Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/07/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ/ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Audioengine HD3

Audioengine HD3

Το HD3 είναι ένα πραγματικά μικρό σε διαστάσεις ηχείο. Με ύψος μικρότερο των 18 εκατοστών και πλάτος που ξεπερνά ελάχιστα τα 10 εκατοστά, μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε κάθε laptop χωρίς να το... επισκιάζει και θα βρει άνετα την θέση σε ένα γραφείο δίπλα στο μόνιτορ του υπολογιστή, χωρίς να δημιουργεί χωροταξικά προβλήματα. Το φινίρισμα της καμπίνας είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ ματ χρωματισμού και φύλλων από φυσικό ξύλο. Το ηχείο της δοκιμής χρησιμοποιούσε φύλλο καρυδιάς και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη, μάλιστα, την κατηγορία τιμής.
Οι μικρές διαστάσεις της μπάφλας, οδηγούν σε ανάλογες επιλογές σε ό,τι αφορά τα μεγάφωνα του HD3. Για τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιείται ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου, τριών τετάρτων της ίντσας, ενώ οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 2.75 ιντσών με κώνο από ανθρακονήματα, το οποίο φορτίζεται από το χαρακτηριστικό bass reflex σχισμής το οποίο χρησιμοποιεί συστηματικά η Audioengine, τοποθετημένο στο εμπρός μέρος. Για την κατασκευή της καμπίνας χρησιμοποιείται MDF με πάχος 18mm και τα προστατευτικά των μεγαφώνων στηρίζονται μαγνητικά.

Audioengine HD3

Αν και είναι το μικρότερο μοντέλο της σειράς HD, με σαφή προσανατολισμό προς μια περισσότερο προσιτή κατηγορία τιμής, η αισθητική και η ποιότητα κατασκευής του HD3 είναι αμφότερες προσεγμένες. Για όσους θέλουν κάτι παραδοσιακό, το φινίρισμα από φυσικό ξύλο είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Το ηχείο είναι ενεργό και βασίζεται σε έναν μονολιθικό ενισχυτή με γραμμικό στάδιο εξόδου (σε τάξη ΑΒ) ο οποίος αποδίδει 15W RMS ανά κανάλι (30W κορυφής) και οδηγεί τους κλάδους των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων μέσω συμβατικού/παθητικού κροσόβερ. Η αρχιτεκτονική του συστήματος είναι η συνήθης master/slave, με το αριστερό ηχείο να φιλοξενεί το σύνολο των ηλεκτρονικών (και τον ενισχυτή) και το δεξί να είναι παθητικό και να συνδέεται με το αριστερό μέσω ενός καλωδίου (το οποίο παρέχεται στη συσκευασία).

Audioengine HD3

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου 0.75 της ίντσας.

Audioengine HD3

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 2.75 ιντσών με κώνο από ανθρακονήματα. Οι δυνατότητες του ηχείου σε θέματα στάθμης και δυναμικής αντίθεσης είναι εντυπωσιακές με δεδομένο το μέγεθος του.

Του ενισχυτή, προηγείται ένα front-end βασισμένο σε κυκλώματα τα οποία η Audioengine έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον δέκτη Bluetooth Β1 και στον DAC D1. Η μετατροπή των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά γίνεται με ένα PCM5102 και το ηχείο μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 48kHz μέσω της θύρας USB (μια αρκετά συντηρητική επιλογή, δικαιολογημένη -ίσως- από την κατηγορία τιμής και τον στόχο του HD3). Η έξοδος ακουστικών η οποία βρίσκεται στο εμπρός μέρος και υλοποιείται με ένα βύσμα TRS 3.5mm οδηγείται από ξεχωριστό ενισχυτή, βασισμένο σε ένα OPA2134. Ο ενισχυτής ακουστικών έχει αντίσταση εξόδου 2Ω και μπορεί να αναπτύξει στάθμες μέχρι 2Vrms.

Audioengine HD3

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη και να συνδέσει τα ακουστικά του στην αντίστοιχη είσοδο που υπάρχει στην πρόσοψη. Ακριβώς από κάτω, διακρίνεται η σχισμή του bass reflex.

Audioengine HD3

Το αριστερό ηχείο του ζεύγους περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και συνδέεται με το δεξί μέσω ενός καλωδίου καλής ποιότητας που υπάρχει στην συσκευασία.

Οι δυνατότητες σύνδεσης, εκτός της θύρας USB, περιλαμβάνουν αναλογική είσοδο (με βύσματα RCA και TRS 3.5mm) και αναλογική έξοδο (RCA) για την οδήγηση ενεργού υπογούφερ. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει και ο σχετικός διακόπτης ο οποίος μεταβάλλει την απόκριση του ηχείου στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων “ξεκουράζοντας” το μικρό γούφερ του HD3 όταν αυτό λειτουργεί σε ρυθμό 2.1.
Το Bluetooth καλύπτει τις προδιαγραφές 4.0 και υποστηρίζει codecs aptX, AAC και SBC. Το HD3 δεν διαθέτει επιλογέα εισόδων αλλά μια λογική προτεραιότητας κατά την σύνδεση των ψηφιακών πηγών, με την ασύρματη σύνδεση να προηγείται αυτής μέσω USB.

Audioengine HD3

Πλήρες πακέτο εισόδων (αναλογικών και ψηφιακών) και έξοδος για την οδήγηση ενεργού υπογούφερ. Διακρίνεται επίσης η υποδοχή σύνδεσης της κεραίας του Bluetooth (επάνω δεξιά) καθώς και ο διακόπτης ρύθμισης της απόκρισης χαμηλά (κάτω δεξιά).