Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένο σύστημα

Cambridge Audio EVO 150

Cambridge Audio EVO 150

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το Evo 150 αντικατέστησε το σύνολο του συστήματος αναφοράς, με εξαίρεση τα ηχεία (ATC SCM-50PSL), τα οποία και ανέλαβε να οδηγήσει. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με την συσκευή να λειτουργεί ως streamer.
Η εγκατάσταση του Evo 150 δεν κρύβει κάποια δυσκολία, καθώς δεν θερμαίνεται σχεδόν καθόλου. Το μοναδικό “πρόβλημα” που θα έχει ο ιδιοκτήτης του είναι, μάλλον, το γεγονός ότι πρέπει να το βάλει κάπου εμφανώς, ώστε να αξιοποιήσει την προσεγμένη του αισθητική. Το μενού είναι εύχρηστο και μόλις συνδεθείς με το οικιακό δίκτυο είσαι έτοιμος.

Με 150W στο κανάλι, το σύστημα θα “πάει” τα περισσότερα ηχεία με άνεση και θα γεμίσει έναν μέτριο ή ακόμη και σχετικώς μεγάλο χώρο με καλές στάθμες, ειδικά με ένα ηχείο τυπικής ή υψηλής ευαισθησίας.
Αυτό που εισπράττεις, ως πρώτη εντύπωση, είναι διαύγεια, ταχύτητα και ένας ισορροπημένος, ευχάριστος χαρακτήρας. Το Evo 150 είναι αυτό που θα λέγαμε “μουσικό”, ισορροπώντας σωστά ανάμεσα στην ανάγκη για ακρίβεια και στον ξεκούραστο ήχο ενός συστήματος που έχει πάντα τον έλεγχο. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που είναι σχετικώς εύκολο να το παρακάνεις και να φτάσεις στο όριο των δυνατοτήτων οδήγησης που διαθέτει. Ακόμη και εκεί, όμως, η υπερφόρτωση κάνει την εμφάνισή της ήπια, προοδευτικά και πολιτισμένα, ένα χαρακτηριστικό που, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να αποδοθεί στα αρθρώματα της Hypex.

Cambridge Audio EVO 150 Cambridge Audio EVO 150

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, το σύστημα φάνηκε να έχει καλή έκταση, ακούστηκε επιβλητικό, όσο πρέπει “μεγάλο”, χωρίς υπερβολές, με άψογη περιγραφή του παλμού και των λεπτομερειών και πολύ καλό σώμα. Στην περιοχή των χαμηλών και ανώτερων χαμηλών, ακούστηκε όσο πρέπει γρήγορο, γεμάτο και ογκώδες, αποδίδοντας ρυθμικά μέρη που σε παρασύρουν εύκολα στην μουσική, με καλή ατάκα και γέμισμα, χωρίς προβλήματα συμπίεσης ακόμη και κοντά στο όριό του. Το άκουσμα είχε σαφήνεια, έντονη παρουσία και γέμισε άνετα τον χώρο όταν το απαίτησε η ηχογράφηση, αποδίδοντας πολύ καλά μικροδυναμικά και λεπτομέρειες, όπου αυτές υπήρχαν.
Ο θόρυβος ήταν ανύπαρκτος και το στοιχείο αυτό δημιουργεί ένα στιβαρό υπόβαθρο για το χτίσιμο μιας πολύ καλής στερεοφωνικής εικόνας, με αέρα και αίσθηση του βάθους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων ηχητικών πηγών και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και της ατμόσφαιρας. Το αποτέλεσμα ήταν ανάγλυφο, παρόν στο χώρο με ένα τρόπο αβίαστο.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ασυμπίεστη, φυσική και δεν κούρασε ποτέ, δημιούργησε την αίσθηση ότι βρίσκεται λίγο “πίσω”, κάτι που επέτεινε την φυσικότητα του ακούσματος. Το σύστημα εμφανίστηκε φωτεινό, έντονα παρόν χωρίς να καταπιέζει, δημιούργησε το αίσθημα της σαφήνειας και δεν κούρασε ποτέ. Το Evo 150 φάνηκε να αισθάνεται το ίδιο άνετα με την μικρή ορχήστρα, που απαιτεί αέρα και ακρίβεια, όσο και με τα μεγάλα συμφωνικά και χορωδιακά έργα, όπου απαιτείται καλό layering και δυνατότητες απόδοσης ενός μακροδυναμικού προφίλ που ξεκινά από την σιωπή της παύσης και φτάνει μέχρι το έντονο πέρασμα που επιβάλλεται στον χώρο με την ενέργειά του.
Ψηλά η συσκευή φάνηκε να έχει καλή έκταση και ταχύτητα, αποδίδοντας με άνεση το αρμονικό περιεχόμενο του προγράμματος, χωρίς να αποκλίνει προς το ευφωνικό και να δίνει κάποιου είδους “ερμηνεία”, παραμένοντας όμως, πάντα στην ξεκούραστη, easy-listening, πλευρά των πραγμάτων. Αυτό που προσλαμβάνεις είναι μια αίσθηση ισορροπίας, πολύ καλές δυνατότητες μικροδυναμικών και περιγραφής της ατάκας, πολύ καλές αποσβέσεις και ίσως ελάχιστα αδύναμη παρουσία σε σχέση με αυτήν του συστήματος αναφοράς. Η συνολική εντύπωση που αποκομίζεις είναι αυτή ενός ευχάριστου, γρήγορου, ζωντανού και ταυτόχρονα ολοκληρωμένου ακούσματος που επιβάλλεται στον χώρο, χωρίς δυσκολία.

Τελικώς...

...αφού δοκίμασε τις δυνάμεις της (και, μάλλον, τις αντιδράσεις της αγοράς) με την μεγάλη σειρά Edge, η Cambridge Audio έκανε το επόμενο βήμα με Το Evo 150 (και το μικρότερο αδελφάκι του, Evo 75), προτείνοντας μια ποιοτική, υψηλού επιπέδου λύση στον χώρο των ολοκληρωμένων συστημάτων. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Τον καλό ήχο τον περιμέναμε, αλλά η αξία της σειράς Evo έγκειται -κυρίως- στον συνδυασμό της ηχητικής ποιότητας με την ευκολία στην χρήση και το πακετάρισμα όλων αυτών σε ένα ελκυστικό τελικό προϊόν, το οποίο, εν τέλει, δικαιολογεί την τιμή του και, κατά την άποψή μας, θέτει ένα επίπεδο αναφοράς σε αυτή την κατηγορία συσκευών.