Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΡΑΦΙΟΥ/ΒΑΣΗΣ

Q Acoustics 3030i

Q Acoustics 3030i

Η ακουστική αξιολόγηση έγινε με το 3030i να αντικαθιστά το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και να οδηγείται από το υπόλοιπο, γνωστό σύστημα (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500).
Η αρχική εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Χρησιμοποιήθηκαν οι κατάλληλες βάσεις που έφεραν τον ακουστικό άξονα στο σωστό ύψος και το ηχείο τοποθετήθηκε σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από μισό μέτρο από τα πίσω όρια του χώρου και πάνω από ένα μέτρο από τα πλευρικά. Η απόσταση ακρόασης ήταν περί τα 2,3m. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το ηχείο της Q Acoustics είναι αυτή μιας εξαιρετικής στερεοφωνικής εικόνας, με πολύ φυσική παρουσία, καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών και καλό αέρα ψηλά. Το ηχείο φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει καλές στάθμες σε έναν μικρό/μέτριο χώρο και στην συγκεκριμένη γεωμετρία (ισόπλευρο τρίγωνο με μήκος πλευράς 2,3m), χωρίς εμφανή ίχνη κόπωσης και η γενική εικόνα που δίνει είναι αυτή ενός μεγαλύτερου σε διαστάσεις ηχείου. Ο όγκος του, βεβαίως θέτει κάποια όρια στην απόδοση των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, αλλά αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο και μπορεί, αν κριθεί απαραίτητο (ή αν το σύστημα εγκατασταθεί σε ένα χώρο με μεγαλύτερες απαιτήσεις) να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα υπογούφερ της εταιρίας.

Q Acoustics 3030i Q Acoustics 3030i

Τούτων λεχθέντων, η απόδοση του 3030i στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη. Ασφαλώς δεν μπορεί αποδώσει με άνεση την χαμηλότερη οκτάβα και ο όγκος και η παρουσία του είναι περιορισμένα στην περιοχή αυτή, ωστόσο, ο ακροατής δεν έχει την εντύπωση της πλήρους απουσίας και μιας άκαμπτης, σκληρής ηχητικής ταυτότητας πολύ χαμηλά. Το ηχείο ακούγεται αέρινο αλλά με κάποιο τρόπο παρόν και ευχάριστο και η είσοδος στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 50-60Hz) γίνεται με τρόπο ισορροπημένο και με αίσθηση ομοιογένειας.
Το voicing που έχει κάνει η Q Acoustics περιλαμβάνει μια μικρή έμφαση στην περιοχή, όσο χρειάζεται για να υπογραμμιστεί η παρουσία των οργάνων (τα οποία αποδίδονται με καλό παλμό και όγκο) και το ρυθμικό μέρος που είναι γρήγορο, γεμάτο και ζωηρό, όντας ίσως λίγο ασαφές σε σχέση με το ηχείο αναφοράς αλλά χωρίς να προβληματίζει.
Οι χαμηλές συχνότητες δένουν σωστά με μια ισορροπημένη μεσαία περιοχή, η οποία είναι όσο πρέπει φωτεινή, με άνεση στην περιγραφή ακόμη και δύσκολων έργων. H εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι το μεσαίο βρίσκεται ελάχιστα “πίσω”, όσο χρειάζεται ο ακροατής για να νοιώσει άνετα, απέναντι από ένα ηχείο που δεν είναι καθόλου επιθετικό. Οι φωνές χαρακτηρίζονται από φυσική παρουσία και καλή περιγραφή του ηχοχρώματος και των λεπτομερειών της άρθρωσης.
Σε αυτά τα θετικά στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί και η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που μπορεί να δημιουργήσει το ηχείο. Το ότι εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει, αυτό είναι κάτι που το πετυχαίνουν με σχετική ευκολία τα περισσότερα μικρά ηχεία. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι η ανάγλυφη εικόνα που μπορεί να δημιουργήσει με πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων οργάνων, καλή περιγραφή του χώρου, του αέρα και της κίνησης και καλή περιγραφή της αίσθησης του βάθους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 3030i, σε αυτόν ειδικά τον τομέα, βρίσκεται δυσανάλογα κοντά στο ηχείο αναφοράς, αν αναλογιστεί κανείς την διαφορά τιμής που τα χωρίζει.
Το γεγονός ότι το ηχείο μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες εικόνες χωρίς πρόβλημα, σε ηχογραφήσεις με πολυμελείς ορχήστρες, φέρνει στην επιφάνεια ένα all-around χαρακτήρα ο οποίος είναι αξιέπαινος όσο και αξιοπρόσεκτος. Αν και μικρό σε όγκο (και σε χαμηλή κατηγορία τιμής) το 3030i δεν δείχνει να έχει αδυναμίες ή προτιμήσεις σε μουσικά είδη. Φέρει εις πέρας ακόμη και δύσκολες εγγραφές με πολυπληθείς ορχήστρες και υψηλή ενέργεια, χωρίς προβλήματα, καθώς οι δυνατότητές του σε μακροδυναμικά δεν είναι ευκαταφρόνητες.
Ψηλά, το άκουσμα είναι μαλακό και ευχάριστο και σου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν θα κουράσει ποτέ. Υπάρχει καλή αίσθηση έκτασης και αέρα, πολύ καλή ταχύτητα και σώμα με λίγο πιο αργές αποσβέσεις (σε σχέση με την αναφορά) και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ξεκούραστο, φιλικό στο αυτί και με καλή λεπτομέρεια. Το ηχείο αποδίδει άνετα τον αρμονικό πλούτο του προγράμματος και είναι ισορροπημένα φωτεινό, με αίσθηση διαφάνειας και ομοιογένειας, συνολικά ένα πολύ ευχάριστο άκουσμα.
Λειτουργώντας κάτω από καθεστώς ψηφιακής ισοστάθμισης, τέλος, το 3030i έδειξε ότι έχει αρκετά περιθώρια ώστε να αποδώσει, χωρίς προβλήματα, κοντά στα όριά του. Κατέβηκε αισθητά χαμηλότερα (αν και θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο αντίτιμο σε στάθμη -κάτι εντελώς λογικό από την στιγμή μου μιλάμε για ένα μεγάφωνο 165mm) ακούστηκε δυναμικό και γρήγορο με ελάχιστους αεροδυναμικούς θορύβους (από το reflex) και θα πρέπει να προσπαθήσεις λίγο για να “τερματίσει”. Μιλάμε για μια πολύ καλή επίδοση στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.

Τελικώς...

... διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του μικρού ηχείου (ευκολία στην τοποθέτηση και φιλικό προς τον χώρο, ακόμη και αν ο τελευταίος είναι μικρός) και παρακάμπτοντας με μαεστρία τα μειονεκτήματα (όρια στην απόδοση χαμηλά και στην στάθμη), η Q Acoustics δημιούργησε ένα προϊόν πολύ κοντά στο ιδανικό, καθώς είναι δύσκολο να φανταστείς τί περισσότερο θα μπορούσε να έχει ένα ηχείο με κόστος που δεν ξεπερνά τα €400,-. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και, ως εκ τούτου, συστήνεται χωρίς επιφυλάξεις.