Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A

MSB Technology Discrete DAC

MSB Technology Discrete DAC

Η MSB των αδελφών Gullman είναι από εκείνους του κατασκευαστές το όνομα των οποίων ακούγεται συχνά-πυκνά αλλά δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “διάσημοι”. Κακώς. Έχοντα φτάσει, αισίως, τα 35 και κάτι χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1986, η εταιρία από την Silicon Valey ασχολείται πολύ σοβαρά με την υπόθεση του ψηφιακού audio εδώ και πολύ καιρό. Και όταν λέμε “πολύ σοβαρά”, εννοούμε στο επίπεδο της βασικής τεχνολογίας και όχι στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων. Πέρα από τα ψηφιακά, βεβαίως, ο κατάλογος της MSB περιλαμβάνει και έναν σεβαστό αριθμό ενισχυτών, τελικών και κατάλληλων για την οδήγηση ακουστικών, μια κίνηση που δημιουργεί, στην πράξη, μια πλήρη σειρά προϊόντων (εκτός των ηχείων) καθώς οι ψηφιακές πηγές της εταιρίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προενισχυτές, με δυνατότητα, μάλιστα, να αποκτήσουν και αναλογικές εισόδους σε δύο από τις σειρές (Reference και Select).
Αυτό το τελευταίο σχόλιο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Μια από τις βασικές στρατηγικές της αρχιτεκτονικής των πηγών της MSB είναι η δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης των δυνατοτήτων με την χρήση αρθρωμάτων. Αυτή η modular λογική, επιτρέπει στην χρήστη να προσαρμόσει την συσκευή στις ανάγκες του, κατά την αγορά και όταν οι ανάγκες αυτές αλλάξουν, να προσθέσει αυτά που χρειάζονται. Φυσικά δεν είναι αυτό το βασικό γνώρισμα των ψηφιακών μηχανών της MSB. Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν και τοποθετούν την εταιρία σε ένα ολιγομελές κλαμπ, είναι η χρήση custom κυκλωμάτων για την διαχείριση του ψηφιακού σήματος και την μετατροπή του σε αναλογικό. Τα κυκλώματα αυτά βασίζονται σε διακριτά εξαρτήματα (δεν περιλαμβάνουν, δηλαδή, εξειδικευμένα ολοκληρωμένα για digital audio) και βασίζονται σε μια από τις κλασικές, βασικές τοπολογίες μετατροπής d/a την τοπολογία κλίμακας (ladder).
Τούτων λεχθέντων, η σειρά των DAC της MSB δεν είναι πολύ μεγάλη. Περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα, των οποίων οι ουσιώδεις διαφορές εντοπίζονται στο επίπεδο και τον αριθμό των DAC που χρησιμοποιούν, καθώς επίσης και στο κύκλωμα του χρονισμού τους, με τις δευτερεύουσες (αλλά όχι ασήμαντες) διαφορές να εντοπίζονται τόσο στις δυνατότητες σύνδεσης όσο και στην (πάντα) εξωτερική τροφοδοσία.
O Discrete είναι το μικρότερο μοντέλο της MSB, ένα εισαγωγικό, στις ιδέες της εταιρίας, προϊόν το οποίο βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική με τα μεγαλύτερα μηχανήματα της.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες...