Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/02/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Monitor Audio PL300

Monitor Audio PL300

Γράφει ο Στάθης Ασπιώτης



To PL300 είναι η ναυαρχίδα της Monitor Audio στην κορυφαία σειρά της εταιρείας, την Platinum. Η σειρά είναι σχεδιασμένη για απαιτητική δικάναλη στερεοφωνική αναπαραγωγή και περιλαμβάνει τα απαραίτητα ηχεία για να υποστηρίξει και πολυκαναλικά συστήματα. Τα PL300 είναι τα κύρια ηχεία του σετ και είναι ηχεία δαπέδου, τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, με μέση προς υψηλή ευαισθησίας(90dB/W/1m) με ονομαστική αντίσταση 4Ω. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Monitor Audio, η μέγιστη ηχητική στάθμη που μπορεί να δώσει το PL300 είναι 118,6dBA για το ζευγάρι. Τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι το PL300 δεν είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο φορτίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποδώσει το ίδιο με κάθε ενισχυτή. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το PL300, χωρίς να είναι δύστροπο, θα δώσει πίσω σε ηχητική κλάση την ποιότητα και την ποσότητα του ρεύματος που θα το οδηγήσει.
Όταν αντικρίζεις το PL300 καταλαβαίνεις ότι η στιβαρότητα του είναι υπεράνω κριτικής. Το ηχείο δείχνει να έχει κατασκευαστεί χωρίς καμία οικονομία, η οποία θα μπορούσε να σταθεί τροχοπέδη στην ηχητική του απόδοση. Τα δεσίματα είναι τόσο καλά και η μάζα της καμπίνας μοιάζει απίστευτα μεγάλη για το μέγεθος του ηχείου ώστε η ακαμψία της να είναι υποδειγματική καθώς ενισχύεται από εγκάρσια τοποθετημένες ατσάλινες βίδες, σφιγμένες με εφαρμογή συγκεκριμένης ροπής, όπως αναφέρει η Monitor Audio. Σε όλο το εσωτερικό του ηχείου έχει εφαρμοστεί επίστρωση, μίας ειδικής, πολυμερισμένης, κολλώδους ουσίας με οργανική βάση, η οποία έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται τόσο σε οριζόντιες όσο και σε κάθετες επιφάνειες. Το αποσβεστικό-σφραγιστικό αυτό υλικό δεν έχει καμία σχέση με τα κομμάτια υαλοβάμβακα που συνήθως είναι τοποθετημένα – πεταμένα θα έλεγα– στο εσωτερικό διάφορων ηχείων.

Monitor Audio PL300

Το φινίρισμα είναι κορυφαίο και σε κάνει να προσέχεις το άγγιγμα σου. Η βάση του είναι όμορφη, σταθερή με μεγάλο άνοιγμα που εξασφαλίζει μεγάλη σταθερότητα και αποτελεί ένα ενιαίο, πρακτικά, κομμάτι με την καμπίνα. Στις τέσσερις άκρες υπάρχουν ρυθμιζόμενες ακίδες που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του ηχείου ακόμη και σε επιφάνειας που δεν είναι απολύτως ομαλές, ενώ δίνουν την ευχέρεια στον χρήστη να βελτιστοποιήσει την κλίση του ηχείου ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Οι μπόρνες σύνδεσης είναι βαρέως τύπου και κάνουν δυνατή την ανεξάρτητη καλωδίωση των κλάδων του crossover. Σαν επιστέγασμα της ποιότητας του φινιρίσματος έρχεται η μπροστινή όψη του ηχείου, η οποία είναι ελαφρώς κυρτή και επενδεδυμένη με δέρμα Ingleston. Το δέρμα, πέρα από την αισθητική άποψη, συμβάλλει και στην απόσβεση των ταλαντώσεων της πρόσοψης.
Αν είπαμε τα παραπάνω για την καμπίνα, θα πρέπει να πούμε πολλά περισσότερα για τα μεγάφωνα, στα οποία η Monitor Audio έχει εξελίξει σε βάθος δεκαετιών. Η εταιρεία ασχολείται με την κατασκευή μεγαφώνων με μεταλλικούς κώνους από το 1972. Η Monitor Audio έχει αναπτύξει μία εξειδίκευση στην κατασκευή κώνων από κράματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στην αεροναυπηγική και στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Το κράμα αλουμινίου-μαγνησίου που χρησιμοποιείται στους κώνους ως επίστρωση έχει υποστεί ειδική επεξεργασία μείωσης των εσωτερικών τάσεων, επιφανειακής σκλήρυνσης και ενίσχυσης σε μοριακό επίπεδο. Έπειτα το κράμα αυτό επιστρώνεται με κεραμικό υλικό το οποίο εισχωρεί σε βάθος 50micron στην επιφάνεια του. Το σάντουιτς αυτό των υλικών με την ονομασία C-CAM –Ceramic-Coated Aluminum/Magnesium– είναι ιδιαίτερα στερεό και επιδεικνύει μεγάλη ανοχή στις θερμοκρασιακές μεταβολές. To C-CAM επιστρώνεται σε στρώσεις πάχους συνολικού πάχους 40microns στην κυψελωτή βάση των κώνων από υλικό Nomex από την DuPont. O κώνος με την ονομασία RDT είναι βελτιστοποιημένος σε ό,τι αφορά το σχήμα του για να αντέχει στις παραμορφώσεις και να επιδεικνύει ομαλή απόκριση.

Monitor Audio PL300

Το Monitor Audio PL300 διαθέτει δύο woofer 8 ιντσών με την τεχνολογία RDT και ένα midrange 4 ιντσών, με συχνότητα cross στα 550Hz. To mid έχει αναλάβει την κρίσιμη μεσαία περιοχή μέχρι τα 5000Hz και η Monitor Audio έχει φροντίσει για την ανεπηρέαστη ηχητικά λειτουργία του τοποθετώντας το σε ειδικό θάλαμο από υλικό ARC. Η εταιρία ονομάζει τον θάλαμο TLE –Tapered Line Enclosure– έχει ειδική διαμόρφωση, που βελτιστοποιεί την απόκριση του και συμβάλλει στην ηχητική ομαλότητα στο εσωτερικό της καμπίνας. Το TLE είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη σειρά Platinum της M.A., στην οποία ανήκει το PL300 και χρησιμοποιείται και σε άλλες σειρές ηχείων της εταιρίας. Το ΑRC είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές το οποίο είναι εμπλουτισμένο με μέταλλα και συμβάλει στη μείωση των ταλαντώσεων και των συντονισμών και μάλιστα στοχευμένα, για συγκεκριμένες περιοχές συχνοτήτων. Το τουίτερ είναι τύπου ταινίας – από υλικό C-CAM επίσης– με μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο.
Το PL300 είναι αρχιτεκτονικής bass-reflex. Η Monitor Audio ονομάζει τους δύο σωλήνες συντονισμού, που φέρει στην πίσω όψη του PL300, HiVe II. Είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να βοηθούν στις επιταχύνσεις του αέρα που διέρχεται από αυτούς, χωρίς να δημιουργούνται στροβιλισμοί, συμβάλλοντας στην ομαλότερη αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων.

Monitor Audio PL300 Monitor Audio PL300

Με βάση όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι το PL300 δικαιολογεί με κάθε πιθανό τρόπο τη θέση του στη κορυφή της καλύτερης σειράς ηχείων της Monitor Audio, επιδεικνύοντας κορυφαία ποιότητα κατασκευής στην καμπίνα, στα μεγάφωνα και στη σχεδίαση συνολικά. Στόχος της M.A. ήταν η καταστολή των συντονισμών και των παρασιτικών ταλαντώσεων, στόχος που έχει επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό, όπως διαπιστώσαμε κατά τις ακροάσεις, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.