Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/09/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

FIM Audio TK003

FIM Audio TK003

Χωρίς να ξεφεύγει από τον λιτό χαρακτήρα που είδαμε στο ζευγάρι προ/τελικού, ο TK003 είναι, σαφώς, μια περισσότερο προσεγμένη στις λεπτομέρειες τής αισθητικής της κατασκευή. Η συσκευή είναι αρκετά ογκώδης και βαριά, με εξωτερικά τοποθετημένες τις ψύκτρες αλλά η πρόσοψή της, από μονοκόμματο αλουμίνιο είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, με το χαρακτηριστικό κόψιμο στο κάτω μέρος, την οθόνη, όπου εμφανίζονται οι βασικές πληροφορίες (στάθμη, επιλεγμένη είσοδος) και ένα jog-dial στο χρώμα του χρυσού, το οποίο παίζει τον ρόλο του ρυθμιστικού στάθμης και του επιλογέα εισόδου. Στην πρόσοψη βρίσκεται ακόμη ο διακόπτης on/off και δύο ενδεικτικά LED, ένα που ενημερώνει για την σωστή λειτουργία του τροφοδοτικού και ένα που πληροφορεί τον χρήστη για την ενεργοποίηση του κυκλώματος προστασίας.

FIM Audio TK003

Ο TK003 είναι προσεγμένος σε θέματα αισθητικής. Το κόψιμο στο κάτω μέρος της πρόσοψης, που σπάει την μονότονα επίπεδη επιφάνεια, η οθόνη και το jog-dial κάνουν τον αρκετά ογκώδη ολοκληρωμένο πιο “ελαφρύ” στο μάτι.

Οι δυνατότητες σύνδεσης του ενισχυτή είναι τυπικά καλές. Προσφέρει συνολικά πέντε εισόδους, από τις οποίες οι τρεις είναι για σήματα στάθμης line και οι δύο για σήματα από κεφαλές, μια για κεφαλές κινητού μαγνήτη και μια κεφαλές κινητού πηνίου. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης μπορεί να συνδέσει δύο διαφορετικούς βραχίονες (ή δύο διαφορετικά πλατό) χωρίς πρόβλημα καθώς η επιλογή μεταξύ των δύο εισόδων γίνεται μέσω ενός διακόπτη στην πίσω πλευρά. Υπάρχει, ακόμη, δυνατότητα επιλογής του κέρδους (για την περίπτωση της εισόδου MC) μεταξύ 10x και 50x, ανάλογα με την ευαισθησία της κεφαλής. Η σύνδεση με τα ηχεία γίνεται μέσω ακροδεκτών της WBT (πολύ καλής ποιότητας), ενώ ποιοτικά είναι και τα βύσματα RCA που υλοποιούν τις εισόδους.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι, όπως θα περίμενε κανείς... πυκνό. Η τροφοδοσία βασίζεται σε έναν custom μετασχηματιστή (εμβαπτισμένο σε ρητίνη) και περιλαμβάνει φίλτρο με τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF καθώς και στάδια σταθεροποίησης για τα στάδια προενίσχυσης. Ο προενισχυτής γραμμής είναι υλοποιημένος γύρω από ένα ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης (CS3310) και προσφέρει εύρος ρύθμισης 127dB με βήμα 0.5 dB. Ο προενισχυτής προσφέρει, συνολικά, εξασθένηση 95.5dB και κέρδος 31.5dB.

FIM Audio TK003

Ο επιλογέας εισόδων και το ρυθμιστικό στάθμης μοιράζονται το ίδιο περιστρεφόμενο βηματικό jog-dial, το οποίο έχει πολύ καλή αίσθηση κατά την χρήση.

FIM Audio TK003

Ο ενισχυτής διαθέτει πέντε συνολικά εισόδους από τις οποίες οι δύο δέχονται σήμα από φωνογραφική κεφαλή.

Το στάδιο phono είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί η εταιρία στον προενισχυτή της. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κύκλωμα (βασισμένο, όπως και το τελικό στάδιο, στη δουλειά του Douglas Self) το οποίο χρησιμοποιεί ένα στάδιο προ-προενίσχυσης για τις κεφαλές κινητού πηνίου, με τρία τρανζίστορ χαμηλού θορύβου, ελεγχόμενα από ένα κύκλωμα DC servo (υλοποιημένο με TL072) και ένα στάδιο προενίσχυσης/αποέμφασης που χρησιμοποιεί ένα 5534. Η αποέμφαση RIAA είναι ενεργή (εφαρμόζεται στο βρόχο ανάδρασης) και χρησιμοποιεί πολλούς πυκνωτές σε παραλληλία, ώστε να επιτύχει υψηλή ακρίβεια με σχετικώς χαμηλό κόστος (η εταιρία δίνει ακρίβεια αποέμφασης 0.05%). Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το συγκεκριμένο κύκλωμα ως τετριμμένο αν δεν υπήρχε μια σημαντική διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την είσοδό του. Εδώ, αντί της κλασικής ωμικής αντίστασης 47kΩ, χρησιμοποιείται αντίσταση 1MΩ και ένα ενεργό κύκλωμα βασισμένο σε δύο τελεστικούς 5532 το οποίο δίνει στην είσοδο χαρακτηριστικά αντίστασης 47kΩ. H ιδιόμορφη αυτή προσέγγιση (ο Self έχει κάνει μια παραλλαγή ενός κυκλώματος που πρώτος πρότεινε ο Marcel van den Gevel) βασίζεται στην ιδέα ότι το ρεύμα που διαρρέει μια αντίσταση και οφείλεται στον θερμικό θόρυβο (θόρυβο Johnson) είναι χαμηλότερο σε μια αντίσταση 1ΜΩ από αυτόν σε μια αντίσταση 47kΩ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Self, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, το κέρδος σε θόρυβο είναι 1.5dB. Το στάδιο αποέμφασης ακολουθείται από ένα υποηχητικό φίλτρο με χαρακτηριστικά αποκοπής Butterworth τρίτης τάξης και συχνότητα αποκοπής τα 20Hz.

FIM Audio TK003

Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι πολύ καλής ποιότητας, της WBT.

FIM Audio TK003

Η είσοδος phono/MC είναι ρυθμιζόμενη ως προς το κέρδος μέσω ενός διακόπτη.

Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί μια από τις πλέον συζητημένες τοπολογίες του Self, η οποία είναι γνωστή ως Trimodal. Εν συντομία, η Trimodal βασίζεται σε ένα στάδιο εξόδου με συμπληρωματικούς διπολικούς ημιαγωγούς ισχύος, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν τοπικό βρόχο αρνητικής ανάδρασης σε συνδυασμό με τα drivers τους. Η τοπολογία αυτή ονομάζεται CFP (Complementary Feedback Pair) αλλά είναι γνωστή και ως Sziklai. Κατά τον Self, αυτό το είδος σταδίου εξόδου προσφέρει καλύτερη γραμμικότητα, ειδικά σε συνθήκες λειτουργίας κοντά στο όριο που θέτει η τροφοδοσία και οι ημιαγωγοί και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη θερμική σταθερότητα. Η συγκεκριμένη τοπολογία, επίσης, επιτρέπει στο σχεδιαστή να επιλέξει την τάξη λειτουργίας μεταξύ “καθαρής” Β (ο Self έχει εκφράσει συχνά την προτίμησή του σε αυτήν σε σύγκριση με την τάξη AB ως επιλογή για την συνολική λειτουργία ενός σταδίου εξόδου) και “καθαρής” τάξης A η οποία όμως, αν η αντίσταση του φορτίου πέσει χαμηλά, μετατρέπεται σε ΑΒ, “gracefully” για να χρησιμοποιήσω τον όρο που υπάρχει στο βιβλίο του Self. Στη δυνατότητα του κυκλώματος να λειτουργήσει και στις τρεις δημοφιλείς τάξεις, Β, Α και AB, οφείλεται και η ονομασία του, Trimodal.
Στην περίπτωση του ΤΚ003, έχει επιλεγεί η λειτουργία σε τάξη Α, με τον ενισχυτή να αποδίδει, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, 40W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω. Στην θέση των ημιαγωγών ισχύος χρησιμοποιείται ένα ζεύγος συμπληρωματικών διπολικών ημιαγωγών της Sanken (2SC3264/2SA1295. Το υπόλοιπο κύκλωμα (στάδιο εισόδου, στάδιο ενίσχυσης της τάσης) είναι υλοποιημένο με διακριτούς ημιαγωγούς.

FIM Audio TK003

Αρκετά πυκνό εσωτερικό. Αριστερά φαίνεται ο custom μετασχηματιστής, ενώ πλευρικά τοποθετημένα (επάνω και κάτω στην φωτογραφία) βρίσκονται τα στάδια ισχύος.

FIM Audio TK003

Ο ενισχυτής βασίζεται σε ένα ζευγάρι διπολικών ημιαγωγών της Sanken.

FIM Audio TK003

O προενισχυτής phono διαθέτει ένα στάδιο προ-προενίσχυσης με διακριτούς ημιαγωγούς και DC-servo (δεξιά), ένα στάδιο προενίσχυσης/αποέμφασης (μέσον, φαίνεται ο συνδυασμός των πολλών πυκνωτών) και ένα υποηχητικό φίλτρο (αριστερά).

FIM Audio TK003

Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με την βοήθεια ενός CS3310 (Cirrus). Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, φαίνονται ελάχιστα τα ρελέ επιλογής των εισόδων.