Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/CD Player/Streamer/Network player/DAC

Teac NR-7CD

Teac NR-7CD

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την αισθητική των συσκευών της Teac είναι αξιοθαύμαστοι. Το design του NR-7CD είναι μια πολύ ισορροπημένη και λειτουργική μείξη παραδοσιακών, συμβολικών θα έλεγε κανείς, στοιχείων με σύγχρονες προσεγγίσεις, όπου χρειάζεται. Ο μεγάλος διακόπτης On-Off με την άψογη αίσθηση και τα μεγάλης διαμέτρου χειριστήρια που επιτρέπουν την επιλογή της εισόδου (το αριστερό) και την ρύθμιση της στάθμης (το δεξί), σε συνδυασμό με τα φωτιζόμενα (αλλά ρυθμιζόμενα ως προς την φωτεινότητά τους) όργανα μέτρησης της στάθμης ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Οι διακόπτες πρόσβασης στο μενού, διαχείρισης του upsampler (περισσότερα για αυτό, παρακάτω) και χειρισμών του τρανσπόρτ, μαζί με την μονόχρωμη αλλά ιδιαίτερα ευανάγνωστη οθόνη, ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Μαζί, δημιουργούν μια σύνθεση που δεν περνά απαρατήρητη.

Teac NR-7CD

Η αισθητική του NR-7CD είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, όπως και η ποιότητα κατασκευής του σασί. Επιπροσθέτως, ο ενισχυτής είναι ιδιαίτερα εύχρηστος.

Η Teac συνδύασε όλα τα παραπάνω με ένα περίβλημα πολύ καλής ποιότητας, από αλουμίνιο, όπου οι καμπύλες παίζουν σημαντικό ρόλο (δώστε προσοχή στην διαμόρφωση των πλευρικών επιφανειών) και με το τελικό αποτέλεσμα να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά κάθε audiophile που σέβεται τον εαυτό του. Το NR-7CD είναι μια σύγχρονη συσκευή, βασισμένη σε κλασικές αξίες και το δείχνει ξεκάθαρα.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που παρέχονται είναι απλώς επαρκείς. Υπάρχει μια αναλογική είσοδος στάθμης line, τρεις συμβατικές ψηφιακές είσοδοι (δύο οπτικές και μια ομοαξονική), θύρα Ethernet, θύρα USB για την σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης και οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων. Ο χρήστης έχει, επίσης, στην διάθεσή του έξοδο ακουστικών (με βύσμα TRRS, 3,5mm, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για single ended όσο και για balanced ακουστικά) καθώς και δυνατότητα ad-hoc streaming μέσω Bluetooth. Δεν ενθουσιαστήκαμε με το όλο πακέτο. Στην κατηγορία τιμής που κινείται το NR-7CD, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερο αριθμό αναλογικών εισόδων καθώς και προενισχυτή phono.

Teac NR-7CD

Κλασικός διακόπτης On-Off και περιστρεφόμενος επιλογέας εισόδων, ο οποίος παίζει και τον ρόλο του jog-dial για την περιήγηση και τις επιλογές μέσω του μενού.

Teac NR-7CD

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα βασικά πλήκτρα χειρισμού του τρανσπόρτ καθώς και έξοδο ακουστικών, με δυνατότητα balanced σύνδεσης.

Ο πολύπλευρος χαρακτήρας της συσκευής, δικαιολογεί ένα αναλόγως σύνθετο εσωτερικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το NR-7CD είναι πολύ τακτικό και καθόλου “στριμωγμένο”. Αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται στο γεγονός ότι η συσκευή χρησιμοποιεί διακοπτικό τροφοδοτικό για όλα τα τμήματά της καθώς επίσης και διακοπτικά στάδια ισχύος. Για το κομμάτι αυτό, έχουν επιστρατευθεί δύο αρθρώματα από την σειρά ASX της ICEpower (50ASX2), ένα ανά κανάλι σε γεφυρωμένη λειτουργία, με την αρχιτεκτονική του ενισχυτή να είναι dual mono/fully balanced, καθώς κάθε άρθρωμα συνοδεύεται από τον δικό του, ξεχωριστό DAC/Προενισχυτή. Αυτό το στάδιο της συσκευής είναι προσεγμένο, περιλαμβάνοντας έναν μετατροπέα d/a ΑΚ4490EQ (της Asahi) και ένα τετρακάναλο ρυθμιστικό στάθμης NJW1195A ανά κανάλι. Το αναλογικό στάδιο εισόδου βασίζεται στα κλασικά NE5532.

Teac NR-7CD

Ο ενισχυτής προσφέρει τα βασικά σε θέματα αναλογικών και ψηφιακών συνδέσεων. Η αλήθεια είναι ότι με βάση την τιμή του, θα περιμέναμε περισσότερες αναλογικές εισόδους και προενισχυτή phono.

Teac NR-7CD

Το τροφοδοτικό (κάτω) και ο ψηφιακός επεξεργαστής με το FPGA της Xilinx να δεσπόζει στην σχετική πλακέτα.

Η ψηφιακή επεξεργασία ξεκινά από ένα interface PCM9211 και βασίζεται σε αλγόριθμους που τρέχουν σε ένα FPGA της Xilinx. Το NR-7CD μπορεί να υποστηρίξει streams με sample rates μέχρι 24/192 για σήματα PCM και DSD64/DoP από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους και μέχρι 32/384 για σήματα PCM και DSD128 μέσω του Ethernet (και από εξωτερικά μέσα αποθήκευσης).
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα της συσκευής να πραγματοποιεί upsampling όλων των ψηφιακών σημάτων, ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη, ο οποίος μπορεί να επιλέξει μεταξύ 2Fs, 4Fs και 8Fs για κωδικοποίηση PCM και 4x για κωδικοποίηση DSD. Το φίλτρο που πραγματοποιεί αυτή την επεξεργασία είναι το γνωστό RDOT-NEO της εταιρίας. Εκτός από το upsampler υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων, μεταξύ τεσσάρων για σήματα PCM και δύο σήματα DSD.
Η συσκευή συνοδεύεται από ένα πλήρες συμβατικό τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου μπορούν να εκτελεστούν όλες οι λειτουργίες.

Teac NR-7CD

Ο μηχανισμός ανάγνωσης των δίσκων είναι, φυσικά, κατασκευής Teac (CD-5020A). Εκατέρωθεν του τρανσπόρτ φαίνονται τα στάδια του προενισχυτή και του τελικού. Στο κάτω μέρος διακρίνεται το στάδιο εισόδου για τα αναλογικά σήματα.

Teac NR-7CD

Μια τέτοια πλακέτα για κάθε κανάλι, χρησιμοποιείται για το στάδιο του DAC/Προενισχυτή. Αριστερά διακρίνεται το τσιπ της Asahi.

Teac NR-7CD

Το στάδιο ισχύος υλοποιείται με ένα άρθρωμα ICEpower ανά κανάλι.