Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/12/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Schiit Audio Gungnir

Schiit Audio Gungnir

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του Gungnir έγινε μέσω της ομοαξονικής εισόδου BNC, με σήματα 24-bit/96kHz, εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά. Ως αναλογική έξοδος, χρησιμοποιήθηκε μια από τις δύο single ended.
Όπως θα περίμενε κανείς με βάση τα λεγόμενα της Schiit, η συσκευή δεν εξαρτάται από το ψηφιακό της interface για την καταστολή του εισερχόμενου jitter. Έτσι, η σχετική καμπύλη δεν θυμίζει σε τίποτε αυτό που γνωρίζουμε για το CS8416, αλλά, αντιθέτως, δείχνει ότι προσφέρεται καταστολή γύρω στα 40dB, με ήπιες τάσεις μείωσης κάτω από τα 4kHz και προοδευτική μείωση της αποτελεσματικότητας για συχνότητες jitter κάτω από τα 500Hz, περίπου, μια επίδοση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως πολύ καλή για την κατηγορία τιμής. Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι ο Gungnir φάνηκε αρκετά αυστηρός ως προς το κλείδωμα της ψηφιακής εισόδου και αρνήθηκε να συγχρονιστεί σε σήματα με jitter 80ns p-p, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, η καμπύλη έγινε με εισαγωγή jitter στα 60ns.
Η αντοχή σε σήματα με jitter επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές μετρήσεις παραμόρφωσης, όπου η επίδοση στις υψηλές συχνότητες (Fs/4) είναι κατά δέκα περίπου dB καλύτερη από αυτήν στις χαμηλές (Fs/192).

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 60nS p-p.

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί).

Η ίδια η συσκευή εισάγει χαμηλά ποσοστά jitter. Υπολογίσαμε μια τιμή στο διάστημα των 240-290ps (p-p) στις πολύ χαμηλές συχνότητες, επίδοση η οποία βρίσκεται σχεδόν δύο τάξεις μεγέθους κάτω από τις τυπικές τιμές ακουστότητας για αυτή την περιοχή.
Η γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέα αποδείχθηκε πολύ καλή. Οι σχετικές καμπύλες διατηρούν την ιδανική μορφή τους μέχρι τα -105dBFS περίπου, σημείο όπου γίνεται ορατή η πρώτη σοβαρή απόκλιση, με το δεξί κανάλι να εμφανίζει κάπως υψηλότερα επίπεδα θορύβου στο όριο (για σήματα κάτω από τα -90dBFS).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα υπολογισμού του τεκμαρτού jitter. Σήμα 24kHz, -5dBFS.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Οι επιδόσεις του Gungnir σε θέματα παραμόρφωσης, κινήθηκαν σε τυπικώς καλά επίπεδα. Σε συνάρτηση με την συχνότητα, κοντά στο όριο της μέγιστης εξόδου (-1dBFS), μετρήσαμε -80dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (1kHz-10kHz), με σταδιακή τάση αύξησης των τιμών, χαμηλά, τόσο για την παραμόρφωση όσο και για το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου.
Σε συνάρτηση με την στάθμη, η συμπεριφορά της συσκευής δεν έκρυψε εκπλήξεις. Το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου (THD+N) αυξάνεται καθώς η στάθμη βαίνει μειούμενη, φθάνοντας στα -30dB για σήματα στάθμης -60dBFS. Η παραμόρφωση (χωρίς τον θόρυβο), κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, κοντά στα -55dB για σήματα -60dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (ροζ, πορτοκαλί καμπύλη), THD (κόκκινη, πράσινη).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη, εξηγεί την συμπεριφορά που παρατηρήσαμε σε ό,τι αφορά τις χαμηλές συχνότητες. Αυτή, θα πρέπει να αποδοθεί στις δυνατότητες του σταδίου εξόδου να ακολουθήσει τον μετατροπέα κοντά στα 0dBFS, καθώς για σήματα -20dBFS η παραμόρφωση παραμένει ουσιαστικώς σταθερή για το σύνολο του φάσματος μέτρησης (γύρω από τα 0.03%).
Η απόκριση συχνότητας δείχνει ότι η Schiit έχει επιλέξει μια ελεγχόμενη συμπεριφορά στο φάσμα, καθώς οι σχετικές καμπύλες εμφανίζουν ήπιες τάσεις αποκοπής τόσο στην περιοχή των χαμηλών όσο και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Η έξοδος του μετατροπέα βρίσκεται κοντά στα -0.8dBr στα 20Hz και κοντά στα -0.7dBr στα 40kHz με τις κλίσεις να γίνονται εμφανείς από τα 200Hz και τα 10kHz αντίστοιχα. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ειδικά από την στιγμή που η Schiit δίνει ως εύρος “για το αναλογικό τμήμα”, 1Hz-100kHz (-1dB). Η ομοιότητα των καναλιών είναι εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εξόδου. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Απόκριση συχνότητας (στάθμη -20dBFS), 24-bit/96kHz.

Τα φίλτρα διέλευσης χαμηλών του μετατροπέα λειτουργούν όπως θα περίμενε κανείς, με την περιοχή αποκοπής να έχει κάποια ίχνη από υψίσυχνες συνιστώσες αλλά σε πολύ χαμηλές στάθμες.
Η απόδοση των εν λόγω φίλτρων φαίνεται στο διάγραμμα καταστολής των υποπροϊόντων της συχνότητας δειγματοληψίας που αναδιπλώνονται στο ακουστικό φάσμα. Εδώ, οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -80dBFS για το σύνολο της μέτρησης, επίδοση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 192kHz (μπλε).

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

Γενικά, ο Gungnir φαίνεται να είναι ένας πολύ αθόρυβος μετατροπέας. Η μέτρηση στο αδρανές κανάλι περιλαμβάνει τις κλασικές συνιστώσες του hum (50/100Hz) οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα -110dBFS (ο θόρυβος που σχετίζεται με τα 50Hz του δικτύου δεν ξεπερνά τα 9.4μVrms) και η στάθμη στις πολύ υψηλές συχνότητες ανεβαίνει λίγο πάνω από τα -100dBFS.
Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα. Η επίδραση του τροφοδοτικού φαίνεται πολύ χαμηλή και το μοναδικό άξιο παρατήρησης σημείο είναι η ύπαρξη κάποιων υψίσυχνων συνιστωσών, οι οποίες, πάντως, βρίσκονται σε πολύ χαμηλές στάθμες (αρκετά κάτω από τα -100dBFS).

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Το φάσμα της διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο είναι ιδιαίτερα καθαρό. Εδώ μπορεί κανείς να διακρίνει τις συνιστώσες από τα 50Hz (με πολύ χαμηλή στάθμη, στην περιοχή των -110dBu) καθώς και κάποια ίχνη από διαμόρφωση πολύ χαμηλής συχνότητας (κοντά στα 8Hz) στον πόδα της συχνότητας μέτρησης, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε jitter.
Η διαφωνία των καναλιών είναι ικανοποιητικά χαμηλή, με τις σχετικές καμπύλες να βρίσκονται κάτω από τα -90dB μέχρι, περίπου, το 1kHz και να φτάνουν λίγο κάτω από τα -70dB στο όριο της μέτρησης (20kHz).

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.