Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Mission QX-1

Mission QX-1

Το QX-1 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό που χρησιμοποιούμε παγίως (Teac Esoteric P70/D70, foobar2000/Win10/dCS U-Clock, Melos Plus Series Line). Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει κάποιο πρόβλημα και το μικρό του μέγεθος αναμένεται να κάνει τη ζωή του χρήστη μάλλον εύκολη, ακόμη και αν ο χώρος του είναι σχετικώς περιορισμένος. Η τοποθέτηση του bass reflex στο πίσω μέρος, ίσως δυσκολέψει την εγκατάσταση σε ράφι καθώς η Mission προτείνει ως ελάχιστη απόσταση τα 20 εκατοστά. Κατά τα άλλα, δεν θα συναντήσετε πρόβλημα για ένα μικρό σε διαστάσεις σύστημα, με τα ηχεία να απέχουν μεταξύ τους περί το 1,8m και την απόσταση ακρόασης να βρίσκεται στην περιοχή των 2 μέτρων, μεγέθη που αντικατοπτρίζουν το setup της δοκιμής. Τα ηχεία ακούστηκαν χωρίς τα προστατευτικά πλέγματα (για λόγους που εξηγούνται, επαρκώς, στις μετρήσεις) και με ελαφρύ toe-in.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς από το σύστημα με το QX-1 στην θέση των ηχείων, είναι αυτή της καλής ομοιογένειας και των καλών δυνατοτήτων σε θέματα απόδοσης των λεπτομερειών, ενός ήπιου χαρακτήρα ψηλά και -παραδόξως- σεβαστής παρουσία στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, δοθέντος του όγκου του και της διάστασης του γούφερ που χρησιμοποιείται. Ασφαλώς, την κατώτερη οκτάβα περισσότερο την υποθέτεις παρά την ακούς, αλλά θα ήταν υπερβολή να περιμένει κάποιος κάτι διαφορετικό. Αντίθετα, η κρίσιμη περιοχή από τα 50Hz μέχρι τα 250Hz περίπου, ακούστηκε σωστή, καλά ελεγχόμενη και χωρίς υπερβολές. Ο γενικός χαρακτήρας του ηχείου είναι ξεκούραστος, ευχάριστος και σε ωθεί να ακούσεις περισσότερο μουσική.

Mission QX-1 Mission QX-1

Αναλυτικά, χαμηλά, το ηχείο φάνηκε να ισορροπεί σωστά μεταξύ του όγκου και του ελέγχου, χωρίς να τονίζει τεχνητά την περιοχή σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό από πλευράς ποιότητας, με καλή απόδοση του παλμού και αίσθηση της ταχύτητας, αίσθηση διαύγειας και καλή παρουσία των μεγάλων εγχόρδων που δεν θα σε συνταράξουν αλλά δεν θα δημιουργήσουν και αίσθημα απουσίας. Το QX-1 νοιώθει αρκετά άνετα με επιβλητικές, μεγάλες ηχογραφήσεις και ακολουθεί στο μέτρο του δυνατού, εμφανίζοντας καλές δυνατότητες απόδοσης των μακροδυναμικών (αρκεί να μην το παρακάνεις με την στάθμη -αλλά το ηχείο προορίζεται για μικρούς χώρους, μην το ξεχνάμε αυτό). Τα ρυθμικά μέρη είχαν μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ροής, με καλή αίσθηση ταχύτητας, καλό γέμισμα και επαρκή όγκο. Με την ευκαιρία, οι δυνατότητες του ηχείου στα μεσοχαμηλά, αφήνουν σοβαρές υποσχέσεις για πολύ καλή απόδοση σε σύστημα 2.1 (υποθέτω ότι το 12ιντσο υπογούφερ QX-12 θα δίνει άλλη διάσταση...).
Η μεσαία περιοχή είναι, χωρίς αμφιβολία ένα από τα δυνατά σημεία του ηχείου. Ο ακροατής γίνεται αποδέκτης μιας πολύ φυσικής απόδοσης, με την εικόνα να βρίσκεται λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων, με ελαφρώς αδρή περιγραφή των λεπτομερειών και έναν πολύ ευχάριστο, φωτεινό χαρακτήρα που δεν θα κουράσει ποτέ και δεν θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι “κάτι λείπει”. Αυτή η συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα, είναι και ο λόγος που το QX-1 παρά το μικρό του μέγεθος φαίνεται να αισθάνεται άνετα με μεγάλα συμφωνικά έργα ή πολύπλοκες ηλεκτρονικές συνθέσεις. Ίσως δεν είναι το ηχείο που θα σε καθηλώσει, αλλά θα περάσει στον χώρο τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα μιας ηχογράφησης με ευκολία.
Μιλώντας για “ηχογράφηση”, αν η μεσαία περιοχή είναι από τα δυνατά σημεία του QX-1, η στερεοφωνική του εικόνα είναι το πλέον εντυπωσιακό. Το μικρό πλάτος της μπάφλας σε προϊδεάζει ασφαλώς, αλλά το μικρό Mission εξαφανίζεται θεαματικά από τον χώρο, δίνοντας την θέση του σε ένα πολύ πειστικό και σαφώς καθορισμένο “παράθυρο” με πολύ καλό εστιασμό των μεμονωμένων πηγών, πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης και πολύ καλή αίσθηση του βάθους, σαφώς έξω από τα όρια της κατηγορίας τιμής. Το envelopment και η απόδοση στοιχείων της ηχογράφησης που βρίσκονται εκτός φάσης, ήταν από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει.
Ψηλά, το QX-1 ικανοποίησε με την έκταση και τον αέρα του, ακούστηκε ήπιο, μάλλον προς το μαλακό, με λίγο αργά μέτωπα (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς) αλλά καλό σώμα και αποσβέσεις. Η συνολική αίσθηση είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα ξεκούραστο ηχείο που δεν θα γίνει ποτέ σκληρό ή τραχύ, ελαφρώς συγχωρητικό έναντι κάποιων σκληρών παραγωγών.
Σε καθεστώς ψηφιακής ισοστάθμισης το QX-1 φάνηκε να ανταποκρίνεται αρκετά καλά και με κάποια έκπτωση ως προς την στάθμη, κερδίζει αρκετά σε χαρακτήρα και δυνατότητα απόδοσης των πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Το τίμημα εδώ, φάνηκε να είναι -σε μικρό ποσοστό- η διαύγεια στην περιοχή των χαμηλομεσαίων. Οι δυνατότητες του 5ιντσου γούφερ είναι δεδομένες...

Τελικώς...

... το QX-1 είναι ένα πραγματικά καλό κόμπακτ ηχείο και αποτελεί μια πρώτης τάξης λύση για όποιον θέλει να συνθέσει ένα μικρό σύστημα, κατάλληλο για έναν μικρό χώρο. H Mission προσπάθησε να δημιουργήσει μια μικρογραφία των μεγάλων ηχείων της σειράς QX, με μοναδικό συμβιβασμό τις πολύ χαμηλές συχνότητες και φαίνεται ότι τα κατάφερε μια χαρά. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής και ο χώρος σάς θέτει περιορισμούς, αξίζει να το δείτε και να το ακούσετε, οπωσδήποτε.