Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

Naim Audio DAC
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Επιτρέψτε μας να γίνουμε λίγο κακοί: Είναι σαν χθες που ακούγαμε τους ανθρώπους της Naim να εξηγούν με διάφορα επιχειρήματα το γιατί ένας εξωτερικός μετατροπέας δεν είναι καλή ιδέα. Ο DAC αποδεικνύει ότι έκαναν λάθος. Μιλάμε για τον πρώτο μετατροπέα των Βρετανών, μια συσκευή της σειράς Classic, με την ανάλογη εμφάνιση, η οποία προσφέρει τέσσερις ομοαξονικές εισόδους σε αντιστοιχία με τέσσερις οπτικές (χρησιμοποιείς ή την μια ή την άλλη), μία θύρα USB με δύο συνδετήρες (έναν στην πίσω πλευρά και έναν στην εμπρός) καθώς και μια single ended αναλογική έξοδο. Φυσικά, οι Βρετανοί δεν μπορούν να μη μας συγχύσουν. Σε μια εποχή που ο DacMagic των 300 ευρώ μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή, η δική τους θύρα (τύπου Α) συνδέεται μόνο με flash sticks και iPod, αλλά τουλάχιστον επιτρέπει την αναπαραγωγή αρχείων με bitrate που φτάνει τα 32bit/768kHz (σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας). Και φυσικά, υπάρχουν τα βύσματα DIN, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορείς να επιλέξεις και τα γνωστά RCA για τη σύνδεση με τον προενισχυτή. O χρήστης, αφού ντοκάρει το media player του μπορεί και να το χειριστεί από τα αντίστοιχα πλήκτρα στην πρόσοψη.
Στο εσωτερικό της συσκευής παίρνει κανείς μια γεύση για το πόσο σοβαρά έχουν πάρει την υπόθεση οι Βρετανοί: Ο DAC βασίζεται σε DSP που τρέχει δικούς τους αλγόριθμους σε ένα Sharc της Analog Devices ενώ στη θέση των μετατροπέων βρίσκονται οι PCM1704 της Burr Brown και το interfacing με τη θύρα USB έχει ανατεθεί σε ένα ADSP-BF525 της Analog Devices. To στάδιο εξόδου είναι υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα και είναι ένα κύκλωμα τριών βαθμίδων από τις οποίες η πρώτη είναι ο μετατροπέας ρεύματος σε τάση και οι δύο επόμενες υλοποιούν το φίλτρο εξόδου. Η Naim Audio έχει χρησιμοποιήσει, κατά τα γνωστά, βαρύ κύκλωμα τροφοδοσίας με πολλές σταθεροποιήσεις και προσφέρει την γνωστή οδό αναβάθμισης μέσω εξωτερικών τροφοδοτικών.
Μετρήσεις
Η Naim αναφέρει στην περιγραφή του κυκλώματος της συσκευής ότι χρησιμοποιεί μνήμη για την απομόνωση και το reclocking των δεδομένων κάτι που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα καθώς η αντοχή στο jitter είναι κορυφαία (-104dB) και υπολείπεται μόνο από την επίδοση του YBA.
H απόκριση συχνότητας είναι τυπικά καλή, με αποκλίσεις μικρότερες του 0.75dB και παραδειγματική ομοιότητα καναλιών, μικρότερη από 0.1dB.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
H συσκευή διατηρεί την φάση του σήματος εισόδου και έχει πολύ καλή σταθερότητα στη στάθμη εξόδου της (0.002dB). Η γραμμικότητα του κέρδους είναι από τις κορυφαίες της δοκιμής (-110db) ενώ η ενδοδιαμόρφωση κάνει ηπίως αισθητή την παρουσία της στο σχετικό διάγραμμα. Σε θέματα αρμονικής παραμόρφωσης ο DAC κινείται σε πολύ καλά επίπεδα με 0.007% για σήματα στάθμης -20dBFS και τιμές που κυμαίνονται από το 0.002% μέχρι το 2% για πολύ χαμηλές στάθμες. (μαζί με το DacMagic, ο Νaim έχει την καλύτερη επίδοση σε αυτό το κομμάτι).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο θόρυβος κινείται σε χαμηλά επίπεδα με τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ -115dB και -117dB για μέτρηση με σήμα και χωρίς σήμα στην είσοδο αντιστοίχως. Η μεγάλη σημασία που δίνει η Naim στην τροφοδοσία φαίνεται από τον θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων (κάτω από τα -132dB).
Ακροάσεις
Ο ήχος του DAC της Naim ήταν ο καλύτερος της δοκιμής αυτής, με ελάχιστη διαφορά από τον ήχο του BDA-1 της Bryston και του dac32 της North Star. To “ελάχιστη διαφορά” πάντως δεν πρέπει να εκληφθεί ως “ασήμαντη” γιατί, ο DAC βρέθηκε πολύ κοντά στον μετατροπέα αναφοράς και, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με το CDS3 των Βρετανών είναι από τους καλύτερους που έχουμε ακούσει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η ουσία, εδώ, βρίσκεται στην λέξη “ισορροπία”. Ο μετατροπέας της Naim δεν δίνει τίποτε περισσότερο από όσο επιβάλλεται να δώσει αλλά και τίποτε λιγότερο. Δεν προσθέτει, ούτε αφαιρεί. Είναι ένα πραγματικό εργαλείο ψηφιακού audio. Πήραμε χαμηλό με πλήρη έκταση και εξαιρετική δύναμη περιγραφής, που συνοδεύτηκε από εξαιρετικές δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών, μεσαίο αέρινο, αβίαστο και πάντοτε ξεκούραστο που επιτρέπει στον ακροατή να παρακολουθήσει την δομή του κάθε έργου ακολουθώντας μέ άνεση τις ξεχωριστές μελωδικές γραμμές και υψηλές συχνότητες με πολύ καλή έκταση, αίσθηση πληρότητας και εξαιρετικό χρονισμό και σώμα. Η προσπάθειά μας να απομονώσουμε κάτι που λείπει, που θα θέλαμε να υπάρχει, απέτυχε. Σε παρόμοιο επίπεδο (που προκαλεί μόνο θετικά σχόλια) κυμάνθηκε και η στερεοφωνική εικόνα, η οποία επιβλήθηκε με χαρακτηριστική άνεση στο χώρο, όντας ομοιογενής, τρισδιάστατη και με εξαιρετική κίνηση.
Τελικώς...
... βρισκόμαστε απέναντι από τον νικητή της συγκεκριμένης δοκιμής, υπό προϋποθέσεις φυσικά. Διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής, μερικές από τις κορυφαίες επιδόσεις και πολύ καλό ήχο, πολύ κοντά στο ψηφιακό σύστημα αναφοράς. Από την άλλη είναι ακριβότερος τόσο από τον North Star (πολύ) όσο και από τον Bryston (λιγότερο), δεν διαθέτει θύρα USB ικανή να συνδεθεί με υπολογιστή και δεν διαθέτει επιλεγόμενο upsampling. Αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, ο DAC είναι πραγματικά εξαιρετικός!
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 2570.- ευρώ
Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, web: http://www.orpheusaudio.gr, http://www.naim-audio.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr