Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/04/2009


english abstract

High Fidelity Magazine

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: Η PHILIPS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 21:9...

SITE MAP


Παρουσιάστηκε από την Philips η τεχνολογία 21:9
06/04/2009
Είναι σίγουρα ένα από τα περίεργα της τεχνολογίας αλλά είναι γεγονός: Οι αναλογίες πλευρών στα κάδρα προβολής του κινηματογράφου και της τηλεόρασης δεν συνέπεσαν ποτέ! Στην πραγματικότητα, ο κινηματογράφος είχε κάδρο 4:3 προ του 1926 αλλά τότε, δυστυχώς, δεν υπήρχε τηλεόραση... Από την εποχή εκείνη, τα κάδρα διέφεραν άλλοτε περισσότερο (συγκρίνετε, για παράδειγμα το 1.33:1 της συμβατικής τηλεόρασης με το 2.76:1 του Ultra Panavision στο οποίο γυρίστηκε το “Ben Hur”) και άλλοτε λιγότερο, καθώς κάποια στιγμή οι τηλεοράσεις ευρείας οθόνης (16:9) πλησίασαν κάπως το φορμά των κινηματογραφικών φιλμ, αλλά όχι αρκετά: Σήμερα, μια συνηθισμένη κινηματογραφική ταινία γυρισμένη σε Panavision (2.35:1) αφήνει εντόνως αισθητές μαύρες ζώνες στην επάνω και κάτω πλευρά, μειώνοντας την πραγματική διαγώνιο προβολής.
Πριν από μερικούς μήνες, η  Philips ανακοίνωσε το project Cinematic Viewing Experience το οποίο προέβλεπε την κατασκευή μιας τηλεοπτικής οθόνης διαγωνίου 56 ιντσών με αναλογίες 21:9 (=2.33:1) δηλαδή πολύ κοντά στην αναλογία του κάδρου Panavision. Η ανακοίνωση τοποθετούσε την κυκλοφορία των πρώτων μοντέλων την Άνοιξη του 2009 και, πράγματι, οι Ολλανδοί πιστοί στην υπόσχεσή τους παρουσίασαν το πρώτο προϊόν της σειράς πριν από μερικές ημέρες. Η τηλεόραση έχει κωδικό  56PFL9954H και βασίζεται σε ένα πάνελ LCD με διαγώνιο 56 ιντσών, το οποίο έχει ανάλυση 2560x1080 εικονοστοιχεία και μπορεί να προβάλλει εικόνα FullHD βασιζόμενο στην τελευταία έκδοση του κορυφαίου επεξεργαστή βίντεο της εταιρίας, του Perfect Pixel HD Engine με δυνατότητα να πραγματοποιήσει υπολογισμούς για 500 εκατομμύρια pixels ανά δευτερόλεπτο. To πάνελ είναι πολύ γρήγορο (η εταιρία δίνει 1mS) και το βάθος χρώματος είναι 17bit. Όπως θα περίμενε κανείς σε ένα κορυφαίο μοντέλο, η Philips έχει επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες: Έτσι, η 56PFL9954H διαθέτει Ambilight Spectra 3 και τρέχει τον γνωστό αλγόριθμο βελτίωσης της κινούμενης εικόνας Perfect Natural Motion. Επιπροσθέτως ο χρήστης μπορεί να απολαύσει υπηρεσίες Net TV (προβολή προγραμμάτων μέσω του δικτύου) και μάλιστα με ασύρματο ζεύξη WiFi και να έχει πρόσβαση σε αρχεία multimedia (ήχου, βίντεο και φωτογραφιών).
Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της συσκευής είναι η συμπεριφορά της σε υλικό που δεν έχει κινηματογραφικές αναλογίες (για παράδειγμα σε απλές τηλεοπτικές προβολές 16:9). Η Philips έχει ενσωματώσει στην συσκευή ένα σύστημα auto-formatting το οποίο πραγματοποιεί το απαραίτητο scaling ώστε το υλικό να “γεμίσει” την οθόνη, αν ο χρήστης το επιθυμεί.
Η συσκευή απευθύνεται, κατά κύριο λόγο στον απαιτητικό θεατή κινηματογράφου στο σπίτι και διαθέτει μεγάλη δυναμική αντίθεση (80.000:1) καθώς και αυξημένες δυνατότητες σύνδεσης, με δύο SCART και πέντε εισόδους HDMI (v1.3a). H τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου αναμένεται να βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τις 4.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, την επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να παρουσιαστούν μοντέλα με μεγαλύτερη και μικρότερη διαγώνιο.
ΙΝFO: Philips Eλλάς, τηλ.: 210-616.2000, web: http://www.philips.com, http://www.philips.grhttp://www.cinematicviewingexperience.com/
Συζητείστε το στα forums του avmentor...     

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr