Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/01/2012
Las Vegas, 10-13 Ιανουαρίου 2012
Τα νούμερα αποτελούν πάντοτε έναν καλό οδηγό. Και με βάση τα νούμερα η CES του 2012 φαίνεται ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα έκθεση με πολλά νέα προϊόντα (πάνω από 20.000), πολλούς εκθέτες (πάνω από 3.100) και πολλούς επισκέπτες οι οποίοι ξεπέρασαν του 153.000, 34.000 από τους οποίους ήταν διεθνείς, επίδοση που δικαιώνει την CEA η οποία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διεθνοποιήσει την όλη διοργάνωση.
Πέραν των αριθμών πάντως και η ροή των πληροφοριών δείχνει ότι, πράγματι, η εφετινή CES ήταν ενδιαφέρουσα. Οι μεγάλοι κατασκευαστές παρουσίασαν μερικές ενδιαφέρουσες νέες ιδέες (με το νέο πάνελ LED της Sony, τις εξαιρετικά λεπτές LG και τα πάντα ενδιαφέροντα νέα μοντέλα της Sharp να αποτελούν πόλους έλξης), εφάρμοσαν κάποιες “λεπτές” στρατηγικές κινήσεις (με την Samsung να παρουσιάζει ένα... λαμπάτο ηχοσύστημα με δυνατότητες ασύρματου streaming και την Philips να ρίχνει το βάρος της στα ηχοσυστήματα) και έκαναν διάφορα ανοίγματα προς τις καλπάζουσες τεχνολογίες της πληροφορικής, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν στον χρήστη δυνατότητες που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν πολυτέλεια ή απλώς υπερβολικές επιδείξεις. Η “έξυπνη” τηλεόραση έχει γίνει πλέον κατηγορία προιόντος και σιγά-σιγά η απουσία σύνδεσης με τον έξω κόσμο θα θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα. Αυτές οι εξελίξεις μείωσαν κάπως την μάχη για το 3D και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα παρέχεται στο χρήστη (ενεργά γυαλιά, παθητικά γυαλιά, χωρίς γυαλιά) η οποία πάντως υφίσταται και εξελίσσεται. Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι εταιρίες που παίζουν δυνατά στο επίπεδο της πληροφορικής δείχνουν ένα ενδιαφέρον και για τα οικιακά συστήματα. Παράδειγμα η Lenovo η οποία παρουσίασε την πρώτη τηλεόραση βασισμένη σε Android 4.0.
Ο χώρος του ήχου κινήθηκε, ως συνήθως με συντηρητικό ρυθμό. Είναι σαφές ότι η ασύρματη σύνδεση και το streaming θα αποτελέσουν πεδίο ανταγωνισμού βραχυπρόθεσμα, ενώ η υψηλή ανάλυση (δηλαδή ο χειρισμός samplerates στα 96kHz και άνω) είναι πλέον κάτι το δεδομένο. Ίσως το ενδιαφέρον εδώ να είναι κάτι που χρειάζεται παρατηρητικότητα για να το δεις: Καθώς η τεχνολογία ωριμάζει, οι κατασκευαστές αρχίζουν δειλά μεν, αλλά με σταθερό ρυθμό να αποχωρίζονται από το μονοπώλιο της Apple και να ασχολούνται και με άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Android και αντιστοίχως οι χρήστες να περιμένουν τέτοιου είδους ευελιξία. Σε λίγο καιρό η ύπαρξη μιας εφαρμογής χειρισμού μόνο για συσκευές της Apple θα είναι “μειονέκτημα” αφού κάποιος ενημέρωσε πλέον τους χρήστες ότι υπάρχει και το Android App store! Κάποιος πρέπει να εξηγήσει σε μερικούς-μερικούς ότι δεν είναι λογικό να απαιτείς από τον χρήστη της τηλεόρασης ή του audio streamer τους να αγοράσουν iPhone, iPad ή ότι άλλο “i” κυκλοφορήσει στο μέλλον...
Δημήτρης Σταματάκος