Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Fyne Audio F500

Fyne Audio F500

Η αλήθεια είναι ότι παρά το μικρό του μέγεθος, με ύψος λίγο μεγαλύτερο των τριάντα εκατοστών και πλάτος είκοσι εκατοστών, το F500 εντυπωσιάζει αμέσως με την φυσική του παρουσία. Το φινίρισμά του είναι πραγματικά εξαιρετικό για την κατηγορία τιμής του και εκτός από το φυσικό ξύλο, αυτό που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή είναι η βάση του, με τις ειδικά διαμορφωμένες σχισμές για το bass reflex και τον βαρύ πλίνθο. Το ηχείο, όπως και τα υπόλοιπα της σειράς, είναι διαθέσιμο σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, δύο με φινίρισμα από φυσικό ξύλο (το ηχείο της δοκιμής ήταν το Dark Oak), μαύρο και λευκό γυαλιστερό και είναι ίσως μια από τις σπάνιες φορές που θα επέλεγα μια “ξύλινη” εκδοχή σε τέτοια κατηγορία τιμής. Η προστασία του μεγαφώνου εξασφαλίζεται από ένα πλέγμα το οποίο στηρίζεται μαγνητικά αφήνοντας την μπάφλα του ηχείου “καθαρή” από μηχανισμούς στήριξης.

Fyne Audio F500

Το F500 είναι ένα πολύ καλοκατασκευασμένο ηχείο, με ελκυστική εμφάνιση και προσοχή στην λεπτομέρεια που την περιμένει κανείς από ανώτερες κατηγορίες τιμής. Η μπάφλα είναι ελαφρώς καμπυλωμένη, το φινίρισμα από φυσικό ξύλο εξαιρετικό και ο πλίνθος ειδικά διαμορφωμένος για το ιδιαίτερο bass reflex που χρησιμοποιείται.

Η μονάδα που χρησιμοποιείται στο F500 είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι ομοαξονική και χρησιμοποιεί έναν κώνο 6 ιντσών από ίνες χαρτιού για την απόδοση των χαμηλών και των μεσαίων συχνοτήτων και ένα τουίτερ χοάνης για την απόδοση των υψηλών. Το τουίτερ βασίζεται σε έναν θόλο από τιτάνιο με διάμετρο μίας ίντσας, ο οποίος λειτουργεί σε περιβάλλον συμπίεσης (compression driver), ένας όρος που χρησιμοποιείται για μεγάφωνα χοάνης της οποίας η διατομή στομίου είναι σημαντικά μικρότερη από την διάμετρο του διαφράγματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλες ηχητικές πιέσεις. Η τοποθέτηση του τουίτερ ομοαξονικά με τον κώνο του μιντ/γούφερ δίνει την δυνατότητα στην Fyne να προσφέρει ένα ηχείο που προσεγγίζει καλά την ιδέα της σημειακής πηγής. Η Fyne Audio “έχει βάλει χέρι” και στην ανάρτηση του γούφερ της οποία η διατομή δεν είναι ημι-κυλινδρική (όπως συμβαίνει συνήθως στα συμβατικά μεγάφωνα) αλλά μεταβαλλόμενης γεωμετρίας (με μια σειρά από τομές) ώστε να ελαχιστοποιούνται τα φαινόμενα ανάκλασης της ενέργειας προς τον κώνο. Την προσέγγιση αυτή η εταιρία την ονομάζει FyneFlute. Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο διαχωρισμού το οποίο έχει κλίση δεύτερης τάξης στο βαθυπερατό κομμάτι και πρώτης τάξης στο κομμάτι του υψιπερατού, με την συχνότητα διάβασης να έχει τοποθετηθεί στα 1700Hz.

Fyne Audio F500

Η ομοαξονική μονάδα της Fyne Audio ονομάζεται Isoflare και αποτελείται από έναν κώνο για την απόδοση των χαμηλών/μεσαίων, από ίνες χαρτιού, και ένα τουίτερ με διάφραγμα τιτανίου (ίντσας) που λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής πίεσης και φορτίζεται από χοάνη. Οι τομές στην ανάρτηση έχουν ως στόχο την μείωση της ενέργειας που επιστρέφει στον κώνο από ανακλάσεις.

Η φόρτιση του γούφερ είναι bass reflex το οποίο ακτινοβολεί προς το δάπεδο. Εδώ, η Fyne έχει ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο. Όχι μόνο χρησιμοποιεί πλίνθο (κάτι ασυνήθιστο για ηχεία βάσης/ραφιού) ώστε να εξασφαλίζει σταθερή αντίσταση στην ακτινοβολία της οπής, αλλά, επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί έναν διαχύτη για να ελέγξει την ροή του αέρα, ώστε αυτός να διαχέεται ομοιογενώς στον χώρο. Ο διαχύτης της Fyne είναι μια επιφάνεια εκ περιστροφής με κατατομή που καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο το οποίο, συνοπτικά ονομάζουμε Tractrix [1].

Fyne Audio F500

Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται μέσω bass reflex που ακτινοβολεί προς το δάπεδο. Η Fyne χρησιμοποιεί πλίνθο για να εξασφαλίσει σταθερή απόσταση της οπής από την πρώτη επιφάνεια ανάκλασης (και, επομένως, να καθορίσει το φορτίο που βλέπει το reflex, ανεξαρτήτως της θέσης στον χώρο). Είναι κάτι που το βλέπεις σπάνια σε τόσο μικρό ηχείο.

Σε ό,τι αφορά το audio, η κατατομή tractrix αναγνωρίστηκε από πολύ νωρίς (Paul Voigt, 1927) ως ιδανική για την κατασκευή χοάνης με την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση, και, υποθέτει κανείς, επάνω σε αυτή την ιδιότητα βασίζεται η επιλογή της Fyne στο συγκεκριμένο σημείο. Το πρακτικό αποτέλεσμα, με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρία είναι ότι η συμπεριφορά του ηχείου είναι λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με την θέση του στον χώρο.
Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών καλής ποιότητας οι οποίοι προσφέρουν και την δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης.

[1]: Για όσους αναζητούν υπερβολικές λεπτομέρειες: η έλκουσα καμπύλη (tractrix) είναι αυτό που στα μαθηματικά ονομάζουμε εξειλιγμένη της αλυσοειδούς (catenary involute), ένας γεωμετρικός τόπος σημείων που ανήκουν σε εφαπτόμενες της τελευταίας. Η αλυσοειδής καμπύλη είναι ένα από τα πολύ σημαντικά μαθηματικά αντικείμενα, γιατί περιγράφει την συμπεριφορά μιας σειράς πραγματικών σωμάτων, όπως η αναρτημένη αλυσίδα και οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Fyne Audio F500

Με λίγη καλή θέληση, μπορεί κανείς να διακρίνει τον διαχύτη του συστήματος BassTrax, η κατατομή του οποίου βασίζεται σε συνάρτηση tractrix. Η ιδέα της Fyne είναι να κατανέμει την ηχητική πίεση ομοιογενώς.

Fyne Audio F500

Καλής ποιότητας ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων, οι οποίοι υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Αναλόγως καλοί είναι και οι βραχυκυκλωτήρες.