Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/10/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ/ΨΗΦΙΑΚΟ INTERFACE

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το SR 1 Super είναι το μικρότερο ηχείο της σειράς SR. Πρόκειται για μια σχεδίαση δύο δρόμων, με δύο μεγάφωνα, από τα οποία το τουίτερ είναι μαλακού θόλου και το μιντ/γούφερ είναι μια μονάδα 5.5 ιντσών με κώνο από έναν συνδυασμό ανθρακονημάτων, υαλονημάτων και ινών Nomex που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Audiovector. Για μεγαλύτερη αντοχή και χαμηλότερη μάζα, ο φορέας του πηνίου φωνής είναι κατασκευασμένος από τιτάνιο. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω bass reflex ενώ το ηχείο χρησιμοποιεί μέρος της οπίσθιας ακτινοβολίας του τουίτερ για την βελτίωση της στερεοφωνικής εικόνας, μέσω μιας δεύτερη οπής στο πίσω μέρος της καμπίνας, μια τεχνική την οποία η εταιρία ονομάζει SEC (Soundstage Enhancement Concept).
Η καμπίνα είναι καλοκατασκευασμένη, στα πρότυπα της σειράς SR, με καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα και μπάφλα σε σκούρο χρώμα που προσφέρει θετικά στη συνολική αισθητική. Η στήριξη των μονάδων γίνεται σε τρία σημεία, κάτι το οποίο αποτελεί πάγια τακτική της εταιρίας και το προστατευτικό πλέγμα στηρίζεται μαγνητικά.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το SR 1 Super Discreet είναι ένα πλήρες σύστημα το οποίο περιλαμβάνει την ενεργή/ψηφιακή έκδοση του SR 1 Super και το απαραίτητο Hub για τις συνδέσεις.

Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ενισχυτές τάξης D, οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του ηχείου και δέχονται ψηφιακό σήμα από ένα front end που έχει σχεδιάσει η Audiovector, το οποίο περιλαμβάνει τον απαραίτητο ψηφιακό επεξεργαστή σήματος. Το interfacing του ηχείου είναι εντελώς διαφορετικό τόσο σε σχέση με αυτό των συμβατικών, παθητικών ηχείων όσο και με αυτό των ενεργών. Αν και κάθε ένα από τα SR 1 διαθέτει ένα ζεύγος καλής ποιότητας ακροδεκτών οι οποίοι είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται για την σύνδεση με τελικό ενισχυτή, το σήμα που δέχεται εκεί είναι εντελώς διαφορετικό, αποτελώντας έναν συνδυασμό ψηφιακού stream (μέχρι 24/192kHz) και τάσης τροφοδοσίας dc.. Για την μεταφορά του σήματος αυτού απαιτείται ένα ειδικό καλώδιο το οποίο συνοδεύει το, επίσης απαραίτητο, hub. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία, το ψηφιακό τμήμα του ηχείου πραγματοποιεί upsampling όλων των σημάτων στα 24-bit/192kHz.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Η έκδοση Super του SR 1 είναι το μικρότερο ηχείο της σειράς SR, είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων/δύο μεγαφώνων με φόρτιση bass reflex και διαθέτει καμπίνα με καμπυλωμένες πλευρές.

Στην πράξη, το hub διαθέτει μόνο μία έξοδο στην οποία τα ηχεία συνδέονται παράλληλα μέσω του ειδικού καλωδίου και τροφοδοτεί ταυτόχρονα και τα δύο κανάλια. Η αρχιτεκτονική αυτή δεν είναι τόσο παράδοξη όσο φαίνεται αρχικώς, από την στιγμή που το ψηφιακό σήμα προκύπτει ως πολύπλεξη των δύο καναλιών τα οποία μπορούν να διαχωριστούν εύκολα σε κάθε ψηφιακό interface. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε κάθε ηχείο μέσω ενός διακόπτη, στην πίσω πλευρά, η θέση του οποίου δηλώνει ποιο κανάλι αναπαράγεται (L/R). Η μεταφορά της τάσης τροφοδοσίας μέσω του ίδιου καλωδίου, διευκολύνει την τοποθέτηση των ηχείων, καθώς δεν απαιτείται ξεχωριστή γραμμή τροφοδοσίας για το κάθε ένα. Στην πίσω πλευρά του ηχείου, υπάρχουν δύο ακόμη διακόπτες οι οποίοι ελέγχουν την απόκριση στην περιοχή των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων, ώστε να έχει ο χρήστης την δυνατότητα να προσαρμόσει το σύστημα στην ακουστική του χώρου του ή στις προσωπικές του προτιμήσεις.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μαλακού θόλου...

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

... ενώ οι χαμηλές/μεσαίες από ένα γούφερ 5.5 ιντσών με κώνο από συνδυασμό ανθρακονημάτων, υαλονημάτων και ινών Nomex.

O εξωτερική μονάδα που συνοδεύει κάθε σύστημα Discreet (Hub) είναι μικρή σε διαστάσεις και αναλαμβάνει την σύνδεση του συστήματος με τον εξωτερικό κόσμο. Προσφέρει τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους (δύο οπτικές και μία ομοαξονική), μια αναλογική είσοδο line (με βύσμα TRS 3.5mm) και αναλογική έξοδο για την οδήγηση ενεργού υπογούφερ. Το Hub ενσωματώνει, επίσης, τα απαραίτητα ηλεκτρονικά για το ασύρματο streaming το οποίο γίνεται μέσω Bluetooth/AirPlay και φιλοξενεί την κοινή, και για τα δύο ηχεία, έξοδο. Η ρύθμιση στάθμης του συστήματος γίνεται μέσω ενός διακόπτη στο πίσω μέρος.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

H πίσω πλευρά του ηχείου περιλαμβάνει τους ακροδέκτες σύνδεσης (οι οποίοι αν και παραπέμπουν σε συμβατική σύνδεση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο με το ειδικό καλώδιο και σε συνδυασμό με το Hub), τον διακόπτη επιλογής καναλιού και τους διακόπτες ρύθμισης της απόκρισης.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το SR 1 διαθέτει δύο οπές στην πίσω πλευρά. Από αυτές η μεγαλύτερη σε διάμετρο είναι το bass reflex, ενώ η μικρότερη διοχετεύει μέρος της οπίσθιας ακτινοβολίας του τουίτερ, με βάση την τεχνολογία SEC που έχει αναπτύξει η Audiovector.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το Hub είναι μικρό σε διαστάσεις και μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, σχεδόν παντού. Αριστερά φαίνεται η (μοναδική) έξοδος προς τα ηχεία, με το ειδικό καλώδιο σύνδεσης, ενώ δεξιά φαίνονται οι είσοδοι, όπου τοποθετούνται οι ψηφιακές και οι αναλογικές πηγές.