Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/04/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Rois Acoustics IQ-2

Rois Acoustics IQ-2

Αξιολογήσαμε ακουστικά το IQ-2 χρησιμοποιώντας, κατά κύριο λόγο, τοπικά αποθηκευμένα αρχεία (σε μνήμη USB) αλλά πραγματοποιήσαμε ακροάσεις και μέσω ασύρματου streaming, συνδέοντας ένα smartphone μέσω Bluetooth. H αρχική εγκατάσταση δεν κρύβει κανένα πρόβλημα καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει τα δύο ηχεία με ένα συμβατικό καλώδιο. Το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και αν έχετε πιάσει στα χέρια σας smartphone δεν θα έχετε την παραμικρή δυσκολία στο να κάνετε ρυθμίσεις ή να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες που θέλετε. Ο ραδιοφωνικός δέκτης είχε καλή λήψη (τουλάχιστον στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η δοκιμή) και είναι ιδιαίτερα εύχρηστος. Η σάρωση της μπάντας και η αποθήκευση σταθμών γίνεται με προφανή τρόπο. Εύχρηστος επίσης αποδείχθηκε και ο επεξεργαστής σήματος. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ των κλασικών επιλογών ισοστάθμισης (jazz, pop, κλπ), να ρυθμίσει τις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες και να ενεργοποιήσει το φίλτρο φυσιολογικής διόρθωσης (loudness) αν ακούει σε χαμηλές στάθμες. Η σύνδεση μέσω του Bluetooth γίνεται πολύ εύκολα και σε όλη την διάρκεια της δοκιμής δεν παρατηρήσαμε διακοπές ή άλλα προβλήματα.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που διαπιστώσαμε ότι χαρακτηρίζει το IQ-2 είναι η δυνατότητά του να λειτουργήσει σωστά και χωρίς προβλήματα σε υψηλές στάθμες. Η μονάδα των 6.5 ιντσών είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα πολύ πειστικό, κατά περίπτωση επιβλητικό, ηχητικό αποτέλεσμα, χωρίς να δείχνει σημάδια κόπωσης, συμπίεσης ή να εμφανίζει φαινόμενα τραχύτητας και αυτό είναι σημαντικό για ένα μικρό ηχείο που μπορεί κατά περίπτωση να κληθεί να λειτουργήσει σε έναν μεγάλο χώρο ή να ακουστεί από μεγάλες αποστάσεις, καθώς μια πιθανή χρήση του είναι και το να “γεμίσει” με μουσική ένα οποιοδήποτε δωμάτιο. Σε αυτό το επίπεδο η Rois έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, σχεδιάζοντας μια στιβαρή καμπίνα και συνδυάζοντάς την με επαρκή ισχύ και ένα μεγάφωνο που φαίνεται ανθεκτικό στην... σκληρή χρήση.

Rois Acoustics IQ-2 Rois Acoustics IQ-2

Γενικώς, το IQ-2 είναι ένα ηχείο ευχάριστο, ζωηρό και με έναν ελκυστικό ηχητικό χαρακτήρα. Η Rois απέφυγε τις υπερβολές χαμηλά, επομένως ο έλεγχος διατηρείται πάντα σε καλό επίπεδο και ο όγκος είναι επαρκής, με σωστή δόση έμφασης, εκεί που χρειάζεται, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι γρήγορο, ρυθμικό και γεμάτο, χωρίς αεροδυναμικούς θορύβους από το bass reflex, ενώ τόνισε κάπως τις υψηλές συχνότητες, πιθανώς υπολογίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων θα γίνεται εκτός άξονα (γιαυτό και η μέτρηση “listening window” της απόκρισης είναι πολύ πιο ρεαλιστική στην συγκεκριμένη περίπτωση). Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, οι συγκεκριμένες επιλογές δικαιώνονται και το IQ-2 είναι ένα πραγματικά καλό ηχείο για γενική ηχητική κάλυψη.
Σε περισσότερο πειθαρχημένες συνθήκες (απόσταση περί τα 2 μέτρα, ακροατής στον άξονα, κλπ), το αποτέλεσμα είναι, επίσης, καλό. Το IQ-2 έχει δυνατότητες να δημιουργήσει μια πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και το γεγονός ότι η μονάδα είναι ομοαξονική επιτρέπει και ποιοτικές ακροάσεις από σημαντικά μικρότερες αποστάσεις (λίγο κάτω από 1 μέτρο), επομένως, πράγματι, έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον desktop (αρκεί να μπορεί να τοποθετηθεί σωστά βεβαίως). Ο ακροατής έχει σαφή αίσθηση των ορίων της εικόνας, πειθαρχημένο εστιασμό των μεμονωμένων ηχητικών πηγών και καλή αίσθηση του βάθους και της κίνησης. Από την άποψη της τονικής ισορροπίας, ισχύει και στις περιπτώσεις αυτές η αρχική παρατήρηση: Έχουμε να κάνουμε με ένα καλοσχεδιασμένο ηχητικό χαρακτήρα ο οποίος κάνει το συνολικό άκουσμα ευχάριστο και ξεκούραστο, χωρίς όμως να στερεί από τον ακροατή την λεπτομέρεια και την αίσθηση διαφάνειας.

Τελικώς...

... με καλές δυνατότητες σύνδεσης (και ασύρματο streaming), ένα user interface το οποίο είναι γνώριμο στους περισσότερους υποψήφιους χρήστες και το σωστό μέγεθος, το IQ-2 απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ευέλικτο σύστημα για καθημερινή χρήση, και θέλουν να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά τους media. Ωστόσο, πέραν αυτών των συμβατικών χαρακτηριστικών, το νέο ενεργό ηχείο της Rois εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία της εταιρίας γύρω από τα ηχεία υψηλής πιστότητας και προσφέρει πολύ καλό, ζωντανό και ευχάριστο ήχο, ό,τι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή ο φίλος της καλής μουσικής σε καθημερινή βάση. Δείτε το και ακούστε το οπωσδήποτε γιατί πραγματικά ξεχωρίζει και ως ιδέα και ως κατασκευή!