Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργά/Ασύρματα Ηχεία

Q Acoustics Q Active 200

Q Acoustics Q Active 200

Λόγω της δομής του, το Active 200 αντικατέστησε, για το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων, το σύνολο του συστήματος αναφοράς και πραγματοποίησε streaming απευθείας από το NAS, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων συσκευών. Για ένα μικρό μέρος της διαδικασίας, χρησιμοποιήσαμε την είσοδο line, όπου συνδέθηκε το player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70), προκειμένου να αξιολογήσουμε και το κομμάτι της συσκευής που διαχειρίζεται αναλογικά σήματα.
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν εμφάνισε ιδιαίτερες δυσκολίες (περί της θέσης του ηχείου ισχύουν τα όσα αναφέρονται στη σελίδα των μετρήσεων), αλλά χρειάζεται να επιλέξεις, για κάθε ηχείο, το κανάλι (δεξί/αριστερό) και την αντιστάθμιση των ορίων του χώρου ανάλογα με την θέση του σε αυτόν. Ο συγχρονισμός των ηχείων με το hub γίνεται αυτόματα και χωρίς προβλήματα ενώ, για τον χειρισμό, ο χρήστης έχει διάφορες επιλογές (Chromecast, Spotify Connect, Airplay 2, DLNA/UPnP και Roon) από τις οποίες χρησιμοποιήσαμε τον έλεγχο μέσω DLNA controller, κάτι που έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το καλογραμμένο και σαφές εγχειρίδιο χρήσης θα βοηθήσει σημαντικά αυτούς που δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτές τις διαδικασίες. Η σύνδεση με το οικιακό δίκτυο έγινε μέσω Ethernet (κάτι που προτείνει και η εταιρία). Τα ηχεία έχουν κατοπτρική συμμετρία και για “μεγάλες” εγκαταστάσεις, η Q Acoustics δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη σύσταση (μόνο για την περίπτωση των near field εγκαταστάσεων συστήνει η συστοιχία των BMR να βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά), εμείς επιλέξαμε τα BMR να βρίσκονται στο εσωτερικό.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε από το Active 200 είναι αυτή ενός μάλλον συγκρατημένου ηχείου χαμηλά, που δεν υπερβάλλει, προσπαθώντας να δείξει μεγαλύτερο σε όγκο από ό,τι είναι και προσφέρει καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών και του παλμού, ικανοποιητική απόδοση των ρυθμικών μερών και έντονη παρουσία στον χώρο, καθώς μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα συμπίεσης. Υπάρχει καλή αίσθηση ομοιογένειας στην μεσαία περιοχή, καλός αέρας ψηλά και, όπως θα περίμενε κανείς, η στερεοφωνική εικόνα είναι εντυπωσιακή, ελάχιστα πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων, με έντονα ατμοσφαιρική “μεγάλη” αίσθηση και πολύ καλή περιγραφή των επιμέρους χαρακτηριστικών της μείξης

Q Acoustics Q Active 200 Q Acoustics Q Active 200

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων το Q Acoustics είναι ιδιαίτερα κρατημένο στην κατώτερη περιοχή (κάτι που προκύπτει και από την απόκριση η οποία “πέφτει” λίγο κάτω από τα 50Hz). Όσοι αρέσκονται σε εντυπωσιακά ακούσματα με σοβαρή παρουσία φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων που φλερτάρουν με τους υπόηχους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα υπογούφερ. Πιο ψηλά, αξιολογήσαμε πολύ θετικά την καθαρότητα του ηχείου και την απουσία χρωματισμών ή αεροδυναμικών θορύβων. Το Active 200 ακούστηκε γεμάτο, ευχάριστο και αρκούντως ρυθμικό, ίσως λίγο περισσότερο αυστηρό από όσο θα θέλαμε (αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα μεγάφωνο με διάμετρο μόλις 114 χιλιοστά). Ως αντιστάθμισμα, ο ακροατής γίνεται αποδέκτης ενός πολύ καθαρού και γρήγορου ακούσματος που περιγράφει σωστά τα όργανα της περιοχής και έχει μια φυσική, αβίαστη συνέχεια προς την περιοχή των χαμηλομεσαίων και των μεσαίων.
Έχοντας στο μυαλό ότι το φάσμα πάνω από τα 150Hz αποδίδεται, στην ουσία, από τα δύο BMR και δεν περιλαμβάνει την συχνότητα cross πουθενά κοντά στην μεσαία περιοχή, δεν είναι περίεργο που ένα από τα δυνατά σημεία του ηχείου βρίσκεται ακριβώς εδώ. Το Active 200 δημιουργεί μια αέρινη, διάφανη και ξεκούραστη αίσθηση, εδώ, με πολύ καλές δυνατότητες layering και, επίσης, πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες, χωρίς να κουράζει και χωρίς να συμπιέζει τίποτε. Τα όργανα της περιοχής, οι φωνές, η μεγάλη ορχήστρα είναι παρόντα, φυσικά, με σωστή κλίμακα μεγέθους κσι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το ηχείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Με μεγάλες διαστάσεις, σαφώς καθορισμένη αλλά με έντονη την αίσθηση της ατμόσφαιρας και του αέρα, κάνει το τελικό αποτέλεσμα ρεαλιστικό και ο ακροατής νοιώθει ότι είναι παρών στο μουσικό γεγονός, με πολύ καλή αίσθηση του βάθους και πολύ καλή περιγραφή της θέσης και της κίνησης των πηγών, ευρήματα που εξηγούνται τόσο από την πολική απόκριση όσο και από την ιδιαίτερα “αντι-περιθλαστική” καμπίνα, με τις καμπυλωμένες ακμές και την ασύμμετρη τοποθέτηση των μονάδων, αμφότερες προσεγγίσεις που μειώνουν τις δευτερογενείς πηγές ακτονοβολίας
Ψηλά, πήραμε καλή έκταση με καλή αίσθηση του αέρα και πολύ καλή περιγραφή των χρονικών χαρακτηριστικών, με το ηχείο να ακούγεται λίγο πιο αιχμηρό σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό (και ποτέ δεν ακούστηκε τραχύ ή μεταλλικό). Η απόδοση του αρμονικού πλούτου έγινε με καλή ισορροπία φωτεινότητας/θερμότητας, χωρίς να λείπει τίποτα.

Από την αναλογική είσοδο, το Active 200 άλλαξε ελάχιστα ταυτότητα, δείγμα ότι περιλαμβάνει ένα καλό συνδυασμό προενισχυτικού σταδίου και μετατροπέα A/D. Στο τελικό αποτέλεσμα “είδαμε” τις αρετές του P70/D70, επομένως η ασύρματη ζεύξη είναι επαρκώς διαφανής και ο θόρυβος ήταν ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η πολύ καλή δυνατότητα του ηχείου να αποδίδει την δυναμική αντίθεση του προγράμματος.

Τελικώς...

... είναι εμφανές ότι η Q Acoustics χρησιμοποίησε την εμπειρία της από την κατασκευή μικρών ηχείων για να κάνει το επόμενο βήμα με επιτυχία. Το Active 200 είναι ένα πολύ καλό, μικρό σε όγκο, ενεργό ηχείο, που από μόνο του μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες, ολοκληρωμένο ηχοσύστημα, ικανό να διαχειριστεί αναλογικά και ψηφιακά σήματα και είναι ιδανικό για έναν μικρό χώρο, όταν υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις ακρίβειας. Η κάπως περιορισμένη απόκριση χαμηλά, μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα με ένα υπογούφερ, ενώ η ποιότητα κατασκευής και η αισθητική είναι πραγματικά υψηλές. Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή πρόταση, ικανή -κατά τη γνώμη μας- να αλλάξει την γνώμη ακόμη και εκείνων που, μέχρι σήμερα, θα προτιμούσαν ένα συμβατικό ενεργό ηχείο. Με άλλα λόγια θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά!