Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/09/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχεία Ραφιού/Βάσης

Revel Performa M126Be

Revel Performa M126Be

Τα M126Be είναι ένα μικρό σε όγκο ηχείο, κατάλληλο για μικρούς (κυρίως) και μικρομεσαίους χώρους, όταν οι απαιτήσεις σε ποιότητα είναι πολύ υψηλές αλλά οι δυνατότητες τοποθέτησης περιορισμένες, μιλάμε, δηλαδή, για εργαλείο που πρέπει να το χρειάζεσαι και να ξέρεις να το χρησιμοποιείς. Οι παρατηρητικοί θα έχουν πιθανώς διακρίνει την ύποπτη ομοιότητά του με το M106, το ηχείο βάσης της αμέσως μικρότερης σειράς, Performa3, και θα έχουν δίκιο. H Revel είναι μια τεχνοκρατική εταιρία και αρέσκεται στην εξέλιξη των καλών ιδεών και όχι σε μια αέναη επανάληψη της εφεύρεσης του τροχού. Έτσι το M126Be είναι ένα M106 με βαριά αναβολικά, σε όλα τα σημεία: Στην καμπίνα, στα μεγάφωνα και στο φίλτρο. Το μόνο που είναι ίδιο, τελικώς, είναι το γενικό σχήμα, το οποίο, με τις καμπυλωμένες επιφάνειες του ήταν ήδη ιδιαίτερα επιτυχημένο από το Μ106.

Revel Performa M126Be

Το M126Be είναι ένα καλοφτιαγμένο μικρό ηχείο, φροντισμένο στις λεπτομέρειές του και με πολύ καλή ποιότητα φινιρίσματος. Οι καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες και η διχρωμία σε συνδυασμό με την ελλειψοειδή μπάφλα του τουίτερ προσφέρουν ασφαλώς έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το “Be” στην ονομασία είναι, απλώς το χημικό σύμβολο του Βηρυλλίου. Και μόνο η κατάληξη αυτή, θέτει τον πήχη ψηλά, καθώς οι θόλοι από βηρύλλιο είναι από τα κορυφαία διαφράγματα για τουίτερ. Δεν τα συναντάς πολύ συχνά και υπάρχει λόγος. Κοστίζουν σχεδόν εκατό φορές περισσότερο από έναν απλό θόλο αλουμινίου. Σε αντιστάθμισμα προσφέρουν πολύ καλύτερο λόγο μάζας/ακαμψίας και πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά απόσβεσης των ιδιοσυντονισμών. Ένας τέτοιος θόλος αντικαθιστά το τουίτερ από αλουμίνιο του M106, συνδυάζεται με ένα ασυνήθιστα μεγάλο μαγνητικό σύστημα με διπλό μαγνήτη 85 χιλιοστών και υποβοηθείται στην λειτουργία του από έναν κυματοδηγό από χυτό αλουμίνιο, επικαλυμμένο από κεραμικό υλικό. Ο έλεγχος της κατευθυντικότητας του τουίτερ είναι, τρόπος του λέγειν, μονόδρομος για την Revel καθώς η επίσημη άποψη της Harman και του Olive (βασισμένη σε έρευνα) είναι ότι η πρώτη ανάκλαση (από τους πλευρικούς τοίχους και το δάπεδο) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την συνολική ποιότητα του ηχείου επομένως πρέπει να ελέγχεται πολύ αυστηρά. Επιπροσθέτως, ο κυματοδηγός βελτιώνει την συμπεριφορά του ηχείου στην περιοχή cross (εκεί όπου τα δύο μεγάφωνα επικαλύπτονται). H συχνότητα cross, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του M106 (1700Hz έναντι 2300Hz), δείγμα ότι μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση.

Revel Performa M126Be

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποδίδεται από ένα τουίτερ ίντσας με θόλο από Βηρύλλιο του οποίου η ακτινοβολία ελέγχεται μέσω ενός κυματοδηγού από κεραμικό υλικό.

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από αλουμίνιο επικαλυμμένο με κεραμικό υλικό (DCC, Deep Ceramic Composite είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Revel) μια επιλογή η οποία, σύμφωνα με την εταιρία, προσφέρει μικρότερες παραμορφώσεις, ασθενέστερα φαινόμενα συμπίεσης και μεγαλύτερη αντοχή σε ισχύ. Η ανάρτηση του γούφερ επιτρέπει αρκετά μεγάλες διαδρομές και είναι -επίσης- αρκετά σκληρή, δείγμα ότι η εταιρία είχε στο μυαλό της ένα ηχείο κατάλληλο για υψηλές στάθμες.
Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα προσεγμένο φίλτρο, τρίτης τάξης για το γούφερ και δεύτερης για το τουίτερ, υλοποιημένο με καλής ποιότητας υλικά (πυκνωτές φιλμ και πηνία χωρίς πυρήνα για τον κλάδο των υψηλών συχνοτήτων). Για τη σύνδεση με τον ενισχυτή υπάρχει ένα ζευγάρι ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας.

Revel Performa M126Be

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 1700Hz) έχουν ανατεθεί σε ένα μιντ/γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από συνδυασμό αλουμινίου και κεραμικού υλικού, με χυτό σασί. Η ανάρτηση επιτρέπει αρκετά μεγάλες διαδρομές.

Η καμπίνα είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, τόσο ως προς την αισθητική της (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Revel έχει αποτανθεί σε Ιταλό σχεδιαστή) όσο και ως προς την ποιότητα κατασκευής της. Οι καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες αυξάνουν την ακαμψία (υπάρχει και εσωτερική ενίσχυση) και η διχρωμία του φινιρίσματος με το μεταλλικό μαύρο χρώμα στην οριζόντια επάνω επιφάνεια δίνουν στο ηχείο μια πολύ ελκυστική εμφάνιση. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή είναι MDF 19 χιλιοστών. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω bass reflex στην πίσω (πολύ στενή) πλευρά της καμπίνας.

Revel Performa M126Be

Το προστατευτικό πλέγμα αναρτάται μαγνητικά (αλλά καλόν είναι να το βγάζετε όταν ακούτε σοβαρά) και οι ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι πολύ καλής ποιότητας. Το bass reflex είναι τοποθετημένο στην πίσω πλευρά.