Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Ας ξεκινήσουμε από αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει: Το αναλογικό στάδιο του RD-500 βασίζεται σε μια τρίοδο άμεσης θέρμανσης 2A3 της JJ Electronics ανά κανάλι. Πρόκειται για μια λυχνία ισχύος την οποία μπορεί να συναντήσει κανείς σε single ended τελικούς με χαμηλή ισχύ (γύρω από τα 3W) ή σε σχεδιάσεις push-pull με ισχύ στην περιοχή των 10-15W. Αυτό είναι το εξάρτημα στην στάνταρντ έκδοση της συσκευής. Η Nexus αναφέρει ότι, κατόπιν παραγγελίας, ο μετατροπέας μπορεί να παραδοθεί με την τρίοδο 45 DHT. Το κύκλωμα είναι, προφανώς, single ended, χωρίς αρνητική ανάδραση και χρησιμοποιεί μετασχηματιστές της Lundahl τόσο για την σύζευξη της εισόδου όσο και για την οδήγηση της εξόδου, έτσι ώστε να μην απαιτούνται πυκνωτές στο δρόμο του σήματος.
Η τροφοδοσία του αναλογικού σταδίου βασίζεται σε ανορθώτρια λυχνία (274B) και σε ένα αποπνικτικό πηνίο για την μείωση του θορύβου της τροφοδοσίας, επίσης της Lundahl. H τάση θέρμανσης είναι σταθεροποιημένη με παράλληλο σταθεροποιητή (shunt). Οι πυκνωτές που χρησιμοποιούνται είναι της Mundorf.

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

O RD-500 είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή, με ιδιαίτερα προσεγμένο περίβλημα. Η λιτότητα είναι μια εμφανής επιλογή, εδώ, τόσο στο επίπεδο του κυκλώματος του σταδίου εξόδου όσο και σε ό,τι αφορά το user interface.

Το λαμπάτο αναλογικό στάδιο οδηγείται από έναν DAC με δυνατότητα διαχείρισης streams μέσω θύρας USB, ενώ διαθέτει και μια ομοαξονική είσοδο S/PDIF. Η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για αυτό το τμήμα της συσκευής, πέρα από το γεγονός ότι το interface της θύρας USB είναι της JL Sounds. Με βάση αυτή την πληροφορία, έχουμε να κάνουμε με μια λύση βασισμένη σε τσιπ της XMOS, η οποία υποστηρίζει streaming μέχρι τα 24-bit/384kHz. Ο DAC ο οποίος ακολουθεί βασίζεται στο ολοκληρωμένο CS4398 της Cirrus Logic καθώς και σε ένα κλασικό CS8416 για την υποστήριξη της εισόδου S/PDIF.

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Δύο μικρά LED ενημερώνουν τον χρήστη για την ενεργοποίηση της συσκευής και για το κλείδωμα της ψηφιακής εισόδου.

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Ο διακόπτης ισχύος είναι Off-On-On, με την πρώτη θέση να ενεργοποιεί τα ψηφιακά κυκλώματα και την δεύτερη το στάδιο εξόδου.

Η λιτότητα του RD-500 σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης είναι εμφανής και στις φωτογραφίες. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα βασικά, δηλαδή θύρα USB και ομοαξονική S/PDIF (με βύσμα RCA) και, στην συσκευή της δοκιμής μας, αναλογική έξοδο single ended (RCA). Επειδή έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή η οποία είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας, πάντως, είναι δυνατή η παράδοση του RD-500 και με balanced εξόδους (XLR).

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Μόνο τα βασικά: Θύρα USB, ομοαξονική είσοδος S/PDIF και single ended αναλογική έξοδος. Η συσκευή, πάντως, μπορεί να παραδοθεί και με balanced εξόδους. Ένας μικρός διακόπτης παίζει τον ρόλο του επιλογέα εισόδου.

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Η “αράχνη” του σταδίου εξόδου, όπου φαίνονται οι λυχνιολαβές των 2A3 και οι πυκνωτές της Mundorf.

Το user interface είναι αναλόγως λιτό. Υπάρχει ένας διακόπτης τριών θέσεων για την ενεργοποίηση της συσκευής, με το πρώτο On να ενεργοποιεί τα ψηφιακά μέρη (τα οποία έχουν τα δικά τους τροφοδοτικά και είναι απομονωμένα από το αναλογικό στάδιο) και το δεύτερο να τροφοδοτεί τις λυχνίες. Στην πίσω πλευρά της συσκευής υπάρχει ένας στοιχειώδης επιλογέας εισόδου που δρομολογεί το σήμα αναλόγως.
Το περίβλημα του RD-500 είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Πρόκειται για μια κατασκευή με ξύλινο πλαίσιο, άψογα φινιρισμένο, με την οριζόντια επιφάνεια, όπου βρίσκονται τοποθετημένες οι λυχνιολαβές, να είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό σε μαύρο χρώμα. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι επιβλητικό.

Κείμενο

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Ένας από τους μετασχηματιστές εξόδου της Lundahl.