Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/06/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 8.4

Rois Acoustics Status 8.4

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του Status 8.4 έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς δείχνει, στην πράξη, τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί το ηχείο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στην ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (σε απόσταση 2m, με όρια τα 400Hz) είναι το... τουίτερ. Όπως και η προηγούμενη έκδοση του ηχείου, έτσι και εδώ, το συγκεκριμένο μεγάφωνο έχει μια σαφή υπογραφή με μια έντονη κορύφωση στα 20kHz (η οποία ξεπερνά τα 5dB σε σχέση με την μέση ευαισθησία του ηχείου) και μια ομαλή, αλλά αρκετά γρήγορη πτώση της ευαισθησίας πάνω από την συχνότητα αυτή. Ωστόσο, η μεσαία και η ανώτερη περιοχή του ηχείου είναι πραγματικά βελτιωμένες σε σχέση με το 8.3. Το νέο Status έχει μικρές αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν παρά ελάχιστα τα ±2dB σε όλο το φάσμα της μέτρησης από τα 400Hz μέχρι τα 10kHz. Είναι, μάλιστα, αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το εύρος (στον άξονα της συχνότητας) κάθε τέτοιας απόκλισης είναι μικρό, επομένως παίζει ακόμη μικρότερο ρόλο στον ηχητικό χαρακτήρα του ηχείου. Οι διαφορές στην απόδοση με και χωρίς το προστατευτικό πλέγμα είναι υπαρκτές αλλά μικρές (κυρίως στην περιοχή μεταξύ 2kHz-8kHz) και το ηχείο μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί με αυτό.
Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από το splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης, αφήνει υποσχέσεις για ένα ηχείο με πολύ καλή ουδετερότητα. Έχοντας ως βάση μια μέση υπολογισμένη ευαισθησία 88.2dBSPL/2.83Vrms/1m, το εύρος του ηχείου είναι 46Hz-21kHz (για αποκοπή -3dB) και 38Hz-24kHz για αποκοπή -6dB. Χαμηλά, υπάρχει μια πολύ ήπια έμφαση, περίπου 3dB, με την χαρακτηριστική (για το Status) διπλή κορύφωση στα 70Hz και τα 170Hz, ενώ μέχρι τα 12kHz περίπου η απόκλιση δεν ξεπερνά τα ±3dB. Σημαντικά βελτιωμένο φαίνεται να είναι το ηχείο και σε ότι αφορά την μέση απόκριση (η οποία προκύπτει από σειρά μετρήσεων εκτός άξονα σε μια στερεά γωνία ±10°). Εδώ, η πτώση στην ευαισθησία ψηλά είναι σημαντικά μικρότερη (σε σχέση με το 8.3) αλλά αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο είναι η ομοιογένειά της: Η καμπύλη της απόκρισης δεν διαφοροποιείται μορφολογικά σχεδόν καθόλου σε σχέση με την καμπύλη επί του άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 400Hz), με και χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (πράσινη).

Ως φορτίο, το Status 8.4 έχει ορισμένες... απαιτήσεις. Η ελάχιστη αντίστασή του βρίσκεται κοντά στα 4Ω και η μέγιστη στα 33Ω, μια διακύμανση η οποία ζητά έναν ενισχυτή με καλό συντελεστή απόσβεσης (ώστε να μην επηρεάζεται η απόκριση συχνότητας του συστήματος). Η φάση της αντίστασης κυμαίνεται από τις +52° μέχρι τις -55° στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, όντας αρκετά πιο ζωηρή σε σχέση με τα προηγούμενο μοντέλο. Με βάση αυτά, το ηχείο θα επωφεληθεί από έναν καλό ενισχυτή μέσης ή και υψηλής ισχύος.
H βηματική απόκριση είναι αρκετά ομαλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά την μετάβαση από τον κλάδο των υψηλών συχνοτήτων προς τον κλάδο των γούφερ. Είναι ωστόσο “συμβατική” ως προς την χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων, τουλάχιστον σε αυτή την θέση μέτρησης. Συγκριτικά, το Status 8.3 φαινόταν πιο κοντά στο ιδανικό (αν και είχε περισσότερα ίχνη από τον συντονισμό του τουίτερ).

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από συντονισμούς ο ισχυρότερος των οποίων εντοπίζεται στα 1.5kHz (2.1mS για μείωση -25dBr). Γενικά, πάντως, το Status 8.4 αποδείχθηκε ένα αρκετά γρήγορο και καθαρό ηχείο όντας σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.
Η πολική απόκριση του ηχείου στον οριζόντιο άξονα δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το Status 8.4 έχει καλή συμπεριφορά εκτός άξονα και παραμένει ιδιαίτερα ομαλό για γωνίες ακρόασης ±30° αφήνοντας υποσχέσεις για την δημιουργία ενός ομοιογενούς πεδίου αντήχησης.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα, τέλος, αποδείχθηκε στιβαρή με τους συντονισμούς να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (γύρω και κάτω από τα -60dBm/S2.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας και στο μέσον της πλευρικής επιφάνειας (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).