Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Chord Electronics Huei

Chord Electronics Huei

O Huei αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς Rotel RHQ-10 “Michi” και οδηγήθηκε από το γνωστό Linn Sondek LP12 (Ittok/Karma). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA-3500, ATC SCM-50PSL).
Το στήσιμο του Huei δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση. Το μόνο σου δίλημμα είναι το αν θα τον τοποθετήσεις κάπου εμφανώς, ώστε να προβάλλεται η αισθητική του, δίνοντας ζωή στο υπόλοιπο σύστημα, ή αν θα εκμεταλλευθείς το μικρό του μέγεθος και θα τον κρύψεις (εύκολα) σε κάποιο ράφι. Με το εγχειρίδιο στο χέρι, η ρύθμιση του κέρδους και της αντίστασης είναι πολύ απλή υπόθεση και οι αλλαγές στις διάφορες επιλογές μπορούν να γίνουν σε πραγματικό χρόνο χωρίς δυσάρεστους θορύβους, έτσι ώστε να μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες τιμές αξιολογώντας το τελικό αποτέλεσμα με το αυτί.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ο Huei είναι ότι συμμετέχει στον συνολικό θόρυβο του συστήματος ελάχιστα. Πραγματικά, έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή η οποία είναι εντόνως απούσα από το υπόβαθρο, ακόμη και με ρυθμίσεις για κεφαλές κινητού πηνίου που απαιτούν μεγάλο κέρδος. Το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο: Οι λεπτομέρειες της χάραξης προβάλλονται με εξαιρετικό τρόπο και το σύστημα είναι τόσο ήσυχο όσο του επιτρέπει το ίδιο το πλατό και ο δίσκος που ακούς κάθε στιγμή.

Chord Electronics Huei Chord Electronics Huei

Με τον Huei στην θέση του phono, το σύστημα αναφοράς διατήρησε την πολύ καλή έκταση χαμηλά, ρέποντας ίσως προς την αυστηρή πλευρά, σε σχέση με την αναφορά, με πολύ καλό έλεγχο, ισορροπία στην απόδοση του σώματος και με επιβλητική παρουσία που δεν έχει τίποτε το επίπλαστο. Ο ρυθμός ρέει με τρόπο που σε ξεσηκώνει, με τα κρουστά να αποδίδονται γρήγορα και γεμάτα και τα μεγάλα έγχορδα να είναι παρόντα, σε σωστή κλίμακα χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής. Το τελικό αποτέλεσμα κρατά επιδέξια τις αποστάσεις ανάμεσα στην απόδοση των λεπτομερειών και του παλμού και στην απόδοση του όγκου, έτσι ώστε η συνολική εικόνα να είναι όσο πρέπει μεγάλη, να γεμίζει τον χώρο αλλά να μην γίνεται ποτέ υπερβολική. Το υποηχητικό φίλτρο φαίνεται να λειτουργεί όπως υπόσχεται η Chord, μειώνοντας τους μηχανικούς θορύβους, χωρίς να “κόβει” τον όγκο χαμηλά και η μείωση της πληροφορίας του χώρου (η οποία, ούτως ή άλλως είναι μηδαμινή κάτω από τα 150Hz) δεν γίνεται αντιληπτή στις περισσότερες χαράξεις.
Εξίσου σημαντικό (όσο και προφανές, μόλις ξεκινήσει ο δίσκος) χαρακτηριστικό είναι η τονική ουδετερότητα του προενισχυτή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να γεμίζει ο χώρος μουσική χωρίς να σε καταπιέζει ποτέ. Σε αυτό βοηθά, ασφαλώς, η απόδοση της μεσαίας περιοχής η οποία ακούστηκε φωτεινή, ευχάριστη και ποτέ προβολική, σε σωστή απόσταση από τον ακροατή με μια ήπια αίσθηση εγγύτητας που προσθέτει στο συνολικό άκουσμα χωρίς να επιβάλλεται. Το σύστημα διατήρησε την πολύ καλή αίσθηση ομοιογένειας και ακούστηκε ξεκούραστο και άνετο χωρίς να γίνεται ποτέ τραχύ ή επιθετικό, ακόμη και χαράξεις με μεγάλες ορχήστρες, πολλά όργανα στην περιοχή και πολλή ενέργεια.
Με ένα καλό αναλογικό front end, χωρίς μηχανικούς θορύβους, θα απολαύσεις μια σταθερή, καλά καθορισμένη εικόνα, με πολύ καλή περιγραφή του αέρα και πολύ καλό εστιασμό πηγών, καλή αίσθηση του βάθους και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης, χαρακτηριστικά απότοκα της εξαιρετικής ομοιότητας μεταξύ των καναλιών (μεταξύ άλλων). Ηχογραφήσεις με πολυπληθείς ορχήστρες αποδόθηκαν με πολύ καλή αίσθηση του χώρου και της κλίμακας των μεγεθών, ενώ μικρά σύνολα εστιάστηκαν με τρόπο εξαιρετικό στον χώρο, ιδιαίτερα φυσικά και με έντονη την αίσθηση της παρουσίας.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ο προενισχυτής φάνηκε να έχει καλή έκταση και το σύστημα ακούστηκε ισορροπημένα αέρινο, με πολύ καλό αρμονικό πλούτο, ζεστό και φωτεινό, όσο πρέπει γρήγορο και ποτέ τραχύ ή καταπιεστικό. Η Chord δίνει στα χαρακτηριστικά μια πολύ υψηλή ακρίβεια αποέμφασης και η πράξη αποδεικνύει του λόγου το αληθές!

Τελικώς...

... η πρόταση της Chord έχει κρυφές χάρες (δηλαδή, όχι και τόσο κρυφές, από την στιγμή που η βελόνα αγγίζει το αυλάκι...). Η τοποθέτηση του προϊόντος στον κατάλογο της εταιρίας σε προϊδεάζει για κάτι καλό και με λογική τιμή μεν, με λελογισμένους συμβιβασμούς δε, αλλά στην πραγματικότητα, το Huei είναι μια ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή, με προσοχή στην λεπτομέρεια και καλές ιδέες, οι οποίες αντανακλώνται στην πράξη, με μια πολύ καλή απόδοση, της οποίας οι κύριοι άξονες είναι ο χαμηλός θόρυβος και η τονική ουδετερότητα, ακριβώς αυτά που αναζητεί κανείς από ένα καλό phono. Προτείνεται ενθέρμως!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Chord Electronics Huei/Linn Sondek LP12 (Ittok/Karma).
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok LVII/Karma | Rotel RHQ-10 | MC, 100Ω.