτος ενός διαφαινόμενου συντονισμού κοντά στο όριο της σάρωσης (10MHz). Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει, πρώτον, ότι με βάση τα όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον, η συμπεριφορά του καλωδίου ηχείων δεν άλλαξε με την προσθήκη ενός Stick (Universal) και, δεύτερον, ότι “κάτι” μπορεί να συμβαίνει σε πολύ υψηλές συχνότητες, έξω από το όριο της συγκεκριμένης σάρωσης.
Σε μια προσπάθεια να βρεθούν έμμεσες αποδείξεις για την λειτουργία των sticks χρησιμοποιήσαμε έναν μικρό, χαμηλού κόστους USB DAC και επικεντρωθήκαμε στον θόρυβο της εξόδου. Το διάγραμμα του θορύβου (με μεγάλη εξομάλυνση ώστε η καμπύλη να δείχνει μόνο τις γενικές τάσεις), έχει τη γνωστή συμπεριφορά (η στάθμη του θορύβου αυξάνεται μέχρι το όριο της μέτρησης, τα 96kHz, αλλά η μέτρηση με τα Universal Sticks (στα interconnects της εξόδου) είναι συστηματικά χαμηλότερη (κοντά στο 0.5dB).
Η ανάλυση του φάσματος του θορύβου αυτού δίνει ενδείξεις ότι, πράγματι το συγκεκριμένο Stick επιδρά σε πολλά σημεία (από τις χαμηλές μέχρι τις υψηλές συχνότητες, αν και σε μικρό σχετικώς ποσοστό. Τα συγκεκριμένα διαγράμματα έχουν βαθμονόμηση σε μV για να υπάρχει μια αίσθηση της κλίμακας μεγεθών που εμπλέκονται.
Ίδια ανάλυση φάσματος αλλά, αυτή τη φορά με το E-Tuning Gold mkII στη γραμμή τροφοδοσίας, εμφανίζει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το “μεγάλο” Stick είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα Universal (ή πιθανώς, ότι ο συγκεκριμένος μετατροπέας είχε σοβαρότερο πρόβλημα στο κομμάτι της τροφοδοσίας και την απόρριψη του θορύβου εκεί).
Η τάση αυτή συνεχίστηκε και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσαμε ένα πλήρες σετ της Akiko. Το σχετικό διάγραμμα έχει ληφθεί με ένα Universal στη γραμμή S/PDIF, δύο RCA Stick στις εξόδους line και το E-Tuning Gold mkII στη γραμμή τροφοδοσίας και δείχνει να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Akiko ότι τα Sticks έχουν σωρευτική επίδραση.
Η τυπική μέτρηση της διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο (wideband) που κάνουμε σε κάθε DAC δείχνει, επίσης, ότι η εικόνα βελτιώνεται με τα Sticks.
Μετά από όλα αυτά, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι, πράγματι, υπάρχει μια μετρήσιμη επίδραση των Sticks στον θόρυβο του συστήματος στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων (ακόμη και μέσα στο ακουστικό φάσμα, πάντως). Μια καλύτερη θεώρηση είναι, μάλλον, ότι η εικόνα που βλέπουμε μέχρι το σημείο αυτό είναι αποτέλεσμα της πραγματικής επίδρασης των Sticks σε πολύ υψηλότερες συχνότητες (της τάξης των δεκάδων MHz) και όχι η επίδραση καθ' εαυτή και πράγματι, μια ανάλυση του φάσματος στην περιοχή αυτή δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τη μελέτη των σχετικών διαγραμμάτων (που προέρχονται από data acquisition μέσω mixed domain παλμογράφου στα 100MSa με averaging 512x, για όσους αρέσκονται στις λεπτομέρειες) θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι έχουμε να κάνουμε με το ασυνήθιστο (για τις σελίδες αυτές) εύρος 0-50MHz, οπότε η συνήθης περιοχή ενδιαφέροντος (μέχρι τα 100kHz περίπου για τα ψηφιακά συστήματα) είναι στριμωγμένη στο αριστερό μέρος και σχεδόν αθέατη. Η αιχμή που μόλις διακρίνεται είναι τα 24kHz του σήματος που εφαρμόζεται στον μετατροπέα. Η παρατήρηση των σχετικών διαγραμμάτων αποκαλύπτει ότι με τα Sticks στη θέση τους, το σύστημα εμφανίζει γενικώς χαμηλότερο θόρυβο, με κριτήριο τόσο την ύπαρξη μικρότερου αριθμού συνιστωσών όσο και τη σύγκριση μεταξύ συνιστωσών που υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις, σύγκριση η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει υπέρ της εκδοχής με τα Sticks. Επίσης, αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συνιστώσες θορύβου φαίνεται να μειώνονται σε πλήθος αυξανόμενης της συχνότητας στην περίπτωση με τα Sticks, τουλάχιστον μέχρι το όριο της μέτρησης στα 50MHz. Αυτό ίσως δείχνει ότι η επίδραση των Akiko είναι σημαντικότερη σε υψηλότερες συχνότητες (εναλλακτικά, μπορεί το φάσμα να βαίνει μειούμενο γενικώς και στις δύο περιπτώσεις,ή -ακόμη- να υπάρχει κάποια περιοδική συμπεριφορά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε).
Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα, με άλλα λόγια σε ποιο βαθμό μπορούμε να συσχετίσουμε την καλύτερη συμπεριφορά σε θέματα EMI/RFI που φαίνεται να έχει το σύστημα με τα Sticks με τις όποιες ηχητικές διαφορές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι δυνατόν να δοθεί με βεβαιότητα επειδή πέραν των τυπικών προδιαγραφών και της τήρησής τους δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη (που να συσχετίζει την ηχητική ποιότητα με τα επίπεδα θορύβου EMI/RFI) και, φυσικά, η μέτρηση ενός εξαρτήματος, σε ένα σενάριο χρήσης, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση απόδειξη. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, το γεγονός ότι η χρήση των Sticks οδηγεί σε μικρότερα επίπεδα θορύβου εκτός της μπάντας με μετρήσιμη επίδραση και στον θόρυβο εντός, θα πρέπει να μας αρκεί. Προφανώς, το πράγμα χρήζει ευρύτερης έρευνας.