Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL L82 Classic

JBL L82 Classic

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, το L82 είναι εμπνευσμένο από το L100 και, εμμέσως, από την επαγγελματική του έκδοση, το 4310, αλλά ακολουθεί, όπως θα περίμενε κανείς, την λογική του L100 Classic, είναι δηλαδή μια σύγχρονη σχεδίαση. Πρόκειται για ένα ηχείο bass reflex με τουίτερ θόλου μίας ίντσας από τιτάνιο, (η JBL χρησιμοποιεί το τιτάνιο, ως διάφραγμα από το 1982), το οποίο υποβοηθείται στην ακτινοβολία του από έναν κυματοδηγό και είναι (α λα JBL) ρυθμιζόμενο ως προς την στάθμη του μέσω ενός εξασθενητή L-Pad, τοποθετημένου στην μπάφλα. To L-Pad υπήρξε μια κλασική επιλογή για την ρύθμιση της στάθμης του τουίτερ το πάλαι ποτέ, ασφαλώς καλύτερη από την εισαγωγή μιας απλής μεταβλητής αντίστασης, αφού η συνδεσμολογία του στον κλάδο των υψηλών συχνοτήτων εξασφαλίζει ότι η μεταβολή του δεν επηρεάζει το φίλτρο. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι... εξωτικό. Είναι ένα ποτενσιόμετρο με αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης ισχύος, συνδεδεμένο ως διαιρέτης τάσης.

JBL L82 Classic

H JBL έχει δημιουργήσει επιτυχία μια καμπίνα με αισθητική vintage, η οποία, ταυτόχρονα αποπνέει καλή ποιότητα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το προστατευτικό του ηχείου από το αφρώδες υλικό Quadrex το οποίο είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα.

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 8 ιντσών με Poly Cone στο χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, ένα υλικό που βασίζεται σε χαρτοπολτό και χρησιμοποιείται συστηματικά από την JBL. Το τουίτερ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το L100 Classic και το bass reflex είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μειώνει τους αεροδυναμικούς θορύβους.

JBL L82 Classic

Ένα τουίτερ ίντσας από θόλο τιτανίου με ενσωματωμένο κυματοδηγό, έχει αναλάβει τις υψηλές συχνότητες του ηχείου. Στην μπάφλα βρίσκεται και το bass reflex.

JBL L82 Classic

Κλασικό, λευκό, “χάρτινο” γούφερ Poly Cone, με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής. Φαίνεται ότι συμμετέχει σημαντικά στον δυναμικό, κατά περίπτωση επιβλητικό, χαρακτήρα του ηχείου.

Αν ψάχνετε τις διαφορές μεταξύ των δύο ηχείων, εκτός από την προφανή, το ότι δηλαδή το L82 είναι δύο δρόμων, ενώ το L100 τρίδρομο, θα βρείτε αρκετές: Το ηχείο που δοκιμάζουμε εδώ έχει σημαντικά μικρότερο γούφερ (το μεγάλο ηχείο έχει 12ιντσο), μικρότερες διαστάσεις καμπίνας, είναι τυπικώς 8ωμο (ενώ το L100 είναι 4Ω) και -λογικόν- κάπως πιο αναίσθητο, στα 88dBSPL/2,83V/1m, με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει η εταιρία.

JBL L82 Classic

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την απόκριση του ηχείου ψηλά με αυτό το ρυθμιστικό. Μέσω αυτού μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις και την ακουστική του χώρου.

JBL L82 Classic

Τα ηχεία του ζεύγους έχουν κατοπτρική συμμετρία και η JBL πωλεί ξεχωριστά ειδικές βάσεις που το τοποθετούν στο σωστό ύψος και με την σωστή κλίση. Τις χαρακτηρίζει προαιρετικές, αλλά η δοκιμή απέδειξε ότι παίζουν σοβαρό ρόλο, αν κάποιος θέλει να πάρει το 100% του ηχείου εύκολα.

Η JBL έχει φροντίσει την αισθητική του ηχείου αναλόγως, με το προστατευτικό να είναι το γνωστό αφρώδες Quadrex (μια ακόμη vintage πινελιά) το οποίο διατίθεται σε τρία χρώματα, μαύρο, μπλε και πορτοκαλί. Η καμπίνα είναι φινιρισμένη με φυσικό ξύλο και μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα ή οριζόντια. Τα δύο ηχεία έχουν κατοπτρική συμμετρία και η σύνδεσή τους με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών τυπικώς καλής ποιότητας.
Ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί (προαιρετικώς) το κατάλληλο σταντ (JS-80) το οποίο φέρνει το ηχείο στην σωστή θέση και κλίση, καθώς και διαφορετικά προστατευτικά, αν για κάποιο λόγο θέλει να αλλάξει χρώμα.

JBL L82 Classic

Τυπική “χούφτα” με ακροδέκτες τυπικά καλής ποιότητας, χωρίς δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης.