Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/12/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Cayin iDAC-6/iHA-6

Cayin iDAC-6/iHA-6

Το πρώτο πράγμα που κάνει το ζευγάρι iDAC-6/iHA-6 να ξεχωρίζει, είναι η εξωτερική τους εμφάνιση. Η Cayin, χωρίς να αποστασιοποιείται πλήρως από τις βασικές γραμμές που καθορίζουν την εικόνα των συσκευών της, σχεδίασε ένα νέο σασί όπου οι γωνίες και τα διαφορετικά επίπεδα παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ η καλή εργονομία (με προφανείς τις επιλογές και τους διαθέσιμους χειρισμούς) παραμένει σε πρώτο πλάνο. Σαφή σύνδεση των δύο νέων συσκευών με κλασικές σχεδιάσεις της εταιρίας αποτελούν τα χαρακτηριστικά περιστροφικά ρυθμιστικά στάθμης (με αυτό του iDAC-6 να επιτρέπει και την πλοήγηση στο μενού ρυθμίσεων). Η πρόσοψη του iDAC-6 διαθέτει, επιπροσθέτως, μια ειδικά διαμορφωμένη εσοχή όπου έχει τοποθετηθεί η οθόνη (υπό γωνία, ώστε να είναι περισσότερο ευανάγνωστη). Μέσω αυτής, ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί για τις τρέχουσες παραμέτρους λειτουργίας αλλά να περιηγηθεί και στο μενού της συσκευής μέσω του οποίου μπορεί να επιλέξει το είδος του ψηφιακού φίλτρου που χρησιμοποιείται και την φάση της συσκευής. Μία σειρά διακοπτών επιτρέπει την επιλογή της εισόδου, την επιλογή του σταδίου εξόδου και το αν ο μετατροπέας θα λειτουργεί σε ρυθμό “σκέτου” DAC, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης εξόδου ή σε ρυθμό “προενισχυτή”, οπότε ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την στάθμη.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Η αισθητική των δύο συσκευών είναι προσεγμένη. Τα χαρακτηριστικά ρυθμιστικά τα στάθμης συνδέουν την νέα σειρά “i” με προηγούμενα μοντέλα της Cayin.

Σε ότι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης, ο iDAC-6 προσφέρει τα βασικά, δηλαδή τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους (οπτική και ομοαξονική S/PDIF και AES/EBU με δυνατότητα διαχείρισης σημάτων 24/192 και native DSD64) και την απαραίτητη θύρα USB, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιήσει streaming αρχείων PCM με bitrate μέχρι 32-bit/384kHz και αρχείων DSD/DoP με bitrate μέχρι 2x (DSD128). Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει τον μετατροπέα με το υπόλοιπο σύστημα μέσω δύο ομάδων εξόδου, την single ended (με βύσματα RCA) και την balanced (με XLR). Στην πρώτη περίπτωση, έχει την δυνατότητα επιλογής του σταδίου εξόδου, μεταξύ ενός ημιαγωγικού και ενός λαμπάτου κυκλώματος. Στην περίπτωση των balanced εξόδων η επιλογή είναι μονόδρομος καθώς το σήμα περνάει υποχρεωτικά από το λαμπάτο κύκλωμα.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Η οθόνη του iDAC-6 είναι ελαφρώς επικλινής για να διαβάζεται ευκολότερα. Ακριβώς από κάτω υπάρχει μια σειρά διακοπτών που επιτρέπουν την επιλογή της πηγής, του σταδίου εξόδου και τον ρυθμό λειτουργίας της συσκευής, ως DAC (χωρίς ρύθμιση της στάθμης) ή ως προενισχυτή (με ρύθμιση της στάθμης).

Cayin iDAC-6/iHA-6

Ο iHA-6 είναι ευέλικτος σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις των ακουστικών περιλαμβάνοντας τα πάντα, εκτός από μια έξοδο TRS 3.5mm. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει single ended ή balanced ακουστικά και, ακόμη, να επιλέξει την single ended έξοδο που ταιριάζει καλύτερα στην αντίστασή τους.

Καθώς ο iHA-6 είναι ένας “καθαρόαιμος” ενισχυτής ακουστικών, χωρίς ενσωματωμένο DAC (προφανώς, η Cayin θεωρεί ότι για την διαχείριση ψηφιακών σημάτων, ο ιδανικός σύντροφος είναι ο iDAC-6), το user interface του είναι πολύ πιο απλό. Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης καταλαμβάνεται από τις εξόδους σύνδεσης των ακουστικών και, στο σημείο αυτό, ο ενισχυτής είναι αρκούντως ευέλικτος: Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο single ended εξόδους βελτιστοποιημένες για ακουστικά με διαφορετική ονομαστική αντίσταση, (χαμηλή, αριστερά και υψηλή δεξιά) ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής, balanced έξοδο για ακουστικά με καλώδιο τερματισμένο σε δύο 3-pin XLR, καθώς και μια έξοδο για οδήγηση ακουστικών των οποίων το καλώδιο και ο τερματισμός υποστηρίζει balanced σύνδεση 4-pin XLR. Ενδιαφέρουσα, εδώ, είναι η επιλογή της Cayin σε ό,τι αφορά τα βύσματα των 3-pin single ended/balanced εξόδων τα οποία είναι τύπου XLR Combo, μία κομψή προσέγγιση που προσφέρει, ασφαλώς, οικονομία χώρου. Από την πρόσοψη, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη εξόδου, να επιλέξει είσοδο και να ρυθμίσει δύο παραμέτρους της λειτουργίας του ενισχυτή, το κέρδος (ώστε να προσαρμόζεται σε ακουστικά με διαφορετικές ευαισθησίες) και το ρεύμα ηρεμίας του σταδίου ισχύος (με δύο επιλογές, υψηλό/χαμηλό, με την δεύτερη επιλογή να προσφέρει υψηλότερη ισχύ). Ο ενισχυτής μπορεί να συνδεθεί με το υπόλοιπο σύστημα μέσω single ended ή balanced εισόδου, με την σχετική επιλογή να γίνεται από τον διακόπτη στην πρόσοψη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει, ταυτόχρονα, δύο διαφορετικές πηγές.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Αυτοί είναι οι διακόπτες που επιτρέπουν την επιλογή της εισόδου, την επιλογή του ρεύματος ηρεμίας και την επιλογή του κέρδους στον iHA-6.

Cayin iDAC-6/iHA-6

To ρυθμιστικό στάθμης του ενισχυτή ακουστικών.

Η προσέγγιση της Cayin σε ό,τι αφορά την σχεδίαση του iDAC-6 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ο μετατροπέας βασίζεται σε μια λύση της XMOS με διπλό κύκλωμα χρονισμού (διαφορετικό clock για τα σήματα PCM και διαφορετικό για τα DSD) για την διαχείριση των ψηφιακών σημάτων και χρησιμοποιεί έναν μετατροπέα d/a της Asahi-Kasei ανά κανάλι (τον κορυφαίο AK4490EQ, ο οποίος απαντάται, ως επιλογή, σε κάποιες κορυφαίες συσκευές σε κατηγορίες τιμής πολύ υψηλότερες). Το συγκεκριμένο εξάρτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε mono/balanced mode, προσφέροντας καλύτερο λόγο S/N και αυτή, ακριβώς, η αρχιτεκτονική έχει χρησιμοποιηθεί εδώ. To σήμα διατηρείται στην balanced μορφή του από την έξοδο του AK4490, στην έξοδο του αναλογικού φίλτρου διέλευσης χαμηλών (υλοποιημένο με τελεστικούς ενισχυτές OPA2064 της Texas Instruments) και μέχρι την έξοδο του απομονωτή (επίσης με OPA2604). Από το σημείο αυτό το διαχωρίζεται σε δύο κλάδους balanced, έναν ο οποίος οδηγείται απευθείας στο λαμπάτο στάδιο εξόδου, υλοποιημένο με δύο διπλοτριόδους 6N16B ανά κανάλι και από εκεί στις εξόδους XLR και έναν ο οποίος οδηγείται σε ένα στάδιο μετατροπής του σήματος σε single ended (με OPA604). Από το σημείο αυτό ο χρήστης μπορεί να δρομολογήσει το σήμα στις εξόδους RCA είτε μέσω του λαμπάτου σταδίου εξόδου, είτε μέσω ενός ακόμη σταδίου με OPA604. Αυτή η μαξιμαλιστική προσέγγιση, υποστηρίζεται από ένα μεγάλο τροφοδοτικό, το οποίο βασίζεται σε δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, εννέα πυκνωτές των 3.300μF και τοπικές σταθεροποιήσεις βασισμένες σε AMS1117. Η ποιότητα κατασκευής είναι ιδιαίτερα υψηλή για την κατηγορία τιμής με ποιοτικούς πυκνωτές και μηδενικές καλωδιώσεις μεταφοράς σήματος, ενώ και τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Και οι δύο συσκευές διαθέτουν καλής ποιότητας “βαριά” βύσματα RCA.

Cayin iDAC-6/iHA-6

O iHA-6 προσφέρει single ended και balanced αναλογικές εισόδους (επάνω) και ο iDAC ένα τυπικό πακέτο ψηφιακών εισόδων. (κάτω) H single ended έξοδος μπορεί, εναλλακτικά, να οδηγηθεί από ημιαγωγικό ή λαμπάτο στάδιο, ενώ η balanced μόνο από το λαμπάτο στάδιο.

Η προσέγγιση στην περίπτωση του iHA-6 είναι σαφώς απλούστερη (αν και όπως θα δούμε, και εδώ, η Cayin δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί). Ο ενισχυτής βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF, σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία του (η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε κανάλι, με εξαίρεση τον μετασχηματιστή) και υιοθετεί μια fully balanced τοπολογία με διακριτούς ημιαγωγούς. Το στάδιο εισόδου χρησιμοποιεί FET της Toshiba και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα ποτενσιόμετρο με τέσσερις δρομείς, της Alps (ένας δρομέας ανά κλάδο, ανά κανάλι). Ο έλεγχος της συσκευής (η επιλογή εισόδων, κέρδους και ρεύματος ηρεμίας) γίνεται από έναν μικροελεγκτή της Nuvoton (δείγμα ότι η Cayin δεν έβαλε νερό στο κρασί της σε θέματα user interface και routing, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονόμους, παντού). Μια ενδιαφέρουσα πλευρά του iHA-6 είναι το στάδιο εξόδου του. Με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία (επειδή οι ημιαγωγοί ισχύος είναι αναδιπλωμένοι στο κάτω μέρος του τυπωμένου κυκλώματος και δεν φαίνονται), o ενισχυτής χρησιμοποιεί μια τοπολογία push-pull σε τάξη ΑΒ, με ρυθμιζόμενο από τον χρήστη ρεύμα ηρεμίας, και δύο MOSFET ισχύος ανά κανάλι. Το εξάρτημα που χρησιμοποιείται είναι το HUF76633, ένας ημιαγωγός με πολύ χαμηλή αντίσταση μεταξύ πηγής και απορροής και δυνατότητες σε ρεύμα που σαφώς ξεπερνούν τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εφαρμογής (αγγίζει τα 40Α), σχεδιασμένος ειδικά για διακοπτικές εφαρμογές. Η χρήση διακοπτικών FET σε γραμμικά κυκλώματα audio, αν και ασυνήθης, συναντάται σε κάποιους κατασκευαστές και υπό προϋποθέσεις έχει πλεονεκτήματα τα οποία έχουν αναλυθεί εδώ. Η ιδιαιτερότητα του iHA-6, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί FET μιας πολικότητας (το HUF76633 είναι καναλιού -n) σε μια τοπολογία push-pull, η οποία είναι, στην πραγματικότητα, ψευδοσυμπληρωματική (quasi-complementary ή push-push), αποτίοντας φόρο τιμής σε, όχι λίγες, βρετανικές σχεδιάσεις περασμένων δεκαετιών. Τα στάδια εξόδου αυτού του είδους έχουν τις ρίζες τους στην δεκαετία του 1960, όταν, αρχικώς, οι Tobey και Dinsdale και στην συνέχεια ο Linsley Hood παρουσίασαν κάποια τέτοιου είδους κυκλώματα στο περιοδικό Wireless World, οι πρώτοι το 1961 (σε τάξη Β) και ο δεύτερος το 1969 (σε τάξη Α). Η ίδια η Cayin φαίνεται να έχει δοκιμάσει την ιδέα στον πολύ ενδιαφέροντα (και συζητημένο) ολοκληρωμένο ενισχυτή Η80Α o οποίος παρουσιάστηκε το 2007. Η χρήση ημιαγωγών μιας πολικότητας σε push-pull στάδιο εξόδου έχει το πλεονέκτημα ότι το κύκλωμα δεν έχει να αντιμετωπίσει τις διαφορές που χαρακτηρίζουν τα εξαρτήματα διαφορετικής πολικότητας (PNP/NPN στα διπολικά τρανζίστορ και n/p στα FET) τα οποία αναγκαστικά χρησιμοποιούνται σε μια συμβατική τοπολογία αυτού του είδους. H ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή με λογική παρόμοια με αυτή του iDAC-6.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Το εσωτερικό του iDAC-6. Μεγάλο τμήμα του σασί καταλαμβάνει το τροφοδοτικό, ενώ είναι σαφής η απουσία οποιουδήποτε είδους καλωδίου μεταφοράς σήματος.

Cayin iDAC-6/iHA-6

Στο εσωτερικό του iHA-6, εκτός του τροφοδοτικού, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει και το τετραπλό ποτενσιόμετρο της Alps, το οποίο χρησιμοποιείται για την ρύθμιση της στάθμης εξόδου (αριστερά).

Cayin iDAC-6/iHA-6

Αυτό είναι το συνολικό (σχεδόν) κύκλωμα του iDAC-6. Διακρίνονται οι οι δύο DAC της Asahi-Kasei (επάνω), τα πολλαπλά στάδια με τους τελεστικούς ενισχυτές της Texas Instruments (μέσον) και το στάδιο εξόδου με τις τέσσερις διπλοτριόδους 6Ν16Β (κάτω).

Cayin iDAC-6/iHA-6

Το ρυθμιστικό στάθμης (αριστερά) και τα πρώτα στάδια του ενισχυτή ακουστικών (μέσον). Κάτω δεξιά, μόλις διακρίνεται ο μικροελεγκτής για τις λειτουργίες και την δρομολόγηση των σημάτων.