Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/09/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ:  H T+A ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ SACD PLAYER ME ΛΥΧΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ...

AV BLOG 

SITE MAP


High End SACD από την T+A
19.05.2005
Αν δεν κάνουμε λάθος, το D10 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην εφετεινή έκθεση high end του Mονάχου. Πρόκειται για ένα δικαναλικό SACD/CD/CD-R/RW player με μηχανισμό top loading και αναλογικό στάδιο με λυχνίες.  Η ιδέα δεν είναι και ιδιαίτερα πρωτότυπη αποτελώντας μία ακόμη παραλλαγή στην προσπάθεια συγκερασμού ψηφιακής και λαμπάτης αναλογικής τεχνολογίας σε μία συσκευή. Γίνεται όμως ενδιαφέρουσα στις λεπτομέρειες: Κατ' αρχήν, οι άνθρωποι της T+A δεν δίστασσαν όχι μόνο να διαχωρίσουν τα τροφοδοτικά (του ψηφιακού και του αναλογικού τμήματος) αλλά και να επιλέξουν το κατάλληλο για κάθε εφαρμογή. Ετσι, το D10 διαθέτει ένα διακοπτικό τροφοδοτικό για το ψηφιακό κομμάτι και ένα γραμμικό με άφθονη χωρητικότητα στα φίλτρα (100.000μF) για το αναλογικό στάδιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει πλήρη διαχωρισμό των σταδίων αυτών ακόμη και στο επίπεδο των γειώσεων (όπου υπάρχει μία σχέση μίσους μεταξύ ψηφιακών και αναλογικών κυκλωμάτων). Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται δια τις δύσκολης οδού: Υπάρχει πλήρης γαλβανική απομόνωση τόσο στα σήματα ελέγχου (επιτυγχάνεται με την χρήση οπτο-απομονωτών) όσο και στα ηχητικά σήματα, όπου χρησιμοποιούνται τα περίφημα iCouplers της Analog Devices, στοιχειώδεις μετασχηματιστές ενσωματωμένοι σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, με διάμετρο μόλις 0.5 του χιλιοστού.
Στο ψηφιακό κομμάτι, η Τ+Α χρησιμοποιεί επεξεργασία σήματος που επιτρέπει το upsampling μέχρι τα 24bit/384kHz για την περίπτωση των CD/CD-R/RW καθώς επίσης και custom αλγορίθμους oversampling και noise shaping για το DSD που επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει κάποια από τα χαρακτηριστικά.  Για τους DACs οι Γερμανοί έχουν επιλέξει "κορυφαίους" Burr Brown (χωρίς, πάντως, να αναφέρεται ο τύπος) σε μία τετραπλή διαφορική τοπολογία που -σύμφωνα με την περιγραφή- θυμίζει αρκετά αυτήν που χρησιμοποιεί η Sony στο SCD-XA9000ES και έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των στατιστικώς τυχαίων σφαλμάτων λόγω της κατασκευής των ολοκληρωμένων.
Η ενίσχυση του αναλογικού σήματος γίνεται από ένα κύκλωμα λυχνιών με δύο στάδια, το πρώτο υλοποιημένο με μία διπλοτρίοδο 12ΑΧ7 LPS και το δεύτερο με μία διπλοτρίοδο ECC99 (ανά κανάλι). Το κύκλωμα εκτελεί και χρέη αναλογικού φίλτρου με επιλεγόμενη συχνότητα αποκοπής (60kHz/120kHz για την περίπτωση του SACD). Tο μηχανικό μέρος περιλαμβάνει transport με διπλό laser (για κάθε είδος δίσκου), και top loading με υποδοχή και κάλυμμα από μασίφ αλουμίνιο και μηχανισμό που θυμίζει lift βραχίονα.  Η οριζόντια επιφάνεια της συσκευής είναι από ακρυλικο υλικό. Προσφέρονται στερεοφωνική αναλογική έξοδος, καθώς και δύο ψηφιακές (οπτική και ομοαξονική).
ΙΝFO: web: http://www.taelektroakustik.de

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr