Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Σύστημα Ακουστικών/Ηλεκτρικών Μετρήσεων

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Κείμενο: Δημήτρης Σταματάκος

Γνωστή, περισσότερο, για τους επεξεργαστές AV και τους ενισχυτές της, η AudioControl διαθέτει και μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά από φορητούς αναλυτές ήχου που διευκολύνουν τον απαιτητικό χρήση και τον επαγγελματία να κάνει σωστή διάγνωση προβλημάτων και σωστές εγκαταστάσεις.
Η ύπαρξη αυτών των αναλυτών δεν είναι όσο παράδοξη μπορεί να φανεί στην αρχή, για όποιον δεν είναι ενήμερος γύρω από την ιστορία της εταιρίας. Είναι πολύ πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά η Audiocontrol βρίσκεται πίσω από μια κλασική σειρά αναλυτών ήχου, την SA-305x η οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμη αλλά έχει γράψει την δική της ιστορία στον χώρο των RTA (Real Time Analyzers), τόσο με την ποιότητα κατασκευής της, όσο και με το user interface και την δυνατότητα εύκολης μεταφοράς τους στο πεδίο.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Ο αναλυτής και όλα τα παρελκόμενα είναι τοποθετημένα σε ένα ανθεκτικό flight case με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν άνετα, παντού και είναι προστατευμένα από κάθε λογικό κίνδυνο.

Σήμερα, στην σειρά των αναλυτών ήχου της εταιρίας, περιλαμβάνονται δύο ειδικά μικρόφωνα μέτρησης με θύρα USB, τα οποία είναι σχεδιασμένα για χρήση με συσκευές που τρέχουν iOS, με κωδικούς SA-4100ι και SA-4140i SPL καθώς επίσης και μια περισσότερο “pro” λύση, o αναλυτής DM-RTA, ο οποίος λειτουργεί σε πλατφόρμες Mac, iOS, PC και Android, όντας στην πραγματικότητα ένα front-end για το λογισμικό ανάλυσης που εγκαθίσταται σε αυτές.
Για τους περισσότερο απαιτητικούς και για όσους μετακινούνται συχνά για να κάνουν μετρήσεις (ή απλώς θέλουν όλα τα εξαρτήματα αποθηκευμένα με ασφάλεια και τάξη), η AucioControl προσφέρει το κιτ DM-RTA Pro που δοκιμάζουμε εδώ. Το μπλε χρώματος hard case περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για να πραγματοποιήσει κανείς μετρήσεις όχι μόνο ακουστικών αλλά και ηλεκτρικών μεγεθών.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Η βάση του συστήματος είναι ο αναλυτής πραγματικού χρόνου (RTA) της εταιρίας και το μικρόφωνο που τον συνοδεύει και είναι καλιμπραρισμένο, ώστε να δίνει σωστές ενδείξεις SPL. Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα μέσω του τηλεφώνου τους (και της σχετικής εφαρμογής) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άρθρωμα Bluetooth.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο...

Η βάση του συστήματος που βλέπετε σε αυτές τις σελίδες είναι ο αναλυτής DT-RTA της εταιρίας, ο οποίος διαθέτει single ended και balanced εισόδους και εξόδους, ψηφιακές εξόδους S/PDIF και USB, καθώς επίσης και είσοδο μικροφώνου (με δυνατότητα τροφοδοσίας phantom, 48V, απαραίτητη για την πόλωση των πυκνωτικών μικροφώνων).
Ο αναλυτής περιλαμβάνει μια γεννήτρια (ημίτονου, τετραγωνικού σήματος και ροζ θορύβου) και μπορεί να πραγματοποιήσει ακουστικές και ηλεκτρικές μετρήσεις σε όλα τα είδη σημάτων και σε όλα τα σημεία ενός συστήματος χάρις στις πολλαπλές του εισόδους (περιλαμβάνεται ακόμη και είσοδος υψηλής στάθμης για σύνδεση απευθείας στην έξοδο τελικού ενισχυτή).

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του είσοδο μικροφώνου με phantom τροφοδοσία 48V, balanced είσοδο και έξοδο με TRS 6,4mm και συμβατικές unbalanced εισόδους για τα αναλογικά σήματα.

Στις ακουστικές μετρήσεις περιλαμβάνεται RTA (ανάλυση φάσματος πραγματικού χρόνου, 1/3, 1/6 και 1/12 της οκτάβας) μετρητής στάθμης (dBSPL) καθώς και όργανο προσδιορισμού της φάσης. Αυτά χρησιμοποιούνται μέσω του μικροφώνου που περιλαμβάνει το κιτ (CM-10). Μέσω ηλεκτρικών συνδέσεων, είναι δυνατόν να μετρηθούν στάθμες (Vrms) και να απεικονιστεί το σήμα σε συνάρτηση με τον χρόνο (παλμογράφος). Όλα αυτά, γίνονται από την ειδική εφαρμογή η οποία διατίθεται δωρεάν, ενώ για μετρήσεις σε μέρη όπου η ύπαρξη υπολογιστή δεν είναι πρακτική, υπάρχει η δυνατότητα ο έλεγχος του αναλυτή και η απεικόνιση των σημάτων να γίνει σε smartphone ή tablet το οποίο συνδέεται μέσω Bluetooth. Εκτός από το βασικό όργανο, το κιτ περιλαμβάνει το μικρόφωνο, μια μεγάλη ποικιλία από καλώδια (στην πράξη, ό,τι θα χρειαστεί κανείς), καθώς και ένα ειδικό interface για την σύνδεση, μέσω Bluetooth.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Για ψηφιακές συνδέσεις υπάρχουν συμβατικές έξοδοι (ομοαξονική/οπτική) και θύρα USB. Στην φωτογραφία φαίνεται επίσης η είσοδος υψηλής στάθμης (για απευθείας σύνδεση στην έξοδο τελικών, ή στην είσοδο παθητικών ηχείων) καθώς και το ρυθμιστικό στάθμης.

Η ποιότητα κατασκευής του DM-RTA είναι τυπική βιομηχανική, με καλή εργονομία και προσεγμένο, ευανάγνωστο και σαφές lettering, όπως αρμόζει σε ένα όργανο μέτρησης. Η συσκευή έχει αρκετή αυτονομία (4 ώρες) χάρις στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η κατάσταση της οποίας απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, ώστε να γνωρίζει ο χρήστης πόσο χρόνο έχει ακόμη στη διάθεσή του πριν απαιτηθεί φόρτιση. Φυσικά, η συσκευή λειτουργεί ενώ φορτίζεται από το εξωτερικό τροφοδοτικό. Όλες οι συνδέσεις γίνονται στην οριζόντια επιφάνεια του αναλυτή, όπου ο χρήστης θα βρει, ακόμη, τα ενδεικτικά λειτουργίας/φόρτισης και το ενδεικτικό σύνδεσης μέσω USB με τον υπολογιστή που τρέχει το λογισμικό. Για τις μετρήσεις που απαιτείται έλεγχος της στάθμης, αυτός μπορεί να γίνει μέσω ενός βηματικού ρυθμιστικού στον αναλυτή ή μέσω του λογισμικού, είτε σύροντας ένα εικονικό ρυθμιστικό, είτε εισάγοντας, απευθείας, κάποια στάθμη εξόδου. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα καλογραμμένο, συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης που θα βοηθήσει τον χρήστη να προσανατολιστεί στην συσκευή εύκολα.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Το άρθρωμα για την σύνδεση/έλεγχο μέσω Bluetooth τοποθετείται στην υποδοχή Option.