Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/03/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ασύρματος δέκτης Bluetooth aptX

Advance Acoustic WTX-1000

Advance Acoustic WTX-1000

Φυσικά, όσο και αν ορισμένοι κατασκευαστές θα ήθελαν να ξεχάσουμε ότι δεν αρκεί η ενσωμάτωση του aptX σε μία συσκευή Bluetooth για να δώσει ηχητική απόδοση που να μπορεί να σταθεί κατά την αναπαραγωγή σε ένα σύστημα υψηλής ποιότητας, εμείς δεν θα το κάνουμε. Ρόλο στην ηχητική ποιότητα που θα ακούσουμε από μία πηγή που εκπέμπει ήχο μέσω Bluetooth παίζουν εκτός από την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση, η λήψη του σήματος χαμηλής ισχύος του Bluetooth, τα αναλογικά στάδια που θα δώσουν σήμα στον προ- ή τον τελικό ενισχυτή και φυσικά η ποιότητα της κατασκευής του δέκτη μας.
Η Advance Acoustic έχει φροντίσει να εξοπλίσει καλά τον WXT-1000 στους παραπάνω τομείς, απονέμοντας του, παράλληλα, το δικό της πιστοποιητικό ποιότητας για συσκευή Bluetooth audio, το "AirBlue". Προκειμένου η λήψη Bluetooth να είναι η καλύτερη δυνατή και να μην αναλώνεται bandwidth για τη διόρθωση σφαλμάτων μετάδοσης, αλλά και για να είναι μεγαλύτερη η εμβέλεια του ασύρματου συστήματος αναπαραγωγής, η Advance Acoustic έχει ενσωματώσει στο WTX-1000 μία μικρή κεραία. Στην πράξη, η εκπομπή ακόμη και από παράπλευρο χώρο είναι δυνατή, ενώ για να καταφέρετε να ενεργοποιήσετε -λόγω κακής λήψης- το σύστημα mute του δέκτη Bluetooth θα πρέπει να ξεχαστείτε και να φύγετε με το smartphone στην τσέπη από την μέσου μεγέθους οικία σας. Σε ό,τι αφορά τα αναλογικά κυκλώματα της εξόδου, η AA πολύ απλά και έξυπνα τα προσπερνά με την ενσωμάτωση ψηφιακής ομοαξονικής εξόδου και οπτικής TosLink για να αναλάβει την αποκωδικοποίηση το – πιθανόν πολύ ακριβό – DAC που διαθέτετε. Με τον τρόπο αυτό είναι επιπλέον δυνατό να έχετε στη φορητή συσκευή την ένταση στο maximum και να ρυθμίζετε τη στάθμη από τον προενισχυτή σας. Πάντως, στην περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την αναλογική έξοδο του WTX-1000, αυτή θα αποδώσει τυπικά καλά, αλλά με βεβαιότητα πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη αναλογική του κινητού σας, μέσω του βύσματος των ακουστικών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επαινέσουμε την ΑΑ για την επιλογή της να μην προχωρήσει σε αυθαίρετη αύξηση του gain στο αναλογικό στάδιο (είναι 0dB σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά), κάτι το οποίο έχουμε δει να γίνεται σε άλλους δέκτες Bluetooth με αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση, έως και clipping. Από την άλλη, θα θέλαμε, σε κάποιες περιπτώσεις η στάθμη να είναι κάπως υψηλότερη, επομένως ίσως η βέλτιστη επιλογή εδώ θα ήταν ένα ρυθμιστικό στάθμης. Τέλος, πρέπει αν τονίσουμε ότι η Advance Acoustic έχει προσέξει ιδιαίτερα την ποιότητα της κατασκευής του WTX-1000, κάνοντας την επιλογή ενός μεταλλικού σασί, αντί ενός ευάλωτου στους ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους του περιβάλλοντος πλαστικού περιβλήματος.

Advance Acoustic WTX-1000

USB Vs Bluetooth aptX.

Τελικά ποια είναι η απόδοση του aptX στην πράξη, έτσι όπως γίνεται αντιληπτή μέσω μίας από τις καλύτερες στον τομέα της συσκευές λήψης Bluetooth; H ευκολία που προσφέρει το σύστημα αναπαραγωγής μέσω της φορητής συσκευής είναι υπεράνω σχολιασμού, αλλά τι μπορούμε να πούμε για την ηχητική απόδοση σε σχέση με την απόδοση που προσφέρει ένα USB stick που μπορούμε να έχουμε μαζί μας; Πρακτικά, οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες και μπορεί να τις προσπεράσει χωρίς τύψεις ο μέσος ακροατής. Για τους περισσότερο απαιτητικούς και εξασκημένους οι διαφορές υπάρχουν και εξαρτώνται, φυσικά, και από την ποιότητα των συνοδών του συστήματος σας. Εντοπίζονται κυρίως στην υψηλότερη περιοχή του φάσματος και στον αρμονικό πλούτο με τον οποίο αποδίδονται τα όργανα, καθώς ο αέρας ανάμεσα τους είναι πιο εμφανής υπέρ της αναπαραγωγής μέσω USB. Ευρύτερο εμφανίζεται το soundstage, στην περίπτωση της ενσύρματης ασυμπίεστης μετάδοσης. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνουμε στο φάσμα τόσο πιο δυσδιάκριτες ήταν οι διαφορές μεταξύ του άτυπου Α/Β που οργανώσαμε για τις ανάγκες της παρουσίασης, χαρακτηριστικό που εξηγεί την επιλογή της DTS να χρησιμοποιήσει τον aptX για την κωδικοποίηση του 0.1 LFE στο κινηματογραφικό της σύστημα. Ο WTX-1000 εμφανίζεται λίγο πιο αργός σε ατάκα σε σχέση με την ενσύρματη μετάδοση, κάτι που είναι φυσικό και αναμενόμενο λόγω των διορθώσεων που απαιτούνται στην ασύρματη μετάδοση. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτά παραμένουν τα ίδια είτε κάνουμε streaming ασυμπίεστων αρχείων wav ή flac, είτε mp3, με τις διαφοροποιήσεις να εντοπίζονται μόνο σε ποσοτικό επίπεδο. Πριν ολοκληρώσουμε την παράγραφο με τις εντυπώσεις πρέπει να τονίσουμε –αν δεν έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο– ότι οι διαφορές μεταξύ ασύρματης μετάδοσης Bluetooth και εκείνης μέσω αναπαραγωγής από USB είναι απρόσμενα μικρές και λειτουργούν κολακευτικά υπέρ του aptX. Επίσης, εννοείται ότι η σύγκριση με τον κλασικό codec που χρησιμοποιούσε το Bluetooth παλαιότερα – το κάναμε μέσω μετάδοσης από ένα παλαιότερο smartphone – είναι καταλυτική υπέρ του aptX, οπότε κρίναμε ότι δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε στην ανάλυση μίας τέτοιας σύγκρισης.

Advance Acoustic WTX-1000

Κάντε το σωστά!

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις φορητές συσκευές σας για να ακούτε μουσική, κάντε το σωστά. Επί του προκειμένου, για να κάνετε streaming μουσικής με έναν δέκτη Bluetooth, θα πρέπει να φροντίσετε να υποστηρίζει την κωδικοποίηση aptX και να διαθέτει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν υποβαθμίζουν την ηχητική ποιότητα της αποθηκευμένης μουσικής. Μία τέτοια συσκευή είναι ο WTX-1000. Αλλά και αντίστροφα: Συσκευές όπως o WTX-1000 της Advanced Acoustic είναι αυτές που βάζουν στο παιχνίδι την ευκολία της μετάδοσης Bluetooth, η οποία μέχρι πρότινος ήταν παραγκωνισμένη από τον χώρο της ποιοτικής μουσικής αναπαραγωγής, όχι άδικα.



Advance Acoustic WTX-1000

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Ασύρματος δέκτης Bluetooth aptX.
Έξοδοι: 1x αναλογική stereo, 1x digital coaxial.
Στάθμη αναλογικής εξόδου: 600mVRMS
Αντίσταση αναλογικής εξόδου: 10kΩ
Κέρδος: 0dB
Παραμόρφωση αναλογικής εξόδου: 0,09%
Παραμόρφωση ψηφιακής εξόδου: 0,08%
Διαστάσεις: 130x45x115 (mm, πxυxβ)
Βάρος: 1kg
Τιμή - Πληροφορίες
Advance Acoustic WTX-1000: €159,-
Πληροφορίες: Home Entertainment Center, τηλ.: 210-935.4500, web: http://www.ultimateaudio.gr/, http://www.advance-acoustic.com/