Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/09/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ADC - ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Brik Audio AP-32H

Brik Audio AP-32H

Ο AP-32H ακολουθεί την γενική αισθητική των προϊόντων της Brik, η οποία βασίζεται σε σασί μικρού πλάτους (140 χιλιοστά), σε απλές γραμμές και ένα εξίσου απλό user interface το οποίο περιλαμβάνει μόνον τα βασικά. Στην πρόσοψη, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα ρυθμιστικό στάθμης καθώς και δύο εξόδους για την σύνδεση των ακουστικών, υλοποιημένες με βύσματα TRS 6.4mm.

Brik Audio AP-32H

O AP-32H και το Power Master χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά “στενά” σασί της Brik. Η αισθητική τους είναι λιτή αλλά προσφέρουν αίσθηση καλής ποιότητας.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει η συσκευή είναι οι απολύτως απαραίτητες. Στην πράξη, με κριτήριο τις συνδέσεις, έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστές συσκευές των οποίων των μοναδικό κοινό σημείο είναι η θύρα USB. Έναν USB DAC/Ενισχητή ακουστικών, ο οποίος δέχεται ως μοναδική πηγή έναν υπολογιστή σε ρόλο host και έναν USB ADC ο οποίος “φαίνεται” από την πλευρά του υπολογιστή ως συσκευή εγγραφής. Ο χρήστης δεν μπορεί να δρομολογήσει τα σήματα από την αναλογική είσοδο της συσκευής στον ενισχυτή ακουστικών, δεν έχει στη διάθεσή του συμβατικές ψηφιακές εισόδους και, επίσης, δεν υπάρχει έξοδος line. Είναι προφανές ότι αυτές οι επιλογές έχουν γίνει με βασικό κριτήριο το κόστος. Ο AP-32H δεν διαθέτει επιλογέα εισόδων και έτσι είναι απλούστερος στην κατασκευή.
Στο εσωτερικό της συσκευής, η δομή που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο γίνεται εύκολα σαφής. Το ψηφιακό interface είναι υλοποιημένο γύρω από το VT1731 της Viatech, ένα ολοκληρωμένο το οποίο υποστηρίζει sample rates μέχρι 32-bit/384kHz (και, για τους τολμηρούς, που θα ήθελαν να “βάλουν χέρι” στην συσκευή, διαθέτει είσοδο S/PDIF η οποία ανεβαίνει μέχρι τα 24/96...) και οδηγεί έναν DAC PCM5102 (Texas Instruments). Η έξοδος του μετατροπέα οδηγείται σε ένα στάδιο προενίσχυσης υλοποιημένο με ΝΕ5532 και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα κλασικό ποτενσιόμετρο. Ο ενισχυτής ακουστικών βασίζεται στο δημοφιλές TPA6120Α2.

Brik Audio AP-32H

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του 2 εξόδους TRS 6.4mm για την σύνδεση ακουστικών και ένα ρυθμιστικό στάθμης.

Brik Audio AP-32H

Ο AP-32H διαθέτει αναλογική είσοδο για την ψηφιοποίηση σημάτων από αντίστοιχες πηγές. Το σήμα αυτό δεν μπορεί να δρομολογηθεί προς τον ενισχυτή ακουστικών. Η θύρα USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για downstream όσο και για upstream.

Το δεύτερο τμήμα της συσκευής αφορά στον μετατροπέα A/D. Εδώ, το αναλογικό σήμα οδηγείται σε ένα στάδιο εισόδου υλοποιημένο με ένα ΝΕ5532 το οποίο ακολουθείται από τον μετατροπέα ES9112 της ESS. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο υποστηρίζει ρυθμό δειγματοληψίας μέχρι 384kHz και ανάλυση 32-bit και προσφέρει εξόδους I2S ή S/PDIF. Με βάση αυτά, εικάζουμε ότι είναι οι συνθήκες σύνδεσής του με το VT1731 (το ολοκληρωμένο που διαχειρίζεται την θύρα USB) αυτές που περιορίζουν (τρόπος του λέγειν) την ανάλυση στα 24-bit κατά την μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.
Το τροφοδοτικό της συσκευής είναι προσεγμένο με γραμμική σταθεροποίηση (LM1117) και μεγάλα φίλτρα (4.700μF, 2.200μF και δύο πυκνωτές των 1.000μF στο στάδιο του ενισχυτή ακουστικών). Στην βασική του εκδοχή, ο AP-32H χρησιμοποιεί ένα εξωτερικό πακ βς βασικό τροφοδοτικό.

Brik Audio AP-32H

Το Power Master διαθέτει τέσσερις εξόδους 12VDC και μια έξοδο 20VDC. Είναι σχεδιασμένο για να τροφοδοτεί ένα ολόκληρο σύστημα από συσκευές της Brik.

Brik Audio AP-32H

Το εσωτερικό του AP-32H είναι τακτικό και προφανές ως προς την δομή του. Επάνω αριστερά φαίνεται ο μετατροπέας a/d, στο μέσον διακρίνεται το ψηφιακό interface, ο DAC και ο ενισχυτής ακουστικών, ενώ κάτω είναι το τροφοδοτικό. Επάνω δεξιά, μόλις διακρίνεται το ρυθμιστικό στάθμης.

Η δοκιμή έγινε σε συνδυασμό με το εξωτερικό τροφοδοτικό που προσφέρει η Brik. Ονομάζεται Power Master και είναι σχεδιασμένο να τροφοδοτήσει ένα ολόκληρο σύστημα από συσκευές, διαθέτοντας, συνολικά, πέντε εξόδους τάσεων DC, τέσσερις στα 12V και μία στα 20V. Το εσωτερικό του Power Master κρύβει μαι αρκούντως “βαριά” κατασκευή με έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, ο οποίος οδηγεί δύο γέφυρες ανόρθωσης και φίλτρo με τέσσερις πυκνωτές των 2.200μF. Δύο ακόμη πυκνωτές 2.200μF υποστηρίζουν τις τέσσερις εξόδους των 12V (με συνολική δυνατότητα ρεύματος 1Α) και ένας ακόμη είναι τοποθετημένος στην έξοδο των 20V. Η εντύπωση που δημιουργείται για το Power Master είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλύτερη λύση σε σχέση με τα απλά διακοπτικά εξωτερικά πακ που συνοδεύουν τις συσκευές της Brik.

Brik Audio AP-32H

Η μετατροπή a/d βασίζεται σε ένα στάδιο εισόδου με 5532 και στον ES9112 της ESS.

Brik Audio AP-32H

Αριστερά διακρίνεται το ολοκληρωμένο διαχείρισης της θύρας USB ενώ δεξιά ο μετατροπέας d/a (PCM5102).

Brik Audio AP-32H

Ο ενισχυτής ακουστικών είναι σχεδιασμένος γύρω από το κλασικό TPA6120A2 της Texas Instruments.

Brik Audio AP-32H

To Power Master περιλαμβάνει έναν μεγάλο μετασχηματιστή τροφοδοσίας και μεγάλα φίλτρα εξομάλυνσης.