Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/11/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/Streamer/DAC

Krell K-300i

Krell K-300i

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο K-300i αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Κατά το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων, χρησιμοποιήθηκε η λειτουργία του streamer (μέσω NAS) και οι εντυπώσεις ακροάσεων αφορούν κυρίως αυτήν, αν και δαπανήσαμε αρκετό χρόνο ακούγοντας τον ενισχυτή στο αναλογικό πεδίο, χρησιμοποιώντας το γνωστό Teac Esoteric P70/D70, συνδεδεμένο, συμβατικά, σε μια από τις αναλογικές εισόδους.
Η εγκατάσταση του K-300i δεν κρύβει σημαντικά προβλήματα. Οι αρκετά μεγάλες διαστάσεις του σασί απαιτούν ένα ανάλογο ράφι και παρά το γεγονός ότι ο ενισχυτής δεν αναπτύσσει υπερβολικές θερμοκρασίες, εν τούτοις θα πρέπει να εξασφαλισθεί σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Ο έλεγχος του ενισχυτή γίνεται μέσω ενός λογικά δομημένου μενού, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να κάνει αρκετές επιλογές, ανάμεσά τους η ρύθμιση της ευαισθησίας των αναλογικών εισόδων, η ρύθμιση της στάθμης εξόδου του προενισχυτή, η επιλογή ψηφιακών φίλτρων και η ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης. Με τον K-300i στο οικιακό δίκτυο, έχεις πρόσβαση σε όλα αυτά μέσω web browser, αλλά το πολύ ποιοτικό τηλεχειριστήριο και η ευανάγνωστη οθόνη επιτρέπουν και ρυθμίσεις από την πολυθρόνα σου.
Το streaming μέσω του δικτύου δίνει στον χρήστη πρόσβαση στους τοπικούς (ή και διαδικτυακούς πόρους), μέσω μιας εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει (mConnect). Προσωπικά την βρήκα επαρκή, αλλά, πάντως, όχι εφάμιλλη μιας συσκευής που στοιχίζει όσο ο K-300i. Έχω την άποψη ότι η Krell θα πρέπει να σχεδιάσει κάτι δικό της. Δεν υπάρχει, πάντως, σοβαρός λόγος ανησυχίας (και γκρίνιας). Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάθε τέτοιου είδους εφαρμογή η οποία είναι συμβατή με συσκευές που καλύπτουν τα πρότυπα DLNA/UPnP, όπως ο K-300i, οπότε θα μπορεί να δει τον ενισχυτή ως “Playback End Point”.
Έχοντας πρόσβαση σε όλη σου την μουσική συλλογή, σε online υπηρεσίες streaming και σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επίσης και σε όποιο άλλο συμβατικό φορμά μπορείς να φανταστείς, μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα του K-300i, τα οποία είναι σημαντικά. Η πρώτη εντύπωση αφορά στην δυνατότητα δημιουργίας υψηλής στάθμης, άνετα, χωρίς ίχνη κόπωσης και χωρίς να φαίνεται ότι ο ενισχυτής θα δυσκολευτεί από το ηχείο που θα συνδεθεί στην έξοδο. Τα ATC SCM-50 τα “πήγε” πραγματικά άνετα, σε έναν μέτριο χώρο, αλλά άφησε υποσχέσεις ότι δεν δυσκολευτεί με δύσκολα ηχεία και σε έναν μεγάλο χώρο. Το αξιοσημείωτο, εδώ, είναι ότι ο ενισχυτής φαίνεται να διατηρεί όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά σε αυτές τις υψηλές στάθμες χωρίς φαινόμενα συμπίεσης.

Krell K-300i Krell K-300i

Πιο αναλυτικά, τώρα, η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με άνεση, πολύ καλό παλμό και λεπτομέρεια, με τον ενισχυτή να μην υπερβάλλει ποτέ, αντιθέτως να ακούγεται σχετικώς αυστηρός σε σχέση με την αναφορά, μια συμπεριφορά που, χωρίς να επηρεάζει την δυνατότητα του να γίνεται επιβλητικός, επιτείνει την αίσθηση της διαύγειας και τις ταχύτητας. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με καλό σώμα, ταχύτητα και μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ροής και τα όργανα της περιοχής εμφανίστηκαν με σωστή κλίμακα και παρουσία δημιουργώντας μια στιβαρή βάση με ισορροπημένη αίσθηση όγκου για το υπόλοιπο περιεχόμενο.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε φωτεινή, ευχάριστη, ιδιαίτερα αναλυτική, με το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια ανάγλυφη, ιδιαίτερα φυσική αίσθηση, χωρίς να γίνεται ποτέ καταπιεστικό. Ο ενισχυτής παραμένει ξεκούραστος και διαφανής ακόμη και σε πολύ σύνθετα έργα και οι υψηλές στάθμες δεν θαμπώνουν καθόλου την πολύ θετική αίσθηση. Έργα με μεγάλες χορωδίες ακούστηκαν ιδιαίτερα ρεαλιστικά, ενώ οι σολίστ προβλήθηκαν στον χώρο με πολύ πειστικό τρόπο. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιούργησε ο Krell ήταν ακριβής, με καλή αίσθηση του βάθος και πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού και περιγραφής της κίνησης και του αέρα των μεμονωμένων πηγών, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το σαφώς καθορισμένο πλάτος και η αίσθηση “παραθύρου” που δημιούργησε. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στην πολύ καλή ομοιότητα των καναλιών και το τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης, σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ειδικά σε σύνθετες μείξεις με πολλές πληροφορίες.
Ψηλά, ο ενισχυτής φάνηκε να αποδίδει με άνεση τον αέρα, τα χρονικά χαρακτηριστικά και τον αρμονικό πλούτο του προγράμματος, αποκλίνοντας ελάχιστα προς το μαλακό και παραμένοντας πάντοτε ξεκούραστος, αέρινος και χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο χωρίς ποτέ να δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια σαφής ταυτότητα ή άποψη.

Τελικώς...

...το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως την Krell. Ο K-300i είναι ένας πραγματικά κορυφαίος ολοκληρωμένος ενισχυτής, ένα σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να σχεδιάζεται μια συσκευή αυτού του είδους όταν προορίζεται για την ανώτερη κατηγορία τιμής. Για όσους ψάχνονται σε αυτό το, πολύ υψηλό, επίπεδο, είναι μια εξαιρετική επιλογή.